Instagram : @peejburhan

selamat bersiaran

rasa lama tak bersiaran kat sini.
sepi je kan.
al maklum busy bebenor.
everyday pack gila jadual.
wah jadual katanyer. poyo nak mampuih.

tapi today rasa tenang sikit.
so boleh la mengadap pc.
tu pun takda la lama mana.
nak blog hop pun tak sempat.

Alhamdulillah mostly dah settle la.
tinggal sikit-sikit je.
hantaran dah siap quite a few.
takpa slow-slow.
tak jadi pakai fresh flower.
sebab nak bunga murah kena pergi chowkit or petaling street.
ngan nak bersih 3.0 bagai. bila masa nak pergi tu kan.
so takpa la. settle with artificial flower je.

goodies bag plan this saturday nak buat.
kasi rewang sikit.
ajak few close friend tolong.
tak tau la boleh siap ke tak 1000 tu. miahahaha.

borang semua dah settle.
gila last minute kan.
ye la. semua pasal HIV tu la yang amik masa sebulan nak siap.
HIV test tu pun satu hal.
aku ada snap pic konon nak buat entry.
tapi malas bebenor nak transfer bagai pic tu.

kiwok ok.
aku bangun pagi.
sekali call rupanya after 2pm baru boleh buat.
so sambung tidur.
bangun around 12ish.
pergi sana, sampai around 2ish la.

buat pendaftaran bla bla bla.
pukul 3.00pm baru dorang panggil.
ada 4 couple je. so total 8 orang.
ada la orang lain. tu pesakit lain. so tak kira.
sebab test HIV ni separate room n nurse semua yea.

panggil masuk bilik. dia bagi taklimat pasal HIV n talesimia ke apa la macam tu.
dalam 10-15 minit la.
then panggil buat HIV test tu.
by the time giliran aku. dah kul 3.40pm.
dotdot dah tidur dah time tu kat kerusi.
sebelum masuk aku kejut dia. takut kang kena panggil dia tak sedarkan diri pulak.
then buat.

dah la aku ni lelengan tombam. tak jumpa urat bagai.
siap ikat lengan aku. gemgam tangan la apa. dia amik.
banyak gila jugak la.
rasa pening n pitam aku. sakit tu aku leh terima. tapi tgk darah kot. entah.
yang pasti seminggu tangan aku lebam horror ok tempat amik darah tu.

then settle tu.
tunggu. sebab dorang nak kena ada doktor sign borang tu.
tunggu...punya tunggu...punya tunggu.
then nampak nurse mundar mandir kat bilik ni.
bilik tu penuh orang la. dalam 5-6 doktor n few nurse. yang pangkat besar ni la.
rupanya doktor meeting ok!!!!!!!!!
pastu dengar nurse cakap, " doktor meeting. borang tak sign ni."
kawan dia suruh panggil...dia jawab, " eh tengah meeting, mana boleh kacau"

aku tengok couple lain banyak dah terlentok ok. tidur pun ada.
aku dah bebel bagai.
oh jangan tak tau. aku datang tu tak makan apa.
me n dotdot makan sekeping roti letak sandwich sardin kasi lipat.
alas perut katanyer.
matiklah berjam rupanya.......
tang sangka lama gilaaaaa. sebab orang kata kejap.
plus dah buat appointment kot. so harus la pantas kan.
so kau tau la if lapar amarah tu macam mana kan.

time tu aku dah bengang gila la.
ada few pesakit tunggu giliran jumpa doktor gak.
pakcik n makcik tua. kesian ok.
yang nurse semua dah takda kerja sembang bagai suka ria.
paling tak tahan yang aku perati la.
nurse kemain berlambak sana. tak tau apa motif.
kat kaunter pendaftaran untuk set appointment n bila sampai masa. check betul tak kau ada appointment.
ada 2 buku la kot. 4 orang jaga ok. 4 orang!
apa sangat kerja kau?
bagi buku. suruh orang isi nama n no phone je pun. T______T
banyak sembang daripada kerja.

time tu dah kul 4ish.
almost sejam dah tunggu.
wtf meeting lelama.
n takleh ke meeting time abis kerja.
pesakit ramai lagi kot.

aku dah berapa kali rasa nak mengamuk.
tapi tahan jeeeeee. kang nampak macam aku tak siuman pulak kan.
so amarah dalam tweeter je.
sambil mulut bebel kat dotdot.
dotdot dah ala-ala nak tidur lagi.

around 4.20pm tetiba nurse cakap kat kita orang.
pergi la keluar minum dulu ke apa.
doktor meeting. tak boleh nak sign borang.
nanti karang datang amik borang ni.
ada la 2 couple pergi.

bodoh. taknak.
orang lapar.
dah la area tu dah takda kena makan ke apa.
if makan nak kena gi jauh.
orang nanti balik kerja. jalan jam.
kang aku datang balik. kau dah tutup.
mesti takleh amik nanti. arghhhh.

aku merengek tepi telinga dotdot, " wuwuwuwu...i laparrrr. rasa nak nangis. lapar sangat. lamanya kena tunggu. bodoh la tempat ni."
banyak lagi la.
agaknya dia pun panas
tau-tau aku nampak dia bangun n pergi kat kaunter segala nurse tu berkumpul.
ada la dekat 8-10 orang kot situ.
tak dengar sangat dia kata apa.
sebab jauh. n tak pandang. ;p
aku terkejut lalu bebuat main phone. heheheheh.

nampak tangan dia angkat-angkat.
tunjuk bilik meeting la apa.
suara agak tegas. tapi takda la memaki ke apa.

tau-tau nampak sorang nurse kelam kabut ketuk pintu bilik tu. (pintu terbukak btw)
then tau tak sampai seminit. doktor keluar ngan semua borang.
buduhhhhh. boleh pun buat. bukan payah pun.
terus boleh gerak.
ye by the time aku gerak tu. dah kul 4.45pm ok!!!!1
babi lama. untuk satu benda tu je. arghhh.
suruh orang pakai kerajaan punya klinik. tapi tengok lembab macam mana kau kerja.
masa aku tweet ada orang kerajaan sentap.
sebab aku sesuka hati label semua orang kerajaan sama.

siapa suruh kau terasa.
mostly memang macam tu kan?
mmg kenyataan klinik tu macam tu.
tapi ada some aku suka.
if aku suka aku puji.
bagi aku imegresen ok. cepat dan pantas. sangat systematic.
lain aku tak deal sangat. so tak tau.
hari tu JPN ok la. takda masalah.
tapi if dia bukak semua kaunter lagi bagus la.
ni let say out of 10. 4 je bukak kot. so macam mana itu?
oh n JAWI pun ok. aku rasa orang situ sweet, friendly n ok la. pantas je. :)

nway semalam jumpa imam kariah aku.
so settle part itu.
tadi ke JAWI. so now dah dapat surat kebenaran bernikah.
weeeeeeeee. alangkah leganya hati ini.
lepas keluar rasa nak menari goyang buntuit.
tanya dotdot boleh tak buat macam tu.
dia tak bagi. dia kata nanti ustax tu panggil balik masuk tak kasi kawin. miahahhaa.

so rasa dah takda apa sangat la kot. kot.
harapnya la.
rumah pun dah pindah barang. yang besar-besar la.
perabot la. barang keperluan tak beli lagi.
takda masa. plus tunggu masuk kot. takut pulak nak letak barang tapi tak duduk lagi sana.
ye aku memang paranoid lebih.
so merasa la mengadap muka memasing je pindah nanti.
takda apa benda. ;p
ok la tu kan. boleh main lari lari. wah larat ke lari. haha. confirm kena tangkap. eh.

rumah kena kemas. nanti orang nak guna.
kelmarin pergi rasa berpasir sangat.
walau dah mop seround.
tapi tau la kan. if rumah renovate ni. 2 minggu pun tak hilang rasa pasir tu.
ok nanti senang pergi mop n kemas lagi. :)

itu je kot.
tak tau mau cerita apa lagi.
nanti senang sambung.
bye.

14 Comments:

Nana Ola Oli said... [Reply to Comments]

Kenapa dia amik darah byk? Time sy kawen dulu,dia amik gune jarum tu aje..yg mcm cek diabetes tu. Xde pun ceramah2 HIV and talesmia pun.. Tapi last year la. Maybe tahun ni da tukar.
Good luck! Preparation takes foreverrrrrrr..

kakakdegil said... [Reply to Comments]

peeja..
try mop lantai pakai cosway punya yg shine floor tu..
memang agak berkesan jugak.. cepat hilang rasa berpasir kat lantai tu..

aMyErInAiMiE said... [Reply to Comments]

wah wah waah! nnt akkk nk pgl rewang tu ajak sy yer! klu sy xde pape, insya allah boleh tlg rewang goodies. :D

cik yaya said... [Reply to Comments]

morning peej :)
yeyeh dah nak tawenn. bestnyee. haha good luck & semuga berbahagia selamanyaaa. nanti buatlah review after your wedds. me = bride to be hihiks sharing the tips ya muah muah xoxo

Zara Zainudin said... [Reply to Comments]

lama nyer test HIV. lain klinik lain kot cara diorang. saya buat kat JB. tak sempat nak letak buntuit, da kena panggil..

Erynz Shah said... [Reply to Comments]

uwaaaa.. so complicated u nk buat hiv test ek? actually u wt ktne? i buat hr tue last 2 month, skejap jerk. xder plak pnerangan psl hiv or else. msuk dlm 10 min jmpa doc n amik drh, then everything done. cma sblm jmpa doc je lama.. i wt kt klinik krajaan setapak.

Dylan Sanders said... [Reply to Comments]

x perlu lar nak sentap bagaii..mmg kenyataan mostly gov dept mmg lembab....sibuk bersembang dari buat keja, especially staff kat kaunter...public skit punya ramai tggu giliran masing2, dia boleh bergossip psl artis, sogo ade sale,lunch nak mkn ape *padahal baru lepas breakfast tu..cerita2 dlm kain pun nak bergebang kat kaunter..agak2 lah. haihhhh...

wahhh...lagi seminggu+ jer kan? cepat betul masa tu berlalu. hopefully everything will run smoothly for you and dotdot. take care peej, awak tu berdarah manis. jangan sibuk sgt nak buat keja yg berat2..kerahkan yg lain :P

Anonymous said... [Reply to Comments]

erk amik hiv test smpi ikat lengan? bkn ke just cucuk skit je kt jari. then settle..time aku dlu buat gitu la. dorng just amik setitik je utk buat test..ermm maybe lain hosp lain cara kot.

fathen yaya said... [Reply to Comments]

hye peej,
eh, kenapa pelik sgt test HIV tu?
macam susah sgt je..
time saye dulu kejap je kot..pegi kaunter, daftar then g lab..dah settle trus dapat result. pas tu trus boleh balik..
takde plak kene appointment.
lain tempat lain kekdah kot kan?
huhuu..btw, kesian tau orang kene tunggu lama²..

Mrs.Sheikh said... [Reply to Comments]

itulah masalahnya klinik kerajaan peeja.. rasanya nurse2 tu budak2 praktical kot? hahah tu yg melambakkk... tabah aje la sapa pi hospital kerajaan atau klinik..

tak paham betul kan...sama la macam kat sini.. ada 10 kaunter kekadang buka 2 je alasan..pelanggan tak ramai..

♥khyra_niez♥ said... [Reply to Comments]

huh... nurse klinik kerajaan mmg gitu. my mum selalu kena since dia kena regular check up kat klinik kesihatan bandar 3 bln sekali. dlu2 mmg geram gak bila nunggu dia mesti lama. so ada sekali tu sengaja amek cuti pegi temankan dia g check up tu. baru lah tau rupanya cik2 n puan2 misi tu banyak bersidai melepak kat kaunter drp menjalankan keje yg sepatutnya. no offense larr sbb i pun gov servent gak. bengang punye pasal i pun naik hantu gak. siap gi kaunter tu sound diorg bila doc nk panggil my mum apa semua, or should i jumpe org2 atasan uols br nk buat keje?

then macam lipas kudung semua kelam kabut buat keje. sgt bodoh oke diorg tu. tak nmpk ke sikit punya ramai org tgh tunggu turn nk jumpe doc tu. sampai kena berdiri n tunggu kat luar klinik. mmg masa tu rase hati mau memaki hamun jek. membazir masa satu hari suntuk tercongok macam tugu negara kat situ. dgn laparnya lagik. tak prihatin langsung! sia2 jek tampal misi, visi yg segala jadah tu kat dinding klinik tp haram tak diamalkan.

then last few months ada ajak temankan dia buat hiv test kat klinik kerajaan gak. since time kitorg pegi tu pun dh dekat2 time nk tutup redha jek lah kan dgn tak wat appointmentnye lgk. tp staff2 kat klinik tu bagus betul. dgn layanan diorg yg sgt mesra n tak payah tunggu lelama. dlm tak sampai 1/2 hour semua dh siap. tu klinik yg ceruk nun kat kg2. bkn kat bandar. mmg respek arr ngan diorg.

Anonymous said... [Reply to Comments]

yeah, walopun i kerja kerajaan tapi i akui kebenaran tu. sebab pernah terkena jugak. dekat klinik kerjaan. lama sungguh. kalau lambat sebab ramai org tak apala. ni orang ada berapa kerat je pun dengan nurse yg dok bersembang. haish apa yg lambat pun tak tau. buat kita sakit hati. and betul, tak semua kerajaan tak bagus dan lembab. contohnya kwsp. sangat efisien. eh, kwsp kerajaan ke? huhu..

p/s congarates peej untuk majlis perkahwinan yg akan berlangsung dlm masa terdekat ni. semoga semuanya berjalan lancar. berdebar tak? hehehe

shuweet said... [Reply to Comments]

huhu..seksaan sungguh hiv test ko tu kan..aku nyer cucuk di hujung jari je...setel seme dlm 30min

~Ati_Hime~ said... [Reply to Comments]

hoh! lamenye..abang aku n tunang dia buat dkt kk salak tinggi x de lame mcm tu..dkt kk yg dkt ampang mewah yg aku keje..*matiklah klau org tau aku keje kat situ* tak de lambat mcm tu..aku rs la..sbb klau aku cucuk patient HIV screening x de la diaorg tunggu lama..tp ikut time la..klau tgh ramai patient tu mintak maap la amik masa skit nak panggil..tp kat kk tpt aku keje nih makmal yg buat premarital screening *mintak maap la yek klau sesape yg dtg makmal kat klinik tu terase ke ape..klinik tu cater ramai patient tapi staf (esp. makmal) sll x cukup..mintak maaf byk2 ye..oh ye, aku x kesah tang org gomen lembabs ke ape aku yg org gomen pun kadang2 agak bengang jgk dgn sesama staf sbb sesetgh tu tidak berapa peka dgn kerja diaorg..nak maki tapi hmmmm...tata!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...