Instagram : @peejburhan

Expose Mistik - Nenek

hai,

salam perkenalan kak peej..
saya nak share cite mistik yg berlaku pada tahun 2010,tak lama lepas nenek saya meninggal..
tapi sebelum tu, saya nak kenalkan diri saya dulu ye..
nama saya Shentelle, i'm chinese + melanau, live in Sarawak.

Ni citenya...Nenek saya meninggal pada tahun 2010 bulan Sept.
mendiang tinggal dgn mak sedara ketika masih hidup.
agak rapat jugak dgn family saya.
asal weekend je mesti pagi2 dah call ajak kita org sama2 gi breakfast atau jalan2.

So lepas mendiang meninggal, rumah saya berlaku lah perkara pelik.
memanjang je ada bau mcm bedak wangi dalam rumah sedangkan ktorg memang tak pakai perfume atau air freshener dalam rumah..
yg tu taklah kitaorg ambil kisah sgt, ingatkan bau bunga2 yg mummy tanam kat luar rumah...
satu je yg buatkan ktorg rasa pelik sgt, anak saya yang berumur 4 tahun tu selalu ketawa sorg2, suka lari2 dalam rumah mcm ada org kejar plak tu...
daddy dia pernah tanya dia kenapa ketawa, dia just geleng2 kepala je...
plus, anak saya tu belum betul2 pandai bertutur walaupun dah 4 thn..

Daddy saya dalam diam2 ada contact seorang grandmaster yg expert dlm tilik menilik, fengshui sume tu..
boleh tahan jugak 'terer' dlm bab hantuss hantuss ni...hehe...
ada satu hari tu, tetiba plak GM tu dtg rumah.
baru tau rupa2nya daddy yang ajak dtg..

Mula2 GM tu senyum, then bagi soalan yg sangatlah CEPUMAS..
dia tanya berapa org tinggal dalam rumah ni? ktorg jawabla, 6 org.
dan selepas tu GM menidakkan jawapan tu, dengan yakin sekali dia ckp 7 org...WHATTT????
7 orang? saya takde pun pregnant...
terus GM tu bagitau lah kat kitaorg, org yg ke7 tu ialah NENEK!!
terkejut beruk kita org dengar...

lepas GM ber'komunikasi' dgn nenek, rupa2nya roh nenek tak tenang.
mengikut chinese, kalo roh org yg meninggal tak tenang, memang 'dia' akan balik rumah..
so nenek saya tu dia tak tenang sbb kat 'alam' lain dia berkeliaran je, takde rumah takde makanan sume..
GM kata nenek ada mengadu sejuk dan lapar.
at last, kitaorg settle ikut adat melanau sbb nenek walopon chinese tp dia suka hidup cara org melanau masa dia masih hidup..
kalo ikut adat melanau, bila kita sedekahkan barang2 keperluan kpd org miskin atau rumah kebajikan, barang2 tu org yang dah meninggal pun akan dpt tau!
ini memang benar..lepas kitaorg buat camtu, perangai anak saya dah kembali normal, bau wangi sume pun takde dah...
maybe nenek dah balik ke alam 'tu' kot??Mudah2an roh nenek sentiasa tenang..

Tu je cite sy kak Peej...maaf ye kalo jln cite sy berterabur... ;-) 
Sekian,bye!

...........................................................................................................................

menarik gak baca cerita lain daripada lain kan.
maybe cerita macam simple.
tapi if bayangkan di situasi tu mesti seram kot.
apa ke tetiba anak kau berlari2 n gelak2 macam happy sangat.
takyah anak la. baru kucing aku perangai pelik2 aku dah macam seram. heheh.

sesiapa nak share cerita boleh email yea.


2 Comments:

Im happy being alone said... [Reply to Comments]

banyak betul citer hantu kat belog ni..best jugak untuk dibace..hehe

Rina AVAIL said... [Reply to Comments]

menyesal aku baca malam-malam..dah seriau nk gi dapur minum air huhu

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...