Instagram : @peejburhan

rumah ku takda tangga.

nak masuk 7 bulan kawin.
huh baru 7 bulan?
baru lagi.

serious kawin n bercinta tak sama kan.
bertahun kau bercinta.
tapi kawin memang lain.
terasa lain dia tu.

bila gaduh tu.
rasa macam eeee bencinya.
rasa macam baik takyah kawin. single lagi best.
tapi lepas tu terus istighfar.
rasa bersalah n berdosa.
sebab atleast Allah pertemukan jodoh.
ada orang yang tak dapat peluang untuk ada pasangan hidup.

bila gaduh akan terfikir.
eh kawin memang macam ni ke? menyakitkan hati je.
pastu terfikir apesal orang lain macam bahagia je.
pastu terfikir eh macam mana orang boleh tahan sampai bertahun ni.
tak rasa macam nak siku ke?
macam-macam la fikir.

pastu sendiri jawab.
eh orang lain pun mesti ada salah faham dia.
tapi of coz semua simpan je.
takkan nak heboh kan. kata masalah rumah tangga.
pastu sendiri jawab, maybe ni la yang mama maksudkan kahwin ni kena bertolak ansur.
n kadang-kadang kena hiburkan n seronokkan diri sendiri.

hari tu ada gaduh.
punca kecik je.
tapi jadi besar n melebih pulak.
n biasa la. bila dah gaduh, semua benda kau nak ungkit.
aku pulak jenis suka cakap belakang.
contoh kena marah. kadang aku jawab. but usually malas.
sebab serious weyh aku ni mulut berbisa. aku kalau sound memang parah.
so sebelum teruk baik diam.
tapi tak diam la. aku akan bebel2 cakap sorang2 slow2.
hahahha.

tapi sesama kepala angin.
tapi patut aku tak perlu pun. tapi katanya degil.
harus ada je nak jawab.
mula la makin teruk.
pastu perangai aku. tak tahan sikit nanti nangis.
so sampai satu peringkat aku jerit sekuat hati.

lepas tu sendiri malu.
sebab mesti jiran dengar.
dah la sebelah umah ni port bebudak lepak.
mesti dengar la.
pastu sendiri sedapkan hati. takpa. hopefully budak2 tu fikir aku jerit sebab aku takut ada lipas ke apa. hahahhahahaha.

n seperti biasa. gaduh kejap je.
nanti ok balik.
pastu terus mintak maaf kat laki sendiri.
takut hoih. buatnya salah sorang pergi ke apa.
tak sempat mintak maaf. mampuih. aku la tu.

so memang kawin macam ni kot.
ke aku je. ke orang lain memang takda adegan sedangkan lidah lagi tergigit.
so lepas gaduh, pepandai la lepas tu adjust hati memasing kan.
drama light-light dalam berumah tangga tu biasa la kan.
maybe aku tak biasa kot.
sebab papa n mama jenis takda gaduh sangat ke apa.
sebab tu bila jadi macam ni rasa apakah ini semua.

so soalan.
memang macam ni ke eyh?
bantulah adik yang budak baru belajar ini.
kalau salah tolong jolokkan.

p/s: bagi lah feeling jadi adik. lately ni semua pun orang panggil akak n sis. mungkin ini punca iolls depression. haha takda la. saje drama.




9 Comments:

Intan said... [Reply to Comments]

SALAM peej.
Mmg mcm ni lah kawin. First 3 years kena byk sabar. Dgn kerenah ipar duai lagi. Lepas 10 tahun kalau bertahan, org kata Insyaallah la sampai anak cucu gitu. Haha. Tapi tak tau la kan. Jodoh maut semua ditgn Allah. I yg dah 13 tahun kawin ni pun masih jugak gaduh bengkak hati.
Jangan risau Peej. Hang in there. Bertahan. I Doakan yg terbaik utk u.

Intan said... [Reply to Comments]

SALAM peej.
Mmg mcm ni lah kawin. First 3 years kena byk sabar. Dgn kerenah ipar duai lagi. Lepas 10 tahun kalau bertahan, org kata Insyaallah la sampai anak cucu gitu. Haha. Tapi tak tau la kan. Jodoh maut semua ditgn Allah. I yg dah 13 tahun kawin ni pun masih jugak gaduh bengkak hati.
Jangan risau Peej. Hang in there. Bertahan. I Doakan yg terbaik utk u.

Anonymous said... [Reply to Comments]

Iyebcik adik..hehe
Kawin mmg gitu..sbb dulu masa bercinta tak jumpa hari2.. so kalo ada perangai yg menyakitkan hati tu,kena ngadap time jumpa je.ni dah kawin,ari2 kena ngadap n hari2 kena tolerate..
Tp its good la..bila kita snggup tolerate,maka tanda syg tu ada lg.kalo dah tak kosserr nak tolerate,maka parah sudah sbb kita dah not bother..
Nanti dah lama2 sket,dah adjust,maka bole turn off n on telinga serta mulut..hehe..
-tora-

Bunga Rampai said... [Reply to Comments]

Muahaha yes little sis. Camtu la masam kelat hempedu pahit bila berumah tangga :). Dugaan masa bercinta lain, masa baru kahwin lain, masa dah ada anak lain, masa dah tua lain. Selagi hidup, selagi tu la kena belajar :), experience is one of the best teachers you can have. And don't worry pasal jiran2, yang penting hati u olz. Learn to read each other's characters and personalities. Tak semua orang dapat terima approach yang sama so I suppose memang kena give and take, and handle issues in a way that is acceptable to both of you. Tarik nafas dalam2 istighfar bila jantung dah degup kencang tahan marah, can prevent you from ugly outbursts :) You can do it Peej! Moga perkahwinan bahagia hingga ke akhirat :)

Bunga Rampai said... [Reply to Comments]

Muahaha yes little sis. Camtu la masam kelat hempedu pahit bila berumah tangga :). Dugaan masa bercinta lain, masa baru kahwin lain, masa dah ada anak lain, masa dah tua lain. Selagi hidup, selagi tu la kena belajar :), experience is one of the best teachers you can have. And don't worry pasal jiran2, yang penting hati u olz. Learn to read each other's characters and personalities. Tak semua orang dapat terima approach yang sama so I suppose memang kena give and take, and handle issues in a way that is acceptable to both of you. Tarik nafas dalam2 istighfar bila jantung dah degup kencang tahan marah, can prevent you from ugly outbursts :) You can do it Peej! Moga perkahwinan bahagia hingga ke akhirat :)

Anonymous said... [Reply to Comments]

haha..ok la tuh kakak n sis.. cute ape kak..
org2 tua kate asam garam rumah tangga.. klu xpenah gaduh langsung, agak pelik d situ.. tu yg jdk punca makan hati..biaselah kak.. mulut org pompuan cam sy nih.. kdg2 menjawab..org tu diam kite xabis2 ckp lg..tpkan ustaz mane tah ckp.. bile org pompuan menang, semakin hmpirlah ke neraka.. klu slh.. maafkan sy..

(natrah)

gurlz.sinderella said... [Reply to Comments]

Usia perkahwinan kita sama dan aku pown berada dsituasi yang sama..ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ ,ingatkan rumah aku je yg tak btangga rumah kau pown sama...doa2 la bila laki potpet2 kita xmjawab koz ak pown verabgin jugaks!

gurlz.sinderella said... [Reply to Comments]

Usia perkahwinan kita sama dan aku pown berada dsituasi yang sama..ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ ,ingatkan rumah aku je yg tak btangga rumah kau pown sama...doa2 la bila laki potpet2 kita xmjawab koz ak pown verabgin jugaks!

gurlz.sinderella said... [Reply to Comments]

Usia perkahwinan sama koz tarikh kawen pown sama nie..dan aku pown berada dlm situasi yg sama..ingatkan rumah aku je tak bertangga rumah ko pown sama..ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ƗƗɑ̤̥̈̊ ,semoga kita nie xkuat mjwab koz ak pown verangins 1bdn

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...