Instagram : @peejburhan

selesa n luasss

now aku duduk kat rumah teres setingkat.
biasa. tak besar tak kecik.
kadang rasa sempit n kecik.
kadang rasa luas n panjang n penatnya nak kemas.

tapi raya ni ramai datang rumah.
n semua orang yang datang akan cakap besarnya rumahhhh.
luasnya rumahhhhh.
seronok lepakkk, sejukkkkk je rasa.

pelik sungguh aku.
aku rasa bila ramai datang rasa sempit n susah nak bergerak ada.
n serious panas kot rumah aku, even pakai a/c pun kadang panas la rasa.
tapi orang rasa sebaliknya.

lepas tu bila lepak amik kau mesti minimum 2 jam orang lepak.
laki aku pulak memang kaki sembang.
tu yang orang pun melekat je sampai berjam-jam kan.

pastu aku ada lepak rumah mama.
cakap la kat mama, ramai datang raya la apa bla bla bla.
mama tanya la lama ke orang datang.
aku kata lama la. group pertama 4 jam.
group kedua 2 jam lebih.
then aku cerita la dorang kata besar la rumah apa semua la.

mama kata bagus la
selalu walau rumah kita kecik n sempit tapi orang kata sebaliknya maknanya murah rezeki n luas rezeki kita. Wallahualam. if betul Alhamdulillah.
mama kata rumah mama pun macam tu. orang datang mesti kata luas.
padahal kita rasa biasa je.
lepas tu rumah mama jenis orang if datang amik kau kadang sampai 2-3 pagi pun orang taknak balik.
ada sampai tidur la.
so now rumah aku lak jadi macam tu. hahaha.

tapi tu je la.
aku belum se expert mama.
mama jenis memula hidang makan n air sejuk.
tengok orang tak balik dia buat air panas lak.
ada kuih dia goreng, buat jemput2 pulak ke. tak pun mee goreng ke.
hahaha gila kan.
kang tak balik gak di ajak dinner pulak. gigih gila.
tu time mama sihat la.
aku takda la sehebat tu lagi. fridge pun barang tak banyak.
kang simpan stock, takda orang datang terbuang je nanti.
so buat takat mampu je la.
di harap masa akan datang lebih reti la aku nak entertain orang ke apa.

semalam petang pun ada kawan laki ku datang, cina la.
masuk je terus, "woh rumah kamu sangat best la."
apa yang best tah.
again, "best la. bila masuk sangat best n cantik."
aku tengah menyusun stock barang terdengar terkembang2 lak buntuit. huhu.
sebab rasa biasa je pun, takda apa yang istimewa ke apa.

oh hari tu masa baru beli camera saje je testing amik pic sana sini.
alang2 entry tak bergambar kita share je la sekali kan. heheh.



rumah aku ni gelap.
selama ni pakai day curtain je ok la redup2.
ni dah ada day n night curtain amik kau siang pun gelap ajo.
unless selak curtain or bukak lampu baru terang.
so tu saje test camera pakai night mode.
nice jadi terang. huhu.








oh hari tu masa entry nak raya tu ada yang tanya pasal stool aku beli tu kan.
aku rasa ada mention tapi korang tak perasan kot.
aku beli kat homes and harmony, festival city.
harga rm99 seketul.
homes n harmony kat ou pun ada. tapi tak sure situ punya ada ke tak stool tu.
boleh la check.
tapi dorang jenis takda stock ke apa.
if kau berkenan benda tu. tu la kena amik.
dorang macam takda 1 benda tu ada banyak stock ke apa.
so yeah.
n ada tanya pasal kufi tu.
kufi tu aku beli from kufi on kanvas.
check out fb page nya ye.
harga bergantung kepada size dan sebagainya.

akhir kata walaupun orang kata luas n selesa la apa, tapi dah kata perempuan.
dalam otak ligat je dok pikir nak buat itu ini.
marilah usaha mengumpul duit buat masa ni.



11 Comments:

Miss Moon said... [Reply to Comments]

cantek la umah nko peej

pandai nko deco ...aku suka kaler2 earth tone tew ...sangat cooling

Capt Lalok said... [Reply to Comments]

serius,,peej umah ko lawa..semoga benar apa yang dikata..murah rezeki...

luvmum said... [Reply to Comments]

memng cantik luas dan kemas...

Huda Ramlee said... [Reply to Comments]

Nak tanya, dinding tu pkai wallpaper or cat? Cantikla colour dia

zoora qushairi said... [Reply to Comments]

ha'ah la...belum pergi rumah dah rasa best je tengok ... kemassss sangat. i likeee :D

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

rumah ko ada feeling homey, cozy.. tu yg best duduk melepak tu ^^ itu la, kalau ada duit ribu-riban dah lama nak beli itu ini untuk rumah kan. sekarang rumah kta kosong sikit, sofa ada seketul je haha. tggu la ada duit sikit akan tambah perabot/brg rumah sikit demi sikit.

peej said... [Reply to Comments]

@Miss moon - teringin nak buat color2 tapi tak reti n takut jadi horror lak. so better amik earth tone sbb safe la. huhu.

@capt lalok - awww thanks. Alhamdulillah if betul. tapi biasa saje sebenarnya.

@luv mum- thanks :D

@huda ramlee - cat biasa je. cantik katanya? mata ku ni nampak je segala balau ni.

@zoora - thank u. kemas sebab laki ku rajin mengemas.

@wani - takpa slow2. awak ada anak tu kena concentrate ke situ. kita takda rezeki lagi tang tu. so boleh la belanja sikit untuk rumah. heheh.

intandayani said... [Reply to Comments]

mmg cantik Peej pastu kemas je..Cane ek bdk2 kcg tu behave takde rosakkan sofa ke langsir ke..Bdk2 kcg kt rmh aku tu ya hampun langsir psg je trs memanjat.Geram betul aku.lantai nak letak bamboo mat tu pun abis barai dicakar.Sofa da lebur xsmpt setahun

Fazleyatul Aini said... [Reply to Comments]

cantik rumah sejuk je rasa. macam ala2 hotel pulak hihi

Huda Ramlee said... [Reply to Comments]

balau-balau itulah seni.hihi..tp mmg nice colour scheme.very2 cozy.

peej said... [Reply to Comments]

fazleyatul - amboih over.

huda - banyak la kau punya seni kan. sakit mata tengok ada.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...