Instagram : @peejburhan

Expose Mistik: Pulau


Salam Kak Peej.


saya nak kongsi satu kisah mistik yang seram.
Ketika saya menulis kisah ini, meremang bulu roma tengkuk saya mengingatkan balik ape yang telah berlaku.
Peristiwa ni berlaku tahun lepas.

Kisah bermula apabila syarikat tempat saye keje tu ade wat aktiviti syarikat. 
Aktiviti tersebut macam ade unsur-unsur keagamaan and kerohanian, sebab bile tengok je sape yang jadi fasilitator time tu,memang dah tau dah aktiviti ni pun macam memberi kesedaran rohani.  

Nama pun aktiviti rohani. 
Mesti lah memerlukan ketenangan spiritual ye dak.
So, pergilah kami semua ( 75 orang termasuk pengerusi syarikat and all managers) ke sebuah pulau, naik bot.
Untuk pengetahuan Kak Peej, access nak ke pulau ni tiada yang lain melainkan naik bot ni aje. 
Pagi sekali, malam pukul 11 sekali.
Kitorang kat sane tak lame. 3 hari 2 malam je.


1st day (Jumaat)

Kitorang arrived dalam pukul 5 petang camtu. 
So bile dah arrived tu, check in lah memasing. 
Satu bilik 3 orang. 
Kire orang ketiga tu tidur kat extra bed lah. 
Saye lah yang kene tido kat extra bed tuh. 
Atas dasar respek kat dua orang lagi akak senior saya ni. tak pe la saya mengalah. 
Masuk je bilik kami tu, saya bace bismillah.. ye lah..tempat orang kan. saya sekadar berjaga-jaga. 
Alhamdulillah, saya tak la rase seram. 
Rasa biase je. So rehat la kami jap. 
Aktiviti bermula malam hari.
Malam tu tak de ape yang berlaku, aktiviti kat dewan kat resort tu berjalan lancar. 
Habis pukul 11 malam n balik hotel pun lepas solat isyak, tido lah kami semua ngan nyenyaknya. 
Serius bile waktu malam, rase sunyi gila yang extreme sunyi. 
Selalu kan dengar bunyi ombak ke burung ke kan kalau kat pulau percutian, tapi sebab ni bukan pulau percutian, semacam jadinya.


2nd day (Sabtu)(siang)

Masa breakfast pagi tu, kami semua dengar cerita yang ade sorang akak nih sakit lutut masa tengah tido semalam. 
Pastu dia bukak2 mata dia tengok ada satu lembage hitam, berbulu tengah gigit ke jilat ke lutut dia tu. 
Saya ni positif sikit. 
Saya percaya ada benda- benda ghaib kat alam ni, tapi saya seboleh2 akan fikir yang positif. 
Saya cakap lah kat akak tu., ‘’Akak mamai kot and letih sangat, tu yang nampak imej bukan-bukan”  tapi jauh kat sudut hati saya, saya rasa tak sedap hati dah. 
Sebab saya dengar dah banyak cerita bukan2 pasal pulau terbiar ni oleh kawan2 saya.

Lepas tu kami pun pergi dewan buat aktiviti. 
Aktiviti berlanjutan smpai waktu maghrib, hanya diselang selikan oleh break waktu zohor/lunch, asar/tea time. 
Lepas yang break solat asar tu.. 
Penceramah bagi ceramah dah lain macam saya tengok. 
Pengisian yang betul2 membuatkan kami semua insaf dan terkenang dosa2 lalu. 
Saya toleh kiri kanan majority menangis. 
Lelaki pun menangis sampai keluar air idung.. 
So Kak Peej dah boleh bayang kan, jiwa kami semua mase tu rasa sayu, sedih semua… dan jiwe yang tengah sedeh lagi senang bende2 halus nak masuk….. 
dan sampai pada satu saat bila penceramah melaungkan azan allahuakhbarrr…..salah seorang dari kami(perempuan for sure) menjerit kuat gile….
kuat yang sumpah kuat sampai saya dan orang lain terkejut. 
Jeritan dia saya dengar pada mula nya memang suara dia tapi makin lama makin nyaring dan halus semacam dah bukan suara dia. 
Dia jerit sambil tutup telinga..
Kakak yang kat sebelah akak yang kena hysteria tu terduduk n dia lepaskan tangan. 
(Kitorang tengah pegang tangan masing2 sbb before azan tu ade baca selawat ramai2) .  Mase tu, fasi2 perempuan datang la baca doa ke ape ke kan kat akak yang hysteria tuh. Mase tu jugak at the same time, akak yang terduduk tadi tu pengsan. 
Kenapa dia pengsan? nanti saya cerita…


2nd day ( Sabtu, Malam)

Dah settle semua, kami pun balik bilik. mandi semua dan nak tido dah. 
Mata saya ni pulak dah tak ngantuk. 
Puas saya pejam tapi tak mau tido jugak. 
Saya pun call la kawan saya.
Gayut pelan2 bawah selimut. 
Tiba2 line putus….saya tengok memang tak ade line pulak mase tu. saya pun ok je la sebab kat pulau kan..paham je lah line camne.
tengok jam baru pukul 12 rupanya..saya still segar bugar.
tiba2 saya dengar bunyi krek krek.
saya wat tak tahu je lah.
saya tengok akak2 rumet saye semua dah berdengkur je.
pastu selang beberapa saat bunyi lagi.
bunyi nya macam orang yang nak bukak tombol pintu bilik air bila kita kunci dia dari luar bilik air. 
Walhal tak kunci pon pintu bilik air  tuh. 
Saya dah seram saya ckp dalam hati kau nak kacau, kacau lah tapiii jangan tunjuk rupa kau kat aku.

pastu bunyi orang ketuk2 tingkap. (blakang bilik ktorang tu hutan) yang paling scary bunyi shower bukak tutup.
Memang jelas kak.
kan bilik hotel kan lepas pintu masuk, ada bilik air belah kiri or kanan pastu lepas bilik air baru katil kan…
masa tu jugak akak rumet saya terjaga..
die tanya bunyi ape tu? 
Pastu senyap jap….
pastu shower terbukak lagi..lama..
saya dah bengang dah.. melampau ni.
saya bukak surah yasin kat phone, bangun and pergi bilik air bawak surah yasin tu skali…
Tengok tak de ape pun….
lantai pun kering je…
mase tu dah pukul 2.. bayangkan 2jam kot die maen2 tombol n bukak shower.. nak mandi ke ape saye pun tak tau….

Yang ni hardcore.. lepas saye g bilik air tu…die tak bukak shower dah..
die tutup air cond pulak……. 
Mase tu saye dah ngantuk..
baru je nak terlelap, tibe2 bunyi tiiiit…panas la bilik tuh… 
saya ckp kat akak rumet saye, nape tutup aircond? 
Die ckp bukan akak.. akak ingat u yg tutup coz remote aircond tu melekat kat dinding tepi katil u…
ye tak ye jugak kan….
saye ckp lah bukan saye yg tutup..
kitorang 3 org paham la sape yang tutup…
kitorang 3 orang wat bodo je…
sampai la die bukak balik aircon tuh.. 
pastu tutup..pastu bukak…pastu tutup..pastu bukak shower..
mcm tu lah sampai pukul 4 pagi…
kitorang 3 org tido2 ayam je..
mengantuk gile…
bacaan yasin kat hp siap wat auto replay pun die ganggu jugak smpai la pukul 430 cmtu kot saya rase ade benda, bisik dan berdehem betol2 kat telinga saya.
terus saya terduduk…terkejot kot..
pastu saya tido je balik….
lantak lah….
smpai pukul 6 pagi baru stop.

Kalau di beri pilihan saya tak nak pergi pulau ni lagi sekali.
ini lah kisah mistik yang paling hard core pernah saya alami. 
Saya dapat tau pulau ni dulu tempat kuarantin orang2 penyakit kusta. 
Lupe pulak pasal akak yang pengsan tu, die nampak lembaga hitam mate merah among of all the facies.
Faci sume dah la pakai jubah hitam dan tudung hitam, so nak menyelit juga.
Balik tu, saya demam panas seminggu and ade kesan cakar kat peha kiri saya dan belakang badan saya.

Sekian…thanks Kak Peej..

Miss  J


14 Comments:

promises_promises said... [Reply to Comments]

time aku halfway baca nie laa laki balik futsal x reti bagi salam..siap main2 cakar pintu...x tau laa aku nak gelak ke nak nangis ke dgn gurauan dia nie..ppffttt

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said... [Reply to Comments]

Seremmm... pulau mn lah kan

fizzzy Ian said... [Reply to Comments]

rasanya macam di pulau jerjak. dan kalau ya memang kena lebih kurang sama. ada kena histeria. menangis tak boleh berhenti. tak tahan bos nampak perempuan duduk tengah swimming pool. dan memang tak akan pergi dah pulau tu kalau di beri pilihan.

Miss Brenito said... [Reply to Comments]

aaa..seroously seremmm

nursyamimi md rofaii said... [Reply to Comments]

adakah pulau yg di maksudkn pulau jerejak???

nursyamimi md rofaii said... [Reply to Comments]

adakah pulau yg dimaksudkan ialah pulau jerejak???

Cik Cammy Lia said... [Reply to Comments]

alaa xde pon dia cete psl akak yg pengsan tu.mesti dia lupe ni..

anna hashim said... [Reply to Comments]

da agak dah..ni mesti pulau yg utk penyakit kusta tu pulau jerejak..serammmmmmmm kottttt..

Capt Lalok said... [Reply to Comments]

weh..meremang weh..pulau mana ni?

Mrs Ariena said... [Reply to Comments]

haishhh takut...ni pulau jerejak kan..kat penang..

Mrs. Ady Firdaus said... [Reply to Comments]

salu nak balik keje kena lalu jalan yang bertentang ngan pulau jerejak memg scary malam2 gelap je...km org penang pun xdak perasaan sgt nak pi sana ahahha seram oii

me! said... [Reply to Comments]

Huhu... confirm pulau jerejak
Sbb situ jer pun resort yg sesuai utk team building

Pernah ikut company gi situ
Tp arwah ayah dah pesan sesiap...jgn bermlm di pulau tu

wanda arry said... [Reply to Comments]

a'ah mesti pulau jerjak..rmai yg kena camni

Anonymous said... [Reply to Comments]

kata org kalau jumpa benda halus tu jgn baca or bkk surah yasin kuat2..lagi diorang marah n terus kacau. baca/mainkan pelan2 je

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...