Instagram : @peejburhan

expose mistik : quarters askar

ello peeja....

dh lamer dh akak dok bace2 org dok antar expose mistik kat awak... 
akak tergerak nk antar, tp mcm biase laa kan.. 
asik malas laa nk menaip.. nk mengarang... 
lamer2 asik laa terkubur hasrat nk share citer tuhhhh.. 
tp nih boring2 kat opis, nmpk sgt 'mengulor' kan?? 
bace2 balik expose mistik kat yr blog, terdetik nk share gak citer nih.. 
as usual, mcm yr other readers yg malu2 kucing & also mcm you gak yg PEMALU, xyah laa reveal namer akak okeeehhhh??

citer nih mula mase family akak bru pindah balik dari Sibu, Sarawak.. 
biase laa kan, abah keje askar.. asik laa posting kan.. 
biler pindah balik ke semenanjung, abah posted ke Kem Sg Besi.. 
dpt laa quarters kat situ jugak.. 
unit yg kitorg dpt tuh, hujung skali.. 
blakang ader laa ruang sket utk bercucuk tanam.. 
siap ader pokok kelapa kat blakang tuh.. pokok belimbing pon ader.. 
kat tepi ader beberapa pokok jambu batu.. 
siap sempat laa pokok kat kawasan tepi umah tuh dijadikan tempat berlatih memanjat bagai... 
yg BEST nye... row umah yg akak duduk tuh, ader laa 4 unit jer umah kat jalan kitorg tuh.. 
JIRAT CINA... saper yg tau kat Sg Besi ader kawasan jirat cina yg besar, haaa... tuh laa.. 
umah akak duduk tuh, betul2 1 lorong jer depan kawasan jirat tuh.. 
sib baik kawasan jirat tuh mcm atas bukit sket.. tadek laa satu level..

location dh 'menarik'.. lg menarik, kat rumah tuh penah ader org BUNUH DIRI dik!!! 
org tuh gantung diri kat kawasan DALAM RUMAH kitorg.. 
tp kawasan yg open air la.. 
tempat abah letak reban burung.. 
rupe2nye b4 we all pindah masuk rumah tuh, abah overnite alone kat situ.. 
abah nk 'try' dlu.. siap ckp, just incase laa rumah tuh ader 'tuan' kan.. 
"aku nk bawak anak bini aku dok umah nih.. ko jgn kacau2".. 
lebey kurang mcm tuh laa.. 
alhamdulillah, abah tido 1 mlm, xde ape2 jadi.. 
so, abah pon buat keputusan, pindah masuk.. 
yg best nye, MAK PON TATAU pasal kes org bunuh diri kat rumah tuh, until lepas kitorg pindah.. clever kan abah.. 
yer laa.. dh pindah masuk, xkan mak nk soh pindah umah lain plak...
 
alhamdulillah kitorg duduk rumah tuh since 1986 until end of 1988, tadek gangguan makhluk halus.. walaupon b4 kitorg pindah masuk, teman2 sepermainan ckp penah nmpk perempuan tua dlm rumah tuh etc.. 
skali skala abah berkungfu mase tido tuh, BIASE laa kan.. :P 
kater nye JIRAN kitorg kan kat blakang tuh sumer ramai pandai kungfu.. hehehe
 
except for once, tahun 1988 kot.. 
we all anak beranak kene batuk2... 
mula2 igt batuk2 biase.. 
dari 1 klinik, smpi mcm2 klinik x baik2.. 
smpi cikgu kat skola pon tanye, awak nih batuk, parents x bwk gi klinik ker? 
until one extend, my parents cuba rawatan alternative.. 
jumpe sorang ustaz nih.. 
rupe2nye family akak kene buatan org a.k.a. santau.. 
nk tuju ke abah, ended up the whole family kene.. 
smpikan ader sorg adik abah yg slalu dtg umah kitorg pon terkene tempias nye.. 
puas jugak nk berubat.. few rounds berubat.. 
yg 1st, kene amik 7 jenis air.. dh x igt air aper laa.. kitorg mandi air tuh.. 
yg nih buat kat rumah jer.. sumer2 kene mandi dgn 7 jenis air tuh.. 
2nd round, berubat kat umah ustaz tuh.. ustaz tuh keluarkan 'pusat' santau tuh.. guess wht? menda tuh dlm adik yg plg kecik tuh tuh.. :( 
kesian dia, siap nangis2.. ustaz tuh sedut kuar mcm darah, kaca, etc etc dari pusat dia.. 
mmg nmpk depan mata.. 
dh x tahan tgk, akak dok tunggu kat luar rumah... 
main2 dlm kete pakcik.. smpi terkunci plak kete tuh dari dlm.. :P terus kene marah!!!
 
final round berubat, buat kat rumah kitorg.. ustaz datang rumah.. 
akak disebabkan sgt mengantuk, tido awal... 
so i didnt really know wht happened tht nite.. 
yg akak tau, ustaz tuh ader letak something mcm tangkal ker aper kat pokok belimbing belakang rumah.. 
ustaz pesan, jgn sesiapa lalu bahagian blakang rumah buat tempoh mase tertentu.. 
mlm tuh akak tido lena smpi ke pagi, sedar2 kakak akak yg tido sebilik, sudah tido SATU katil dgn akak.. 
dlm bilik tuh ader 2 katil bujang.. satu katil dia, satu katil akak.. 
rupe2nye tgh mlm tuh tatau laa kol baper.. 
kecik2 x pakai jam laa kitorg.. kakak akak dgr suara pompuan menangis dari blakang rumah.. 
dia ckp dari arah jirat tuh.. 
tp sbb both pokok belimbing & jirat tuh kat blakang umah, tatau laa maner satu source nye.. pompuan tuh nangis mintak tolong.. 
mula2 kuat, makin lamer, makin sayup suara tuhhhh.. lamer2 hilanggg.. 
tuh yg kakak akak takut, terus lompat tido kat katil akak... 
esok nye dia citer kat mak, mak akak siap ckp.. "nasib baik bukan mak yg dengar".. hehehe.. 
suara tuh mungkin suara 'santau' yg diusir oleh ustaz tuh..
 
tuh laa sajer citer nye.. maybe ader yg anggap x seram.. 
akak pon sbb bukan akak yg dgr, so bole laa buat2 lawak pasal benda nih.. 
klu tanye kat tuan punye badan yg dgr, mmg seriau... and NASIB YG PLG BAIK ADALAH.............. sumer adik beradik akak tau pasal kes bunuh diri tuh SELEPAS kitorg pindah ke rumah lainnnnn.. pandai betul mak & abah simpan citer tuh.. 
yg akak tau lepas dh skola menengah klu x silap.. 
smpi hati kan dorg biar kitorg mandi manda sebelah tempat org bunuh diri!!!
 
ok.. tuh jerr... mcm peeja gak, x reti wat ending.. :P
 
take care!!!

.....................................................................

baca cerita ni dapat bayangkan macam mana rumah quaters tu.
mesti akan teringat cerita kat kuarters yang kita orang duduk kat PD tu.
aku pernah cerita masa dulu-dulu la.
zaman memula blogging.
kalau korang rajin korek, try la carik.

sumpah scary.
kenapa scary semacam rumah2 dorang ni eyh?
aku tengok mostly yang kat KL ni dah renovate la.
tapi still. rasa scary tu ada.

last aku pergi masa kat rumah jonet yang kat mindef lorong kubu tu.
walaupun tengah bandar. rasa seram tu memang ada.
nasib rumah dia meriah sebab ramai adik beradik. kurang la rasa eerie tu.
if aku duk situ sorang-sorang memang aku lari la. tak sanggup.

p/s : sorry hari ni lambat tepek. few days sibuk. then tadi keluar berjalan lupa pulak nak set. ;p untuk akak yang hantar email ni. takpa. saya faham. buat ending memang payah. heheh.

7 Comments:

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

Mama baca citer nih subuh 5:59 menanti azan, something different.

Baru tau kalau org batuk lama sangat mesti ada sesuatu yg tak kena.
Ada jer kawan mama yg macam tuh, nanti nak cakap kat dia supaya tengok2 dengan uztaz yg pandai.
TQ

MaryaYusof said... [Reply to Comments]

Takuuuuttnyeee...I pun ade experience dgn paranormal ni, rasanye semua org puunn...betul peeja?!-Salam ziarah...jumpe blog u from ur mom's...

mamasuri said... [Reply to Comments]

eee...bagi aku seram ok...
bab2 mistik ni mmg aku takut..
sbb aku pun pernah kena...
huhuhuhu

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Walaupun tak pernah kena, tapi takut sangat bila baca harap2 janganlah terkena kat kita orang maklumlah rumah aunty bukan jauh sangat dengan kubur walaupun perkuburan islam takut juga mana tahu simati ada mengamalkan ilmu hitam kan.

WaniGhani said... [Reply to Comments]

teruk btul la..santau sampai kna satu family...sian adik kecik tu...jahat gler yg buat tu

arda said... [Reply to Comments]

seriauuu ak baca entry ni. dh 2 mggu batuk2 tak elok..takut plak.huhuhu..

kakakdegil said... [Reply to Comments]

Kuarters askar mmg seram kan?
Dulu masa duk PD pun, kat Garrison Camp tu banyak kuarters n banglo lama
Dah laa rumah seram, bathtub pun seram..

Masa berak, mesti tak tutup pintu.. sebab takuittttt

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...