Instagram : @peejburhan

bersangka baik.

amboi kemain komen mengata sender expose mistik tu kan.
konon kenapa bahasa campur la apa.
janji cerita paham kan?
cerita pun seram kan?
paling aku tak suka baca tang dia kata lcd tv tu pun terpusing ke arah comel dia pandang tu.
not like kan. eh tetiba meremang.

nway,entry kali ni nak cakap jangan la emo2.
ada sebab mengapa campur2 macam tu.
sebab sender tu kawin ngan chinese.
so bahasa utama dlm family dia english.
so sebab tu la bila tulis melayu campur2.
so jangan la ingat dia poyo-poyo or saja gedik ke apa ke.

ala aku pun biasa campur campur macam tu.
ingat lagi dulu masa lepak ngan murshida.
time tu ada ex boyfriend dia omputeh.
kita orang sembang in malay.
tapi tau la kebanyakan kita cakap mesti akan campur english kan.
so eventho dia tak tau apa. tapi dia kata dia faham sikit2.
sebab dia kata banyak perkataan melayu.

macam ada sorang malay girl ni aku kenal.
bila memula sembang ngan dia aku macam takleh terima.
apa jadah dia ni cakap melayu tapi loghat cina.
aku nyampah gak keadaan yang bila kau cakap ngan cina. kau kena cakap gaya cina.
cakap ngan india. kau cakap gaya india. cakap je la biasa!
tapi lelama aku faham. memang if communicate ngan chinese. kalau kita cakap bahasa melayu biasa.
dorang payah paham. if kau cakap macam gaya dia. baru senang dia faham.

so bayangkan even sembang ngan cina pastu tiru bahasa dorang pun aku tak suka.
ni pulak melayu ngan melayu sembang.
tetiba sorang tu cakap ngan kau gaya macam cina.
aku dalam hati dah what the helllll.
rupanya memang that girl melayu, tapi daripada tadika sampai sekolah menengah sekolah cina.
semua adik beradik pun sama.
kawan malay pun takda sebenarnya.
if dia sembang ngan adik beradik dia pun cakap cina.

so marilah terima orang itu seadanya.
janji kita paham apa yang dia cuba sampaikan sudah.
kan kan kan.
ok bye. nak kemas umah.


11 Comments:

Anonymous said... [Reply to Comments]

saya sokong kak peej.permasalahan campur bahasa tu bukan isu yang besar. cuba letakkan diri sebagai sender tu , baca komen2 macam tu. dah lah dia semangat nak share, tiba2 kena cakap macam tu... saya pun masaalah yang sama. bahasa melayu saya either tersesat slang cina tak pun gaya pelat2 skit cakap.... bukan sebb apa,keturunan cmpur cina n dibesarkan kat sabah sarawk... toksah katalah berapa banyak umpat, ejekan saya dapt bila balik sekolah kat semenanjung nie oleh budak2 melayu.. lagi haru , pindah penang time tu.saya tak faham dorang satu msalah.last2 kawan ngn budak yang asal kl... bagi saya cakap campur2 ke tulis campur2 ke tak bermakna kurang rasa kenegaraan dalam diri.

Tijah said... [Reply to Comments]

"so marilah terima orang itu seadanya"

aku sangat suka statment itu.

tapi apa2 pun aku tetap tunggu siang jumaat baru baca n3 seram ko walaupun dah nampak update tu dimalam hari. isk!


Anonymous said... [Reply to Comments]

kan bahasa campur ok what... lain lah kalo bahasa campur plus grammar hazab kelaut cam si tuuut tuh hahahaha... mmg x faham.....

Anonymous said... [Reply to Comments]

korang ni keji tau, okay je faham je aku ayat2 dia, ni pn korg nk make issues n dipolitickn jg kan ke? Haisshhh...btw my ex bf use to stay there back in 1996 huhuhu..scary rupenye hillside apartment tu, oh my....

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

bagus ko mengajak semua berbaik sangka. time baca expose mistik tu pun perasan jgk penggunaan bahasa semua.. tapi tak kisah sgt sebab ada je org yg suka ckp BM, BI atau campur2. kita yg membaca ni may be perlu fleksibel dan acceptable.. tak boleh rigid sangat sebab bukan nak tanda markah karangan kan hehe (jangan marah yang hantar komen tu! :P) tapi xboleh nak salahkan yang membaca jugak kalau dah pening tak faham. itu semulajadi lol

Zetty said... [Reply to Comments]

kira elok la dia rojakkan bahasa tapi kekalkan grammar dan ejaan yang betul. Expose mistik yang aku baca sebelum ni semua hazab.

So apparently proper language is bad but kalaw aq typ camnie lg bes kew.

Anonymous said... [Reply to Comments]

Yup..very true...aku paham je apa yg dia tulis..xda prob langsung..seolah olah dia berckp mcm tgh berborak..aku harap sender ceta tu jgn terasa hati ek...ok je..tq kongsi ceta..

JuJue said... [Reply to Comments]

idopppp peej! haha

k h a y said... [Reply to Comments]

My colleagues ada yg orang Nepal. Tak reti nak buat slang Nepal, tp bila kita cakap dengan dia, kita cakap melayu slang cina. Pun bolehhhhhhh kannnn... hehe.

Yang penting, dia faham..

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Baca je lah...kalau tak paham sukati korang lah....jangan lah buat blog ni macam blog politik pulak...aduyai.

Alia said... [Reply to Comments]

I oso speak liddat!!! Jenis yang campur campur, sebab sometimes I think I can get my points across a lot faster kalau ckp English.

Sebab BM ni pada pandangan aku, ada banyak bunga bunga. Kalau ckp direct to the point je, bunyi mcm kurang aja pulak. Hahah.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...