Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : Asrama Lama


hai peej
meh nak sharing sikit yer citer serem ai
citer ni around 10 years ago kut
mase tuh aku cont form 6 kat sekolah kampung
sebelom tuh aku sekolah kat sg buluh, sde
pastu tetibe parent aku decide nak anta aku form 6 kat sekolah kampung
memang agak memberontak la weh
hoi memang agak mencabar tau
budaya, kawan2, cara hidup
plus dok asrama buruk
memang uzur weh
ok, kalau lalu depan sekolah tuh memang tak nampak keseraman pon
cume zaman mak2 dulu, around 60an, 70 an or 80an ade kes student hilang
ade kate hilang, dalam toilet, yang tinggal rambut, mata n darah jer
lepas tuh toilet tuh terus tutup sampai tahun 2003 baru bukak balik
sebab mase tuh keadaan uzur giler dengan masalah air
dah la asrama jauh ke belakang, kena naik bukit sikit nak ke asrama
so pagi kena bangun awal nak mandi around 4.30
kalau tidak kena la berebut, dengan budak2 form 3, 4, 5 yang berlagak ala2 senior
konon dah after2 nak mandi, so tak boleh potong turn
pili air dah cop after after hokay
maklumlah menghuni asrama sejak form 1, bajet paling senior la tuh
even kita paling tua pon, still junior hokay
memang aku menyampah dengan bebudak kampung time tuh
gigih la aku bangun ngan member katil sebelah tau
oleh kerana air tak sampai ke asrama yg jauh dibelakang
kami terpaksa ke bangunan depan
di mana toilet itu adalah toilet yg sekian lama dikunci tapi baru dibuka kembali that year
Masa tuh aku berdua jer ngn niza (bukan nama sebenar)
jam kira2 4.00 am lebey sikit kut
sambil menapak jalan ke depan yg jauh tuh
aku pasan la niza asyik dok toleh belakang
tapi aku tak berminat nak tanya
pastu bila sampai kat toilet tuh aku rasa lain mcm
walhal da tiap2 hari kut mandi kat situ
bile tolak jer pintu pastu swtich on lampu
tetibe lampu nyala n terus berkelip2 ko
sejibik la macam filem seram
kan dalam movie bila ada entiti, haruskan lampu tuh lip lap2
pastu aku tanya kat niza nak mandi kat situ ker
sebab aku tak sedap ati
niza kata "jumlah kita balik asrama, mandi jer la air yang ada"
thats mean niza pon cam tak sedap ati
so kami pon cecepat jalan
sambil menapak ker asrama
aku terpandang kelas ujung sebelah laluan
mase tuh la aku ternampak entiti
berdiri dihujung meja sebelah depan
sambil menghadap ke arah kami
tp muka aku tak nampak
sbb cahaya lampu jalan hanya tempias dr bahu ke bawah
dari paras bahu aku nampak rambut kiri n kanan panjang ke bawah pinggang
baju kusam warna putih kekuningan dan buruk
so..aku terus kate dlm hati
BAYANGAN SENDIRI SEBAB AKU TERLALU PIKIRKAN

langkah kaki ketika itu makin laju
laju aku melangkah
laju lagi kaki niza  melangkah
pastu sesampai kat pagar hostel
aku tanya niza "awak nampak tak apa saya nmpak?"
dia jawab tak
aku tanya balik "habis tuh kenapa jalan macam nak berlari?"
dia jawab "sebab awak jalan laju"
huaaaaa.. stress
pastu dia tanya pulak "mase on the way gi toilet depan, awak dengar tak apa saya dengar?"
aku jawab "tak, tapi saya perasan awak asyik tengok belakang"
dia kate "saya dengar ayu panggil saya suruh tunggu dia."
ayu tuh kawan kitorang tapi dorm lain
"hah yer ker" aku double konfem
dia jawab "iya la, banyak kali tau dia panggil"
teruis gigil n lelaju masuk toilet hostel
sekali ramai da yang tunggu turn..
pastu sambung lagi story
"awak perasan tak lampu kat toilet depan tuh kelip2?" liza tanya
aku jawab "perasan"
"mlm tadi lepas prep kita gi ok jer kan lampu tuh?" niza sambung
"aah la niza, pagi ni lain macam plak, awak dengar ayu panggil, smpi toilet lampu kelip2, pastu mase balik saya nampak ade org tenung kita" jelas aku panjang
weh terus gigil kami berdua tapi syukur tak demam..
pagi tuh mase da sesiap jumpa ayu kat depan dewan makan
"ayu pagi tadi awak nak ikut kita orang gi mandi kat depan ker?" aku tanya ayu
"eh mane ade, aku da after budak form one." ayu jawab
huaaaaaaaaaaaaaaaa serammmmmmmmmmmmmm
since tuh kami tak berani gi berdua ker toilet depan tuh
unless berlima or berenam baru berani
tuh story di satu pagi..
meh aku nk story hari pertama aku bangun nak mandi
kat hostel tuh
yerla, aku ni mane penah dok hostel
aku memang kejutan budaya la
nak2 masuk hostel kampung
aurat sumer wajib jaga
mandi tak boleh bogel2 sbb mandi reramai
share air sebekas tau.. memula memang euww
tapi lelama seronok weh
aku pagi tuh semangat giler bangun kul 4
hari 1st kan
kalau boleh taknak la mandi share2, tak biasa
aku terus kejut niza ajak mandi
dia kate jap gi dia bangun
aku pon turun dulu
toilet asrama aku tuh gelap
lampu rosak bertahun dah tak berepair
warden pon lelap mata jer
dah tuh kena guna toilet aras bawah jer
coz toilet aras 1 n 2 tersumbat tak berepair
heaven aku weh dpt mandi air banyak
pagi tuh paip mencurah la sbb takde org len guna kan
aku pon tengah sesedap shampoo tetibe dengar bunyik org turun tangga
ala2 berlari tau
tapi punya la lama mengalahkan turun tangga dari aras 10
2 tingkat jer kut
asal tak sampai2 lagi
aku pon jengah
eh mane ade org
aku sambung lagi mandi
pastu dengar lagi..
aku jerit la "niza awak ker tuh?"
perhhh tak de jawapan
so aku cecepat jirus n salin baju n naik dorm
WHAT??? niza tengah tdo
and one more WHAT????.. kul 3.00 pagi weh..
gigil aku pagi tuh
terus bisu aku
baring n tetido plak
esoknya aku citer kat niza
dia kate lenkali kalau nak gi mandi make sure ramai2
pastu kat asrama tuh jangan mention nak bangun kul bapa.. nanti ade org kejutkan awal 
perhhhh
sambil menaip n mengingati
meremang2 la segala bulu ni haa..
ok la, sekian yer..
Peej, if u share my story, Thanks alot.. 
by the way, kisah ini 10 tahun yg lepas.. 

Tata ols

-deliana-

3 Comments:

Ms. Wanniey said... [Reply to Comments]

kes hilang tu lebih kurang ngan kes kat sekolah sy dulu... tp budak lelaki n kat toilet jugak... huhu... tp x tau sejauh mana kebenaran nyer... citer lama... dlm thn 70an or 80an... toilet tu pon tutup smpi la saya abeh sekolah... n sekolah tu pon da di tutup... kiranyer toilet tu ditutup smpi skrg r....

miss.star.shu said... [Reply to Comments]

nama penuh sekolah tu apakah? seram seeehhhh~

Miss Brenito said... [Reply to Comments]

Ms. Waniey.. kadang2 kita tak tahu kesahihan kisah tuh sbb mulut ke mulut tp bila pikir balik asal plak nk tutup2 toliet bertahun2 kan, terus terpengaruh..

miss.star.shu.. bahye la nk dedahkan identiti sekolah tuh.. nanti kang ramai yg attack balik sbb majoriti student asrama tuh sangat sygkan asrama tersebut, maklumlah tempat membesar..

Ops.. sy la empunya stori di atas..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...