Instagram : @peejburhan

selepas 17 tahun, tak mampu lagi bertahan.

semalam ke setiawangsa.
gerak around 11ish balik rumah sendiri.
tengok mr.b dah sampai rumah. n kawan dia cojack tu pun baru sampai.
ajak gi makan kat kedai atas.
tengok tv sat. rupanya ada maharajalawak mega.
boleh lupa lak. takpa nanti tengok repeat la.

so layan tv kejap.
lepaskan pukul 12am.
then gi minum.
lepak n sembang semua.
later noy call kata nak join.
dia tido umah aku.
so makan2 n minum dulu.
noy cakap puncak setiawangsa runtuh.
dia nampak kawan dia update kat fb.

hah? terkejut. i was there few hours before je.
ok lak takda apa.
eh tapi if ada pun maybe taktau.
sebab kita orang kat bawah ni.

so aku terus search kat twitter.
sebab aku tau ada apa2, mesti kat twitter la paling laju news.
keluar la banyak tweet.
n some pics.

 :: pic credit - twitter @malikridhwan ::

time tengok pics yang ada tu.
hanya mampu cakap Allahu akbar.
daripada aku kecik tengok retaining wall tu.
tapi kuasa Allah, kau buat la benteng konkrit macam mana pun, kalau Allah dah tentukan jadi macam ni.
jadi la kan.


:: pic credit - twitter @bernamadotcom ::

so scary kan.
rumah paling hujung tu selalu tengok.
kalau malam paling la menyerlah. sebab sebanyak2 lampu la dia bukak keliling pagar rumah ni.
kalau macam pilihanraya. nampak la ada baloon besar tu n ada bendera BN terbentang kat wall ni.
aku pun tak pasti rumah siapa ni.
tapi yang tau yang kat area lereng ni ada dato zulhasnan, ada dato jamaluddin jarjis tu.
ok not sure pangkat dorang apa.
dulu kawan papa duduk atas tu jugak. sebelah rumah zulhasnan tu.
tapi about 1-2 years ago dia jual rumah dia tu kat zulhasnan.
gituh la.
aku ada gak kawan duduk kat atas tu.
tapi kawan masa zaman kanak2 dulu la.
pergi tuisyen sesama.

but nways, after 17 years. akhirnya wall ni tak mampu lagi bertahan.
hope tak teruk sangat.
tapi memang mostly dah di suruh evacuate.
first prob puncak, second bukit setiawangsa la.
kalau puncak keep on ada landslide. memang rumah bukit jadi mangsa.

semalam dok sembang ngan noy, "eh rumah kita sangatttt jauh kan daripada tempat tu? takda apa kan"
ye rasanya sangat jauh.
aku pun tak sempat lagi tengok.
baru tengok daripada pics je ni.
later maybe balik kot.
or maybe tomorrow ke.

aku ni agak zombie ni.
pagi tadi sibuk baca timeline twitter ni.
after subuh baru tidur.
ni tadi pukul 10 dah bangun.
sebab ada customer pick up barang pukul 11.
then continue tengok pics kat twitter lagi.
baca news kat situ katanya still ada landslide sikit2.

eh ok la.
zombie sangat rasa macam tak tau apa cuba ku sampaikan.
bye nak packing barang.
ta-ta


2 Comments:

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Peeja rumah yang hujung sekali rumah Dato Seri Zulhasnan Rafiq, bekas menteri Wilayah, uncle kenal dia dan kami pernah pergi rumah dia....cantik sangat tapi serius dari dalam rumah dia tu keluar ke garden dia memang sangat takut tengok ke bawah.....

Anonymous said... [Reply to Comments]

hi peej

area kl selangor mmg tanah peroi...lagila banyak kawasan lombong.
tambah pulak water movement dalam tanah, hujan dan recent earthquake seberang laut sedikit sebanyak causing soil movement etc. dan kekurangan akarpokok untuk menyerap air dan retaining soil
structure. maka kerap dan banyaklah kejadian tanah runtuh semua.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...