Instagram : @peejburhan

fake testimonial

drama jemaat.
tetiba dapat email gini.
tak terkejut kau.







aku baca lambat sikit la sebab aku tengah stress iphone ku buat perangai tetiba.
takda sound pulak tetiba.

nway, familiar tak pic tu?
aku of coz la ingat sebab berapa kerat sangat customer ku yang bagi testimonial kan.
esp memang ketara sangat perubahan pic adik ni.amboiii. ini sudah melampau.

ok ni bukan kali pertama kena.
sebelum ni pernah.
ada customer ku share testimonial.
later dia suruh remove.
aku tak tanya banyak terus remove. sebab atas pemintaan orang tu kan.

then tak lama lepas tu.
aku ternampak pic tu orang guna kat page orang tu.
nampak sebab kan kat fb if orang like page kau nampak kat feed kan.
so aku check out la. eh apesal terselit testimonial aku ni.
tapi pic tu dia takda crop watermak yang aku buat.
n orang tu jual produk yang sama. 
panas hati. tapi biarlah.

tapi ni bila ku tengok. eh sudah melampau kannn.
siap watermark aku kau crop. pastu letak watermark kau.
pastu tak tahan siap ayat dia tu. siap salam kak jee. 
ewah cantik. padahal nama aku kot.
then siap tukar lak tabita ke nama produk dia. 
melampau.

pastu apa lagi. hangin la kan.
terus aku ke pc n check la kat fb. puas sikit kan.
kat phone ni halus benar 



ku tengok pic tu dia dah delete. maybe sebab customer ku tu dah sound dulu kot.
tapi sorry ini malam mak naga.
so ku komen la kat page dia.



pastu ku bebel kat page ku pulak.
n guess what. refresh balik. trueeeeeee. dia delete.
paling lawak tetiba page tu dah takleh komen piuler.
ok kalau kau tak salah apesal kau delete pastu takleh komen dah?
aku tak dapat baca. sebab ada few notification orang komen.
something like ada gak dpt aduan bla bla.
ku nak baca. ku click. dah takda dah. DELETEEEEE!!!

pastu message masuk.



seriously?
agent lak bagi kan.
macam tak logik je cerita uols ni.
contoh la aku ada agent bawah aku nama jojo.
jojo pun meniaga la. pastu customer dia happy. bagi la testi.
so mesti la customer tu akan cakap salam jojo, tak pun hi jojo.
kan?
takkan la customer jojo tu nak bagi testi kat jojo tapi cakap salam peej.
wtf sangat ok. kalau aku jadi jojo pun aku rasa nak sepak je orang macam tu.
get it? get it?

paling tak tahan.
tetiba aku lak yang kena perbetulkan situation.
e ehhhhhhhh. apa yang aku buat salah?
tapi serious? aku salah ke?
sebab aku rasa bila baca explaination dia ni, macam tak masuk akal.

aku go through page dia tadi terus rasa disgusted.
esp bila tengok testimonials. macam ye ke ni?
ke kau reka sendiri?
ke kau mintak geng2 kau je komen.

maybe salah aku.
sebab letak pic watermark bawah sangat.
abis tu testimonial muka. kang melintang nama aku kat muka tu semak lak kan.
tapi lepas ni memang ku lintangkan aje.

satu lagi. nak buat testi lepas ni semua screen grab je.
senang orang takleh copy paste. unless ada yang rajin nak menaip la.
so korang2 yang nak membeli barang ke apa.
bila nampak ada yang share testimonial pasti kan tu print screen ye.

takda rasa bersalah kan orang ni meniaga gaya gini.
macam aku la. now kan jual BE n sne. takda testi. so biarkan je la.
padahal aku boleh je amik pic adira kat memana page orang jual.
aku guna kan. tapi rasa tak best. so biarlah aku jual ngan cara aku.
orang rasa percaya beli kan.

so nak tengok testimonial dpd aku?
kau tatap la muka aku camwhore dan sebagainya ye.
tu la kenyataannya pun.
but customer ku nak share testimonial silakan.
jangan takut lak. ku pastikan pic korang melintanggggg nama aku. :D

ok kurang panas dah.
sebab laki call kata dah otw nak balik.
lebiu molly. *eh tetiba.*

11 Comments:

Kak Shila said... [Reply to Comments]

Eeeeeeee apa kes ni Ajeerah weh! Eeee! Good on you Peej terus amik tindakan. And good to print screen for evidence. Eee!! Tak sukanya penipu copy paste! Kantoi besar kot, lagi nak salahkan orang lain??!!

Oops akak emo.

Fitriah said... [Reply to Comments]

hi k.peej. saya tengok page tu and terjumpa satu testimoni kawan saya. die siap ubah nama kawan saya tu. and claim kawan saya guna produk dia. maknanya banyak la kot testimoni tipu dalam tu.

Oh my..teruknye..tak sangka ade orang camni. menipu testimoni. dah la ramai orang like page tu. huhu

ina khairina said... [Reply to Comments]

lbh kurang mcm kes saja jugak ni....
http://sinarkasihkhairina.blogspot.com/2013/03/tabita-vs-gaia-skin-care.html

CidaZam said... [Reply to Comments]

Rasanya pengguna yang nak buat testimoni ni, kena ambik gambar muke dan product sekali...buat watermark pun boleh ubah2. Ni yg buat takut nak beli product2 lain ni... Kesahihan tak betul.

Miszyuyu said... [Reply to Comments]

cuak menangis si ajeerah baca ni kak peej :)) .. sgt bersimpang siur statement dia mcm dia jugak.. :p ..

Miss Brenito said... [Reply to Comments]

Yes yes... Bantai jer.. Geram kut.. Takmo ngaku lak tuh...

Ai Artkid said... [Reply to Comments]

Ehh eh...memang melampau owner dia kan....

Helloo..Siapa beli Tabita dengan Peej memang dah tau lah Adik Najwa ada hantar testimonial dia dekat peej. Sebab peej ada letak dalam page tabita dia. Aku pun baca testimonial Najwa ni lah aku beli Tabita dekat Peej.

Ek eleh..xde inisiatif sendiri ke nak cari bahan?? Orang lain punya hak juga kau nak ciplak dah kenapa?
Then suka-suka hati nak suruh jernihkan keadaan yang kau sendiri kerohkan. Apa lah punya business kau buat.
Sama lah dengan Serina Ridzuan tu..

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said... [Reply to Comments]

Keji sungguh perangai gini kan?
-____-"

wani ezryl said... [Reply to Comments]

rupanya ramai yg suka tipu online semata2 nak lariskan bisnes. kta suggest ko watermark sikit kt gmbr testimonial.. belah muka customer tu.. letak nama ko or anything. klau dah watermark kat muka, xdptnya mereka2 nak mengaku tu gambar testimonial produk mereka kan. semoga kita semua thindar drp segala jenis penipuan kat muka bumi ni. yoshh.

iHaNA said... [Reply to Comments]

Salam. Saya salah sorg agen produk yg ajeerah jual tu. Dan kami daripada supplier yg sama. Kami dari shima beauty care. Sejujurnya, kami tak pernah ade testimoni yang najwa ni daripada group kami. Najwa ni hanya ade dekat page die. Die cakap testimoni ni daripada agen adalah satu cara utk die blame on others je. Padahal sememangnye die copy, edit watermark dan letak testimoni tu dekat page die. Saya langsung tak menyebelahi die walaupun kami daripada ejen yg sama dan jual produk yg sama. Lagi pun saya pernah nmpk die pun ade amek testimoni daripada as beauty. Sampaikan supplier kami yg terkena dan disalahkan disebabkan testimoni yang ajeerah curi tu. So saya nasihatkan berhati hati. Dalam dunia ni macam2 org buat utk jadi kaya. Dan obviously sangat melampau kan kalau supplier kami jual produk ni rm110. Saya jual rm120. Tapi ajeerah jual rm175. Sekadar berkongsi apa yg saya tahu. Harap2 kita semua dapat betulkan niat dan meniaga dengan cara yg terbaik. Yang baik dari Allah. Yg tidak baik adalah dari saya sendiri. Wallahuallam

iHaNA said... [Reply to Comments]
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...