Instagram : @peejburhan

Hari raya, semua orang gembira.

ini kisah gembala kambingggg.
ok tetiba ternyanyi lagi cerita p.ramlee. haha.
sewel semacam aku ni.
aku nak tulis lain, 'ini kisah hari sabtu lepas'...
tapi bila type ini kisah tiba-tiba rasa nak nyanyi lagu tu.

nway, ni kisah sabtu lepas.
gambar adalah banyak and entry adalah panjang.
hari yang panjang la katakan.
and aku cuba sedaya upaya untuk rajin mengambil gambar and rajin update.
kalau aku ada masa terluang la kan.

nway, sabtu lepas bangun je siap-siap kejap terus bergegas ke post office.
biasalah post office tutup kul 1pm.
so kena bangun awal n post awal.
ye anything before 12pm adalah awal bagi aku.
so settle post barang kami singgah makan di minang saiyo kat taman melawati tu.
amboii sodapnyaaa. ye la sebulan puasa tak makan sana.
then raya lagi. so dapat makan minang ni terasa indah dunia ini.
since datang awal so lauk banyak, harus tamak menggila.

:: kentang bilis sambal, sambal goreng, dengdeng sambal, tempe, begedil, sayur pucuk ubi. haaaaa tamak takkkk. dayummmm tengok balik pic ni telan air liur. mmm dap dap dap ::

:: Mr.B pun pentamak jugak. tapi dia menu wajib harus rendang la kan. dia penggemar rendang limpa. aku ok la, tapi takda la asal nampak nak kan.  ::

then lepas tu balik.
dok berkemas rumah kejap.
then siap-siap.
around 3ish ke saloon.
sebab aku memang rimas la weyh rambut aku panjang bebenor dah ni.
ngan kusutnya. malasnya nak jaga dah.
so pergi untuk potong la.
ingatkan memang nak potong pendek terus la sampai bahu.
tapi laki aku tak bagi.
kata nak lepas bahu pun tak bagi. kata trim je. tsk.

masa kat saloon tu sepuluh kali aku tanya boleh tak potong, boleh tak.
macam2 la alasan dia tak bagi.
last2 dia menyampah aku asyik tanya...

him : suka u la nak potong macam mana pun.
me : betul?
him : apa2 lah. terpulang kat u.
me : macam tu i potong pendek macam mama la. ok?
him : haaa boleh. suruh orang tu kerintingkan sekali rambut tu. baru sama macam mama.
me : hi hi hi. ite cakap ama molly tu ejek ama.
him : hi hi hi hi.

jahat gilaaa. hahahahah.
tapi of coz takda la potong gitu.
akhirnya dengar je la dia suruh trim. foineeee.
aku rasa banyak je orang tu potong tapi bila siap rasa macam panjang jugak.
dah la aku takda masa nak pergi color roots ni. buruks bebenor dah ni.

settle tu terus ke rumah mama.
sebab nak beraya ke nilai jonet ajak mak dia buat makan2.
malas nak drive so mari ikut kereta papa je. huhu.


tercandid. tapi saje share jugak.
ramai pulak orang kat saloon hari tu.
so lama gak la.
Mr.B potong rambut sikit so cepat la siap.
aku kemain lama, aku tengok dia dah tidur terngaga tersengguk-sengguk kat kerusi sebelah aku.
sebelum dia berdengkur dengan horrornya baik aku suruh dorang blow straight je.
kang blow curl lagi berabad.


hoi jerawat di hidungggg. dua ketul.
stress aku. tapi pakai spec tak nampak dah.
aku dah macam why tetiba ni, mungkin raya banyak makan kot.
tu menggila tu.
rupanya datang rumah mama, mama kata sebab kerja aku asik makan tempeyek je.
ye la aku n ayol je bedal tu. kan berminyak pastu kacang berlambak.
haaa ambil. dah kering ni. geram je rasa nak kopek.
tapi taknak nanti jadi parut pulak kan.
so bertabahlah.


tengok aku amik pic. dia sibuk suruh amik pic dia.
dia tengah make up tadi tepi aku.
sibuk tanya ok tak kalau dia tak pakai bedak n foundation.
dia tak kuasa. so pakai celak n lipstick je ok tak.
aku kata ok je.
cantik sudah.
ye mama dah 58 this year.
rahsia? asal habis stock je dia roger mintak stock tabita n ephyra dia kat aku.
so kalau korang rasa nak suruh mak korang pakai pun takda masalah.
mama pakai Alhamdulillah nampak hasilnya.

:: mami jarum sangat. sambil tu promo lagi. see dengan ephyra tangan pun tak keduit sangat ::

since bergerak ngan orang lama ni.
so kami gerak pun lewat jugak la.
bersempit la.
takpa, janji takyah drive. itu yang penting. haha.



selamat sampai ke rumah juhanis.
wah tetiba juhanis. jonet la.
so kita orang lepak smoke kejap kat depan.
baru mengadap makanan.

:: mama tengok gambar bapak jonet n adik beradik jonet yang dalam service. keluarga tentera sangat. now masuk menantu pun tentera, n adik lelaki jonet now belajar upnm, pun akan jadi macam jonet tak silap. doktor tentera. tapi bapak jonet dah pencen la ::




:: laki siapa la yang poyo asyik taknak pandang camera. ish ::

:: nak jugak kan. tapi terasa midget sangat sebab dia duduk pun tinggi dah nak sama ngan aku ::

:: kesepian di hari raya. takpa. tahun depan ku doakan ada yang menemani. ada ke? ada ke? ::

:: hidangan malam itu. mee muar. n yong taw foo ::

:: puding caramel hasil tangan aisya adik jonet. sodapppp. sepuluh kali dia promo malam tu. tah apa2. haha. tapi takpa sedap. ::


sedappppppp.
aku makan tambah dua kali tanpa segan silu.
nasib tak mintak bungkus bawak balik.

:: haih la. membawa diri betul dia ni ::






duduk tak lama pun.
sebab ramai tetamu datang.
plus alang-alang di nilai ice n huda ajak ke rumah dorang.
sebab papa n mama tak pernah sampai kan.
so lepas settle rumah jonet, kita orang ke rumah huda n ice.

:: mama sibuk melayan lil' fahad ::


:: anak buah jonet, bunga. nampak aku pegang camera terus datang meluru je ::






sempat menjamu selera.
wah sikit kan aku makan.
ini semua poyo.
konon kenyang makan kat rumah jonet, so amik sikit la buat syarat.
tapi takda makna, sedap pulak tetiba tertambah dua kali. hahha.









lama jugak la kat sana.
tak silap nak dekat 12 ke lepas kul 12 baru gerak.
hoih terasa jauh perjalanan.
sampai rumah terus kita orang balik.

ok sekian entry kali ini.
rajin kita berjumpa lagi.
ta-rahhhh.



11 Comments:

Fazleyatul Aini said... [Reply to Comments]

ni gambar kamera baru eh. cantik2

Miss Moon said... [Reply to Comments]

peej sedap nya tgk lauk pauk dlm pinggan gamba atas tew

gulp gulpppppppppppp

aku lapa terusssssssssssssssss

nih nko punya pasal la nih tayang makanan pagi pagiiiiiiiiiii

lapaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Cik Puan Rara said... [Reply to Comments]

wow cincin aunty! malatoopppssss

Huda Ramlee said... [Reply to Comments]

tgk gambar2 ni..wahh, terang bijik mata. minangsaiyo ni kat belah mana eh? since pindah langsung tak mengikuti perkembangan area situ..

annapeje said... [Reply to Comments]

peej kalo u kurus musti cantik skrg cute hehhee cantik la baju :D

intandayani said... [Reply to Comments]

mknn plg atas tu kecur liur tgk..cantik la rumah ice n huda

ayahmamilisa said... [Reply to Comments]

wah tengok makanan raya best2 nye..seronok ye berjalan raya peej..setahun sekali je kan..musti best :)
nanti mamilisa nak raya umah peej plak tau..hihi..

ayahmamilisa said... [Reply to Comments]

wah tengok makanan raya best2 nye..seronok ye berjalan raya peej..setahun sekali je kan..musti best :)
nanti mamilisa nak raya umah peej plak tau..hihi..

Lissa Salfarina said... [Reply to Comments]

peej..
perempuan yg baju oren tu mcm sy kenal la tp lupa nama dia.. rupa dia hampir sama cam kawan sy..

Zaila Mohamad said... [Reply to Comments]

lawanya langsir diaaaa

peej said... [Reply to Comments]

@fazleyatul - yeszaaa.

@moon - aku pun sendiri tak tahan tengok macam mana?

@CP Rara - over kan.

@huda - kat taman melawati area balai polis tu. tapi shop lot opposite n dia hujunggggg sekali.

@annapeje - mmg takkan la kurus. dah sebati.

@intandayani - sodappp. tu la lawa cuma jauh bebenar, nak pergi lepak selalu tak dapat la.

@mamilisa - tak kuasa nak beraya sangat tapi sebab bff so harus la pergi.

@lissa - tu aisya, adik jonet.

@zaila - siapa? rumah ice n huda?

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...