Instagram : @peejburhan

amazing

ingat nak update pasal inai pulak.
tapi malasnya la transfer pics.
so siapa kat fb je la tengok dulu yea.
tu pun noy yang upload n tag aku.
sebab pics kat camera dia yea.

so sebab malas. tapi rasa nak update.
mari kita bebel-bebel lagi. :)

tadi check stat counter.
keywords hari ni tahap kronik ok.
aku malas nak share sebab banyak nama orang lain di mention.
amboi tahap kak nam korang dah ke next level kan.
kemain siap kenapa peejburhan bergaduh dengan ********
salasilah keluarga la apa bagai.
kenapa aku clash la bagai.
haaaa. siapa punya kerja ni.
benda lama jangan la di kenang ye.
move on.

semalam membusy jugak.
ke sana, ke mari.
tu pun petang tu aku tak jadi ke office Mr.B.
sebab hujan dah lebat. n punca utama aku memang malas drive. hahah.
pergi bukan untuk spot check ke apa ye.
sebab mama suruh aku hantar some goodies bag untuk office mate dia.

ramai yang jumpa apa mesti tanya mana Mr.B.
mesti orang ingat pengantin baru berkepit je 24/7.
takda makna ok.
sebab dia ni kan kerja sana sini. rajin bebenor.
kesepian je ok.
tapi hari tu jumpa customer tabita, kak liza.
bila cakap Mr.B kerja.
dia kata bagus la. dia rajin. bayangkan dapat lelaki yang pemalas n taknak kerja.
a ah jugak kan. sakit jiwa nanti.

semalam ke rumah aku.
aku n Mr.B gerak dulu.
mama nak ikut. tapi kereta penuh.
sebab angkat segala pasu n decoration fountain yang ala-ala bali tu.
jiran aku pindah rumah. duduk condo. benda elok lagi.
so nak buang sayang. so dia suruh kita orang amik. weeee suka.
tapi buat masa ni susun je la pun.
belum ada budget nak buat kolam ikan. ;p
Insyallah one day.

so kita orang gerak dulu. then mama n papa datang later.
tanya Mr.B dia dah makan ke.
dia kata belum.
so singgah nak makan kat satu kedai ni.
aku suka kedai dia. tak ramai orang.
tapi burgers dia sedap ok.
n nasi lemak pun sambal pedas. itu yang kita suka.
elok pergi. tutup pulak. aaaaaaaaarrgghhh.

so ke mali's corner je.
ok la. bungkus je.
so berderet la beratur. tak suka.
beli char kuey teow n nasi lemak ayam.

nasi lemak ayam dia. pening aku makan.
sebab sambal manis. tak pernah suka. tapi terpaksa kan semalam.
aku rasa nasi dia pun biasa je. tapi ayam tu best. :D
tapi tak suka. if kau order nasi lemak ayam. tetiba telur takda.
tu kau kena order lain. tak tau. so makan nasi lemak takda telur.
tah apa-apa. system apa la dorang pakai.
i mean nasi lemak, set lengkap kena ada nasi, sambal, timun, telur rebus, ikan bilis n kacang ok.
yang lain baru la tambah kan. ni tak.
dah fer temapt aku tengok macam tu.
kau order ayam. telur tak dapat. eeeekkkk.

tu takpa la.
aku beli lebih.
so lewat malam bila dah ke rumah papa n mama.
aku bedal kuey teow dia.
aku rasa kuer teow kena makan time panas.
sebab time aku makan dah sejuk la kan.
aku rasa air paip.
tau tak rasa air paip? macam air kosong. tapi tak masak.
kau boleh rasa pelik tu.
so masa makan kuey teow tu certain suapan rasa macam tu. hmmm.

tak pasal lepas tu aku takleh tidur.
sebab perut rasa gassy, rasa nak muntah. angin tak lepas semua la.
hari tu aku makan pun jadi macam ni.
so aku rasa badan aku tak kena la makanan kat mali's tu.

nway, tujuan ke sana aku nak ubah katil.
aku memang dpd dulu dah cakap.
aku nak bilik depan jadi office aku.
office la sangat.
takda apa. letak pc n nak buat apa-apa kerja aku la situ.
guest room yang tengah.
tapi masa pindah hari tu. papa n Mr.B pepandai bertindak tak ikut arahan.
dah aku tak tau nanti bebarang meniaga n pc nak letak mana.
aku kata aku letak kat dining area je la macam tu.
mama tak puas hati.
so dia kata bukak balik segala katil. alih balik.
jadi kerjaaaaaaa...

tapi sementara aku hidang makanan yang aku beli earlier.
si dotdot dah start main air.
dia ni memang takleh start main air.
segala benda dia nak siram.
berjam ok. aaaaargghhhhh.
ingat lagi sehari sebelum nikah.
aku tengok air kolam kat rumah papa n mama kurang.
aku suruh dia isikan bagi penuh.
papa nampak je terus jerit n tahan, "jangannn simbah lantaiiiiii. esok majlis."
haha suspen je papa. sebab memang fav Mr.B ni simbah lantai.
aku pun tak faham.

so semalam sama. aku hidang dia start main air.
nak simbah pokok semua.
geram je aku. sebab orang simbah pokok. bawak la air ke pokok.
laki den ni lain macam. dia angkat semua pasu. dia kumpul kat area paip tu.
aaaaaaaaaaaaaaaa.stress. dia kata takpa la.
kan dah banyak kerja tu. n memenatkan kau.
settle tu dia simbah la lantai semua.
pastu angkat pasu. muka termenung. sebab dia lupa susunan.
dah la dia susun ikut suka. *urut dada*

aku n mama dah termenung kat living hall.
sebab nak angkat katil ke apa sendiri mmg tak larat la.
kena tunggu dia.
pandang dalam. tengok papa kat dining area sibuk korek kotak.
susun barang ke apa. dia nak tengok apa dia boleh bawak balik rumah. T____T
toleh ke depan. tengok Mr.B tengah tertonggeng mcm sujud tu tengah simbah lantai.
yang mama dah gelak melampau.
dia kata nasib kau la pija, perangai suami sebijik bapak kau. rajin n suka carik kerja.
yang papa dah muka masam. dia kata bagus la menantu rajin. jangan bising.
dpd dapat pemalas.

serious lamaaaaaaa weyh dia buat kerja.
dekat 2 jam.
last aku gerak.
aku paksa papa tolong aku alihkan katil semua tu.
tunggu dia sampai bila kerja nak jalan.
tapi by the time buat queen bed tu. dia tolong. wah ringan sikit rasa.
nice.

abiskan kerja itu ini.
by 1am gerak balik rumah mama n papa.
sampai je rumah aku terus gosok baju-baju dia.
dia nak air. aku kata jangan la malu. gi la amik sendiri.
aku dah abis gosok 3-4 baju. dia tak keluar lagi dpd dapur.
rupanya dia basuh semua pinggan kat sinki.
dia bersihkan dapur masak semua tu. dia lap segala counter top.
susun dapur tu semua, sapu, mop segala la.
buang sampah bagai.
serious aku tak tau la mana dia dapat energy ni semua.
tak kenal erti penat n malas ke.

yang mama seronok la.
dia kata pagi tadi dia pergi dapur bersihhhh sangat dapur dia.
siap segala bawah sinki ke apa semua bersih.
tak pernah macam tu. dia kata takda sapa dalam rumah ni pernah bersihkan dapur macam tu.
fine mother.
mama kata senang kerja aku nanti. hehehe. itu kita suka.
mih mih mih. sebab aku ni ikut mood.
mood rajin tu sekali sekala je muncul. ;p

seriously aku kena start pakai organizer la.
benda dah ada tapi tak guna.
sebab aku kena tulis apa program aku ke apa.
kalau tak aku memang takleh ingat.
banyak sangat benda dalam otak kot.
macam hari ni. ada benda kena buat.
tapi aku takleh ingat.
lantak la kan.
kita bersantai je la.



18 Comments:

susumanis said... [Reply to Comments]

peej..bertuahnya dapat Mr.B rajin..syukur alhamdulillah byk byk peej sbb lelaki banyak yg malas okehhh..hehe

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

Say TQ to Ben from his mother in law..hahahahaha

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Huish best nya dapat suami dan menantu yang rajin, suka suka suka, harap2 nanti dapat menantu yang rajin macam Ben, insyaallah.

me suya said... [Reply to Comments]

rajin betul Mr B.. bertuah Peej Burhan

♥z@z@♥ said... [Reply to Comments]

u're so lucky la kak peej dpt Mr.B..sgt rajen oke dan sekrg sy rase laki cmtue 10& je kot ada kt dunia nie..laki sye pun rajin menolong jgk tp x la serajin Mr.B ok..sgt bertuah ok..

untung mama nga papa kak peej dpt menantu mcm dia..happy for you..

linda said... [Reply to Comments]

Pija,

Pakai Samsung Note, organizer elektronik senang kot... Hiii

Cik Lily said... [Reply to Comments]

hehehe.comel baca entry peej.kejap Mr B kejap tersasul dot dot :p

Anonymous said... [Reply to Comments]

wahh sgt jeles dgn peej sbb dpt hasben yg rajin mcm tu. senang keje umah nti xyah jerit2 kat hasben minta tolong. sorgaa..

cahya indah said... [Reply to Comments]

untung kak Peej ;)

Mooniqueen said... [Reply to Comments]

Sis, bertuah bdn hubby nk tolong n ringn tulg...

suhana azlin said... [Reply to Comments]

aaaaaaaaaa.....bestnye dapat laki rajin melampau!

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

superlucky dpt husband rajin. boleh bergotong-royong. kalau ko masak, dia boleh tolong kemas. hihi

kta rs ko termakan klorin la dlm kwey teow tu. dia pakai air swimming pool gamaknya buat msk. lolx

[z@ck] said... [Reply to Comments]

rajinnya MR B! untunglah =)

Anonymous said... [Reply to Comments]

Kak Peejjj, me love u wahahaha takut x anon wish cmni?

-NT-

farra8979 said... [Reply to Comments]

wah, jelesnya peej.. me abg sangat la pemalas n ikut mood. klu malas, pinggan/gelas yg dia guna pun x mau basuh. tp kalau rajin, satu rumah dia mop. hihihi...

Buyuiazliana said... [Reply to Comments]

alahaiiii aku lak rs tenang hati ko dpt laki ringan tulang mcm ni..

kenapa aku feeling aku ni mcm aunty (mama ko) dh ni? miahahahaha!

nk kata aku nk dpt menantu...anak pon nan ado..laki lagi nan ado...

Anonymous said... [Reply to Comments]

untung Peej...ehe...
apa kata panggil Mr. Big..mcm dlm cite Sex n the City tu...

Dylan Sanders said... [Reply to Comments]

Setuju sangats2 dgn cik anon :) Mr. Big, simple n nice! match lah dgn rambut style carrie bradshaw ko tu ;)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...