Instagram : @peejburhan

communication

sorry takda mood nak update entry bergambar.
now mood nak update entry yang bebel sana sini.

isu adalah teknologi n real life.
aku daripada dulu tak suka if lepak orang mengadap phone.
sebab aku suka if jumpa sembang la kan.
ok now aku tak macam dulu sangat la.
sebab i phone ni memacam lak ada.
tapi usually takda la mengadap tu je.
kejap2 je jengok.

kadang aku rasa ngan ada nya segala teknologi ni.
orang semua communication fail la.
paling aku tak tahan orang yang segala-gala thru fb je.
macam aku n mama la.
kadang nak sembang ngan dia tak layan.
dia dok ngadap lappy je.
tu aku kata nak sembang ngan dia baik thru fb je.
lagi cepat kot dia respon. kah kah kah.

satu lagi aku tengok orang yang meluahkan kasih sayang kat fb, twitter, bla bla.
kemain tulis bermacam. tapi kat situ je la.
hakikatnya kat laki/bini kau depan2 kau tak cakap pun macam tu.
ini semua poyooooo.
if tulis situ pun ye. n cakap pun ye. then good for u.
tapi aku rasa 80% takda cakap pun.
paling kelakar beria dia up status or tweet itu ini.
tapi pasangan dia tu takda pun fb/twitter.
apa ini semua?
maybe la nak tunjuk to the world perasaan cinta mendalam nya.

tapi masalahnya benda tu takkan mengeratkan hubungan kau pun.
sebab kau sorang je syok kat situ.
laki/bini kau bukan baca or tau pun.
mission failed di situ.
paling cannot go yang beria cerita itu ini.
hakikatnya kita tau apa sebaliknya.
orang tu tengah ada masalah.
tak pun dalam diam laki/bini ada skandal lain kat luar.
sebab apa? main yang skandal tu actually ada masa spend bersama n cakap direct n tunjuk rasa cinta dia.

tapi lain orang lain cara la kot.
macam aku. aku jenis segan kot nak beria itu ini.
kalau nak baik cakap thru phone, sms or cakap depan.
message pun sampai.
ni kau kemain kat fb/twitter up status bla bla bla.
yang bini/laki kau lak sentap sebab kau takda wish dia.

its all about communication la.
kalau kau tak communicate bebetul. masalah pun takkan selesai.
sebab tu kadang ada drama sama sini dalam rumahtangga ni best.
sebab time tu la kau tau ketidakpuasan hati masing-masing.
dan-dan tu kau tau apa laki kau tak puas hati kat kau.
apa kau tak puas hati pun kau cakap ke dia.
so kat situ kau try perbaiki diri kau.
tak perfect pun at least one baby step at a time.

so yeah.
bebelan untuk hari ini ialah.
kalau perasaan kau tu bermacam-macam.
sila la cakap direct kat suami/isteri or bf/gf kau.
takyah sibuk nak up status kat sana sini.
kau ni sebenarnya nak tunjuk kat orang ke kat suami/isteri kau.
yang in relationship tu korang.
sendiri kayuh n bina family memasing.
orang luar mampu tengok je. bukan boleh buat apa.
pokok pangkal diri kau sendiri.
memang Allah menentukan. tapi yang merancang kita.
so dah ada perancangan tu. kena la masuk usaha jugak.

ok dah tu je.
so lepas ni segala perasaan tu luahan kat pasangan memasing.
dah lepas tu. kau nak poyo2 lepas tu lantak la kan.

p/s: itu kes yang suami/isteri syok sendiri pasangan tak tau la. tapi id suami/isteri bercinta kat twitter or fb itu lagi pitam. rasa macam seriously? get a room n fuck already. eh.

p/p/s : laki ku kadang2 datang tak betul suka gak komen ke apa kt fb aku. tapi aku tak suka PDA. jadi aku buat tak nampak je. tak perlu kot. nak meh datang. bukan jauh pun. kau kat bilik aku kat hall. citttt.

4 Comments:

Im happy being alone said... [Reply to Comments]

technology is a good thing..but don't abuse it..hehehe,,

susumanis said... [Reply to Comments]

btol kat peej, jaman le ni banyak orang bercinta ngan technology kot, kt fb ok je nak g tahu hub pape tp custom la utk dia baca sorang tp paling best sms la, mesti samapai n dia baca no xcuse kan, org melayu mmg kenkadang malu nk cakap depan depan..alahaii..hehe

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Setuju 200 peratus...motif tulis berkasih sayang dalam fb tu hanya lah nak menunjuk nunjuk kat orang konon nya dia loving couple.....uncle lagi best dia cakap fb ni kalau ada yang suka cerita yang best best je sebenar nya semua tu fake je....mana ada lidah tak tergigit kan.....eeeei kalau aunty malulah......kalau kita sembang dengan kawan sekolah ke...kawan maya ok lah juga....ni tak asyik nak cerita yang up up je......uweeeek.

zaizaluvme said... [Reply to Comments]

yesss setuju!! baru je up entry pasal tu beberapa minggu lepas...
terus org yg tk ada kena mengena pulak nk sentap! aisshhh~
geli oke nk bsayang2 dlm tu, mcm tk jmpa kt umah.... lainla kalau laki kat london ko kt mesia kan?

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...