Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : 13th Floor


slm peej,

i nak cerite pasal very bad experience mase me, my hubby n my son stay kat apartment kat near taman melawati..
dat area memang sejuk je.
belakang my blok is hutan.
memang very close to hutan n sometimes kita org bole nampak wild boar..
x ramai org stay kat floor i..
floor 13th, scary rite?? 

floor paling atas is 14th.
tapi memang da hancur xde bumbung n banyak monkey.
selalu nampak monkeys keluar masuk tapi siang aje la...
then malam2 kitorang selalu dengar bunyi org lari2 kat tingkat atas which is tingkat 14 la...
but kita org selalu pikir oh maybe monkey kot.
but lame2 dok pikir balik, xkan la monkeys ni sume x reti tido...
then smpai my husband ajak my brother (currently stay wit us coz school holiday) naik atas bawak torch lite n kayu mop.
then tengok xde sape pon even monkey pon xde, but we still can hear the noise.

Dat very night starting when my husband kene siapkan paperwork sampai late at nite.
i dengan my son teman die kat hall la, sambil tengok tv n until we fall asleep kt sofa.
masa tu hall xde aircond, so hanye letak table fan aje pointing at us.
then sambil my husband buat kerjj die, die tetibe dengar my son merengek2 skit, 
rupenye panas coz fan yg mulenye pointing to me n my son tu da tergerak ke sebelah lain n not pointing to us.
then my husband come n adjust la fan yg dah tergerak tu, n he got back to dining table sambung buat keje.
Suddenly, another time my husband heard my son merengek again.
when he come n check tengok fan tu dah tergerak macam tadi.
die heran n check kat bwh fan tu ade mcm grip la so dat fan tu x gerak2 ..
he already felt something not right n tengok timing is ard 2.30++am.

the next night,again my husband kene sambung buat kerja..

then die purposely mintak I teman die n letak kipas tu same macam semalam..
n he set alarm 2.30am.. 
ngam2 2.30am alarm tu bunyi n the kipas betul dah gerak sendiri..
my husband terus seram n kejut I bagun masuk bedroom.
husband I x nak bagitau I sebab I memang jenis scaredy cat punye org..


then next day tu when he balik dr office, petang around 5-6pm, my husband ajak I pergi kedai kat bawah tu beli rokok.
then 3 of us pon turun la naik lif.
bile sampai kat bawah tu, before nak masuk kedai, ade la longkang kecik tu yang ade penutup besi.
my husband tah camane bole jatuh n kaki die hentak besi longkang tu.
luka x la besar tapi dalam n darah x henti2.
then kitorg pon naik lif balik to our apartment la.
cari2 bandage x dapat cover sangat luka tu..
then I pon volunteer la cakap kat husband I turun to tmn melawati sne nk cri bandage.
and I dengan penakutnye amik lif yg usang tu sorg2 (amat menakotkn okay)...

the next day is Friday, so kita org pon balik melake. 

left alone our cat si Comel..(kesian) 
( actually kami memang orang melake, until husband dapat job promotion ke kl)...
and husband suggest terus balik ke rumah emak i.
i pon heran coz kami ade rumah sendiri at melake town, why husband ajak terus balik umah emak? 
then after makan dinner die dok kat beranda ngan emak ayah I, dunno bincang ape.
rupenye die datang bagitau I wat actually happening to him last few days ago.
pasal kipas bergerak sendiri la, 
n pasal he actually ade macam cabar dat THING, talked to himself , 'kalo betol ko ade aku nak tunggu lagi malam ni pukol 2.30am'..
dats actually what he said right before he fell at the longkang dat nite.
macam dat THING tu nak balas la to my husband.
then we decided dat I will stay in Melaka n my husband kene balik kl coz next day tu kerja.

then he drove off heading to kl n when he reached our apartment, he don't really ade keberanian nak naik atas.
then he sat lepak downstairs alone.
n suddenly there was sorang abang tu ( he is one of the resident there but opposite my block la) 
die tegur husband I knape x naik atas coz its running late.
then after husband I cerite sume baru la si abang ni bukak cerita pasal dat place.
abg ni macam ade sakit x bole tido.
then die selalu lepak kat luar rumah n he always saw black n sometimes white figure flying from pokok sebelah my block to tingkat 14th atas floor I...
omg berdiri bulu roma I sekarang hihi..
then dat abang pon volunteer nak teman husband I naik atas.

when they reached my apartment, they saw my cat si comel were in position (kucing nk gaduh) facing at my dining table, n buat bunyi amat marah..
even bulu si comel I kembang sangat.
n they also saw my tv (lcd tv yg bole turn left n right screen tu) 
tv I tu dah pusing menghala to dining table.
same arah dgn yang my cat tengah pandang tu.
seram x?
ape lg, husband I cepat2 grab baju n letak si comel dalam carrier, n call my sister cakap nak tumpang tido rumah die.
since dat abang pon advice my husband not to sleep there.

the next day I terus sewa lori dari Melaka n bawak my father's staff 3-4 org angkut sume barang dari kl ke Melaka.
n since my husband was on mc dat week (coz kaki yg luka tu bengkak kemain) he terus apply transfer balik to Melaka.
not long after dat, we heard from dat abang pasal my next door rupenye da lame kene kacau,
his wife pegi keje, die kat rumah nampak kelibat wife die jalan2 satu rumah....scary

to tell u d truth, me n husband memang bukan jenis orang yang percaye kat bende2 camni.

tp bile da kene batang idong sendiri kan....
n until now kami regret sangat coz tinggalkan si comel alone there everytime kami balik Melaka...
actually banyak lagi orang lain yang dah kene kat situ tapi I x nak crite la kan.
n my sister yang pernah tido rumah tu mase cuti pon x bole tido until dah subuh...
coz she said there's something bothering her d whole nite.....
x tau la. Allah hualam...DIA lebih tahu.
thxs peej,
Z


25 Comments:

InaYusoff said... [Reply to Comments]

seram nye hey..

Ai Izzati said... [Reply to Comments]

Ya ampun, payah nya aku nak baca, ayat campur2 ni. Hoh!

Appartment dekat area roundabout
Tmn Melawati Seky 5 tu ke? Apa nama, hillside? Kalau situ memmmmaaaaannnng iya scarrryyyy!!!

Oh BTW, Happy Women days to you Peej.
Moga menjadi seorang wanita yang tabah tak kira dalam apa jua halangan okeh!

Anonymous said... [Reply to Comments]

dari rasa cm nak seram terus rasa nak marah..ayat tungang terbalik..hailahhh..

LaLaLOLa said... [Reply to Comments]

Oh, sangat tak suka cerita ni sebab akuk duduk kat apmt jugak and even my unit is on d 1st floor, guess what??? last x-mas night ader org terjun dari tingkat 15 and... PLEPEKKK jatuh depan dapur i. Hoiiii benci aku! dah la kena bangun prepare food for my baby at 430 a.m. Lemas aku masak x bukak tingkap huhu

p/s: dengan bangla mati tersepit lif la, cino mati terjun la... nasib la rumah mak aku, kalo rumah sendiri... sudah ku bikin jualan langsung huhu

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Eeei seram nya....elok lah dia pindah balik ke Melaka.

Anonymous said... [Reply to Comments]

aiyohhh. ckp melayu biasa je tak buleh ke kakak pengirim cerita? @_@ dari nak seram2 bulu kaki, terus terenjat T__________T

sesemut said... [Reply to Comments]

kesian comel

Miss Brenito said... [Reply to Comments]

best stori nih.. I suker

love for life said... [Reply to Comments]

ohmaigod terabur last2 aku xpaham.hahahah.

alin said... [Reply to Comments]

smalam nk tido baca cite ni,dlm ati insyaAllah xde pape,cite je..skali pagi tadi nak g keje tiba2 lif stop kat floor 13..tetiba jad cuak teringat cite ni sebab biasa g keje awal,jarang jumpa org satu lif..pdhal ade org nk msuk je..haha...

Juliana Abdul Rahman said... [Reply to Comments]

pergh best laaa..tapi lagi best yang jiran dia punye experience..nampak kelibat wife..ce bygkan Peej nampak kelibat Mr.B kt umah while he was at opis! hehehehehe...
*gurau je*

susumanis said... [Reply to Comments]

ok je la dia tulis..mmg seram ekk, hantu now x de tempat nk duduk, hutan bukit abis developer tarah so mai duk aprtm jugak le, melawati mmg tempat bunian, ada satu kakak kt area situ pandai ngubat org kena mistik nusantara ni, dia cakap selalu anak bunian datang umah dia nak blaja mengaji, badan nampak kapla x de, ko bole, ? kalau aku mmg lintang pukang lari..kikiki

Kak Shila said... [Reply to Comments]

Rasa cam ok je baca cerser (ceritaseram) kali ni. Kalau yang bahasa sms tu lagi tak paham. Sy lah, lh lah, pg lah, tkt (untuk takut/tingkat/terkejut) lah, mgg lah.. Grm btl hhh

Kalau ada pun yang tak best adalah cara ejaan Melaka. "melake"? Tak nakkkk

Anonymous said... [Reply to Comments]

aku faham je la Z ni cerita. smooth je. yg korang tak faham ni sbnrnya tak pandai basic english eh...

Anonymous said... [Reply to Comments]

hahahhaa i paham elok jaaaa..
sbb i pun ckp mcm tu in real life hahahahha xbaek tauuu

Anonymous said... [Reply to Comments]

faham je baca cerita ni. ni kira ok apa. kalau dia tulis semua english, ada kang yg terus x baca. cehh :D

Zana said... [Reply to Comments]

peej, kisah ni seram wohhh..eh, terus rasa nak comment bila baca cerita ni.. sebelum ni silent reader je..i duk area melawati gak tp baru lagi..hoho..

Zalia said... [Reply to Comments]

apenye bahasa tunggang terbalik..ok la ayat2 dia..aku paham la..dari yang dulu2 tu yang short form kemain, full bahasa melayu pun aku x paham..to the sender of this story, jangan terasa hati yea..hehehe..perghhhh scary jugak expose mistik kali ni..huhuhu

ayusyuhara said... [Reply to Comments]

OMG..!!! gile scary..i slalu duk dgr umah atas duk alih perabot le..org berlari le..haisshhh...

Anonymous said... [Reply to Comments]

Macam Desa view Towers je Ni..tgk dr bawah pn dh nampak scary

Cik Sar said... [Reply to Comments]

desa view ni kalau mlm2 mmg scary mary..lebih2 lagi jln masuk dia sunyi je .. ohhh..aku pun dulu ada experience yg lebih kurang sama masa dok menyewa kat sabah.. so, paham la ketakutannya macam mana..

Anonymous said... [Reply to Comments]

Itulah pentingnya english ey-diu-kay-syen jadahnya!

Bahasa senang je tu, flow mmg ada. Thanks for contributing. At least ada jugak orang nak send story to Peej. Instead of just complaining je yg tau.

Oops, aku komen bahasa bercampur-baur ni korang nak lahar jugak ker?

xoxo,
-JH-

Araso_jg said... [Reply to Comments]

thanks..aku baru bercadang nak beli condo kat situ disebabkan harga murah,dah g view tmpt dia memang agak horror skit haha

Ellya Ramli said... [Reply to Comments]

I duduk kt tingkat 14..more than 10 years oredi..so far..Alhamdulillah..xde pepe..
Kalau u ckp tmpt ni desa view towers la.

muhamad said... [Reply to Comments]

you still duduk dekat situ ke?

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...