Instagram : @peejburhan

Expose Mistik : kenangan yang panjang

salam kak peej..

saya reader turun temurun kak peej.. ekeke

kisah saya panjang, pengalaman tentang hantu ni dah sebati dengan famili saya, tp yang lebih drastik time kakak sy yg A ni dia praktikal kat sbuah hospital swasta di ampang putri. 
dia jenis happy go lucky, kira nak seronok je time tu. 
jogging time petang, dressup seksi2.. bila duduk dgn kawan2 dia yg plg becok. 
sampaikan satu masa dia kena histeria, dia jadi keras mata pandg ke atas gigi kamcing.. 
kawan2 smua perempuan tak reti buat apa2..
so kebetulan ada kakak saya lagi dua org duduk area pndan indah. 
so kakak saya B dan C pon lari la tgk.. 
kitrg mmg taktahu nak handle hantu masa tu.. 
rasa mcm nak maki je, jangan ganggu la apa la.. 
tp bila dorg sampai je naik atas tangga..kaki dorang jadi berat.. 
last2 kakak saya B dan C kena sampok jugak..heheh... 
so mak ayah saya dtg dari kedah nak amik berubat. 
bila hantar kat umah kakak saya di pandan indah. 
bawak ustaz, rupa2 nya yg rasuk A berkenan dgan dia.. dan nak ajak kawen. 
yang dalam badan kakak saya B dan C adalah mak dia.. 
mcm kejap masuk B kejap masuk C.. 
yg hantu mak dia takot org apa2kan anak dia, so dia rasuk siap2.. 

histeria tak berenti takat tu, hantu kalo kata nak dia nak jugak. 
masa berubat tu saya di kedah. 
sebab masa tu saya spm. 
sembang2 la dengan mak dalam phone, tanya macam mna. 
mak kata nnt benda tu dia nak merisik datg dalam mimpi. 
maybe dia datang kat ayah. 
tapi rupa2 nya dia datng dekat saya,.. 
dia kata berkenan kat A nak kawen bla2.. 
dia datg mcm cakap2 kat hati saya. 
saya tak takot cuma cakap mcm pening2 la.. 
dia tanya saya mcm melelong ke lain.. 

contoh : setan : aku nak kat kakak ko.. ko setuju tak?
             aku   : aik.. ape hal ni? tetiba pike kawen knapa? (mcm blur soalan tu hati aku tnya)
             setan: eh ko pon boleh jgak.. kalo tak dpat kakak ko, aku nak ko.
               aku : azan dalam hati..azan mcm dalam tb yg kat mekah..(byk kali jgak la azan..skali dgn doa azan pon saya baca)
sampai la saya tetido.. 
bangun tu terus kol cter kat mak  saya .. 
then ayah saya datg bawak saya skali pegi sana.. 

lpas je brubat, kitrg dah alang2 bkumpul skali, gatal tgk cter nustan sama2..tgh malam.. 
bila tgk msti tutup lampu baru feeling wayg. 
sambil tgk2 tu tetiba masing2 rasa mcm sunyi sangat..rasa mcm nak mati ke pe.. 
then A pandang la kitrg nak cakap pasal hero,.. 
nak memecahkan suasana..sekali baru nak cakap dia terdiam.. dia kata nak tido sbb ngantuk..
so semua rasa aah la nak tido jgak la.. 
tak sempat movie abih smua masuk tido. 
esok siang dia kata dia nampak muka kitrang ni smua macam babi.. dia takot tu yang dia tido. 

esok tu nak berubat, B kena mcm biasa. 
tapi masa tu dia duduk seblah mak, mak tengah saya sebelah kiri muka mcm tu.. 
saya baca yassin.. sekali saya tengok si B pandang saya belah ekor mata je.. jeling ke arah saya. 
saya baca terketar2 tp belakang sebelah kiri nampak kepol2 asap itam.. 
saya baca salamun tiga kali tu pon rasa mcm nak sembur ke takyah..
nak sembur blah B ke kepol2 asap tu..
las2 mak cakap dah baca pegi tido.. 
saya nak masuk tido tu, B histeria. 
tengah berubat tu siap dia rasuk dalam badan bila suruh keluar dia tak reti keluar..
siap jalan pakai bahu ok..
yg mengesot pakai bahu tu.. 
pastu mak saya cakap ko tu je yg keluar bkn skali anak aku. 
pastu kejap2 si B ni bersilat pulak..
pening dah jadi..kejap bersilat kejap histeria.

yg kakak C dia tak byk gerak.. 
dia pling kuat pon jerit je..
pastu geleng2 kepala laju2..
sampai nak terputus kalo tgk... punya la laju..
lepas geleng dia jerit dia dongak kepala ke belakang. 
pastu si B datang bersilat depan si C tarik kat ubun2..
then si C diam pengsan. tak paham ok! 

pastu bila semua tido.. 
sy terjaga..tgk kat lua ada bukak quran.. 
mak tak tido..bjaga je. masa tu dah jam 6. 
saya sedih tgk mak bjaga,..
ayah masa tu balik kejap. 
so mak je la yg jaga. 
sy lari kat mak pelok mak. 
bila pelok mak kata jgn tego kalau nmpak saya pon kata ok la.. 
then bila nak tido mak kata dah azan, mak ttup radio mak tido. 
bila saya nak tdo ekor mata saya nmpak ada bnda pnjant dinding.. 
dia mcm laki, takde kulit just muscle yg daging2 kuwus.. 
dia pndg sy sambil jelir lidah..
pastu saya temenung saya pike nak ludah ke takyah..
kalo ludah nak kena baca apa.. 
pastu terus saya buat2 tak nmpak.. 
saya sambung tido tepi mak saya..

lama2 tu baru dapat tau, yg B jadi tu yg besilat tu kira allah anta pembantu.. tp melalui B.. 
sbb lpas brubat, si B ajak saya solat syukur. 
solat tahajud. agaknya la kot. 
dok tak dok si B ni bersilat sambil buat jurus then pegi tandas kat tangki tarik benda tu masuk kat sejadah then renjis dgn air.. 

bila semua mcm dah ok, A dah ok,.. 
sbb ayah saya dtg buat perjanjian dgn bnda tu..
jgn ggu A lagi..dia bersetuju kawin kan si A dgn setan tu pada 32.haribulan 13>> so takde tarikh la dlm kalender..
bnda tu tnggu sampai la A kawen.. 
tp A takde anak hampir 4 tahun kawen. 
bila B brubat kata bnda tu dok makan. jahat gila..

sampai la skrg.. tp skrg A dpt tawaran keje dkat area mekah. 
so tiap2 minggu dia bpluang g mekah bdoa kat kaabah..
harap2 balik nnt dia dia sihat la.. amin..

ni cter part 1. 
ada byk part lagi. 
ttg C kena sihir, abg kena buatan org, mak kena sihir jadi hantu raya, histeria di kolej negeri seremban 2. (motip sebut??) :P 
nak sebut jgak..sbb tmpat tu mmg btul2 puaka..
tmpat ponti bertandang mcm pmpuan dolu2 uduk kat batu air terjun sambil nynyi tu.. 
ponti mmg suka mnynyi okeh! 
suka berperasaan mnynyi mngais mnilai.. mcm psyko! 
penah satu hari sampai bergadoh2 jin dengan ponti kat atas bumbung kolej tu..siot!..

- rosni -

ok kak peej,..nnt story lagi.. 

4 Comments:

Bunga Rampai said... [Reply to Comments]

Nangis baca

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

wuahh mcm cerita dlm filem la pulak. semoga si A selamat drp cengkeraman kejahatan (mcm ayat sinetron dah haha)

Anonymous said... [Reply to Comments]

whoah,sgt scary!

Ana said... [Reply to Comments]

Mcm ngarut pun ade.. sikit2 ade la logic tp dah habis Allah hntr pembantu la hape.. xlogic habis.. berangan sorg ke ape budak ni.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...