Instagram : @peejburhan

resepi nasi goreng express.

alang-alang ada pics ni kita share sini.
aku selalu masukkan pic kat ig if aku buat nasi goreng.
pastu cakap nasi goreng express.
nanti ramai la kata express-express pun jadi nasi goreng.
maknanya bukan express la.
why kata express?
sebab ini.





aku memang macam ni.
aku suka if pergi giant beli ayam or daging siap potong macam ni.
khas untuk nasi goreng ke mihun ke.
senang weyh. yes im pemalas like that.

sambal lak if la aku masak sampai before that kan.
make sure buat banyak gila.
so aku goreng sampai nak masak tu.
sebelum masukkan garam ke apa
aku akan keluarkan asing semangkuk kecik macam tu.
simpan dalam fridge. nanti nak masak senang weyh.

so selalu just masak nasik n potong sayur je tinggal.
lain dah ada.
nasik pun if nasi sehari sebelum tak abis. kau simpan dalam fridge. esoknya boleh guna.
tapi usually tak dapat la umah aku ni.
sebab aku memang tak masak banyak pun nasi.







bahan-bahan

-nasi 2 pot
-ayam cincang sepeket.
-cili kering segenggam, bawang sederhana 2 biji, bawang putih 2 ulas (blend)
-sayur kacang buncis
- telur 2 biji

cara masak

- panaskan minyak n masukkan bahan di blend tadi. masak.
- halfway masukkan ayam.
- masukkan satu sudu pati ikan bilis knorr (aku suka pakai ni untuk nasi goreng. sebab aku rasa dia bagi rasa sodappp)
- bagi ruang kat kuali n masukkan telur tadi. bagi masak then baru gaul semua.
- masukkan sayur.
- garam secukup rasa.
- masukkan nasi n gaul.

hasilll?
terbaik.
matiklah puji kan



simple mudah sedap.
tapi nasi goreng paling favourite aku macam bawah ni.
semua sama except instead of cili kering. aku pakai cili padi.
aku suka pedas so aku memang akan pakai banyak cili.
paling sikit 15 biji la. selalu banyak daripada tu la. ;p
then aku suka daging so pakai daging. 
walaupun warna takda. tapi try rasa tengok.



serba salah aku masa filla datang rumah dia nak nasi goreng kan.
dah la tetiba dah sampai umah aku kul 12 mcm tu.
aku dah bangun kul 10 konon nak beli bahan nak masak.
tapi ngantuk ah. tidur balik.
dia sampai tu aku elok baru bangun 5 minit boleh. haha.
so takda la nasi goreng untuk mu filla.
aku order dominos pizza je

paling takleh blah dia siap keek nak nasi goreng aku.
pastu malam siap keek masak nasi goreng sebab kat umah aku takda.
so malam dia buat sendiri.
hoi bersalah aku.
nasi goreng je pun.
tah bila nak bagi dia makan tah.
minggu depan dia dah start kerja.
kalau aku buat makan-makan or minum petang aku buat la yea.
khas untuk kau je.
sebab apa jadah panggil orang makan2 tapi buat nasi goreng je kan.

so bagi adik-adik yang baru nak mencuba-cuba masak.
boleh la try resepi bongok2 ni yea.
korang yang otai takyah la tengok resepi begini.
bikin malu je.

9 Comments:

Miszyuyu said... [Reply to Comments]

saye pon nak joinn pegi mkn nasi goreng kak peej la hahahaha

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

kta suka nasi gorg woih. yg paling best nasi gorg ikan la.. pkai ikan gorg semalam yg ada lebih. mmg marvellous.

Miss Brenito said... [Reply to Comments]

wahhh... mcm shedappp

pink.plate.liyana said... [Reply to Comments]

i pong prefer nasi goreng cili padi kaww2...auwmmm

Filla ~ Kasihs said... [Reply to Comments]

hahaha memang saja nak bagi ko rasa besalah.. eh tapi dominos lagi sedap weh.. bagus.. blog dah jadi blog mak-mak share resepi... hahaha.. keep it up babe.. babe? hoi geli hoiiiiii...

zakirasli .. said... [Reply to Comments]

Assalamualaikum, saya singgah sambil follow blog best mcam blog ni :D Perghhh!! sedap tgk nasi goreng tuh.. :p

nessa said... [Reply to Comments]

masa tumis sambal tu guna minyak banyak tak ? baru gedik gedik nak blajar masak ni kuikuikui

peej said... [Reply to Comments]

@nessa

tak perlu banyak. secukupnya je. sebab if terlebih minyak tak best makan. rasa minyak lebih dpd perisa kan.

Nysa Anysa said... [Reply to Comments]

fuh nampak sedap sangat!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...