Instagram : @peejburhan

Adopt pets?

ok semalam aku received email daripada reader.
dia mintak tolong.
so korang baca dulu yea.
aku copy paste je senang.


..............................................................................................


Salam Peeja,

Sebab you minat kucing, I nak minta tolong sikit.
Actually, pagi Sabtu lepas.. ada kucing datang kat rumah.
I duduk kat apartment.
Buka pintu, tiba-tiba nampak seekor ibu kucing dengan 4 ekor anak dia.
Comel sangat la!
Setelah dipastikan, 3 ekor anaknya jenis kucing siam.
Yang seekor lagi, ikut mak dia.
Tapi bila I belek, kucing ni bukan jenis kucing terbiar
sebab bulu cantik dan badan pun tak kotor.
I suspect ada orang buang.
Kat apartment tu, dilarang bela haiwan.
So mungkin owner buang lepas ibu tu beranak la kot.
Elok je ada depan pintu I.
Kalau logik, leceh juga si mak tu nak angkat anak dia seekor-seekor
masuk kat dalam tu.

Semalam, ada kucing jantan datang nak ambil anak dia.
Maybe nak makan la kot.
Tapi mak dia berjaya halau kucing tu.
Kitorang dah risau.
Kesian pun ada.
So kitorang bawak gi rumah mak.
Biar stay sana dulu.

So nak minta tolong Peeja.
Kalau ada kenal sesapa yang nakkan kucing-kucing nie.
Anak2 tu masih menyusu badan.
I rasa diorg lahir Sabtu tu sebab masa tu, mata pun belum terbuka.
Tak reti jalan pun.
Semalam baru dengar mengiau sikit.
Kitorang ni suka kucing tapi tak reti nak bela.
Lagipun, tak boleh nak bela kat sana.

Tolonglah tanyakan sesapa yg suka.
Atau maybe Peeja boleh bgtau kat blog
since ur blog famous la juga.
Kalau ada yg berkenan, kena ambil kesemua kucing
sebab still menyusu badan.
Kesian kalau dipisahkan.

Tu ada gambar.
I tak ambil gambar seekor-seekor sebab diorg melekap
kat mak je. Asyik nak menyusu.
Comel sgt.
Mak dia tak garang pun.
Nak pegang2 anak dia, mak dia tak kesah.

I tak jual. Cuma nak mencari penggemar kucing
yang ingin bela mereka.
Kesian kalau diorang takde owner.
Daripada lawa, silap2 merempat pula.

Anything, boleh contant I.
Thanks Peeja.



..........................................................................................

comelkan.
geram tengok.
dah la gebu n bulat je.

so aku reply.
dpd pemerhatian aku.
aku tak rasa baru lahir.
dah besar tu.
mau 2-3 weeks dah kittens tu.

n yang aku selalu tau by 2 months kitten dah start boleh makan n potty train semua.
aku bagi tau lisz.
susah orang nak amik semua sekali gus ngan mak dia ke apa.
but i try my luck la.
mana tau ada reader aku yang super sayang kucing n taknak pisahkan.
sebab sangat kesian pulak if semua nak baby je.
mak dia kesepian kan.

daripada email liz.
mak dia pun ok. bersih n baik. tak garang.
ye la. dorang siap boleh transfer ke rumah MIL dia.
cuma tu la. MIL dah tua. kesian nak uruskan semua kucing.
so dorang nak tanya if anyone nak adopt.

let say korang rasa nak amik kitten tu pun.
make sure korang biasa bela kucing.
sebab biasanya besar ni. kena bagi susu manually.
kena beli botol n susu tepung dorang. n susukan.
should be no problem.
nak tengok boleh tengok kat blog chics.
dia pun baru adopt 2 kittens.

so if korang berminat.
nak tanya lagi lanjut ke.
boleh contact Liz.

email : estli82@yahoo.com
contact number : 013-2466959


ok tu je.
thanks.


9 Comments:

AdiHana said... [Reply to Comments]

peej, maybe boleh mintak dia iklankan kat KTAJ Online Adoption House ni http://www.facebook.com/groups/263520566997212/

and kat www.myanimalcare.org jugak

Liz Rohaizat said... [Reply to Comments]

AdiHana> saya dah iklan kat sana juga. no luck so far.

AkUfiZA™ said... [Reply to Comments]

Comels.

eja cri-jks said... [Reply to Comments]

nak yang jantan je...

eja cri-jks said... [Reply to Comments]

i nak yang jantan ajo...ado x??

$$ said... [Reply to Comments]

saya nak tapi saya sgt jauh di JB.

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Comel nya tapi apa boleh buat kita tak boleh nak bela sebab ada asthma la, sorry tak dapat nak tolong cik Liz tu.

Hazu Zura said... [Reply to Comments]

salam, kak peej.
1st time ni komen..selama ni jd silent reader je.hik.
actually,sy ade bgtau hal ni pd one of my close friend.dia minat nk bela.n dia blh bela semua sekali..tp tu la,this week dia bz sket n dia ade camping..dia blh amik next week..so,mcm mane eh?

peej said... [Reply to Comments]

anything contact number or email yang dah bagi tu ye. thanks all.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...