Instagram : @peejburhan

expose mistik : kisah seram saye pulak... ( part 2 - Phuket) dan time aku study kat shah alam

Hi Peej,
 
sorry aritu aku busy tak sempat nak sambung cite pasal phuket.
 
 
PHUKET
ok. malas nk ckp banyak...jom sambung cite phuket pulak..
seperti biasa.. trip thailand kali ni mmg aku tak book ape2...(kitaorg ke phuket dulu sebelum ke krabi)
semua main redah je...
watak dlm cerita nye tetap sama :
ramon, limah dan aku
 
kisah ni terjadi pada malam kedua( terakhir)
malam tu kitaorg tukar hotel.. takmo dok guest  house.. kononnya nak rs dok hotel sedap dan cantik.
 
jalan punya jalan.. usha punya usha jumpa la hotel ni..jarak dlm 10 min ke hard rock phuket.
hotel ni macam baru siap.. lawa.. dan bersih... hotel  bajet tapi sangat cantik..bermula dengan huruf L :)
 
dan agak murah jugak la.. semalam dalam RM80.
tatau ape penyakit perut aku time tu.. sakit  yg amat sangat... time tu lam kol 7PM...time time magrib la senang ckp
so aku pun dengan slamber je la.. memerut lam tandas... sambil nyanyi2...
pastu lam tandas hotel kan standard ade cermin dan tempat letak berus gigi lak dia bagi gelas.. gelas tu da terlangkup atas par( alah tempat korang leh letak segala shampu semua tu.. aku tatau nak namakan benda tu ape) 
entah nape tah aku tergerak nak pandang cermin tu masa tengah meneran... tetibe aku nampak gelas tu bergerak dari kiri ke kanan... sangat perlahan... pastu aku da  rasa tak best...
 
pastu aku alihkan pandangan aku kat output aku...  rasa nak membuang mmg da hilang sebab kena usik cenggitu... lom pun aku sempat nak bangun dan tekan butang flush...tibe tibe tandas tu terflush dengan sendiri..
(utk pengetahuan korang tandas tu tade autoflush mcm klcc o sunway pyramid.. ni tandaas yg cam tandas kat rumah yg ko kena flush sendiri)
 
aku da cuak.. aku pandang cermin aku tengok  gelas tu dah kembali ke kiri balik...pastu aku da tak rase benda ni kelakar..  cepat2 aku basuh ala kadar.. pastu terus blah... dok tengok tv  senyap2 kat depan katil... tanak bgtau ramon dan limah...
 
 masa nak balik ke kl baru bgtau....
 
 
 cite ni tak seram sangat..  :)
 
 
 
RUMAH BUJANG SHAH ALAMtahun kejadian : 2005
lokasi:  sek 13, shah alam
watak: GAI dan aku
 
 
dalam banyak2 kisah seram yg aku penah alami.. yg ni sampai sekrg masih segar lam otak aku.
 
 aku budak sarawak.. family pun sederhana je.. time ni aku nak sambung buat degree kat shah alam..
aku dapat rumah sewa ni pun daripada member atas member...  rumah  dua tingkat ada 4 bilik, 10 org duduk...
nampak cam banyak yg duduk tapi nak jumpa muka masing2 mmg susah!
 
so time tu semester break... seminggu je.. sebelum nak masuk final exam...semua budak2 rumah aku balik kpg..aku lak dok melangok kat rumah...
yerla nak mintak duit mak bapak kirim tiket.. mahal weh.. walaupun airasia kata everyone can fly.. tapi depa tipu peej!  aku tak fly pun! AA mahal gile time tuh...
 
so aku pun ckp kat parents aku tak balik.. lagipun cuti seminggu je.. cam sia sia aku balik...
malam pertama tu housemate  bilik sebelah aku ade lagi.. dia balik kpg lambat sikit katenye tade tiket bas.... dan dia ni agak warak juge orangnye..
so aku tido lam bilik dia...hari ke3 cuti baru dia balik...
 
hari keempat tu aku roger member baik aku yg stadi kat unisel.. sama2 budak sarawak..
dia pun tak lik kpg sebab cuti kejap je.. so aku panggil dia lepak dgn aku... petang tu kitaorg merayau cam biasa kat sunway pyramid..
balik dari sunway dah kol 11PM..  mandi2.. borak2.. dekat kol satu...
 
malam tu shah alam mmg sunyi sangat yerla kawasan aku duduk tu banyak student.. mungkin depa pun balik kpg..
so kitaorg borak la cam biasa... tetibe aku dengar cam bunyi guli/syiling terjatuh  dari tingkat atas.... aku dgn member aku diam jap..
sorang pun tak berani tegur..lepas je bunyi guli tu hilang tetibe kitaorg dengar bunyi tapak kaki manusia naik tingkat atas...
aku da seram sejuk time tu.. aku pandang gai.. gai pandang aku...bilik aku bilik hujung tingkat atas..
 
tetibe gai bersuara:
 
gai: budak rumah ko ke?
aku: entah..  tapi takkan  balik time ni kot...( aku tgk jam da kol 1 lebih)
aku: ko dah kunci pintu tandas? ( time ni aku siyes tak sedap dah sbb hati aku mmg da berdebar2)
gai: dah...hmm biarlah.. ( * muka gai pun da berubah da time ni.. tapi dia buat buat berani)
 
tengah kitaorg berborak tu tetibe dengar bunyi kunci lak terjatuh betul2 depan pintu bilik aku..
gai lak leh berani intai kat bawah pintu.. langsung tak nampak bayang kaki pun!!!
 gai jalan  mcm buat buat cool dok sebelah aku.. masing2 keras dan senyap...  dalam tengah senyap tu...tetibe pintu bilik kitaorg kena goncang!
cam benda tu cuba utk bukak pintu bilik... kuat gile...
aku ni mmg lemah semangat.. air mata dah bercucuran.... gai da terkumat kamit..
 
last2 gai capai yassin yg kat bawah bantal aku.. gai baca yassin...
 benda tu leh buat bunyi lak... "hmmmm... hmmmmm"
makin gai baca makin kuat pintu kitaorg kena goncang.. rumah tu pun aku rs cam bergegar!
gai teruskan gak bacaan... last last benda tu tendang pintu... pastu terus senyap..
takde lagi goncangan dan bunyi guli jatuh ke kunci jatuh ke..
kitaorg tak tido sampai pagi... sebab ketakutan...
 
lepas kejadian tu.. esoknye aku bungkus segala barang2 aku.. gi lepak kat hostel gai kat unisel...
sampai bebudak rumah aku balik...baru aku balik rumah bujang tu...
lepas peristiwa tu... aku suarakan kat bebudak rumah aku.. rupe2 nya bukan aku sorang je yang kena...
budak bilik bawah selalu gile kena kacau... tapi alhamdulilah takde sape penah kena histeria .. mungkin sebab ramai yang alim2 kan...
 
pas aku habis belajar tahun 2007... aku blah dari rumah tu... last update aku terima rumah tu da kosong
sejak tahun 2009...padanlah owner kasi sewa murah..entah ape history nye aku tak penah nak amik tahu dan taknak tahu...
 
ok tu je cite aku... tapi  kejadian ni mmg bagi impact kat aku sampai sekarang..
aku jadi sorang yg sangat penakut...tido pun bukak api dah sekarang....
 
 
sampai ketemu lagi peej.. dan selamat menjadi pengantin baru :)

- afzaniza-
................................................................

thanks for the email.
seronok membaca.
walaupun kau kata phuket tu tak seram.
tapi aku dapat rasa seram dia tu.
kalau kena kat aku memang aku tak suka kot.
cara dia tu macam dia saje nak tunjuk kehadiran dia kan.
madafaka.

yang kat shah alam tu.
memula aku ingat ni cerita rumah kat shah alam yang orang sibuk email tu.
bila baca bebetul rupanya memang pengalaman kau.
dah macam dalam movies pulak kan.
dia menggila macam tu.
tah apa motif tah.
aku aku dah pitam situ.



5 Comments:

cahya indah said... [Reply to Comments]

takut pulak nanti bila2 nak cari rumah sewa..huhu. takmo kena camtu.

Atiqah MoHez said... [Reply to Comments]

sek 13? taman tadisma ke? matikla aku tanye mcm nih..kolej aku pun sebelah jek..aku dok dlm kampus sampai la kene keluar sbb kolej nak buat kelas kt hostel aku tuh..apsal aku cite pun aku x tau..bahaha

syashine said... [Reply to Comments]

oh..dh macam citer Tentang Dhia dah haa...creepy...

Lady RaRa said... [Reply to Comments]

ah supernice la weyyyyy aku summer depan nak pi berjimba kat phuket niiiiii...

afzaniza,baik hang bagitau nama hotel tu apa!

Lya Colours said... [Reply to Comments]

nasib baca di siang hari, kalau malam?
sila fikir sendiri
mau nak p jamban sorang2 pon tak berani. huwarghhh

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...