Instagram : @peejburhan

break down and ....

semalam aku relax sikit la.
sebab tak perlu kemana sangat.
aku suruh noy je uruskan hal business tu.
so plannya aku duduk mengadap pc.
carik apa lagi benda yang tak settle.

so paling main adalah cari photog.
dah 1-2 minggu kot settlekan hal ni je.
plan asal nak amik kawan suami cousin aku.
dia yang beria kata ok la apa la.
tapi dah 2-3 kali aku message.
sampai last message kat tak get back to me. sepi.
aku jenis malas nak tanya sepuluh kali.
orang kalau niat nak betul-betul tolong.
dia buat sampai settle kan.

so bermula la operasi mencari.
katanya aku ni kerja last minute kan.
mana yang aku suka n kawan-kawan aku dah biasa semua dah booked. tsk.
ada yang kawan tapi dia kata sekarang dia busy travel.
dah lama tak buat. ok fine.
so tanya nysya kalau-kalau dia tau.
dia ada suggest few.
memang lawaaaaaaaaaaaaaaaaaaa gila nak mampuih.
rupanya photong yang super glam.
n harga quite lebih daripada yang aku expect lak.
tapi kata bridezilla. aku nak agree je.
tapi noy marah. dia tak kasi aku membazir. dia kata carik yang murah n within budget.
siap suruh aku propose kata aku akan iklankan sekali nanti kat blog aku.
aku tak gemar buat gitu. segan ok!
tapi dia kata buat la. masalahnya memang selalu kau buat.
mesti akan ramai minat ke apa.
dorang pun happy.

mostly yang aku approach memang happy la.
but unfortunately tarikh aku tu mesti dah ada booking.
aku memang dah lost ok.
tak tau nak carik mana.
ok memang ada yang orang suggest.
some aku tak minat art work.
some pulak too far. aku taknak la fikir transportation cost dorang.
tak pun some pulak dah lawa. tapi last update blog or fb 2010.
macam tak aktif je kan.

so continue la pepening kepala.
stress level takat ni sangat tinggi.
sebab aku rasa penat kot. n kelam kabut.
macam takda bantuan.
lelaki memang tak amik tau.
mama n papa busy uruskan hal lain of coz.
kira yang aku uruskan ni semua dia serahkan kat aku la.
noy pun nampak tak interested nak bantu sangat.
aku pun taknak la pressure ke apa.
sebab mana tau hati orang.

then continue email sana sini.
atas cadangan rakan-rakan.
so dapat quotation.
quite tinggi harga.
so aku approach la kata pasal aku akan iklankan sekali.
tanya if la boleh aku dapat special price.

sekali dapat email yang sangat la mengguris hati aku.
sumpah aku terus nangis ok.
aku tak tau la aku yang emo ke apa.
tapi serious sangatttt la sedih.
tak pernah rasa hina macam tu.
macam la teruk sangat aku ni haih.

maybe la kot salah faham.
dia ingat aku nak sponsor kot.
n no aku tak mintak sponsor ok.
aku tanya je.
plus aku diberi tahu aku akan dapat special price.
so maka aku email.
tapi bila dapat quote yang standard. tu aku tanya.
tapi siap kata. duit boleh dicarik.
tapi kenangan hari bahagia hanya sekali.
kata aku menjerat diri aku la.
banyak la. tak sanggup mak nak type.

maybe semalam aku emo. tah.
tapi betul la. motifff?
aku ada duit kot nak bayar.
tapi kata special price. discount.
siapa tak suka discount.
even few hundreds mean a lot kan?
esp nak kawin mmg banyak kau nak guna extra cash.

elok tengah bengkak muka nangis.
noy balik.
terus dia kata aku emo.
dia kata memang macam tu. dulu pun dia ada jumpa photog yang macam-macam.
pernah dia nak. orang tu kata reception dia cover 4 hours je.
noy kata mana cukup. noy nak 6 hours.
pastu orang tu jawab, apa nak kawin sampai pukul 3 pagi ke.
biadap kan?
bayangkan majlis starts at 8pm. dia nak datang kul 8.
noy kata la. abis time bersiap taknak amik pic ke kan?
so nak la dia awal sikit.
then dia jawab. kalau macam tu. total rm5k.
from 2k++ ok. macam kesyial.

tp noy kata aku ni sikit-sikit nak nangis.
kalau dia, dia jenis pemarah.
aku lak bukan macam tu.
aku jenis seboleh-boleh nak jaga hati orang.
biar la hati sendiri terluka.

turun bawah dah semua tanya apesal muka aku bengkak.
aku kata la emo bla bla.
dorang kata jangan stress.
wedding patutnya happy-happy.
hoi stress la. banyak tak siap.
dapat lak kena sound macam tu.
aku di tahap fragile sekarang ni.
retak menanti belah katanya.
tu yang terus berderai semalam.
ewahhhhh. kemain.

then noy tenangkan aku.
dia kata lantak la.
banyak lagi photog lain.
so dia start google n tengok directory.
n yes memang banyakkkkk.
siap semalam stumble ngan satu ni. crush zaman muda-muda.
tak email pun tanya. takut ah.
kang dalam gambar muka aku macam kerang busuk je.
sebab menyengih tengok dia. hahahhaha.

takpa. nanti akan uruskan semua.
bila dealing ngan orang yang sweet.
kau pun jadi semangat balik kan.
semalam dapat google inai pulak.
pun baru kejap ni bersms. dah semangat dah.
sebab serious macam sweet je dia.
sekali dia xleh dtg time aku.
sbb husband dia out station.
so dia suruh aku ke rumah dia.
shah alam weyh. macam last minute harus busy kan.
takkan aku nak suka ria ke shah alam bagai.
so kena mencari lagi ni.
korang tau mana nak dapat henna yang boleh ke rumah?

whatever it is.
aku harap aku di beri kesabaran yang tinggi bila dealing with customers.
banyak kali gak aku sentap.
tapi aku mesti relax dulu. lepaskan geram bebel-bebel kat noy.
then baru reply elok-elok.
tak tau la if ada terlepas satu-dua.
noy kata aku baik sangat. layan semua.
kalau dia la. harus sound n maki je.
sebab tu la aku tak berani bagi dia uruskan email dealing with customers. heheh.
tapi kan serious sentap bila we're the one who is going to fork out our money. yet di layan agak keji.
negative vibes is everywhere.
nyampahs.

so semalam aku tidur awal.
taknak fikir apa.
hari ni bangun hati senang.
ni jap lagi nak turun. tengok mau buat apa.
ok tu je. bye.

hati ini telah dilukai,
peej

p/s: wahhhh nak jugak khennn.

33 Comments:

nqr said... [Reply to Comments]

padan la emosi. haihh.. kesian ko babe.. aku dlu kawen sib baik mak aku uruskan tp semuanya apa yg dia suka la. ekot taste dia. aku angguk je sbb lebih ke gatal nak kawen kan.. wish u luck babe. aku doa drpd jauh je la

shuweet said... [Reply to Comments]

cian ko..hehe.memang saat lagi dekat ngan wedding kite akan kerap emo..takpe..slow2 kayuh musti semua akan settle..nak kawin kan kan kan...
http://www.facebook.com/adam.rilley

tu ada fb photog masa aku kawin..actually orang lain yang aku book tapi budak2 ni yang shoot...sangat puas ati..leh ikut bajet yang ko kehendaki...selamat berjumpa dengan photog pilihan...

S!eZaN said... [Reply to Comments]

Cer try tgk nih web photograsia.com servis mmg tiptop dr awal pagi smpai mlm dorg cover.

AzNuRuL AzMaN said... [Reply to Comments]

biar la org nak buat keji dengan kita..jgn kita buat dekat org sudah..yg buat tu akan terkenang-kenang salah dia pada org sampai ke tua..kita enjoy je hidup kita sudah..

ramai lagi org syg u kan..tak jadi kudis atau nanah pun takat sekor dua nyamuk dlm hidup u..gatal & sakit sikit la tapi kejap je kan..

S!eZaN said... [Reply to Comments]

Cer try tgk kt fotograsia.com servis dorang mmg best lah.harga pun berpatutan.

nanako.nadz said... [Reply to Comments]

kak peej try this one, ammar nama dia..sgt baik, newbie,,tp supperb - http://www.facebook.com/lensachenta.photography

henna try this - http://www.facebook.com/profile.php?id=100001152134948

ainkassim said... [Reply to Comments]

sedihnya baca. anyway, ni some of photog mostly kwn2 i ada suggest, ministry of moment: https://www.facebook.com/ministryofmoment

Shutterspeak : https://www.facebook.com/pages/Shutterspeak-Studio/324665171473

ada few lagi nanti i email you.

gilashisha said... [Reply to Comments]

Peejaaa... Jgn emo emo,sbr k,, aku pun bulan 3 ni langsung... Memang stress tahap melampau.. angin je satu badan.. tapi insyallah akan dipermudahkan... Btw ni ada henna design yg bole dtg ke rumah... Ko try check it out.. see first kalau berkenan... Aku pun amik ngan dia... Kak dayu nama dia, dia byk branch... Ko try survey dulu k peej... http://www.dayudesigns.com/

gilashisha said... [Reply to Comments]

Peeejaaaaa dun cry babe! Kita serupaaa, aku pun nak langsung bulan 3ni,, stress ya amat! Madah angin n emo je... Very sensitip tetiba... Dun wory akan dipermudhkan insyaallah... Btw for henna ko check it out yg ni http://www.dayudesigns.com/ aku amik ngan dia jugak... Dia ada byk branch.. n ada service ke rumah... Ko try tgk dulu la k...

gilashisha said... [Reply to Comments]

Peejaaa... Jgn emo emo,sbr k,, aku pun bulan 3 ni langsung... Memang stress tahap melampau.. angin je satu badan.. tapi insyallah akan dipermudahkan... Btw ni ada henna design yg bole dtg ke rumah... Ko try check it out.. see first kalau berkenan... Aku pun amik ngan dia... Kak dayu nama dia, dia byk branch... Ko try survey dulu k peej... http://www.dayudesigns.com/

Zara Zainudin said... [Reply to Comments]

Suka part 'we're the one who is going to fork out our money. yet di layan agak keji.'

stuju sgt2.. Aku pun kena. lagi sadis last minit dpt outcome x spt yg dijanjikan..

Bertabahlah pija.. kahwin best tau..

lieya orange M.I. said... [Reply to Comments]

ruginya dorang tolak free promotion dari sis....
photographer dah ramai tu pun dorang nak berlagak kan...haih tak patut!

FIERA said... [Reply to Comments]

Kak Peej try lah photong ni, die amik gambar kahwin fira dulu tau www.zaharulzakaria.com, abang ni sgt ok dan dia tak berkira masa kak, nak berurusan pun senang, ataupun shahzainal.com, both orang seremban, tp fira tgk dorang cover sampai ke sabah sarawak....

BlissCandid said... [Reply to Comments]

Salam peej, maybe u boleh head over to this page;

blisscandid.blog.com
or
facebook.com/blisscandid.photography

try lah. mesti dpt special price ;)

Hazey said... [Reply to Comments]

http://noorcollectionz.blogspot.com/
try tengok blog kat atas, dia buat inai memang cantik, and harga berpatutan. sabar la, jgn sedih2...

sweethOneY said... [Reply to Comments]

Memang stress uruskan hal kawen ni kan. Masa ni la emosi terlebih selalu rasa mcm menyusahkan orang la, susahkan adik bradik la apa.. padahal diorang ok je. Memang suka terlebih fikir time ni. Banyak2 sabar, rileks ok..

Btw, try tengok henna kat sini http://www.facebook.com/meena.amrina wife kawan aku.

suezen said... [Reply to Comments]

jgn sedih2 peej:)

NAzzXXra MR said... [Reply to Comments]

kak peej, try check http://www.facebook.com/kabir.malek atau http://www.facebook.com/pages/Loco-Photography/100622506671850

kabir the main photographer..dan juga x-grs1..entah2 kak peej kenal kot..family friend on my husband side..tengah ada promotion rm1999 tapi x sure macamana package dia tu..

boleh tengok review on this entry

http://nazzxxra.blogspot.com/2011/11/my-wedding-review-official-photographer.html

cikin said... [Reply to Comments]

http://www.facebook.com/pages/weddingsMedia/169392717663

my cousin.

Babe said... [Reply to Comments]

Sabarlah Peej, aku dulu pun pernah kena gak dgn photographer mcm taik... dah bayar tak nak deliver pun ada.. tu handle majlis org.. tapi paling tak leh blah Anna Rina.. ada ke sebab aku postpone wedding aku few times dia boleh ckp aku ni spy harga dia untuk photographer lain... bodoh betul.. siap merempan dalam twitter dia

sabar weii photo kat malaysia ni bukan satu :)

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

ehh patut kebajikan client la yg dijaga kan. Eksyen betul photog tu. mmg kahwin once in a lifetime, but still ada photogs yg murah2 & hasil kerja awesome. wedding photos kita 1st photog was my younger brother's friend. student, but ok je gambar dia. tapi kalau photog profesional (yg well-known pulak tu) mmg super mahal kan. hope you'll find the best photog, with d best price :-)

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Alahai kesian nya, kurang ajo punya orang kalau tak nak jangan lah cakap sampai menguris hati orang, kalau kau tu photographer Yang DiPertuan Agong satu hal lak kan.

Kalau boleh rasa macam nak menolong tapi apakan daya, belum pernah mencari lagi sebab anak sendiri pun belum kawin. Ada 2-3 orang aunty kenal dan tanya semua kata kalau bulan April dia orang dah di fully booked, sorry ye.

yana2605 said... [Reply to Comments]

jgn emo2 peeja..buat slow2..adat la tu..mgkn org yg reply tue pun tgh emo gak kot!!

~MrsLayLa~ said... [Reply to Comments]

hi peej...
try check http://dreyanzcolour.com/...
time i kawen dlu, dia r photographer i..
mne taw kot² u bkenan..leh diskas² dgn sdia..
bek sgt orgnya!!

sabrinaabubakar said... [Reply to Comments]

hi peej..
here is my cousin num dia buat photografi with suria .. harga semua ai tak tahu lah..hehehe..but you can personally call him at this num and mention my name Sabrina or ina anak makwe..ngeh ngeh..confirm dia kenal..hahahah..
num dia 0172120481(Helmi)
honestly ai tak tahu price dia or dia free ke idak on that day but you can call him k..or why dont you call kak ai (blogger)? i think she can also help you on inai thingy and also photog ni..

be happy pengantin tak elok menangis.. :)

susumanis said... [Reply to Comments]

coool darling..keep smiling sbb bila peej senyum ada banyakkkkk manis kata si bangla ituh..hehehe

cik puan olympus said... [Reply to Comments]

peej, maybe u boleh tengok FES at http://www.facebook.com/fotoevephotography... blog add : http://www.fotoeve.com/

:)

juelee said... [Reply to Comments]

peej, i dah lama baca ur blog.. u boleh try my fotog dulu, diaorg best sangat, respek me as customer, and so humble.. boleh bt kawan la... price die pun masa saya kawen tak sampai 2k, die cover 2 hari nikah and sanding.. dari pagi sampai la ptg sampai outdoor sume...

u boleh try tanya die, ni FB die http://www.facebook.com/shagrasyiid

Buyuiazliana said... [Reply to Comments]

insya allah peeja semua akan ok nanti. aku doakan ko tabah k?

psl photog mmg stres. aku harap ko dpt jumpa yg ok nanti. insya allah.

aku ade tau sorg tp jauh dan dia buat taik lepas adik aku kawen (sampai ada anak la ni tak dapat2 lagi album) so memang aku tak rekomen even lawa dan murah macam mana sekalipun.

wahieda said... [Reply to Comments]

salam kak peej..=)
insyaAllah everything will be fine eventually..pengantin tak elok stress kena jaga seri muka tu..hehe..oh, and suka lah tengok ur pic dekat candid camera tu, lawaaaa ok bersih je kulit ohmy jeles nyeee...T_____T

anyway, ni nak recommend dekat kak peej photog ni..my senior, lawa jugak gambar dia ambik..try and have a look..=)


http://3kupang.com/V3/

https://www.facebook.com/media/albums/?id=151770628215704

dyatt said... [Reply to Comments]
This comment has been removed by the author.
s a L o m a said... [Reply to Comments]

Www.bak.my

RD said... [Reply to Comments]

jadi photog pon blagak. mmg ke laut la nanti.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...