expose mistik : kota kinabalu.

Dear Peej,

This is my Expose Mistik's Experience..
maybe x berapa mistik berbanding dengan Lin punya Expose Mistik tapi for me mistik la juga...


Cerita 1

Okay ceritanya mcm ni..a few yrs back saya kerja dekat KKIA (Kota Kinabalu International Airport).
Masa tu belum renovate mcm airport skrg so bangunan tu dah agak kertu la kiranya.
Saya kerja syif so sometimes kerja pagi and sometimes kerja petang...
bila syif petang balik jam 1230 midnite.
Kami kerja kat kaunter, office admin pula terletak kat belakang kaunter.
Office admin akan di tutup at 5pm, jadi kami yg di kaunter xde access masuk ke admin office.
Barrier between office dengan kaunter is a see-through glass door (saya attach office plan supaya senang faham)





Sebelum kerja kat situ dah banyak cerita seram yang saya dengar pasal airport ni.
Staff2 lain pun ada mengadu kena kacau tapi saya bukan jenis penakut so I just take it easy. Satu hari tu saya syif petang sorang2..sepatutnya berdua but kawan MC pulak.
So kerja macam biasa, then bila dekat jam 12 tgh mlm saya rasa nak ke tandas.

Ntah kenapa before keluar dari kaunter tu saya rasa mcm nak skodeng office admin..tapi bukan masuk la just tengok through the glass door saja.
Actually bukan nampak apa pun sebab drg dah padam lampu but still nak juga tengok.
Nak jadi cerita, saya ternampak satu lembaga kain putih rambut panjang sedang floating, tapi membelakangi saya kat dalam office tu.
Terkejut jugak, tapi sempat lagi saya baca ayat kursi.
Masa baca tu that thing macam x senang tau, berlegar2 kat dalam office.
Sampai la ke ayat terakhir, saya nampak mcm dia lari ke atas, then habis baca saya x nampak apa lagi dah.
Peliknya saya rasa macam tenang, x panik cuma terkejut sikit but after dari toilet tu perasaan dah lain macam but saya teruskan baca ayat kursi sampai balik rumah.
Lepas kejadian ada juga sekali dua nampak kain putih terbang dalam office tu tapi kuatkan semangat je la..baca ayat kursi sampai benda tu hilang.


Cerita 2

Kejadian berlaku sekali lagi masa saya kerja syif petang.
Malam tu saya hyper sikit...asyik gelak and gurau2 with my colleagues.
Bila adik saya sampai, dia bawak sorang anak sedara jiran kami.
Budak ni memang biasa ikut adik saya if ke mana2..kira rapat jugak la dengan kitorang. Nampak budak tu duduk belakang, saya cakap la dlm hati 'bagus juga dia tau aku suka duduk depan, siap2 pindah sebelum aku masuk'.

Then dalam kereta ke'hyper'an saya bersambung...gelak2 & galak bercerita with my adik.
At one point saya jadi pelik sebab my neighbour punya anak buah ni senyap semacam.
Sikit pun x menyampuk cerita kitorang.
Selalunya bising je.

Jadi saya cakap dengan adik 'Apa hal si Nati ni diam memanjang, tidur ke apa...?'.
Then adik saya jawab ' Isk, gila ah..mana ada saya bawak dia'
'Abis tu, yang di belakang tu siapa?'
'Wey, jangan main2 la...tiada siapa pun di belakang tu!'
'Cuba ko tgk betul2..tu kan si Na...' dialog terhenti sebab saya pun x nampak dah orang kat belakang kereta.
Pastu kitorang pun senyap sepanjang jalan. Dalam hati saya x ada lain, terus baca ayat kursi x henti2. 

Yang paling best tu, sampai rumah adik saya terus lari masuk and baring kat sebelah mama TANPA off kan enjin kereta, lampu dsb.
Terpaksalah saya yg off & kunci pagar semua.
Selepas tu xda apa berlaku...dapat juga tidur malam.


Cerita 3

Baru berlaku 3 weeks ago.
Masa tu dekat jam 3 pagi, saya baru nak masuk tidur.
Sebelum lelap mcm biasa baring2 sambil berangan.
Tetiba saya rasa badan saya keras semacam, sesak nafas & berpeluh2.
Dalam pada itu saya nampak mcm reflection ada 3 lembaga tinggi...warna putih2 mcm kabus berjalan ke arah saya.
Dan x tau kenapa malam tu saya baca ayat kursi tersekat sekat...x habis dan macam x dapat hafal..tunggang langgang habis lah kiranya.
Then benda tu macam melalui badan saya...saya rasa sejuk semacam! Bila dia lalu je, badan saya macam vibrating.
This time around saya rasa takut...tapi saya decide nak lawan juga.
So saya try sekali lagi baca ayat kursi dan 3 Qul berulang ulang, Alhamdulillah berjaya...

Bila badan dah rasa bebas & x kejang tu, saya perasan yang saya berpeluh sejuk satu badan...baju tidur yang saya pakai pun lencun oleh peluh.
Saya pun bersiram di awal pagi & tukar baju, then baca ayat serba sedikit terus tidur.

Setakat ini dulu lah cerita expose mistik saya. Kalau ada lagi nanti kita share.

Thanks Peej for publishing :)

Love, 

Linda

................................................................................

hi linda,

thanks for sharing.
sangat berani kerja sorang malam2. tsk.
kalau aku dan2 amik MC jugak.
lepas tu lepas dah nampak boleh relax kan.

ntah la kan. bagi kita yang baca2 ni kadang2 rasa macam ala tak takut la.
biasa-biasa aje.
tapi aku ni suka imaginasi tinggi.
so everytime aku baca pengalaman orang, aku akan bayangkan if la aku kena.
takut ok. tak suka. tsk.
as usual. walaupun aku penggemar cerita2 macam ni.
tapi aku tetap la berdoa agar aku dijauhkan la yea.
takmo la terdengar or ternampak ke apa. fuhhh fuhhh.

noy kerja ni.
mak kesepian uolls.
help help help.


WeBUY :D

[ADVERTORIAL]
[STICKY MODE - scroll down for new entry]

Ok ada satu website ni.
Sangat-sangat interesting.
It's a group buying site, WeBUY!

Site ni akan feature a new deal setiap 3 hari maksimum.
Dengan diskaun 50%-90% ok. serious best. :D
Deal tu hanya akan "ON/ACTIVATED" if cukup orang yang agree nak buy benda tu.
Semua yang agree dapat enjoy the deals.
Tapiiiiii, kalau tak cukup orang dengan quota yang di tetapkan untuk "BUY" deal tu, dalam tempoh masa yang ditetapkan tu, the deal is "OFF".
Jadi takda siapa la yang dapat deal tu.
And takkan di charge apa2 pun kat sesiapa.
Sangat simple.
Faham kan? Ketak faham?
Aku rasa korang pun dah biasa kot ngan benda-benda ni.

Perbezaan antara WeBUY dengan other group buying sites adalah process pemilihan dia.
Buat masa sekarang ada dua jenis group yang menjalankan group buying sites ni.
Satu tu hanya fokus kat harga, janji the deal is cheap enough, dorang akan feature it.
Satu lagi pulak (which is WeBUY punya cara), pemilihan dibuat dengan lebih teliti, exploring quality merchants then strike a good deal.
Keseluruhan process fokus pada experience consumer.
Kira senang cerita, WeBUY nak consumers dapat experience good food, spas, events dengan harga yang berpatutan la.
A good reason untuk kita try benda baru jugak kan.

Ye la, selalu dengar orang cakap KL ni takda apa nak buat. bosan je kan.
Aku ngan noy pun selalu macam dah tak tau nak pergi mana.
Makan pun asyik la tempat yang sama kan.
Sebab tu kat blog aku pun cerita sama aje.
Teringin jugak nak fetaure benda baru kan. Tapi tak tau mana nak tuju.
So dengan adanya site ni, boleh tak membantu kita-kita ni idea mana nak pergi, nak makan kat mana ke apa kan.
And of coz paling best sebab at a good value. ;)

Oh, lagi satu yang bestnya.
Website WeBUY ni tak sepah ke, rasa semak ke macam website lain.
kira kalau ada promo/deal tu, memang clear la boleh nampak semua. :)
n sangat user friendly. senang la. takda la pening-pening je tengok tak faham kan.

Site ni jugak ada "suggest a business" feature.
So users boleh suggest kat WeBUY deals macam mana yang korang interested in.
Kalau banyak demand, WeBUY akan strike a deal with the merchant n dapatkan deal tu untuk di feature.
Ni contoh2 yang ada kat WeBUY's Facebook page.



Eh lupa nak bagi tau.
Korang boleh add yourself kat WE BUY's facebook page ni. CLICK HERE
Tak susah pun. nak join tu tekan butang like macam kat pic bawah ni.





korang boleh tengok deals yang korang dah miss kat sini. >> CLICK HERE



hiaaihihaa. tengoklah dah berapa deals yang korang ketinggalan.

Aku dah join ;p
Jom la join. So that we can benefit from deals at WeBUY.com.my ni.
Daripada facebook page ni, korang akan dapat the first hand updates on future upcoming deals.
User pun boleh sign up if nak dapat daily email updates.
So whenever ada new deals aje, korang akan di email.
Jadi takda siapa yang akan terlepas any good deals kan. Nice.

If ada yang macam blur-blur je tak faham sangat kan.
Korang boleh ke WeBUY punya facebook page tu.
Or terus ke website dia at www.WeBUY.com.my
Ada video macam mana nak buy n all.


Deal minggu ni adalah Handbag Gucci untuk RM0 ok!
Best kan?
Korang just perlu register, lepas tu click BUY dan korang maybe berpeluang untuk menang handbag tu.
Syiokkkk.


Satu lagi deal yang tengah berlangsung sekarang adalah dekat Asianel Spa, Starhill Gallery.
RM28 sahaja untuk Head & Foot signature massage.
Harga biasa dia ialah rm116. So ni discount 75%.
Asianel ni bukan spa biasa-biasa.
Tapi high end. High quality. Usually customer pun mostly exclusive :)

So dapatkan experience ber-spa kat Asianel ni dan BUY la deal ni ngan harga rendah.
Oh n jadi la member dan dapatkan RM5 credit percuma sekarang !
Boleh REGISTER HERE.
Dengan credit percuma tu. Boleh BUY deal ni dengan harga RM23 je.
Nice.

Check out now. U dont wanna miss a good deal kan.
Enjoy everyone. :)

holiday yang lebih bermakna sebab jojo dah sampai :)

kama jugak la tunggu jonet.
sebab jonet datang naik bas.
kalau naik bas murah sikit la daripada amik taxi.
if amik bas 150baht aje tambang.

so me n noy makan dulu kat kedai depan hotel.
ada kedai indian. kasi makan biryani kambing. nyam.
lupa lak nak snap pic.
sebab elok lepas order jonet sampai.
so gi amik dia jap. kesian lak nak suruh dia jalan sorang2.
walaupun dekat sekangkang kera aje. heheh.

then after makan balik bilik jonet simpan2 barang.
then teruskan shopping n all.
memula stop kasi booking aktiviti untuk esoknya.
kita orang memang tak pergi agency lain.
amik ngan perempuan ni aje.
sebab murah n dia banyak bagi good deals.


then continue shopping.
jonet la shopaholic lebih.
aku dorang sibuk shopping.
aku sibuk stop kat stall ni.
selalu nampak orang beratur2 nak beli.
harus la nak jugak kan.
so kasi order.
aku amik pancake banana chocolate.


cara buat dia macam roti canai pulak.
macam murtabak pun ada. heheh.
dalam tu dia letak banana. dah la besar n banyak.
then kasi letak chocolate kat atas. nyammmm.
sedap la. terbaik.


ingat nak try again.
sebab ada banana nuttella. tapi time lalu situ je dah kenyang.
so tak beli. tsk. now ngidam. ;p
macam2 la ada. nak peanut butter ada, honey, starawberry ke.
yang aku makan ni 40baht. ok la kan. :)


:: noy muka geram n happy sebab jonet dah ada :) ::


noy gilo.
kan skirt tu aku memang suka pakai masa pergi2 pantai ni.
skirt tu panjang.
noy kata pakai saja pun ok.
jadikan macam tube dress lawa.
lepas tu dia masuk mandi.
aku try la tengok2 depan cermin. buruk bebenor.

noy : aik. asal pakai macam ni? taknak jadikan dress?
me : taknak la. macam tarzan je aku tengok. nanti orang ingat aku sewel.
noy : hahaha. kan. nanti orang cakap loser lagi.
me : tau xpe.


:: jonet yang kusyuk ::


baru sampai dah beli2 dia tu.
aku berlenggang aje.
tak tau nak beli apa.
aku selalu perabis duit beli makanan aje. heheh.


jonet tengah nak tawar nak beli bag tu.
daripada berapa tah last2 dapat 200baht.
ok la. sebab dia lawa sikit la. daripada yang biasa tu.
yang biasa boleh dapat 150baht aje.
malam tu aku repeat beli.
sebab senang nak travel. nak masukkan tuala hotel besar la. makanan la. air la.
yang pergi phi phi tu aku bawak towel kecik je. lencun ok.
lepas dua kali dah takleh guna.
so nak bawak tuala besar kena bag besar. bag aku kecik. x muat.




nampak erusi tulis tu dan dan ank amik pic.
memula aku. pastu noy.

noy : ok tak pic saya? nampak macam drug addict tak?
me : ok. ala kena buat macam tu ke? aku pose biasa aje.
noy : hahah. kau selalu macam tu tau. tak reti nak amik pic.
me : ok la. aku konon amik drug yang bagi happy la. ok tak.

aku paling la keras time amik pic.
tah apa2 ok.


perempuan yang konon, "saya memang takmo shopping. hari tu dah shopping."
last2 tah berapa kali dia pergi tukar duit ok.
then jonet pulak pergi buat manicure n pedicure.
ingat nak tunggu. tapi boleh tahan lebam la if nak tunggu 1 jam kan.


so kita orang gerak dulu.
kasi singgah 7-E.
then rasa nak pose ngan mcd thailand pulak. heheh.



haha. lawak pulak muka ronald mcd ni. menyengih je.
ingat dah pose dah la kan.
sekali termasuk pulak dalam tu.
pastu terbeli mc flurry oreo. :p




lepak2 bilik mandi n all.
then around 8pm keluar lagi sambung shopping.
penat shopping pergi makan.
jumpa kedai baru. halal jugak.
dia bukan gerai2 motor2 ni la.
dia proper kedai. kira kat shop lot la.
nama kedai dia jamai restaurant kot. ke jamal ah? tak sure.
kedai dia macam naik ke atas. pelik la. lupa lak aku nak snap.






kedai dia buruks2 je. comot2.
tapi makanan sedapppppppppppp gila.
lagi sedap daripada gerai makcik "morning glory" tu. ;p


:: ayam masak halia. sedap. hirup2. slurpp slurppp ::


:: telur dadar. tapi dia tulis spanish egg. pelik kan. adakah bermaksud telur orang spain? hahaha ::


:: tomyam . pun sedap ::


:: mic vege ::
after makan blk bilik then around 10ish pergi pub.
ye la dah berhari tapi tak pergi pun.
biasa2 aje.
takda la happening macam kat bali.
bali pack gila kan.
tapi lagu kat sini lagi best la daripada kat bali.
bali lagu agak merepek la.



belakang2 tu awek2 yang kerjanya memaksa2 orang masuk pub dorang.
kalau dapat lelaki lagi best. pakej siap buat lap dance. bagus.
tapi lagu adalah buhsan pulak. tetiba bukak house. memula ok.
so kami tukar ke reggae bar pulak.



lagi la kambing gurun.
memula sampai elok lagu reggae. tetiba dia tukar lagu2 rihanna.
lagu slow semua dia hentam. buhsan. hentam kepala dia baru tau.
tak lama pun duduk.
around 12 mcm tu gerak.
katanya esok pagi2 dah ada aktiviti kan.
so itu la kisahnya untuk day 3.
lebih happy sebab dah ada geng. ngehhh.

Dr Adha Ku Kay Shah

miahahah. familiar tak title entry ni.
kalau korang tengok raja lawak 5 hari tu korang faham la.
tapi if tak tengok mesti blur kan.

time tu lawak tu tajuk ada aku kesah.
so lawak dpd group r2 ni lebih kurang mcm ni la.
aku tak ingat sangat la.

pakcik : nama pakcik mohamad. nama doktor pulak apa?
doktor : ada ku kesah?
pakcik : doktor jangan biadap ngan saya. saya tanya elok2.
doktor : betul la. pakcik tanya nama saya. so nama saya Dr Adha Ku Kay Shah.

miahahha. ok tak lawak yea?
ntah aku rasa lawak.
so sekarang if aku nak cakap, 'ada aku kisah?'
aku akan sebut 'adha ku kay shah' instead. cho punny. i loike it. ;p

anyway. on thursday tu aku tak ikut trip noy.
tapi aku makan la breakfast sama2.
aku kan tak suka sorang2 ni.
so mau sama2. ;p





anyway. sebab aku takmo join sebab aku rasa kayaking ni scary.
dah la dua2 tak experience.
bayangkan aku nak kena buat tu ngan noy. memang takmo la.
n selalu kan tengok orang kayak2 ni kadang2 tergolek la apa.
so aku bayangkan macam mana aku nak panjat balik nanti. ish takut la.

sekali bila balik dengar noy cerita n tengok gambar rasa menyesal tak pergi.
sebab kayak dia tak macam dulu2 kan. moden je.
siap ada tali pinggang bagai.
so memang takkan tergolek.
pastu macam noy sorang kan. so orang guide tu naik ngan dia.
so best la. orang dah terel kan. tsk.

so kenapa cerita kayak tetiba aku letak tajuk atas ni kan?
sebabnya. dalam cerita bawah ni bukan aku ada or aku pergi pun.
tapi tetap aku nak tepek pic jugak. 'adha ku kay shah'. hahahahah.















lawa n macam best gila kan.
ni amik half day je. sebab katanya jonet nak sampai kan.
takmo la dia sampai kira tak menunggu ketibaan dia.
so untuk tour Kayaking at Ao Thalane from 8.30am-12.30pm adalah 400baht.
ok la kan.

noy kata penat la. tapi ok la.
lawa gila.
paling tak suka dia kata siap nampak anak buaya.
dalam group dia ada mamat turki ni.
siap excited nampak baby crocodile tu.
pastu noy sound, "if there's a baby, there's a mother"
terus kelam kabut laki tu dayung bagai nak gila takut. hahahah.
lawak.

tapi aku takut jugak kan. sebab tu tak pergi.
satu sebab aku tak suka kayak la.
satu lagi tour ni tulis ala2. experience with wildlife la apa la.
takut la. dah la aku ni selalu tgk cerita lake placid, anaconda la, piranha la.
ye aku paranoid lebih. ;p

takpa. lain kali if ada rezeki akan try kan. :)
ye itu la entry kali ni.
langsung takda kena mengena ngan aku.
tapi nak jugak tepek. adha ku kay shah?
;p