Instagram : @peejburhan

tak membazir kan?

memang hari tu masuk hospital seksa bebenar rasa.
then teringat pasal aku ada insurance.
terus hati melonjak gembira membayangkan boleh claim.
kira-kira huish banyak gak.
terus rasa nak beli ipad mini.
aku pun tak sure why rasa nak.
walaupun dah bermacam benda ada ni.
n dapat rasakan nanti bukan guna sangat.
gedik la tu.

n rasanya banyak kali gak aku cakap.
macam mostly perempuan ada duit lebih mesti nak beli barang kemas or handbag ke.
well aku tak. im into gadgets.
kau jangan la. tengok orang iklan samsung s4 tetiba rasa nak ok.
walaupun aku team iphone. gituhhhh.
pastu tetiba eh rasa nak iphone 5.
walaupun iphone 4s n 5 bukan banyak beza sangat.
again semua tu nafsu.

yang mama dah bising aku nak beli.
sebab dia suruh aku simpan duit.
then sikit2 betulkan rumah.
ok best gak tu.
terus la aku dok google if nak tukar sliding door berapa.
pastu gedik. if tukar taknak yang aluminium.
kalau boleh nak kayu.
tah aku suka je pintu now ni. tapi living hall takda la besar. aku rasa nak bukak pintu amik space.
pastu rumah pun dah puluh tahun. tak rupa pintu pun.
so alang tukar baik sliding. jimat space kan.
tapi gedik nak kayu.
google sana sini. rasanya dalam rm4000 la semua sekali siap pasang semua.
hmmmmm.
yang noy, "ok la tu 4ribu. hello kau beli macbook ni pun dah almost 4k."
ok fineee. tapi macbook aku happyyyyy.
ok fine pintu pun happy la.
tapi macam pintu. get it? get it?
pastu nanti macam tamak. tetiba rasa eh tukar grill pun best. eh tukar gate pun best.
eh pasang tiles pun best.
abis semua best. banyak la pulak duit kannnnn.
terus rasa macam ahhh nanti-nanti la.

tu takpa tu takpa.
tetiba otak aku macam tinggggg.
terasa nak beli benda lain.
tetiba rasa nak camera. haha boleh.
sebab now kan apa2 pun aku amik pic pakai iphone je.
pun ok je pic. but still takda la sebest kau pakai camera kan.
aku ingat nak beli camera ala taktau nama.
yang pasti bukan dslr sbb aku tau aku akan malas nanti.
bukan compact jugak.
tapi nak yang tengah2 tu. ala yang usually standard price dalam 2 ribu.
aaaaa nakkk dah lama
tapi sibuk guna duit benda lain tak beli2 tu.
pastu ada lak kawan aku cakap dia beli camera untuk bercuti ke hong kong.
beli rm1900. sekali sampai hong kong camera sama macam dia beli tu rm1400 je.
hoi jauh harga.
pastu paling teruja bila aku ada kawan yang nak pergi hong kong soon.
macam nak kirim. tapi takut susahkan orang.
orang nak cuti sibuk nak carikkan aku barang lak.

tapi perlukah beli?
sedangkan raya n puasa nak dekat. banyak pakai duit tu.
tapi aku macam memerlukan camera.
sebab memang aku takda camera now. sedih betul
ok ada la compact camera lama ni.
boleh je guna. tapi dia kan gila.
kang penat amik pic. nanti 40% daripada tu rotation gila.
berpusing2 pic aku. pastu kau rotate la macam mana pun.
bila upload dia tetap tunggang terbalik. bengang lak.

so apa kata survey?
buy or no buy? kirim kawan or beli sendiri?
tapi if afundi kata beli, korang sila la beli barang yang aku jual.
baru la makcik kayo.
kalau tak nak tunggu duit claim insurance or duit NN aku berjanggut la.
tak dapat acik kirim. hahahhaha.

so motip cerita ni nak suruh korang beli barang aku ke apa sebenarnya kan.
hua hua.

eh tetiba habis type ni terasa diri ni teruk bebenar.
kenapa la otak aku ni ada je benda nak beli.
biar je la duit membukit sikit kan.
teruk betul perangai.
baiklah mak insaf *urut dada* (eh macam menipu je ni. memang insap ke?)

9 Comments:

shiedah kamil said... [Reply to Comments]

kak peej saya rekemen camera sony nex. puas hati la guna. gmbr cun melecun hehe die in btween dslr and compact

intandayani said... [Reply to Comments]

same la peej..pntg de duit sket mula la nk tu nk ni..tp yg plg over laki aku tuh

me suya said... [Reply to Comments]

hehehehe sebab dah baca panjang-panjang ni.. Suya pilih peej beli camera instead of beli ipad mini... :)

JennY said... [Reply to Comments]

kak peej!!
sy rasa k.peej sedekah kat sy skit wat bina masjid...
dapat pahala~
mihmihmih~

Jojet said... [Reply to Comments]

hehe..sama perangai kita! pantang dalam acc ada duit membukit terutama bonus time, rasa sesak napas klw tak beli!

Schazaza Zober said... [Reply to Comments]

peej... pompuan memang cmtu la. tapi kalau spend duit utk rumah pn best wooo. lagi2 nk raya ni. pintu sliding kayu cantiknyeee... dah aku pn start nk google2 ni...siot la...

i vote for spend utk rumah ye...
utk kepuasan bersama gitu..cheewahhh
pastu claim kt suami cmni "sbb i dh spend kt brg umah, apa kt u belikan i camera?" sambil kenyit mata...
hahahahahah~

arda said... [Reply to Comments]

aku rase baik ko tukar pintu umh ko tu sbb rumah kan tmpt kita tinggal so sejuk sket mata org nk masuk umh ko.

nnt org dtg raya umh ko ckp wooo gadjet kemain tp pintu umah dah burok..sentap! hahaha.

Ninie Simmons said... [Reply to Comments]

Peej, my suggestion better simpan. Utk renovation umah. Coz gadjet ni kejap je. Trust me. Teknologi gadjet ni terlampau cepat. Sekarang awak beli ipad mini, 6 bulan lagi keluar ipad mini 2.. Lagi upgrade. Kalau renovate rumah byk nk guna duit. Dah alang2 dpt duit insurans boleh la nk renovate sikit2.

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

beli kamera weh. and setuju ko nk beli kamera yg function mcm dslr tp compact sikit tu. sbb ko blogging kn, sgt bagus ada kamera yg awesome. kta pun teringin nak kamera gtu tp hrg 2000 kn warkh pengsan.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...