Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : uitm


Salam..

hi, ni aku nak share sket experience aku..


1st episode - Beringin

2002 - Benda ni jadi masa aku kat uitm arau.  
Dulu kalau budak2 semester 1 mesti akan dpt kolej beringin. 
Beringin ni macam rumah teres. 
Rumah aku paling hujung. 
1 rumah 8 orang. 
So ada banyak rumah utk budak2 junior.

Adala sorang kawan aku ni nama dia nurul izza safar (familiar? Hehehe) 
dia slalu dtg lepak rumah kitorang memandangkan dia serumah dgn kakak-kakak senior. 
Rumah dia cam jauh sket ke belakang mengadap Pusat Islam. 
So every night dia nak balik kitorang akan usik dia ckp ada hantu la ape semua. 
Tapi paling dia takut is UFO. Tahpape.

So 1 malam tu sbb dah usik sgt, aku kena teman dia balik. 
lepas je hantar dia kat rumah, otw jalan balik tu tetibe aku nampak pintu gerbang (tiang warna putih) tu tinggi sebelah. 
Renung punya renung sbb tak pakai spek, I is rabun jauh, sambil pikir nape cam pelik je tiang ni. Rupa2nya si pocong baik punya bediri kat tiang sebelah. Mmg celaka! 
Balik terus lari beterabur. 
Nasib aku tak pitam kat situ.
Lepas2 tu dgr cerita situ ade kes bunuh diri. 
Maybe sbb tu la kot masa orentasi ada budak2 perempuan kena histeria secara berjemaah. 
sampai 7 org sekali kena. macam pas baton, begilir2. 
1st time aku tgk org kena histeria dpn mata.


2nd episode - Resak

2003 - Masih di uitm arau. 

Tapi ni dah semester 2. 
Kali ni kolej Resak pulak. 
Masa ni aku and izza dpt bilik lambat sebulan sbb bilik dah penuh. 
Kitorg dpt sebilik pulak. 
Bilik tu sebelum ni kena sealed. 
Taktau cerita apa sgt tp senior ckp bilik tu keras. 
Ada budak2 sebelum ni main spirit of the coins. 
Kitorg tak sedap hati, so tumpang bilik nisa and fila.

Nisa ni rajin sgt, kalau basuh baju putih, mmg putih  melepak, macam baju baru. 
So 1 malam tu aku mintak tlg nisa basuh baju putih aku. 
Wah!! Tapi dengan syarat aku kena teman dia basuh.
Masa tu dah pukul 1am. 
Bilik air kitorg dekat ujung sekali. 
Masuk je bilik air, belah kanan tu ada toilet bederet. 
Then tembok tgh2 betul2 dpn pintu, kena belok kekiri sikit utk tempat basuh baju and shower. 
Kalau duduk kat tempat basuh baju tu tak berapa nak nampak sapa2 yg masuk bilik air.

Sambil si nisa basuh baju aku, aku sembang2 la dgn dia sambil gelak2 bagai. 
Tetiba kami terdiam. 
Macam org ckp "malaikat lalu". 
Pastu dgr org masuk. 
Lantai bilik air basah. 
Dgr bunyi kuat slipar pijak air masuk toilet. Tutup pintu. 
Bunyi air paip mengalir dlm toilet. Lamaaaaa.. 
Aku ni ada habit suka menegur. 
Dah kena marah byk kali pun tak ubah2 lagi. 
Aku ckp kat nisa, "lama benor budak ni masuk bilik air". 
Aku pun tak puas ati, pegi tgk kat toilet. 
Cewah!! Bajet macho habis. 
Check semua toilets, confirm takde org. 
Padahal tak dgr langsung bunyi org bejalan keluar. 
Aku pandang nisa, nisa pandang aku. 
Aku ckp kat dia jom balik tido. 
Esok amik baju2 ni. 
Yg si nisa ni boleh lak nak lembab2 habiskan basuh selai lagi la, apa la.
Esok tu cite kat iza and fila, nisa baru bukak cite yg sebelum ni dia penah kena tindih a few times. 
Baru-baru ni aku dpt tau yg kolej Resak dah jd kolej utk boys dah. 
Maybe ada budak2 lain kena kacau gak. 
Kawasan ni keras sikit sbb dia dalam kawasan hutan and sgtla luas.


3rd episode - Puncak Perdana

2004 - Uitm puncak perdana. 
Kitorg 1st batch yg kena pindah kesana. 
Hutan. Pendalaman. Maxis pun takde line masa tu. 
dpt apartment. Tingkat 3. 1 rumah 8 org, 3 bilik. 

Semester 5 kelas ade seminggu sekali. 
so rutin harian kitorg adalah tgk tv, online sampai pagi. 
Tido smpi petang. 
Bagus punya anak dara. 
rumah kitorg ni mmg terkenal tahap bisingnya. 
Sampaikan pakgat penah tiup wisel dr tingkat bawah sbb kitorg gelak kuat sgt. 
Bila dah tak tido, ada je benda bodoh2 dibuatnya.

Masa tu dgr byk gile budak2 kena kacau. 
Kena rasuk lah, ada kain putih terbang dlm rumah and macam2 lagilah..
Member aku sorg ni nama yaya. 
Dia paling tua antara kitorg semua and paling masuk air. 
1 malam tu dia boleh pakai 1 suit camouflage askar sambil kawad dlm rumah. 
budak2 pun gelak je la melayan dia. 
esoknya, dia cerita malam tu dia kena tindih, ada pakcik tua pakai baju askar marah2 dia main2 dgn baju askar. 
Pakcik tu berdiri dpn pintu bilik dia, and ada sorg perempuan pakai baju macam penari ulek mayang pegang dia tak kasi begerak. 
So esoknya pakat baca yassin ramai2.

few weeks later, aku mmg suka bejaga smpi pagi. 
So slalunya aku akan jadi org paling last tido. 
Bilik aku katil double-decker. bawah aku izza, katil sebelah yati and as.  
Lebih kurang 4am, aku baru baring2 nak lelap. 
Kan bila kita nak tido kita akan khayal separuh sedar baru la dpt tido, so masa aku tgh separuh2 sedar/tido, baru je pejam mata, nampak nenek muka hodoh nak mampos rambut mengerbang kuku panjang gigi bertaring nak cekik aku. 
Terkejut. Bangun. 
Aku ingat aku mimpi. So baring balik, pejam mata. 
Elok pejam je mata, si nenek lampir tu dtg lagi. 
Kali kedua aku bgn, dah bepeluh2 ketakutan. 
Nak kejut dorg semua dah tido, tak sampai hati. 
Aku baring balik. Try tanak tido. 
Kali ketiga, nah ko!! Si nenek lampir dtg lagi dgn menyeringainya.. 
Kali ni dah dekat sgn kuku dia dgn leher aku. 
Muka dia marah sgt2.  
Melompat aku turun dari katil atas. 
Nak baca apa pun dah tak tekeluar. 
Kejut izza, haram tido mati. 
Kejut as mintak bacakan yassin, as period. Kejut yati, pun period. 
Rupa2nya kitorg 4-4 org period.
Pegi bilik sebelah, kejut yaya, dia soh aku tido sebelah dia. 
Disebabkan takut ya amat2, aku tido pegang lengan yaya. 
Alhamdulillah takde apa2 sampai pagi. 
Tapi perasaan takut tu still ada lagi. 
I'm very sure aku tak mimpi. 
Mmg nenek tu dtg kacau.

Ok that's all for now.. Nnt aku sambung cite time aku dah keje.. Timaceh cik peej. Salam

-azra azni-

p/s: bagi yg blur izza tu cousin aku. yang melodi tu. n azra ni pun ku kenal. dah few times jumpa. :)

3 Comments:

~Ati_Hime~ said... [Reply to Comments]

Tu kot la puncak perdana..ni kan pulak puncak alam..lagi horror...hahahah..

hetchr said... [Reply to Comments]

Dulu 1st sem kat arau pun kena duduk beringin, back in 1993. Mmg mcm2 la.. Bunyik org kawad tp umah, bunyik rantai besi kena seret tp tingkap, bunyik org jalan2 and alih2 benda berat dari atas ... Mcm alihkan almari locker yg berat... Bunyik seret2 tu.... Kul 3pagi plak tu. walaupun macam2 pengalaman penduduk bringin, namun ada juga yg berani nak bergayut kat public phone sbb kalau pagi, kena beratur panjang and susah nak borak lama ( masa tu x de jual hp lagi mcm skrg).

Anonymous said... [Reply to Comments]

sepanjang aku dduk kat uitm pp
sem 1 kat blok 5 kna kcau time lewat mlm kt area dapur rmh tu....
masing2 dah mlas buang sampah ann....so ada laa smpai satu mlm tu wa kna kcau kt smpah tu...
tgh online ann ttba dgr bunyi something tgh robek beg smpah tuh...wa sngka kucing...pikir logik laa klau kucing dy slow2 jea robek..bunyi xmcm gnas sgt...ini bunyi lain mcm pergh...naik bulu roma wa...nk ketar tu xdala sgt...tpi klau smpai bunyi tu xbrenti pelik gak ann....lau kucing dpt tulang ke apa msti tgh mkn n diam nie dkat 1jam lbih something tu robek...wa nk g tngok 1st tuh...tp xsdap hti lak ann baik wa lyan online fb jea...tp lgi ignore lginye brtmbah laju robek tuh....mcm org tgh marah koyak2 beg smpah kt blkang tu...ada laa satu prjmpaan ngn pengetua kolej annn...tn haji gtau jgn smpan lama sgt smpah tulang ayam kaa tulang ikan kaa...jin suka mkn tulang n bau smpah....so moral dy better buang smpah tu jgn spai lbih shari smpan dlm umah tu..jin kaa something tu kaa suka sgt bau n tulang2 sisa2 mknan kita nih...
sem 3...blok 1...laman c gitu...wa kna lgi kt bilik 4 org...tgh tido smua lmpu ttup so nmpk laa chya luar msuk...btol2 chya tu samar2 kne muka roomate katil sblah...tgh lyan hp jap pstu tertngok muka mmbe tuu dia dh tido lama dah...wa tngok skali imbas dy tngah senyum smbil mata bkak luas perghh bulu roma naik trus slimut n tidooo....esoknye aku tnya dy ada kaa ngko senyum ker bngun kaa time tuu...dy siap jwb lgi dy tido nyenyak kot smbil mmpi jdi pilot...haha lwk tpi seram perghh....laman c niee ada org ckp pnah dlu bdk bnuh diri gntung diri kt kipas n ada yg kpala katil trhampap kpala...
sem 4 pulak...dok blok 1 gak laman e...rmai ckp laman ni pling keras n antra terkeras dgn laman c...kna laaa umah ngadap resak/rumah sewa...wa tgh online fb kt ruang tamu tu...meja wa dduk tu betol2 pintu balkoni ngadap blok pmpuan time tuu...tgh lyan online mata nk trlelap gitu wa nmpak something msuk rmah ikot balkoni tu n lalu mcm tu jaa...maybe laluan 'dia' time pp nie hutan lgi gitu...wa dh biasa ngn cm tu so ignore jea...psang earphone n psang kuat2 lgu...haha lpas tu rsa rabak sgt snggup tnggu smpai sbuh tkot kna kt katil lak...
sem7...baru jdi bbrpa hri lpas...tgh2 wa n housemate ngn bdk rmh sblah/jiran lepak2 smbang2 dlm blik dua org tu.....ttiba bilik dua org stu lgi yg ngadap resak tuh pintu dye tutup....mmbe wa yg dduk smbang ngadap blik tu dy nmpk something yg laju msuk blik tu n ttup....rmai2 nk g tngok isi slm blik tuh...smua xbrni bkak so wa laa yg bkak...bkak2 annnnnn...........perghhh.....nsib xde apa2...g laa jenguk kt tingkap tu angin luar langsung xda...klau ikot logik pintu tu suka ttup bila time angin luar kuat...nieee ttiba ttup sndiri...next crita xtau lgi tnggu laa nk abis sem nieh....nie pon jdi sbb housemate bru nk bljar silat sbb kena present malay culture pnya subjek...no wonder laa bila dah bkak gelangang even bljar pon,,,penonton tetap nk tngok gak...
uitm pncak perdana pon ada jgk...jgn ckp xda laa...tmbah2 jgn ckp bsar berani ka paa...silap2 mkn diri...

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...