Instagram : @peejburhan

email. email. email. i prefer email.

as usual aku tidur masa pernah awal.
tadi after subuh baru tidur.
pagi around 9am bangun sebab Mr.B nak gi kerja.
pastu sambung tidur.

pastu 10ish bangun sebab door bell bunyi.
poslaju datang. parcel sampai.
then mamai. sambung tidur again.
then pukul 12pm macam tu phone bunyi.
aku ignore. sebab mengantuk takleh kawal.
then bunyi lagi. so angkat.

customer.
tanya if dia nak barang ada stock tak.
aku dah macam barang apa?
dia kata tabita. aku kata ada.
then dia kata if dia bayar bila boleh dapat.
aku kata if now, later aku post la.
memang ada postage for today.
or else khamis.
so ok la. tu je.
letak.

terbaring balik. tidur.
after 1/2 hour. hp bunyi lagi.
again ignore. sebab kau tau tak rasa mata melekat tu.
pedih gila je nak bukak.
di alam mimpi lagi. nasib bukan tengah mimpi Christian Grey. eh.
then tetiba lepas tu bunyi lagi.
ok better angkat. kalau tak sampai bila tak stop bunyi.

so angkat.
the girl on the other end cakap dia baru bank in.
n dia dah email.
aku dah macam. oh ok.
then dia tanya lagi bila boleh dapat.
*besarkan mata*
today aku post.
dah cakap earlier.
so bla bla bla.

then dia kata.
nama dia something N...Azmi kot.
ke tak. see aku terlalu mamai untuk tangkap pun.
tapi aku ingat dia kata dia dah bank in la.
n dia dah email.
so should be ok la.

tapi terus takleh tidur la.
tapi takpa. dah tengahari pun. walaupun bestnya if tidur ni.
so terus bukak buku log.
check. eh takda pun nama tu.
even aku dgr exactly nama dia. but if tgk buku mesti kenal.
then aku assume salah tangkap nama earlier tu.
then bukak email pulak.
within that 1/2 hour.
takda pun masuk email from sekian orang.
kata dah buat payment.
with trans proof ke apa semua.

aku dah pelik.
n geram. apakah ini semua?
yang paling best. aku takleh nak call balik n verify.
sebabbbbbbb dia guna tu ialah no phone office.
macam mana nak call n tanya?
nama dia pun aku tak sure.

now i'm pissed.
sebab tu aku suruh apa-apa pun please via email.
sebab bila pakai email. semua clear.
aku dah ready kat pc, ngan segala buku n all.
senang nak record semua.
sebab senang tau semua info.
sebab kadang orang ni email nama lain.
nama sendiri lain.
aku dah confuse.
contoh email dia daisy bloom. (*contoh rekaan)
memang info dia tu je yea. takda lain.
tetiba dia sms or call.
kak, saya amik barang malam ni.
me : ok no prob. ni siapa?
girl : saya melissa

punya la aku carik kat buku.
tang mana melissa ni.
kena tanya la email dia apa.
then baru tau. tu daisy bloom.
contoh la.

get it. get it?
so sila pakai email.
aku pun tak sure mana dapt nombor aku.
maybe return customer.
maybe yang pernah pick up sendiri ke.
so ada la no aku. gitu.

tapi tu la.
harap faham.
sila berurusan ngan aku via email.
senang kerja. n check n all.
jangan pakai phone. payah.
sebab aku bukan 24/7 depan pc.
kau sms, call. aku iya iya.
dengan harapan balik rumah aku catit kat buku.
tapi kata melayu ni mudah lupa.
kang aku lupa tanda ke apa. tak ke nanti tak pasal kau tunggu2
barang tak kunjung tiba.
sebab aku lupa tanya. n aku ingat kau mmg tak bayar. haaa gitu.

n kadang some bagi tau nama la apa.
susah nak ingat.
sebab berpuluh nama kot dalam satu-satu masa tu.
mana la nak ingat.
n if since jual. silap beratus ke ribu nama dah.
so memang susah la tetiba ada yang cakap, ni i beli 2nd time.
u ada lagi tak alamat i?
gagagagaga. of coz no.
usually yang aku ingat sebab return customer dah banyak kali sangat la.
or biasa beli banyak terus ke apa.
so nama dia sangat familiar la.

gitu.
so siapa yang call aku tadi ke apa tu.
if baca ni.
sila email kat email tabita tu.
bagi trans proof n all.
so i can post it to u by today.
thank u.

4 Comments:

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Biasa lah peeja. Orang melayu lebih suka call dari pakai email, beritahu sepuluh kali pun nanti talipon juga yang diguna nya.

nadia nabila azmi said... [Reply to Comments]

saya ke peej? bukannnnnnnnnn........ n...azmi tu mcm name saya, hahahaha, serius not me .uwaaaaaaaaaa..hahahha

zaizaluvme said... [Reply to Comments]

eh.... pesal nama dia dh mcm nama ai?? tersentap jantung bila baca tadi.... sebab mang ada tanya sal tabita, tapi tak adalah sampai kol ke apa...number tepon kamu pon tadek.... bukan nuriza azmi ya...ngeeee...

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

haha mcm2 je kan pembeli2 skrg ni. mmg org suka guna phone, esp yg kerja ofis sbb nk cepatkan urusan. may b dia apply time nk beli online jugak. and may b cara jual beli online tak sama konsep dgn kat ofis.. hopefully dia email ko balik la ^^

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...