Instagram : @peejburhan

semut getting on my nerves

masalah semut kat rumah ni memang annoying.
banyak gila!!
tak senang kau nak letak air or makanan sesuka hati.
memang kejap je la kena urung nanti. grrrr.
noy kat coffee table pun muncul.
if buat air memang terus kena minum. kalau tak memang tak dapat minum la lepas tu.
benci aku.

nak bancuh air. dah basuh cawan semua.
letak cawan sementara nak buat air.
tetiba dah sekor dua panjat kat cawan. herghhhh.
sakitnya hati ini.

tu takpa lagi. ku bersabar.
tadi aku masak nasik.
nak makan ngan lauk sambal MIL bg the other day.
aku ada simpan dalam fridge. sodap tu.
so amik 2 pot beras.
basuh la.

paip wet kitchen getah rosak kot. air meleleh tu.
lepas tu laki aku pulas macam taknak bagi sesapa bukak.
hulk pun tak mampu bukak woih.
aku pakai kain ke apa pun takleh bukak. hish sabar je la.
so guna la paip kat dry kitchen tu.
kat area situ yang sesemut ramai.

so aku basuh la beras tu.
everytime pun banyak semut kecik n besar.
memula ingat kutu beras ke apa.
but its not. plus Alhamdulillah beras aku pakai tu bukan jenis ada kutu2 ni.
perati bebetul its semut.
banyak ok.
ada la dekat 7 kali aku bilas still ada semut.
aku dah macam. whatttt??? semut ni hidup dalam paip ke apa.
adakah air yang keluar ni penuh semut.
tapi bukan semut kena air lemas ke?
aku dah macam sakit jiwa.
so paranoid punya pasal. tukar paip belakang.
still takleh bukak. laki aku ni pulas ketat sangat awat nya.

then aku pergi la tempat beras tu.
meja tu penuh semut buat perbarisan.
masuk dalam tempat beras semua.
whattttttttttt?? grrrrrr. motip semut nak lepak kat beras.
beras bukan manis puinnnnn.
pastu dia keluar berbaris ke dinding n naik ke siling.
geram punya pasal.
aku sembur yang serai wangi kat dinding tu semua.
hari tak panas pulak.
esok kena jemur beras pulak. kasi keluar semut.
aaaaaaaaaa. stress nya.
ada je la itu ini.

ok semut memang sangat annoying.
harap soon akan hilang n masalah di atasi.
tapi ku tetap bersyukur dah berbulan duduk sini. kelibat encik li tak kelihatan.
harap berkekalan.
n cicak pun dah takda sebab kan dulu Mr.B berkonfrantasi ngan cicak supaya tak kacau lagi.
pun takda.
so semut ni je la.

eh tapi encik ti aku rasa ada atas siling.
sumpah takut sebab macam banyak je.
sebab kadang macam pergaduhan bising2 berdecit decit.
kadang2 Mr.B dah tidur aku menggelupur terkejut sebab bunyi berlari atas siling.
dah la kuat. macam bunyi orang pulak yang berlari atas tu.
eh tetiba seram. memintak memang cik ti la.
dan bukan 'sesuatu'. *gulp*



3 Comments:

siti said... [Reply to Comments]

Dulu makcik sy ajar.. Ckp mcm ni kt semut tu.. Wahai anak cucu nabi sulaiman.. Blk la ke tempat asalmu... Cuba peej yer.. Mane tau.. Kot2 jadi..jgn sesekali merungut ckp byk semut.. Kalu x ia akan makin byk.. Sy x tau fakta ke tak tp makcik sy ckp mcm tu..

Anonymous said... [Reply to Comments]

hi peej,

Try beli ubat semut yg "made in china" punya..ubat tu bagus..cari la kat kedai hardware @ pasar malam cina..

MommyCT said... [Reply to Comments]

Ubat semit cap kingkong ada jual kat giant area ridsect. Dlm kotak merah, ada plastik casing hijau n serbuk tu bukak letak kat lalluan semut tu. takyah letak dlm casing hijau tu pun takpe. Tabur je kat mana2 yg ada semut. Kalau ada sarang kat tanah ke pasu ke pun boleh letak. Ambik masa dlm seminggu than insyaAllah hilang le semut ni.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...