Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : rumah di arau


hi peej,
saya ni xtau sgt nak mengarang..
redho je lah ye kalo cerita ni bosan, xyah pulish pon xpe.

 so ceritanya masa saya menyewa di arau, tahun 2011-2012....
rumah ni rumah teres..
rumah saya yang hujung sekali. corner lot.
kecik je rumahnya.
maklumlah, rumah student.

saya dok sebilik ngan budak KL ni..nama dia 'B'.
dalam bilik kita orang ni barang selalu sangat hilang.
tapi bukan yang mahal2 pun.. barang2 kecik, mcm penyepit rambut, buku, sikat, pin, mouse....benda2 camtu lah
kadang2 naik bingung nak carik sikat xjumpe2...

saya:B ada nampak x sikat saya?
B: mana ada, saya xde guna... ko letak kat hall kot?

tup2 2-3 ari pastu molek je sikat tu kat atas meja..
padahal memang guna meja tu tiap2 hari kot.. mustahil xnampak.
mula2 ingat housemate lain yg pinjam, mustahil.
kita orang ni da la jenis kunci pintu.. so memang xde orang boleh kuar masuk unless kita org ada kat rumah tu....
saya selalu la cakap ngan 'B'... ada "org" pinjam ni barang2 kita.. barang2 kite comel sangat kot..."dia" berkenan...
so pastu kita org xambil kisah da...

then one day housemate kita org, E mengadu accessory dia banyak yang xde..
so saya ngan 'B' pon ckp la ada "org" pinjam tu....
pastu molek je 2 hari pastu ada kt bilik dia...
nak kata kita org yang guna memang x la…..
sebab rumah tu ada 3 bilik je,  saya+'B', pastu 'E', ngan 'K'
K ni jenis dok bilik xkeluar2...
saya ngan B jenis dok kat hall.. kita org memang xmasuk bilik orang lain....

pastu ada sekali tu K balik kg...
so bilik dia memang kosong, saya pulak xtau dia balik kg, sebab time dia balik tu saya tido
so malam tu cam biasa saya lepak kat hall sambil tengok tv + main computer
selalu memang akan dengar K pasang cerita or dengar lagu even pintu bilik dia tutup.. 
so malam tu saya memang dengar bunyi dari bilik dia.. saya ingat K la yang dengar lagu
esok pagi tu, saya nak ajak K breakfast, suruh la B panggilkan...

B: K balik la petang semalam
saya: eh..malam tadi saya dengar dia bukak lagu?
B: yeke? ko jangan....sape yang ko dengar malam tadi?
saya: mana saya tau.. saya ingat K malam tadi TT_TT

tapi kita org x cerita pon kat K ngan E...
pastu ada cuti sem, kita org x balik....
tapi kawasan taman kita org memang ramai student...so bila orang lain balik sunyi je taman tu...
macam biasa kita org suka stay-up sampai subuh....
masa tu dalam 3-4 pagi , saya ngan B still dok kat hall...
kita org bukak pintu depan, tapi kunci gate and grill tu.. 
sebab panas kot arau ni.....
pakai kipas je memang x sejuk la...

tetiba dengar grill belakang bunyik2... ingatkan kucing
kita org pon panggil2 la kucing tu, sebab ingat dia nak makanan ke ape kan...
tetibe molek je kucing tu masuk dari pintu depan...
pintu belakang ni masih bising2 bunyi cam kena gegar lagi...
saya ngan B dah cuak dah..
tapi nak sedap kan hati.. dua2 pun cakap ni mesti kucing lain ni...sibuk je datang mintak makan pagi2..
pergi la belakang bukak pintu tu....xde kucing pon TT_TT
xda apa2, xda angin, xda orang, xda apa2.
sebab kucing2 semua kat depan...hwuaaaa...
takotnya time tu rasa cam nak jerit2...
pastu mula la pikir perompak kot? 
tapi kita orang riuh2 kat depan xkan perompak sebok gegar grill belakang pulak?
nasib baik la kita org xnampak apa2 time tu...kalau x bergolek je pengsan kat situ

so...tu je lah cerita nya...
beberapa kali jugak jadi kes gegar2 grill and barang2 hilang pastu muncul tetibe
tapi kita org dah lali... buat xlayan je.. asal jangan nampak yang bukan2 sudah~~~
ok.. papai~~

-mrsyang-

1 Comments:

Ai Artkid said... [Reply to Comments]

Aku ni nk gy jemur baju....gatal pi baca dah kenapa...takutt~

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...