Instagram : @peejburhan

sunshine thru my window

morning sunshine.
ewah kemain ceria kan.
walaupun hati tak berapa nak ceria.

ok semalam ceria.
tapi ni bangun tak ceria.
semalam adalah ceria sebab akhirnya kitew dapat cincin lewwwww.
ye aku paksa dotdot.
ikut busy dia tu silap hari nak kawin pun takda cincin. herghhh.
aku dah bising.
sebab today akan pakai inai.
so aku kata tak pernah di buat orang dah pakai inai baru carik cincin.
pastu aku lupa pun.
tau-tau dia kata jom beli cincin. wahhh suka.

hari tu ada reader siap bbm cakap pergi la wah chan.
wah chan banyak cincin size besar.
elok nak pergi. papa kata dia dapat sms from habib ada festival diamond la apa kat habib.
so aku kata then kita tengok habib dulu la.
siap ajak noy. siap aku suka tanya pendapat orang ni.
sebab aku ni jenis kalau kalut. aku jadi dah kisah.
lantak la apa pun. janji ada. gituhhhh.

dah namanya jodoh khennnn.
ada ok few cincin size aku.
paling best. ingat tak entry aku pasal cincin idaman la apa tu kan. kan. kan. kan.
walaupun lepas-lepas tu tak berapa idaman sebab dasar perempuan. nampak yang lagi gempak taknak dah idaman tu.
tapiiiiiiii. semalam kan cincin idaman tu sedia menanti ku.
fit size aku pulak tu.
yang kat habib klcc takda size aku. kemain nak kena resize la apa.
semalam masa try tu noy dah nyampah je tengok aku.
dia kata muka takyah nak ceria sangat n mata bersinar.
hahaha. abis tu. dah memang suka. harus la terpancar kan.

then earlier tu beli kasut nikah.
aku rasa cantik je. walau terlebih dpd budget gue.
tapi suka jeeeeee.
biarkannnn.

tu takpa.
malam semalam takleh tidur until subuh ok.
sebab nervous terlampau.
macam-macam la fikir. ish seram.
paling bengong rasa macam jantung berdebar lebih je.
then siap la aku ngan stopwatch kat hp.
sambil kira pulse rate.
90+ beat per minute.
pastu tak tau normal ke tak tu?
siap google pulak.
nasib mostly kata 60-100 tu normal.
ceh, drama lebih.

yang aku perasan la kan.
nak dekat kawin ni.
tidur la lewat macam mana pun. mesti terbangun awal.
usually 7ish am dah bangun.
tidurnya subuh.
tapi then sedar apa aje nak buat pepagi. so tidur again. ;p
tu pun kul 10ish dah terjaga again. tak senang hati nak tidur lelama.

macam tadi ni.
tetiba menggelupur sebab ingat terlajak tidur.
adakah aku tutup alarm hp ke apa.
siap mimpi orang inai kena tunggu aku baru boleh inai.
takut la. orang tu dah la busy kan.
menggelupur. rupanya belum bunyi lagi alarm. aku yang jaga awal.
tu takpa. baru ingat nak adjust mata tidur kejap je lagi.
sekali ada nombor keluar.
ingat orang inai nak tanya apa-apa ke kan.
tapi bukan.
orang tu tanya pasal tabita. orang yang aku tak kenal.
soal siasat macam polis.
tanya rumah aku kat mana la apa.
aku dah la mamai.
aku dah macam. eh kejap. ni kenapa ni eyh?
dia kata if dia nak beli. dia nak pick up. kenapa tak boleh ke?
aku dah macam. eh dah la contact thru hp. nama apa pun tak tau.
order tidak. tetiba tanya rumah aku nak amik barang kan.
terus aku potong kata memang boleh pick up.
tapi i nak kawin weekend ni. stock pun i takda.
so memang stop ni.
nak nanti contact balik.
nasib dia faham.

tapi satu yea aku bagi tau.
sila jangan la order thru sms ke hp.
bertuah je la kalau aku layan.
selalu aku buat tak tau je.
proper guna email ye.
senang kerja aku.

oh tu takpa.
then ingat nak golek-golek.
tetiba masuk email kata bila dia boleh dapat tabita dia.
dia dah bayar tengah bulan hari tu.
dia paste le date,time n ref number.
menggelupur la aku. sebab orang dah bayar aku tak deliver kan.
mana tau terlepas pandang ke apa.

so terus on pc.
sambil tu check kat buku. aik takda pun nama dia with payment ke apa.
nama dia familiar. tapi aku ingat la. nama antara orang yang order tapi takda dapat payment.
takpa la. still. maybe aku buat error ke.
so aku search la email ke apa semua.
memang takda ok.
aku ada la email kata buat payment.
usually orang akan reply kata ok dia akan buat payment.
then after payment siap bagi print screen payment.
or direct dpt email notification from banks ke.
ni takda apa pun.
aku check 3-4 kali.
memang takda.

so aku pun confuse di situ.
aku just reply la kata tak ada ke apa.
oh ni aku bagi tau untuk sesiapa yang tak biasa beli online ke apa.
setiap kali buat payment. sila la masa bayar tu email ke orang jual tu.
with print screen ye. tak kisah la transfer online ke, cash deposit ke, atm transfer ke.
tak dapat print screen. kau amik la pic resit tu. kasi.
sebab kat online banking takda tulis nama kau bayar, tarikh kau ke, ref number kau ke.
yang ada tarikh, jenis transaction n jumlah je.
atau aku yang bangang sebenarnya taktau check. hahhahaha.
so untuk betul-betul confirmkan. sila bagi attachment transaction proof tu.

maybe la orang rasa aku lorat ke apa.
dah macam tu aku buat kan.
sebab aku bukan boleh monitor semua.
n make sure dapat email from aku yang confirmkan payment tu.
maknanya aku dah tulis kat buku korang dah buat payment ke apa.
ada sekali tu. ada email kata dah bayar.
aku kata ok. tapi nak proof la.
dia kata pakai acc kawan dia. kawan dia buat depan mata dia.
aku kata ok. tapi yang buat payment ramai. kalau setakat macam ni aku takleh nak bebetul confirm.
pastu dia kata macam mana? dia dah bayar. pakai kawan dia punya. bla bla bla.
aku kata suruh kawan u bukak balik maybank dia. print screen payment dia la apa.
lepas tu baru bagi esoknya. haaa kan senang.
ada satu tu pakai cash deposit. kata takda resit la apa.
aku kata aku takleh confirm if takda.
lepas tu dia bagi 3 email kot attachment resit tu.
kertas dah komot2 pun.

if things like that happened.
i feel bad. rasa susahkan orang.
tapi if tak buat aku yang susah.
plus kau bayangkan la. let say 25th april. 10 orang masukkan.
tulis la kat buku semua.
check kat m2u 13 orang masukkan tarikh tu.
why? sebab tarikh 21-23 ada few orang masukkan. tapi baru clear kat 25th.
sebab dorang pakai bank lain ke apa.
kan dah nyusahkan aku.

hahahhahahahaha. ok tetiba aku rasa nak gelak.
nampak sangat otak dah tak betul.
tengah cerita kawin. tetiba cerita tabita.
tetiba cerita pasal online banking.
kalau mintak kerja kat bank ni dah boleh dapat ni.
ahhaaha ok bengong. ;p
seeeeee. betapa di kala aku nak kawin tak tenang.
sebab ada je gangguan.
ramai yang email la apa pasal order may kan.
ok maybe next week ada batch.
noy akan buat. not me.
so siapa nak email kat tabita.nhb@gmail.com ye.
siapa yang pernah email aku before this pun email again.
sebab masa aku tutup order. korang email pun aku tak check or catit pun.
so pergi sana. noy check n dia uruskan nanti.
so good luck ok.
minah tu boss besar. boss kuat marah. hahhahaha.

huiks.
kejap je dah 10ish.
nak mandi la.
nak buat few things before jap lagi berinai.
so later.
ada masa kita update lagi.
takda kita jumpa minggu depan.
tapi ngan cara aku yang agak berdebar n jiwa kacau ni.
ada kemungkinan aku update last before kawin.
boleh rasa lapang sikit type-type kat sini. ;p

ok ta-ta

14 Comments:

ainkassim said... [Reply to Comments]

Good Luck! selamat pengantin baru my fav blogger. semoga berbahagia. baca slow2 sebab takut ni entry last.. haha :)

Lya Colours said... [Reply to Comments]

selamat pengantin baru peej
sebagai reader *wah skema gila ayat*, im happy for you. mendoakan yg terbaik untuk anda dan pasangan, semoga perkahwinan di limpahi rahmat dari Nya dan bahagia sentiasa hendaknya. eh nak mintak tolong, tolong doakan supaya saya pon cepat kawen. miahaha okey miang.

bukan apa, mana tau doa pengantin baru ni berkat sket. kalau rumah dekat, dah p curi sirih junjung tu sehelai dua. hak hak hak

Shakira said... [Reply to Comments]

selamat pengantin baru peej !!
nanti share pics bnyk2 plsssss
*tumpang eksaited
:)

yatie chomeyl said... [Reply to Comments]

tak dulik..malam pertama pun u kena update blog * hahah demand lebih*...selamat menempuhi alam baru hjg mingu ni ;)

Anonymous said... [Reply to Comments]

congrats in advance peej!! bestnye nk kawin..mmg tak blh tido lena sbb berdebor2. xpe lps ni blh lah tido dgn lena nya sbb dotdot dh ada kt sblh..hihi

Anonymous said... [Reply to Comments]

hai peej,

tersengih2 aku baca entry kau ni..sbb macam teringat2 time aku nak kawin dulu..like 8 years ago.. hehehe..kalut mcm ni lah.. and at the same time, hati aku berbunga2 yg Peej dh nak kawin dahhhh... anyways, good luck peej!! semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat :)

mamasuri said... [Reply to Comments]

hai peeja..
biasalah nervous sume mmg kuar...
lebih2 lagi dua hari ni kan...
tp bila hari sebenarnya..kte akan rasa di awan awangan jer...nnti feel k..

apa2..relak kan diri..

NenetPenne (NP) said... [Reply to Comments]

good luck peej...walaupun u tak kenal i .. hiksss
yang bagus kita ucapkan selamat maju jaya..wahhh ala2 masuk sukan pulak yer...

untuk urusan jual beli mesti ada proof agar senang kedua2 belah pihak...tak kiralah pakai account kawan ker, account pakcik kedai ker, resit or whatsoever, kena simpan for kes2 emergency..

anyway jangan lupa tepek gambar sehabis mungkin yaa.. maklumlah tak diundang kan... :P... tak pun harapkan si Diana tu je yang snap gambar masa hari majlis nanti ...

♥naematulsaadahismail♥ said... [Reply to Comments]

selamat pengantin baru in advance...2days in counting.hhee

semoga cepat dapat baby dan bahagia hingga ke syurga

ninie said... [Reply to Comments]

Hi Peej,
bru 1st time akk (rasanya lg tua dr awak)nak komen kat sini..
Good Luck dan selamat menempuhi alam perkahwinan...
Byk2 selawat dan baca ayat Qursi, spy jiwa dan perasaan Peej sentiasa tenang dan redha sepanjang majlis nnt!!

Congrats in advance ya'!

Q said... [Reply to Comments]

congratulations peej! selamat pengantin baru! tak saba nak tgk baju, kasut, cincin, dotdot.. hehe

Anonymous said... [Reply to Comments]

esok dah nak kawen. yuhu tumpang gembira! tahniah peej!

cik yaya said... [Reply to Comments]

Peej nak kahwin, tapi weolls reader yg terase bdebar2. haha eksaited tgok dah berinai ^^

edenpoden said... [Reply to Comments]

selamat menempuh fasa kentut dulu wangi.pastu da tak wangi lg.harap berbahagia hingga ke jannah.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...