Instagram : @peejburhan

Expose Mistik: rumah company ayah.

Salam kak peej. 

Saya dah lama teringin nak share cerita kat expose mistik ni tapi malas nak taip. Haha. 

Okla cerita saya ni pasal rumah. 
Ayah saya kerja pindah randah since saya umur 20 tahun sebab ada naik pangkat ada pejabat tukarkan ke kawasan lain jadi saya pernah duduk di Pahang, Kelantan, and now di johor. 
Setiap kali pindah memang company ayah saya sediakan rumah. 
So kami memang tinggal je kat rumah yang disediakan tu. 
Saya ni nak kata penakot sangat tak la jugak. 
Maksudnya mustahil la saya ni nak paranoid tak bertempat and nak ada adakan cerita.

Pertama sekali rumah kat Kelantan. 
Saya tak tau kenapa since  1st day lagi saya dah rasa semacam tau sebab orang office ayah yang bagi kunci rumah tu cakap rumah tu dah 6 bulan tak berpenghuni sebab before ayah pindah situ rumah tu memang kosong sekejap la. 
Masalahnya rumah tu dah macam 6 tahun tak berpenghuni  pon ada kak peej. 
Teruk betul keadaan dia. 
Mak saya pon macam sedih je company ayah bagi rumah macam tu. 
Tapi slowly kami repair sana sini and ok. 

Rumah tu besar la pada saya and since adik beradik saya banyak duduk hostel so saya dapat la bilik sorang. 
Bilik tu paling hujung and paling besar. 
Bayangkan malam pertama tu pon ‘’dia’’ dah buat hal. 
Sebab penat kemas kemas kan so satu family tido awal. 
Masa tu ada adik saya yang bongsu and parents and saya je. 
Saya mengada ngada nak tido kat bilik. 
Adik saya dengan parents tido dekat ruang tamu. 
Titibe adik saya tanya ‘’eh awak tutup tingkap ke?’’ 
yang saya blur blur terus jawab ‘’ye’’ sebab memang petang tu around maghrib saya tutup tingkap. 
So takde ape semua tido je. 

Besok pagi saya tanya balik adik saya ‘’kenape awak tanya saya tutup tingkap ke  semalam? Memang saya tutup tingkap petang tu.’’ 
Terus adik saya jawab ‘’bukan petang la! Malam tu la masa saya tanya awak tu! 
Saya dengan ayah dengar bunyik orang tutup tingkap!’’ haaa jahat kan. 
Masa tu saya dah takot. Tapi saya diam je. 

Lepastu makin lama saya kat tinggal kat rumah tu specifically kat bilik tu. 
Makin banyak saya kena. 
Pernah sekali tu saya dengan adik borak borak dalam bilik before tido. 
Masa tu dah light off and dah lewat la around 12 malam macam tu, lepastu kitorang ketawa ketawa la kuat kuat. 
Tetibe kak peej tau tak saya letak la botol air belakang make stuff saya kat atas meja solek tu. 
Botol air tu boleh terpelanting. Macam kena tepis. Scary gila kot. 
Lagi satu tak logic kot angin ke ape. Botol air tu penuh tau and berat la kan takkan angin boleh tolak and botol tu kat tengah tengah bukan kat tepi hujung meja ke ape. 
Macam in a way ‘’dia’’ marah saya dengan adik bising bising ketawa. 
So saya dengan adik takot kot terus diam je tak cakap. 
Esok mak saya terus letak al quran kat meja solek tu. 

Another incident kat rumah tu is adik saya lagi sorang balik. 
Bilik dia betol betol sebelah bilik saya. 
Tapi adik saya suka tido kunci pintu. 
Titibe satu malam tu dia dah tido titibe dia dengar bising bising bunyi orang lari dari bilik saya masuk bilik dia. 
Dia pon bangun la jenguk. 
Lepastu baru perasan yang pintu bilik dia terkunci! 
So macam mana benda tu masuk! Dia message saya tanya ada masuk bilik dia ke. 
Saya cakap takla. Saya kat bilik elok je online. 
Besok baru dia cerita. 

Macam macam lagi lah jadi lepastu. ‘’Dia’’ main lampu bilik saya lah apa bila saya nampak lampu tu macam termalap malap saya bukak zikir and yasin kat laptop lagi kuat dia lawan macam marah saya pulak sebab bukak zikir and yasin tu. 
Last last mak saya pegi jumpa ustaz depan rumah saya tu. 
Dia cakap kat mak saya. Memang ada ‘’benda’’ kat rumah saya and ‘’benda’’ tu memang nak kami keluar walau macam macam mana pon sebab ‘’dia’’ dah lama tinggal situ. 
Tapi sebab kami tak keluar keluar jugak so ‘’dia’’ marah la. 
Sampai la after two years macam tu ayah saya dapat tukar pindah Pahang. 
Kitorang pon macam relieve gila kot.
 
Kat Pahang tu takde ape sangat. 
Ada 2 benda je yang bagi saya takot. 
Oh btw, saya ni student university so balik rumah bila cuti sem je la. 
Haha so everytime balik je la baru kena ni semua. 
Ok sambung balik masa kat Pahang tu rumah jiran saya tu ada anak kecik umur 4 tahun macam tu. 
Boleh cakap la tapi macam pelat sikit. 
Nama dia haikal tau. ( bukan nama sebenar) dia selalu datang rumah saya sebab kitorang selalu layan dia and main main semua but haikal ni nanti tak reti nak balik rumah sendiri kalau dah dating sampai maghrib, so selalunya saya dengan adik saya nanti dukung dia and hantar balik rumah dia la sebab dah lewat kan takkan nak biar dia jalan sendiri. 

Lepastu ada sekali tu saya malas nak hantar dia balik. 
So mak saya yang hantar. 
Haikal ni panggil mak saya nenek tau. 
Titibe kan masa mak saya dukung dia nak hantar balik tu. 
Dia boleh cakap sambil tunjuk jari kat belakang rumah saya tu ‘’nenek! Tu! Momok nenek!momok’’ kuat kot dia jerit sambil tunjuk tunjuk towards something. 
Lepastu mak saya takot terus hantar dia cepat cepat. Haha. 
Oh momok tu hantu la kalau ikot bahasa haikal sebab mak dia ajar macam tu. 
Weh scary kan. I mean takkan budak kecik macam tu nak tipu. 
2,3 hari lepastu saya tido sorang kat bilik kan. 
Dah lambat la around 1 am kot. Saya dengar bunyi orang humming tau. 
Mula mula jauh sayup je. 
Lepastu makin dekat makin dekat last last macam dekat tepi tingkap bilik saya je. 
Sumpah takot gila masa tu. 
Saya message mak saya suruh datang bilik saya teman tido. haha
 
Ok last sekali ni jadi recently, kat rumah johor rumah sekarang la. 
Saya tengah cakap fone dengan kawan saya dalam bilik. 
Macam dah lama cakap titibe kawan saya macam ‘’eh bunyi apa tu?’’ saya pon diam je. 
Saya memang tak dengar bunyi apa apa. 
Titibe line tak elok terus terputus. 
Saya message dia tanya dia dengar bunyi apa. 
Dia cakap dengar bunyi baby nanges. 
Dia tanya la rumah saya ada budak kecik ke. 
Saya cakap mana ade. 
Dia kata bunyi kucing kot. 
Saya kata la saya mana ada bela kucing ke apa. 
Kalo nak kata bunyi kat luar pon takde. 
Memang tengah senyap sunyi masa tu. 
Sebab masatu dah lewat malam and parents saya dah tido pon. 
Benci kan asyik benda scary jadi kat saya.
 
Ok tu je lah. Thanks kak peej sebab sudi baca. Bye!

- ain -

3 Comments:

iela said... [Reply to Comments]

uish.. memang jiwa kental la dia ni.. huhu..

R.R.Z said... [Reply to Comments]

adoi..umah lau tinggal lame cmtu.

tp, budak2 kecik mang nampak. sbb masa sy belajar kat poli PD dulu. Arwah abah antar ikot jalan lama dr seremban ke PD. bwk anak buah yg kecik tu. Umur 5 tahun. Malam, jam 11 dahla jalan tu memang gelap dan takde lampu jalan..


"makshuu nampak tu, hantu pocong..ade hantu..ada banyak hantu!!!" -- sambil tunjuk kat tepi jalan then dia nangis superteruk...

motif?actually sy ade byk gak cite hantu..p malu la nak taip..hehehe

akiss. said... [Reply to Comments]

SCARY!!
hahahaha matilah dah la selalu dok umah sorang2 ;p

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...