Instagram : @peejburhan

patut la kau mahal.

kan hari tu aku ada tunjuk aku beli shampoo baru kan.
kerastase.
sebab jonet pakai tu. dia kata bagus.
so mari try.

sebelum ni asyik bertukar shampoo.
tah kenapa lately ni semua tak kena.
pakai head n shoulder asyik la rambut gugur.
tu takpa. everyday berminyak tahap melampau.
kena la shampoo hari2.
dah la katanya shampoo everyday tak bagus kan.

then tukar brand apa tah.
beli kat guardian.
bau wangi. rambut lembut gak.
dia macam berasas olive oil ke apa.
best la. aku suka je.
yang tak bestnya kepala aku gatal gilaaaaaa.
tak pasal keluar kelemumur.

aku pernah kena kelemumur ni masa aku sekolah menengah rasanya.
n pernah terbaca kat magazine.
benda ni di anggap fungal jugak la.
so dia memang takkan baik.
tapi pernah dulu mama mintak kat skin specialist.
so dia cadangkan pakai nizoral shampoo.
memang bagus gila la. pakai 2-3 kali memang baik la kepala.
siapa nak beli. korang boleh beli kat gurdian je.
tapi pergi bahagian farmasi tu. kat rak takda jual.

tapi untuk maintain.
kau lepas tu kena pakai shampoo yang anti dandruff.
Insyallah takkan ada masalah dah lepas tu.
tapi tu la. semua anti dandruff shampoo bagi kulit kepala over lembab la aku rasa.
so berminyak cepat rambut.

so dah tak ok tu.
baru-baru ni noy beli clear pulak.
hahaha. hampeh aku pakai dua kali je.
sebab bau jantan ok shampoo tu.
bila bising. ice cakap memang la. kata model dia pun christiano ronaldo.
hahaha ye ke. mana la kami tau.

memang bercadang nak tukar shampoo.
jonet kata kerastase bagus.
sebab rambut dia memang elok n lawa je.
tapi dia memang jenis rambut lurus. macam takda masalah sangat.
but anyway. nampak shampoo tu kat a cut above.
gila nak dekat rm100. pitam.

so ke sungai wang.
pergi kedai mmg jual hair product.
dapat la murah sikit. ok still mahal.
tapi murah la dpd jual kat saloon.
dapat bawah rm70. conditioner pun.
so tambah ada la dlm rm150. *gulp*

takpa kita try.
oh em geeeeeeeeeeee.
memang best nak mampuih ok.
dah la bau sedap gila.
kepala memang takda gatal.
sebab aku beli shampoo anti dandruff punya.
n conditioner tu pulak budak tu suruh amik untuk hair repair ke apa.

paling best after 2-3 days rambut tak bermintak walau sikit pun ok.
so boleh la kau mandi tak basah kepala.
bau tetap maintain.
kau bayangkan. aku ni chain smoker ye.
so rambut aku takda lekat pun bau rokok ke apa.
me loike.

aku ni seorang yang tak suka sikat rambut.
rasanya bertahun tak sikat.
tapi baru2 ni jonet suruh. dia kata sikat tu macam bagi massage kepala. which is good.
something like that la.
ok la. ada la aku sikat sekali. dalam bulan lepas.
lepas tu malas kembali.

so bayangkan macam mana kusutnya rambut aku.
super serious ok.
paling seksa if pergi saloon la.
dorang sikat before nak buat treatment tu.
sakit gila rasa nak tendang orang.
tapi tahan je.

pernah tak tengok iklan kat tv.
yang jari tersangkut di peringat/skala ke enam.
yes. rambut aku exactly macam tu.
siap if keluar lagi malu.
elok sikat rambut pakai jari, nak feeling 'lihat rambutku. pakai jari pun boleh".
takda maknaaaaaaaaa.
tersangkut tengah. siap bawah ada segumpal rambut belah bawah. simpul mati.
siap at last aku kena rentap bagi putus.
yes that bad.
so jangan la tertipu tengok pic ni kata rambut aku lawa la apa.
takda makna. ilusi optik je semua tu.
seksa tahu.

tapi kaaaaannn.
pakai ni rambut smooth gila.
padahal aku still tak pernah sikat rambut.
rambut aku langsung tak sangkut kat mana2 peringkat ke apa.
out of ten. kira sangkut arah 9 1/2 la kot.
pun tak sangkut. ala2 sikit je.
kira bukan jalan mati ke apa la.
ala2 ada bumper je. gitu.
best kan.

even noy pun terkejut.
aku suruh dia pakai gak.
tp if lepas ni abis. turn dia lak beli.
kalau tak kayap mak.
jangan dia beli nanti aku dah pindah sudah. sobs.
kena kayap jugak.
oh anyway, dia kan baru lepas bleach.
nampak rosak n macam singa rambut.
tapi pakai shampoo ni jadi tame rambut.
n elok licin cantik.
n takda kusut dah. nice.

tapi satu la.
bila rambut kau dah lembut n licin n nampak tame ni.
nampak kuncup je rambut.
rasa macam sikit je rambut.
tu dia complain la.
aku ok je.
lagi better kot dpd rasa rambut bersimpul kusut segala tu.

baru2 ni keluar aku curl kan rambut.
bertahan kejap je.
lepas tu rambut aku jadi lurus.
pelik gila.
adakah kerana shampoo ini?
rambut aku dah jadi macam typical orang rambut lurus susah nak bentuk tu.
hmmmmmppphh. kot ye pun.

tapi pernah try sekali je la.
nanti aku experiment lagi.
hari tu buat lepas tu aku tak sembur hair spray pun.
biarkan je. maybe sebab tu jadi lurus balik kot.
tapi masalahnya before this pun selalu tak spray.
elok je stay atleast untuk 2-3 jam.
ni kejap gila ok.
tak sampai 1/2 hour.
apakah makna semua ini?

tapi serious best shampoo ni.
if korang jenis tak kisah nak spend sikit.
n suka rambut best.
cuba try brand ni.
confirm rasa miss world terus. wah over kan.

ok tu je.
*lambai ala-ala miss world*
walaupun.

18 Comments:

linda said... [Reply to Comments]

kalo ade bajet, produk pun elok, rasanya orang tak fikir 2 kali nk beli. rembat je. aku pakai Safi je. *cheapskate* :p

girlfriend said... [Reply to Comments]

ok..harus aku ke sg wang sekarang!!
aku ni siap pegi yun nam hair la ape laa..dh la yun nam tu mengarut, mahal nk mampus kena pegi treatment 10juta kali..menipu je keje..dok hari2 kol aku..tp rambut aku camtu gak kelimumur nye..
org yun nam kate.."mmg laa lepas 30kali treatment baru ok mcm u baru lahir"..kentut dia la..duit dh berjurai2 habis..huhu..
takpe kali ni aku cube kerastase ni pulak..review ko menarik kalbu sungguh..hehe

Amni said... [Reply to Comments]

serius nak try kak.. sebab rambut ni pakai apa je pun, kejap je ok.. lepassss tu?? hampeh! Hoh!

cahya indah said... [Reply to Comments]

nak rambut best macam kak Peej jugak..tapiiiii mahalnya la shampoo tu. haha.

C!kpuanmuda® said... [Reply to Comments]

betul peej.. betul! kerastase memang best giler.. i pakai shampoo, conditioner dan leave in.. sangat puas hati! rambut pun wangi tahan lama bau dia.. Selalu mendapat pujian dari orang ramai.. ecewah :p

ok.bye.

cik chinta said... [Reply to Comments]

ahaha..peej klo wat review kompom bole dipercayai sbb jujur. ehh..pasal tabita tu kan. rmi da org tego kulit kita da cantik. makin putih, xde bintik2 itam. skg kuo umah da xyah nk pki fondation. tepek sunblock je. gile ah. level konpiden meningkat.

NenetPenne (NP) said... [Reply to Comments]

biasa nampak product ni kat salon tapi bila tengok tang harga tu rasa mcm...alamakkk!!!!!

kalau dah mahal cenggini, kena jadi kedeks sikit..ha ha ha..

miss nona said... [Reply to Comments]

nama full produk kerastase tu apa peej?

Miss Anne said... [Reply to Comments]

bestnya! brg product camni kalau pakai sat set trus slalunya result mmg best..:) i pun pakai anti dandruff shampoo..ala,brand bajet2 je,himalaya..tapi so far not bad lah rasanya.dah tak gatal2 dah,dandruff pun dh mkin kurang.

nqr said... [Reply to Comments]

rambut sangkut skala enam? hahahhahahahaha! kelakooooo!

syampu ni mmg ebst wei.. tapi masalahnya dia tulis bahasa jerman.. tak jerman bahasa polish.. aku nak yg anti dandruff pun tatau yg mana satu..

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Anak aunty pun ada problem kelumumur tapi aunty bagi dia pakai shampoo yang dijual kat farmasi nama shampoo tu ialah selsun blue pun ok juga.

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

Aah Sharifah, Selsun pun okay cuma tak wangi, next time cuba beli Nizoral sedap bau dier. Both are good for dandruff.

IEKAN78 said... [Reply to Comments]

yup, kerastase mmg bagus....tp kopak la duit kalau selalu beli....so, pakai adalah secara berhemah amat digalakkan.....kedai yg kt sg wang tu nama apa peej. nk pi borong sana la...

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Kak, nanti saya try, sorry peeja tumpang lalu.

ayne said... [Reply to Comments]

nizoral syampu 2 utk kelemumur ek? farmasi saja tp x tau.. erkk =_="

selama ni ingt masalah kulit kepala 2 mcm kudis.. hahaha

KR said... [Reply to Comments]

try nioxin.. best jugakkkk.. utk rambut gugur2..

Anonymous said... [Reply to Comments]

kedai mane?tingkat beapa
r

ZamLak NiS said... [Reply to Comments]

ada gambar tak untuk shampoo2 diatas

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...