Instagram : @peejburhan

teringat kisah kecik-kecik.

tadi bukak facebook.
nampak video ni kat news feed.
so tengok la.
ada orang share.
so aku share sini pulak.



seronok pulak dengar mak dia cakap.
sebab cakap utara kan.
garang mak dia.
mak dia rotan sebab dia ponteng sekolah n mengaji lepak rumah kawan.

sian tengok budak tu.
tapi aku rasa ni pun la cara betul kan.
sebab orang sekarang takda garang-garang n rotan ni.
anak-anak dorang jadi super nakal n makin naik lemak perangai.

bila tengok video ni teringat time kecik dulu.
mama memang super garang.
memang ada tah berapa set rotan tah.
bayangkan sampai depan rotan tu hancur la.
takda rotan kena ngan bulu ayam.
kan feather duster dedulu bulu ayam n rotan bengkok tu.
haiyooohh. dah la tebal rotan tu.

kena libas. zassssssssssss..berterbangan bulu ayam.
tapi budak ni lari-lari jugak la.
kita roang dulu tak berani.
lagi lari lagi kena nanti.
so duduk je la menyerah diri.
menangis je la pun.

paling tak boleh tahan.
bila nangis tu.

us : uwaaaaaaaaaaaa...sakittttttttt....uwaaaaaaaaaaaaa...
mama : diam..mama kata diam. 
us : wuwuwuwuuw.
mama : satu bunyi pun taknak keluar. diam aku kata. kalau tak kena lagi.
us : tsk. tsk. tsk.
mama : haaa. jangan bunyi.
us : ........... *teresak-esak tahan bunyi* *air mata mengalir*

ngan hanger pun pernah.
tapi yang plastik la. sampai patah ok.
eeekk takut.

tapi mama if rotan tak pernah la kat badan ke apa.
mesti kat betis. kaki ke.
kat bontot ke. tak pun tak tapak tangan la.
akan bergaris-garis la merah menyala.
tapi tak pernah la sampai terkoyak kulit ke apa.

memang garang weyh.
papa memang tak pernah marah sikit pun.
sebab tu if keluar ke apa. nak beli koko krunch ke. gula-gula ke mintak papa.
if papa ok happy la.
bila dia kata tanya mama. sanggup tak amik weyh.
sebab takut.

benda ni memang bagus la.
sebab lepas tu kau reti la behave sikit.
kata la kau kat rumah orang. ternakal lebih ke.
daripada jauh mama just perlu buntangkan mata je.
paham-paham je la. mesti ada masuk tersirat, "kau tak reti duduk diam balik nanti siap kau"
terus automatic menjadi sopan la.

macam makcik ni cakap la.
"esok aku pi skolah, ngan rotan skali aku bawak. depan cikgu aku rotan hang nak".
hahahhaha. lagi satu tu.
sekarang trend bebudak sikit-sikit ngadu kat mak.
nanti mak datang serang sekolah.
time aku memang tak la weyh.
tak berani nak ngadu apa.
sebab knowing mama.
bukan cikgu kena serang. kita yang kena serang nanti.
so baik kunci mulut. hahahhahaha.

harapnya. if one day aku ada anak.
aku akan jadi garang macam ni. miahahhaha.
biar ajaq sikit. sebab aku tau dotdot mesti jenis baik n sweet.
takleh harap.
aku je la harapannya. heheh.

sebab aku garang mama tu la yang membentuk kita orang serba sikit.
maybe la aku takda la berjaya mana pun. poyo lebih. hahaha.
tapi in a way aku rasa aku tau jugak la menghormati orang ke apa.
behave ke apa semua tu.
so boleh la di bawa ke majlis or rumah orang.
takda la menyakitkan hati or bikin orang menyampah.
eh ye ke? ke aku perasan n puji diri ni.
eh suka hati la kan.
taknak sokong meh aku rotan.

p/s: tiba-tiba terbayang jadi ibu yang garang. ngeh ngeh.


18 Comments:

Fathia-Z said... [Reply to Comments]

bagus mak dia buat macam tu.
omak den pon macam mama kak peeja la. dari rotan sampai hanger sampai laaa getah paip ok!
saya pon dah bercita-cita sebegitu rupa walaupon boypren cakap saya nanti jadi mak yang paling baik.
puiii.
nak jadi paling garang but still anak-anak paling sayang :)
susah tu.

cahya indah said... [Reply to Comments]

mama Cahya pun garangggg masa kitorang kecik2 dulu..tapi time adik no.3 and 4 mama dah tak garang sangat. dulu memang dengan rotan la, siap penah kena kunci dok kat luar rumah, sebab degil kan..haha. kelakar pulak bila ingat time kecik2..

CAYANG ALIN said... [Reply to Comments]

same la..mak kite pon cam ni la jugak..garang giler..memang hanger, rotan, bulu ayam, ranting kayu mana sempat semua naik la..memang tak berani la..huhu..budak sekarang ni cam nakal n biadap..sebab parent dorang tak ajar pukul2...

kutak jinggong said... [Reply to Comments]

Mak ngan nenek aku pun garang kak. Mak feveret dia libas pakai paip getah kat betis. Sakit wooo. Nenek lak suka sembur halia ke mata kalo malas mengaji. Memory yg terlampau indah... Sampai mati xkan lupa punya.

Lady RaRa said... [Reply to Comments]

dalam semua paling selalu kena ialah kakngah aku. aku dak sebab aku baik. kahkah. tapi kalau aku jahat, kena gak la kot. dulu penah kena libas dgn pembaris L yang untuk jahit baju tu. tapi pelan ja tak sakit, tapi dah pesen drama, aku serupa histeria dah. hahahah punca? takmo pi sekolah dgn bas, nak suruh abah aku hantaq. sebab abah keja outstation. so nak mengadalah. sekali mak aku mengamuk. kahkah

tapi aku sangat garang wey, apan sebab kecik lagi. tu pun aku babab dahhhh...waheeda kena macam budak ni la. aku libas hanger plastik kat kaki kalau dia culas nak baca buku ka nak mengaji ka, malas mandi ka. tapi aku buat start dari dia naik darjah satu. 7 tahun. masa 6 tahun masih dimanja2. paling teruk pun kena babab saja.

sampai mak aku kata - mama dulu tak buat hang camtu, hang plak buat anak kemain.

kahkah.

kakakdegil said... [Reply to Comments]

Tu dia.. awat tak amekkk
Dah la ponteng, tipu tak pi ngaji..
Memang kena laa.. hahaha

Tapi aku pun sama, ponteng
Tipu taknak g sekolah, dari tadika tu.. hahahahaha.. nanti aku pun nak citer..

Funny tapi azab!

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

uish arwah mama aku dl pn sama wei..garang....mmg libas melibas tu perkara biasa la..

nak2 part suruh x mau ade bunyi tu..sama wei ngn ko...isk isk isk....

aku paling igt masa nk p bday party umah kawan aku...dia pn pergi sebelum pergi tu pesan "kol 7 nnt mama buat isyarat suruh balik, balik mandi!"

tudiah...patuh betol aku....dia x pn bg ancaman ckp kalau aku x ikut dia nk libas balik karang..itupn aku dh takuit...heh!

landaklaut said... [Reply to Comments]

Aku kekecik dulu kalau kena sebat dgn bapak aku. Wuu wuu.. Tgk video ni memang teringat la masa kekecik dulu. Hehe.

sHieRa cAkAp said... [Reply to Comments]

Betul la Peeja.. Zaman sekarang budak makin naik lemak. jarang yg kena rotan. Aku kadang2 tengok anak2 sedara mane yg jenis tak boleh sentuh ni geram2 je...

satu lagi bukan boleh naik tangan sikit. Kang ada yg mengadu kat Talian nur kate kena dera padahal nk mengajar je...

Che Sue said... [Reply to Comments]

huh sama aa ngan mak aku pija wehh..garang! paip getah, hanger besi hok nipis tu and rotan bulu ayam tu dah serasi ngan betis aku..dulu aku selalu kena sb kuat menjerit! aku jerit pun sb abang aku kuat nyakat and bila aku tak dpt balas, aku jerit aa geram..mak aku pantang bising2 so sapa bising, dia aa kena..geram aku! ketidakadilan sungguh rasa time tu..kalo time tu ada Parti Keadilan, aku dah lama join!

tapi bila pikir balik, sb didikan gitu aa aku jadi orang weh..cuba tengok budak2 skang..kemain melawan makpak tak hormat langsung!

anna said... [Reply to Comments]

haha terbaik pija. dulu aku drama banyak so selalu escape la. ada sekali kena rotan sbb beramuk adik beradik. siap beratur tadah bontot. rotan belum cecah bontot aku dah meraung, hahaha, siap trick kedepan badan so rotan kena baju tido je ;p

tapi aku percaya dgn kaedah pukul anak ni. pukul bila perlu untuk mengajar. biar kita nangis waktu anak kecik, jangan bila dah besar nanti. aku harap suatu hari nanti aku kuat nak didik anak sendiri jugak ;)

kat sekolah aku banyak je budak yang memonteng sekolah.... dengan pengetahuan dan kebenaran parents. alasan? sebab penat belajar/nak belajar kat rumah. sigh.

lilRed Farah said... [Reply to Comments]

Eeeeee sama a ngan makji n pakjiiiii. Terus mengimbau kenangan kekecik. Bnyk weyh kalo nk cerita. Tp tu la yg buat kita jd org kan. Pegi rumah org sure sgt sgt behave. X berani nk bongkar or lompat sana sini.

Gift N'Favor said... [Reply to Comments]

Peej, bila tiba zaman ada anak sendiri...memang laju je tangan nak melepuk dia...tapi nanti ada perasaan tak best melanda hati dan perasaan. rasa sayu lak, awatla aku pukui anak aku lagu ni...lelebih lagi bila dia tidur dgn kesan ayaq mata meleleh..perh....tak boleh blah...kak rasa, bebudak zaman skng ni kita pandai main saikoloji dgn depa kot...rotan2 ni tak relevant la..sian kat anak2... - akak la mama paling tak firm huhuhu...

deasa said... [Reply to Comments]

part yang tak bleh nangis kuar suara tu sebijik gak!
mak kalau marah pastu kitorang nangis..hah,memang lagi dia marah la..haha

siap pernah kena kurung luar lagiii
tapi cam merindui masa kecik2 la :)

farra8979 said... [Reply to Comments]

setuju2... me parent pun garang. hihihi, dua2 suka pukul ngan rotan. kalau rotan tu dah hancur, sti ada spare atau beli lain. n beli kat pasar malam tu... hihihi, tapi kan, alhamdulillah.. kalau me parent tak strict, mungkin kami bertiga tak berjaya cam skrang. bukan la berjaya sangat but at least kerja la sume kan... ^__^

Filla ~ Kasihs said... [Reply to Comments]

Hahaha.......peej aku begenang air mata tgk video ni bleh? Tp stylo arr mak dia, siap block ngn kaki tu tak tahannnnnn! Hahah...aku kalu blasah anak aku, aku jerit aku tanak dgr suara, tp tetap dia meraung gak.... Hahahaaa...ko jd mak sok ko kena garang gak pastu kita bukak satu club 'tiger mama' ko pengerusi dia...muahahaha

Ana AzNuRuL said... [Reply to Comments]

lentur buluh biar dari rebung..kalau dah jadi buluh betong mau patah..=)

as long as pukul sebab salah ok je..kalau main pukul macam orang histeria mati pulak budak tu kan..

better si bapak la pukul..lagi budak kecut perut..kalau si emak ni marah macam susah sikit nak makan saman..

yela mak cakap ke marah ke bebel ke intonasi sore tak dapat beza..nampak sangat saya cakap macam tarzan..terpaksa la saya belajar camne nak cakap & camne nak marah..harus ada beza bunyi =P

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Peeja, aunty pun garanglah uncle pulak muka je garang tapi tak boleh harap untuk mengajar anak sebab baik sangat. Jadi anak2 aunty pun kalau nakal2 memang mendapat lah. Wan sampai tingkatan tiga kalau tak dapat result bagus akhir tahun memang kaki dia makan rotan dan alhamdulillah anak2 aunty pun mendegar cakap juga.

Sebenar nya bagus kalau salah seorang parents kita garang taklah anak anak kita pijak kepala atau kurang ajar.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...