Instagram : @peejburhan

orang macam ni pun wujud ke?

serious dua hari ni busy terkejar sana sini.
lepas buat entry promo ephyra tu.
then time orang dapat gaji kan.
tu yang busy tu.

semalam bangun around 11am terus tak senang dah.
kelam kabut ngan whatsapp nya, sms n email.
rasa macam sotong tangan tak tau nak tuju mana dulu.
then leka kejap sebab aku dok google nak carik plastik courier barang tu.
sebab kan aku pernah cakap, yang lain aku ok.
tapi ephyra ni nak balut dia. hoii letih.
kalau satu box ok la.
ni yang beli 2, 3 or 4 box ni.
jenuh nak membalut.
ngan time aku nak balut mochi serbu gumpal2 kat situ.
ngan kat kertas tu la si ceceh nak relax grooming diri dia. eee stress ahkak.

n dapat ku rasakan if ada plastik tu senang kerja aku.
cepat mudah n tangkas. cea cea. nak moto pulak bagai.
nway, semalam dok google jumpa.
tapi aku takut nak purchase sebab elok nak beli ada lak warning tepi tu kata jangan urusan ngan strangers la apa.
betul gak. gak dah bayar. barang tak dapat lesap lak.
mintak tolong kat fb, tanya siapa tau.
Alhamdulillah ramai bagi.
so tadi dah purchase.
hope dapat la nanti.

lepas aku leka google tu semalam.
cecepat pulak ke office ephyra amik lagi barang.
then ada urusan lain lak.
pastu aku lupa ada orang nak amik barang petang tu. boleh?
ok tak lupa la. tapi adik tu kata around 5-6pm.
memandangkan janji melayu aku relax la sikit.
no no no. sekali dapat sms dia dah otw. time tu kul 4.50pm.
tak gelupur kau. janji ditepati sangat adik ni.
aku lak tengah stuck kat jam sebab tetiba hujan lebat kan.
sebab adik tu tunggu kat lrt.
dia student kat sini. takda kereta.
so aku kata takpa la aku boleh hantarkan kat lrt tu.
sekali aku takdak. va va va.
sampai rasa bersalah aku kata takpa la balik dulu.
malam aku hantar ke rumah dia.
tapi adik tu tak kisah tunggu.
so dia tunggu.
lebih dpd setengah jam la jugak.
nasib bila sampai dia ngan kawan.
ingat dia sorang. lagi rasa bersalah je.

then balik rumah teruskan buat kerja.
pastu masak pulak. buat nasi goreng je. sikit.
makan. rasa ngantuk nak tidur.
sekali noy lak sampai. so melayan dia.
then kul 12ish lapar balik.
naik atas makan.

then noy tido umah aku.
padahal hari ni kerja.
so dia kata if takda delay flight aku kena hantar dia pagi.
so semalam jugak la aku siapkan packing barang.
daripada kul 1ish am sampai 4ish la membalut.
penat tak hengat.

pastu bengong lagi gatal.
now aku buat bayar malam aku post esok.
lambat, aku post the next postage date.
tapi some regular customer aku kata bayar before 10am
so tak pasal ada lagi kena pack.

nasib bangun tadi tanya now tak fly ke.
dia kata tak. friday.
wah lega.
terus sambung tidur.
dalam tidur pun tak tenang.
sebab phone asyik la bunyi.
sorry. terlalu letih untuk melayan.
ok puas tidur bangun.

again melayan segala whatsapp email bertalu2.
then call masuk.
ada sorang akak ni. rasanya dia first time kot beli online.
tak biasa or tak reti. so banyak soal jawab.
tapi takpa. dia risau kot kan.
berkali2 dia tanya if dia buat payment bila dia dapat.
aku kata aku post today. so Insyallah esok sampai.
takut kot dia bayar. aku menghilang.
pulak dah pagi tadi dia call banyak kali aku tak angkat.
risau la kan.
tak tau aku ni burung hantu malam berjaga siang membuta kan.

ok tu takpa.
tu kisah itu la.
ni kisah memacam perangai orang.
aku rasa reader aku. kalau baca ni sila la terasa yea.
semua tau kot macam mana urusan online business ni.
kau buat payment. sila la bagi transproof. sama ada email notification from bank ke.
or kau print screen transaction kau n email ke aku.
or if resit bank tu kau amik pic send ke aku.
kau takleh tetiba nak cakap saya dah bayar. sila check.
e eh kau sorang je ke bayar. ramai ok. n m2u tu bukan details mana pun.
walaupun kau copy n paste no ref kau. tak bermakna. situ takda pun boleh check.

so aku dah berapa kali jugak terkena.
usually benda ni berlaku bila time2 genting aku bagi due untuk buat payment.
sebab mostly dorang ni akan kata nak urgent la apa.
so aku kata bayar before 2pm aku post today.
or else next 2 days.
so nanti elok 1ish pm dia kata sempat tak post today?
dia dah bayar.
since kau tak bagi apa2 proof aku check la m2u.
memang tak masuk ok. berkali2 aku check takda.
aku kata la takda masuk payment.
nanti dia kata la ok nanti dia check. sebab dia mintak kawan dia bank kan la apa la.
tapi lepas tu sepiiii. maksudnya apa tu?

hari tu ada gak.
sama la. mintak details. aku bagi. thru sms ni,
tetiba takda angin takda ribut dia bagi nama n alamat penuh semua.
dia kata sempat kan post hari ni? dia lupa lak bagi address.
aku kata la aku memang akan mintak details after payment kau dah clear. belum buat payment kan?
dia kata dah.
aku check la m2u. memang takda kot masuk.
kebetulan untuk hari tu yang balance orang bayar on that day ada 3 orang je.
n aku tau siapa semua tu.
so kau memang tak bayar.

aku kata la takda.
notification takda. dalam bank pun takda. sure ke dah bayar?
if pakai cimb click memang takkan masuk.
so kau kena bagi aku proof. so aku boleh postkan.
dia kata ok.
pastu sepiiiiiii.
then aku nak keluar rumah dah. aku tanya lagi.
if nak aku post today bagi cepat. aku post today. or else tunggu next postage.
amik kau sampai ke la ni sepi.

aku sampai memula tu rasa bersalah.
adakah aku fussy mintak itu ini.
tapi perlu la kan.
tapi bila sampai ke la ni sepi. takda rasa bersalah.
bengang ada la. macam apakah semua ini?
kau nak menipu ke apa?
kau tak takut ke nak pakai or makan benda haram?
nasib aku baik. aku ada je details dia semua.
boleh je aku capture n tepek sini. tapi kejam sangat lak.

sebab aku pernah dapat whatsapp daripada sorang ni.
penjual tabita kata kena tipu. macam ni gak la.
tapi dia dah siap post ok.
bila check memang duit tak masuk.
siap call maybank ada tak transaction dpd sekian tempat.
memang takda.
tapi kebetulan lak kampung suami penjual ni dekat ngan area umah perempuan beli tu.
n dia blk kampung hujung minggu tu.
amik kau memang kena amik la.
dah la memula taknak ngaku menipu.
bila sampai depan rumah, adik dia hantar pulangkan balik tabita tu.
n adik dia cakap memang akak dia tak bayar pun.
boleh?????

ada gak manusia begini kan.
takleh blah sungguh.
tolong la hentikan perangai macam tu ye.
eeeeeeee *perasaan rasa nak tumbuk muka orang*

ok chow.

8 Comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said... [Reply to Comments]

memang wujud, sbb tu walau apa pun slagi dia tak konfirm payment tak payah rasa bersalah .. melainkan bermurah hati nak bagi free :)

strawberi said... [Reply to Comments]

pernah..tp kawan sndiri..kata dh byr..kita pun pos..rupanya check,..lom..skali..eh..suh mmbr bank in..blom dpt eh..takpe..nt bank in..tunggu...3-4 hari jugak..dia tatau ke..brg tu kita bli ngan duit..bukan ngana ir liur...sila la byr cepat sbb brg dh dpt..

kawan lagi susah kita nk suh bg proof...ckp kita poyo lah...euww..geram sgt

linda said... [Reply to Comments]

Proof of payment tu mmg kene bagi deyyy... kesian kt penjual.... ayoyoyyooyoyoooooo

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

sbb ko buat online business, jd kena hati2 lebih. kt luar tu ramai sgt penipu, apatah lagi di alam maya ni kan. beli brg pun xnak bayar, nk yg free je (dgn cara yg xbetul pulak tu). ntah bila nk maju org mcm ni. haish.

lina said... [Reply to Comments]

ape punya org da.. tak takut langsung halal haram.

FzaH@3PiXs said... [Reply to Comments]

Baca pun penat... Mesti awak lagi penat tekejar2 kesana kemari

pizet said... [Reply to Comments]

better ada proof kot, kalau betul dah bank in ke transfer ke email la waktu, x pun printscreen dan email...mudah ja kot, nama pun bisnes online...x perlu rasa bersalah kot mintak benda2 macam ni..sekadar beringat kan

Zara Zainudin said... [Reply to Comments]

hoih.. terel betul pentipu nih. confident je eh. aku tak terpikir pn strategi itu.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...