Instagram : @peejburhan

Expose Mistik - jiran depan rumah


yo peej..lamo beno da tak nulis kan... arini bos tade so boleh la taip expose mistik kat ko.. jengjeng..
ni cite terbaru tapi takdela 100% pengalaman aku.. aku nye sikit2 je..
okkisah dia cenggini... aku ni pengantin baru dah 4 bulan kawen.. eh boleh kire basi jugak dah kan.. heeeeeeee.....
dah bunting pelamin pun.. alhamdulilah..
 
 kisah ni berlaku masa aku peknen 3 bulan arituh.. tapi asben aku baru je cite minggu lepas..
alkisah, lepas dah kawen ni aku kena ikut asben dok umah PIL. sebab asben aku dua beradik. dia anak sulong.
adik dia kat johor masih stadi kat UTM.  FIL dah pencen, so dok sekali.kiranya aku dok dgn mertua la.
 
satu time ni, FIL pergi obersee  ada field trip. FIL aku ni geologis.. keje dok carik batu je. umah penuh dgn batu2..
aku tak kisah la benda tu. so kalo FIL aku ade field trip, memang dia akan menghilang sampai sebulan dua baru
 balik KL balik. .selama dah dekat 4 bulan aku dok umah mertua ni aku tatau history kawasan perumahan tu.
tapi bila asben aku cite barulah aku tau sikit.... rupe2 jiran depan umah kitaorang ni bomoh. tapi bomoh baik2 la kot..maksud aku
jenis yang pergi masjid dan tak pakai kemenyan la kot... wallhualam sebab aku tak pernah tgk cara dia berubat.
yang aku tau dia mmg rajin pegi masjid.
 
so satu malam ni, time ni FIL tade, tinggal aku dgn asben je kat umah. asben aku cakap dia nak lepak minum kejap dengan kengkawan. so dia kata dia nak kua. opkos la aku kena stay kat umah. aku lak time tu tengah ngantuk gile dan morning sickness memang agak dasat jugak la.
so aku tak kisah pun laki aku nak kuar.. asal aku dapat tido dgn selesa. hehehehe
 
time tu asben aku tgh panas2 kan enjin kete. tetibe dia dengar bunyi suara pompuan  terjerit2...
pastu cam bunyi bercakap sorang2...  dia tolah kiri kanan..pusing sekitar rumah.. tengok kot2 ada pompuan tu...
siyes time tu tade..lagipun malam masih muda masa tu..baru dalam kol 11Pm... pastu asben aku leh layankan lagi bunyi tu...
sekali mata dia tertancap la kat rumah jiran sebelah... dia npk lampu rumah masih nyala. so dia taula yang pacik tu tengah ubat kan orang.
bunyi pompuan terjerit2 tu agak kuat dan berlanjutan lebih kurang 45minit. bayangkanla laki aku tade keje dok layan bunyi tu...
so dia fedup dia masuk umah kejap sementara tunggu kengkawan dia roger dia.. jengok aku lam bilik tengok aku tgh tido.
 
pastu dia turun balik.. kuar kat kete.. bunyi tu masih ade.. tup tup ade dia yang stadi UTM tu balik. pastu adik dia kuar kete.. pun terpinga2.. carik mana datang suara tu.. so dia tanye kat asben aku..
 
adik: abg dengar tak? bunyi ape tu?
asben: dengar.. ko buat bodoh je la.
adik: rasenya dtg dari umah pak XXXX ni...
asben: ko dediam.. jgn bitau akak ko.. nanti dia takut..
 
pastu asben aku siyes rase cam tak selesa mlm tu.. dia rs cam ade je orang tengok2 dia.. pastu dua beradik ni pun masuk rumah.. masa masuk tu takde kejadian pape..tapi benda tu rupe2nye suka jugak dekat dgn aku.. aku la jadi mangsa. esoknye tu ak balik keje time magrib baru sampai umah. aku buat bodoh je.. naik atas terus.. mandi.. time tengah bukak2 baju tu tetibe aku dengar bunyi orang gelak..
 
hiks hiks...
 
aku cam.. amenda lak bunyi ni kan.. pastu aku dengar orang cakap2... aku pusing satu rumah carik.. tade.. tetibe bulu roma aku meremang.
cepat2 aku mandi.. time aku mandi tu la benda tu nak kasi surprise kat aku... dia blackout kan rumah aku... dem...
dah la aku tengah pening2 lalat.. tapi siyes masa tu aku pun tatau apesal aku tak berapa nak takut.. so aku cepat2 lap badan ..
sarong baju tido... carik henpon dan turun bawah balik..on switch.. masa turun tu aku dapat rase ade orang sebelah aku.. tapi sebab rumah tu gelap sangat aku just pandang kedepan je.. tanak tertoleh2...
 
last2 aku berjaya jugak on balik main switch. aku mula rasa takut. so aku amik kunci kereta.. pusing2 sekitar gombak sampai kol 9 malam laki aku balik. aku tak cite pape pun kat dia masa tu sebab aku takut dia akan ckp aku merepek. bile dia sendiri cite pasal jiran dia yang bomoh tu baru aku bukak cite. asben aku kata kat area umah dia tu mmg ade history satu family mati. pasal apa dia tak sure.  dan kawasan umah dia tu kawasan lama. so byk je la "kawan2" lama kat situ... umah yang satu family mati tu pun terletak corner sekali.sampai sekarang tade penghuni. dan aku tatau nape bomoh depan umah tu rajin sangat ulang alik depan umah tu lepas habis solat isyak..
 
haih.. pening kan cite aku.. aku pun pening.. hahah tapi tu la dia.. patut aku nak snap gambo umah tu.. tapi takut la tersnap entiti lain.
lepas je kejadian blackout tu.. dan sekarang pun aku mmg kerap dengar orang borak2 dlm bilik aku.. time aku sorang2.. aku buat bodoh je..
kalo aku rajin aku baca quran.. kalo tak rajin aku pasang tv kuat2. tapi sekarang FIL aku dah balit. so takde la aku cuak sangat.
 
ok.. tu je.. pepandai la ko nak susun jln cerita aku ni.. tapi cenggitu la laki aku cite.. dan pengalaman aku gak... hehehe
 
rgds;
zaza

4 Comments:

Wan Afzan said... [Reply to Comments]

Seram nyer.. Bole thn yer benda tu. pakai gelak jer.. Agagaga

DuniaSangSuri said... [Reply to Comments]

huiisshh... seram tu! kalau suri dh lama dh nangis ketakutan.... huhuhu..

peej... dh lama dh jd silent reader u. love reading ur blog... smlm excited baca n3 peej sbb ada citer dn gmbr2 noy dn jonet... hehehe... lama kan xde citer2 dorang. suka..suka.

thn ni suri pnjm azam peej jgk... nk rajin2 hapdet blog... hrp2 leh maju jaya le yea... huhuhu.... caiyok! caiyok!
kalau sudi jemputlah jenguk blog suri yg dh bersawang tu... http://www.duniasangsuri.blogspot.com

p/s : cer tnya jonet... ada tak ubat nk kasik rajin sket?? suri ni pemalas ler... huhuhuhu...

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Hoh seram juga ni....tapi aunty heran juga kata bomoh tu bomoh baik yang jenis sembahyang tak tinggal kenapa dia tak tolong baca2 kan ayat suci kat rumah yang kosong tu.

HaNa NyoTa uHArA said... [Reply to Comments]

menakutkan...

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...