Instagram : @peejburhan

apa yang penting? kerjasama. :)

korang pun tau.
sebab memanjang aku cerita ni je la pun sepanjang minggu.
sebab masuk ni dah dua minggu kerja mengecat rumah je.
sebab apa lama?
sebab siang nak buat sorang aku takut.
so tunggu semua ada malam baru buat.
buat weekdays. so takleh lama mana la kan.
start around 8ish pm.
tu pun abis sampai 1am. gila letih.

aku sampai emo la sebab penat.
at least orang lain 2-3 kali je datang. kejap orang ni. kejap orang tu.
but aku everytime pun aku kena ada. tsk.
nasib selasa mama kata rehat. takyah buat. pheww.
n jumaat aku rehat jugak sebab p.g demam. nice.
ayol lak balik melaka.
takkan nak buat sorang kan.
sabtu aku request taknak buat.
sebab aku ada wedding malam tu.
so taknak la penat.
sebab last time cat. then pergi wedding kat zebra square tu. memang penatttt!
so taknak.

this was last wednesday.



comel kan.
kereta mini. kecik n rendah betul.
tengok la perbandingan dengan viva sebelah tu.
noy suka.
aku tak suka. well aku suka la tengok. n macam best.
tapi if nak bawak aku tak suka.
bukan apa. aku ni kan lepas kes rempitan tu.
aku memang trauma lebih.
so aku tak suka kereta lama.
sebab kereta lama kadang-kadang meragam kan.
so aku selalu paranoid. what if meragam tengah jalan.
aku sorang ke apa. aaaa takut.
ok memang kereta baru pun if nak rosak boleh.
but kurang la possibilities tu kan.
kalau aku ala mekanik takda hal.
ni satu hapa tak tau.
aku tau bawak n isi minyak aje.
isi angin tayar pun tak reti. ok. hak hak hak.
sebab aku pernah try. aku rasa bukan angin masuk. lagi keluar ada. ;p

anyway.
tak sure korang ada baca tak blog mama.
if sapa baca tau la.
aku teringin nak buat cat color olive. tah kenapa suka.
bagi tau mama je dia bising. bla bla bla *rolling eyes*
kaki control dia tu. tak suka.
paling tak tahan.
esoknya siap up entry kutuk color pilihan aku kat blog dia. CLICK HERE
over kan.
malas nak gaduh. ikut la pilihan dia. takleh olive.
kena cream or brown.
buhsan betul. bertahun mengadap color ni.
then masa nak beli papa pulak kaki tambah.
bebel sebab aku nak color olive. aaaaaaaaaaaaaaaa...

so aku beli color cream n brown. apa-apa aje la ye.
then beli cat putih untuk dapur. total rm300++ *mata berpinar*
aku n noy settle urusan.
then dia hantar aku ke rumah tu.
dia tak tengok lagi.
so dia nak tengok.
takpa aku datang awal. later yang lain join.

aku ingat nak buat dapur.
tapi boleh tak aku tak reti bukak tong cat tu.
pastu cat baru pun tak reti buat. hahahhahaha.
tengok ada dua cat lebih.
daripada rumah mama punya.
banyak lagi. 3 suku tong lagi.
bukak tu senang. ;p
so aku buat sorang-sorang bilik depan.

then few minutes later p.g datang.
dia bukak cat yang aku beli n start buat.
tak lama lepas tu ayol pulak join.
wah <3
laju gila dorang buat.
aku je la terkial-kial.
tak biasa. aku biasa cat pintu n bingkai je.
tapi berjaya jugak la cat.
tapi last thursday tangan sengat ok.
rupanya ayol kata cara aku pegang batang tu pun salah.
what?! bukan nak bagi tau.

tapi terhibur la.
sebab p.g n ayol tu tak reti diam.
ada je lawak dia.
yang ayol nyanyi bagai.
aku ingat dia nyanyi kerja jalan.
rupanya bila dia tarik. kemain siap jadikan batang n roller tu mic dia.
eeeeekkk. tak suka.
tu takpa. later before balik check la mana yang tak rata. kasi betulkan.
part yang dia nyanyi sakan tu memang berbalau. bengong. haha. tak sukerrr.

sebelum balik aku snap pic.
sebab nak tunjuk papa n mama progress.


bilik yang aku cat. nice kan.
ni pakai colour lebihan rumah sekarang ni.
noy tau berehat je kat situ.
so kita tutup muka dia. miahhahaa. padan muka.


kemain bersantai dia kan.
tu penyewa lama punya blind.
kotor.
tapi takpa. di tahap ketandusan duit. selagi boleh pakai biarkan je.
walaupun sakit mata tengok size tak sesuai ngan tingkap.
yes im fussy like that. hahahah. sepak diri sendiri.

tu takpa.
belah atas tu aku tak buat.
touch up later.
last-last kan cat habiss!!!!!
dah la ni cat lama.
nak kena carik ni.
harap still ada colour ni.
fuhh kiri. fuhh kanan.


:: color cream biasa. ;p  ::


p.g tengah touch up mana berbalau yang ayol cat sambil nyanyi tu.
biru tu color asal.
tak cat lagi.
feature wall kita orang cat esoknya. warna gelap.
tu kira warna cair. warna lain-lain dinding ni biru lagi pekat ok penyewa lama cat.
haiyoh.


aku nak kena tukar tombol.
orang buat kerja malas memang macam tu.
tak tutup tombol. terus cat.
ambil semua kena cat. hahaha.
so nanti beli n mintak kedai tukarkan. ada ke?
sebab aku tanya semua, semua tak tau tukar tombol. cisss.
pintu kanan aku dah buat double layer.
yang lain semua belum. berbalau. sebab warna asal pintu tu.
penyewa buat bingkai biru terang. pintu hijau terang. T___T
dalam pic memang nampak ok. sebenarnya tak cantik lagi.


kelakar la rumah lama.
semua senget.
dapur senget. ni pintu pun senget.
nampak tak.
takpa la. apa-apa aje la ye. hahaha.
tu takpa. yang dotdot risau.
dia kata takut dia balik kerja.
tengok aku ngan bilik dah takda.
aku dah kat tengah jalan raya.
kong ajo. Nauzubillah. taknak la.


perempuan bersantai. kemain.
katil lama. arwah maktok punya dulu. sobs.
kerusi tu daripada meja makan dia.
ish nostalgic betul la. sadness.
noy lagi biadap. dia kata nanti arwah balik. aku kena marah.
sebab kena aku yang duduk rumah ni.
aku bukan cucu kesayangan. gila!!!!
carpet mama bawak daripada rumah sini.
langsir pun lamaaaa punya.
orang penyewa tu pakai ok langsir tu. kot ye puin.

:: havaianas aku kena cat. grrrrr ::

:: satu2 nya exercise aku. peluh sakan. ::


ada anak kucing kat depan.
noy bawak main.
pastu pepandai kata ni akan jadi kucing aku. e eh.
siap bagi nama.
tu takpa. kucing tu kelaparan. takda apa nak bagi makan.
so dia tidur je. so cute.

later around 11ish kelaparan.
so noy ajak beli something.
so beli la nasi lemak ayam.
sedapppp. lama kemain tunggu ayam.
sebab gorang panas-panas.
sekali secoettttt je.
dah la aku dapat bahagian leher. wtf.
kau jual leher. isi pun sendu je.
makan lahap gila.
sekali kan tergolek ayam aku. uwaaaaaa.
tau la leher susah makan. so ingat last nak gigit-gigit la.
tak dapat derr.
nak buat 5 seconds rule pun tak boleh.
sebab katanya kotor kan rumah. tsk.

khamis cat jugak.
feature wall la apa semua.
last cat tak banyak.
merasa tempat makan semua gelap dinding. hiks.
bilik tengah dapat pakai cat lama yang terang tu. macam bilik depan tu.
tapi 2 walls je dapat. pun tak abis. tetiba cat abis.
so lagi 2 walls warna gelap. pun cat lebihan rumah sekarang ni.
pitam warna warni rumah.
but better la daripada colour sebelum ni yang ala taska. hahaha
bilik aku, bilik master cat apa taktau.
cat dah kehabisan. pitam nak beli cat lagi. sobs. hahaha.

later nak pergi cat lagi ngan dotdot.
tingal bilik tengah touch up sikit.
bilik master tak buat lagi.
dapur tak siap lagi.
n segala pintu semua 2nd layer.
harap la by tomorrow siap.
so that next week can concentrate pindah barang.
n beli barang rumah mana yang boleh.

on the other hand.
this is my current room looks like.
horror kan.


baju kotor tak berbasuh.
baju dah lipat tak simpan dalam wardrobe.
baju jalan tak bergantung.
barang untuk pindah ke rumah baru nanti.
nampak super horror sebab tabita sampai.
so punggah n buat kerja semua situ.
takda proper space.
eeekkk ngeri pulak tengok pic ni.
ok mahu kemas. lemassss.

tu je. sekian entry rumah.
merasa la korang baca pasal catttt je kan.
takpa. nanti dah settle. kita ke cerita wedding again.
ok ta-ta byatches.

5 Comments:

Anonymous said... [Reply to Comments]

Ada satu kedai cina kat melawati. Jual n siap pasangkan tombol. Kedai sederet dgn stor jahan dan mamak deen. Kedai tu sekali dgn kedai jual biskut timbang. Org2 nya sopan santun.

susumanis said... [Reply to Comments]

rajin ko peej, x pe penat penat pun umah sendiri kan, puas hati g2, gambo last bilik ko tu..kekeke, kdg bilik aku pun cam tu, time tgh serabut bilik pun serabut okey...hahahha

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

Sayangku Peeja,

Gitulah mama masa nak kawin dulu, bayangkan mama sensorang tau cat bilik pengantin dan ruang tamu, tapi
Memang penat.
Mama siap jahit langsir lagi, last2 kelambu bilik pengantin mak sedara mama tolong jahitkan..dia kesian
huhuhuhu imbas kembali..

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Baik betul PG dengan Ayol siap tolong cat rumah, kerja dengan adik beradik biasa lah kejap bergaduh, kejap baik pastu boleh buat kepala sewel2 memang best kan. Penat memang penat tapi kira puashati lah buat sendiri dengan family.

Dylan Sanders said... [Reply to Comments]

peej,

pandai korang cat rumah ek? aku x reti, tangan x berseni...pernah try tapi x cantik..aku suka color olive, cantik! jadi pengantin mmg penat *exhausted face...b4 kenduri, hari kenduri, after kenduri....sebulan baru recover penat dia*wink

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...