Instagram : @peejburhan

pembantu rumah.

ingat tak cerita ni dulu?
eh tu ke tajuk dia?
aku pun tak ingat.
time aku sekolah rendah cerita ni.
ke tajuk dia ada tajuk jamu2 eyh? aku lupa la.
cerita yang azean irdawaty berlakon tu.
suami dia jalil hamid tak silap.
n pembantu dia ida nerina.
best cerita tu.
tapi scary sebab bibik dia feeling nak ngorat boss dia.
cibais.

aku baca entry green apple.
pasal maid lari ni.
masa mula-mula aku baca blog green apple few years back.
dia cerita pasal maid dia yang bengong itu.
baca memang menyirap.
aku marathon blog dia sampai khatam. hahaha.
terus dia komen blog aku sound lain kali dtg blog dia tegur la.
erk. ketakutan. tapi lepas tu terus ok n berkawan kat blog ni.

aku seumur hidup memang tak pernah ada maid.
ada pun time kecik. so memang tak ingat la.
time tu mana ada main indonesia ke apa.
semua melayu.
so ok la. takda masalah sangat rasanya.

kita orang membesar sendiri je.
pagi sekolah. tengah hari time balik atuk n maktok akan datang rumah tengok kita orang.
office mama pun tak jauh.
then mama balik petang tu. atuk n maktok balik la.
then lama-lama abang aku dah besar.
tak perlu monitor.
plus kejiranan kuat. so akan tolong tengok-tengokkan ke apa.

n mama adalah super garang dulu.
so kita orang memang takut n dengar cakap la jugak.
so memang takda la merewang-rewang ke apa.
even if kawan-kawan nak main pun. kena datang rumah kita orang main.
memang tak boleh keluar sesuka hati.
keluar bila petang je. if mama kata ok boleh main luar.
maybe betul la kot. mama kata kita orang masa kecik tak susah nak jaga.
cuma maybe bila dah remaja baru la fucked up sana sini. hahaha.
aku selalu dengar or baca yang orang cakap tu.
bila anak-anak dah remaja, suddenly they just hate u for no reason. ;p
tapi memang betul.
tah apa-apa.

tapi walaupun takda bibik.
tapi ramai la kenalan yang ada bibik.
macam-macam cerita la dengar.
boleh geleng kepala je la pun.

masa dulu arwah maktok still ada.
bibik rajin la layan dia sembang.
macam-macam la nak ngadu.
dia kata jiran aku ni grang la.
toilet kena bersih. tak boleh basah.
even toilet bowl pun kena lap. wah melampau kan.
ada yang kata majikan dia tu kedekut la.
dia tiap hari makan lauk ikan je. sekor.
sebelah makan siang. sebelah lagi makan malam.
daging ke ayam or lain-lain tak dapat.
aku rasa macam tak logik pun ye.
takkan la kejam macam tu.
aku kenal aunty tu. dia ok je. baik gila semua.
maid dia tu ye gila.
dah la sesuka hati kata aku gendut. lempang berpusing baru tau.
e ehhhh. emo pulak. padahal memang gendut pun kan. ;p

tapi yang pasti ramai kata jangan bagi muka.
sebab nanti dorang jadi biadap la apa. kuat menipu semua.
aku macam takleh terima.
sebab aku fikir. dorang pun manusia.
takkan nak layan teruk-teruk. bukan hamba abdi ke apa kan.

but now i know.
especially ngan macam-macam kes yang kita baca kan.
sebab pernah gak berdepan ngan yang macam ni.
macam pergi kenduri ke makan ke apa.
sebab aku penuh sahsiah. bawak la pinggan ke dapur.
buang sampah sarap. dia berdiri kat tepi.
sekali , "jangan letak aje ya. basuh sekali"
wtf. i dont mind basuh. tapi kau apesal nak bagi arahan.
tu bukan kerja kau ke?
memang aku letak. mampuh mu situ.
noy pun pernah kena sound.
time tu nak basuh tangan.
dia tengah kat sinki. "pergi basuh tangan di tempat lain. tak nampak ke saya sedang sibuk ni"
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....
nasib bukan maid gue.

n memang betul.
if kau layan elok-elok. dia jadi over.
last-last aku tengok tuan rumah yang angkat air la.
orang sibuk kumpul sembang. dia sibuk join.
maybe la tuan rumah rasa ok. dah anggap family kot.
tapi aku rasa tak perlu kot.

tapi aku suka cara mak mertua ayol.
dia macam garang sikit.
aku tengok mostly maid dia behave la.

maid dulu. tengok ok.
aunty memang tak bagi dia pakai handphone.
nak guna phone cakap. dia bagi pinjam.
sebab dia kata sebelum ni pernah bagi.
sekali orang pelik-pelik muncul kat rumah.
kontraktor la, orang potong rumput la, itu ini la.
sebab nak ngorat maid dia ni.

then maid takda phone ni ntah macam mana kantoi la jumpa phone dia.
siap pakai blackberry. kelas kau maria.
dalam tu penuh pic dia pakai baju zeity semua.
pastu posing atas katil la apa semua.
hoiii. sesuka hati jeeee.
then cukup setahun memang hantar balik la.

amik la maid baru ni.
muka memang innocent semua.
sekali sekala je aku nampak.
selalu did duduk dapur je.
sembang ngan kita orang semua pun tak pernah.
nampak baik la.

sekali hari tu dorang datang.
katanya raya ari tu dia dah lari.
tau-tau bangun pagi pintu terbukak.
sebab time tu bapak zeity nak cat rumah.
so bukak la alarm tu.
tu agaknya dia dapat lari.

then cerita-cerita la.
rupanya memang dorang tak suka.
sebab dia panjang akal.
n paling geram. rupanya dia syiok kat ayol. hahahahhaa
ayol tak tau. dorang memang tak cerita.
bila kita orang cerita. terus ayol takut.

ayol ni kau tau la.
kan jenis lembut semua. so bibik tu teruja kot.
ayol kan balik weekend je.
so bila jumaat tu. dia yang excited lebih.
sepuluh kali cakap, "hari ni abang khai balik yaaa"
e ehhhhh.

pastu dorang kata if ayol kat depan lepak smoke.
dia pun sibuk la nak berkemas situ semua.
paling horror.
dia lipat baju.
sampai kat spender ayol dia angkat n cakap sambil sengih-sengih, "ni abang khai punya ya? abang khai punya kan?"
omg! gila scary.

ada banyak la. aku pun lupa dah.
then hari tu mama ada cerita jugak.
officemate dia.
sekali tu MC sebab demam.
then tengok maid dia macam tengah kutip baju nak basuh.
sekali dia nampak maid dia tu cium spender laki dia.
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....tak suka.
scary kot. gila ke apa.
terus dia buang budak tu.
ye la. memula cium spender. lepas tuuuuu?

bila macam-macam cerita ni.
jadi scary pulak kan.
tapi tak semua la macam tu.
ada jugak aku jumpa few yang baik n gigih.
tapi still aku tak dapat bayangkan macam mana la if tiba-tiba ada.
harapnya if ada pun mintak-mintak dapat yang ok kan.
kalau tak memang kita yang mati kejung sebab stress.

korang semua mesti mostly ada maid kan.
apa pengalaman paling scary n teruk korang pernah experience?

22 Comments:

NenetPenne (NP) said... [Reply to Comments]

haaa cium spentot?? i spentot laki sendiri pun tak penah cium

baik2 cakap dgn ayol, kang dia pi bomohkan ayol guna spentot.. nanti ayol tak ada nafsu kat bini dia nanti.. eh manalah kita tau kan...

Iz said... [Reply to Comments]

Memang maid zaman sekarang ni pelik. Hari tu kazen aku datang kuantan, bawak la maid dia. Mak mertua dia pun ada, so mak mertua dia pun bawa maid. Kiranya ada 2 maid la yang ikut dtg kuantan. Sekali 2 maid ni macam big bos je aku tengok. Org lain sibuk kat dapur, depa 2 org boleh layan tengok tv. Bila makanan semua dah siap, kita pulak yang panggil dia makan. Ewah ewah. Kemain lagi. Tapi bab cium spender tu memang ngeri laaaaaaa

aMiYs said... [Reply to Comments]

errrr... motip cium spender? wangi kah??

Ninie Simmons said... [Reply to Comments]

kalau nak ambik maid ni umpama macam berjudi lah..kalau nasib baik, dapat lah yang baik..kalau nasib tak baik...dapat lah maid yang macam sial....
maid aku dulu pun asyik bercinta je. boyfren sampai 4 orang. kalau gaduh ngan bf je terus takdak mood nak keje. hampeh.

sherrina said... [Reply to Comments]

mmmm....takdelah teruk sangat. Takat kene cubit sampai lebam pastu kene denda duduk dlm stor beras. Maid bungkus baju cabut lari. Parent balik cari tak jumpa. Rupanya saya duduk diam dalam gelap dalam stor kecik itu.

Secondly, hujan lebat. Air sungai melimpah. Banjir. Maid lari. Tinggal saya dan adik kat rumah. Nasib jiran nampak. Suruh buka pintu dan bawa keluar. Kalau tak, mungkin takde dah skarang ni.

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

pompuan dangdut di negeri nyer, sampai sini jadi bibik, bayangkan pakaian dia macam maner, baju ketat dan seluar tights tau..dah tu kantoi hisap rokok dalam rumah..
Ishhh..pandai pula jeling2 manja kat suami kawan mama..terus buang..

F A R Y N said... [Reply to Comments]

ex maid makcik aku dulu lagi cam cilake...kemas rumah taknak..masak macam lauk nak kasi kuceng makan pun,kuceng tak lalu makan..bila kena marah,tau plak berlinang air mata..

yg tak bley blah..kata dah bercerai..skali mengandung...cek punya cek,ada pakwe kat sini! mcm jahanam...

Myself said... [Reply to Comments]

Peej : pengalaman ngeri aku laa kan, mula2 masa aku beranak anak no 2. Umur anak aku no 2 tu setahun lebih yang sulung 2 thn lebih.. Ku dok apartment, ia bawak masuk boipren dlm umah, India some more.. Bila Tanya ia kata org tu carik tukang urut, so dia urut.. Sejak bila dia pandai urut ku jua x tau.. Ku dah tiau ia, mula2 urut la, 9 bulan lagi aku plak kena jaga ia dlm pantang..Climax nye, bila dia pukul anak sulung aku ngan penyapu, sampai muntah2... neighbor Ku nampak sbb masa tu kat balcony... Depa ni jenis, mu amek pisau, tikam kat jantung ia berkali2 sampai mampus, pasti kalu ditakdirkan ia idup balik pun ia xkan ngaku punya!!!! Apa lagi, terus ku pukul ia balik n hantar kelik.. Trus berenti keje aku, jaga anak sender sampaiiii la skang... Celaka puny Indon...

Myself said... [Reply to Comments]

Last ayat tu ku nak kata anak sendiri.. Bodo iPad ni auto correct.. :))

Alya said... [Reply to Comments]

Hi Peeja, Saya pun pernah ada pengalaman dgn maid Indon ni.
1. Dia kurung my 10 months old daughter dlm bilik baby while she took a nap downstairs dlm bilik dia. By the time i balik, my baby dah biru nangis lama sangat. Bila tanya dia kata dia sakit kepala dan nak tido dlm bilik sendiri. Apsal tak tido je sekali dgn baby?
2. Dia suka bagi bubur hangit to my baby. Dia ni suka berangan dan selalulah lauk hangit semua. Once i caught her feeding my daughter burnt porridge dan bile ditanya dia kata masih sedap rasanya. I pun suruh dia habiskan bubur tu semangkuk sbb nak bagi dia rasa mcm mana bila org suruh kita makan bubur hangit.
3. Dia suka change cartoon or apa apa English programme yg my daughter watch to BM. Astro kan skang kita boleh tukar language. Bile ditanya dia kata dia tak paham English. Yg nak tengok cartoon tu my baby, yg dia sibuk nak paham tu kenapa.
4. Neighbour caught her in a car with 3 guys behind my house. Enough said hari tu jugak suruh dia kemas brg, hantar balik.
So skang saya jadi housewife since 4 months ago sbb dah tak sanggup ada maid. Better takde dr ada.. Tunggu my daugher 2 yrs old dan hantar nursery before saya sambung kerja semula.

Ally

MK said... [Reply to Comments]

takutnye cium spender laki!!! aku pun tak pernah cium spender laki aku...aiyoooo...

Zara Zainudin said... [Reply to Comments]

eeee..cium spender ea.so scary..

shuweet said... [Reply to Comments]

pergghh..macam2 citer pasal maid nih..tapi memang betul pun..kalau dah start kite bagi handphone, bagi sembang ngan maid2 yang lain..siap sedia je la..memacam bende die blajar yang tak baik tau...akak aku dah ada pengalamam...9 taun maid tu keje ngan die...7 taun pertama memang inesen giler...bila bagi freedom sikit...sampai sexual harassment ok kat anak2 sedara aku...terus akak aku anta balik indon

cahya indah said... [Reply to Comments]

macam2 cerita..tapi memang dah lama takut, dah keep in mind esok2 tak kan ambik maid from there. diorang kan ada macam2 black magic la, perangai punnn pening (tu baru dengar, belum kena kat kita sendiri)

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Peeja aunty tak pernah ada maid tapi kakak sulung aunty ada maid nak cerita sikit kakak aunty ni dulu duduk kat Kg Tunku suami dia Major bersara Navy pastu kerja di Kontena Nasional jadi Deputy CEO jadi dah tentulah baju dia mahal2. Pada satu hari anak sedara aunty 2 beradik tidur kat rumah dia bibik dia gigih mengemas baju2 mahal dalam almari sebab dia beritahu anak sedara aunty yang ibuk(kakak aunty) suruh hantar dhoby baju tu so anak sedara aunty pun cakap ok lah. Lepas bibik keluar dia tunggu petang sampai malam bibik tak balik2 dipendek kan cerita bibik terus lari tak balik2 dengan baju2 yang mahal tu adalah dalam separuh almari bibik tu kebas. Kakak aunty tak tau nak cakap apa terkedu dia. Sejak tu sampai sekarang dia dah tak ada maid.

shafa said... [Reply to Comments]

Btl peej, Maid nih xleh bg muka...
Skang dh msk maid yg ke4...
Husband spi serik nk amik indon...
Skang amik kemboja...spi skang xbuat baik ngn maid sbb susah dh nk percaya kt maid nih...
N policy no handphone is allowed....

sweethOneY said... [Reply to Comments]

skeriiiii okehhh apa cium2 spender laki orang nehhh

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

Mmg ada je maid yg ok tp aku tgk lg rmi yg x ok dr yg ok. Ada arwah dh la kwn arwah mak aku ni. Laki dia askar dok kt kem kuarters tu. Aku g umh pn nampak dia ok je. Ade pnh arwah ni pInjamkn dia seminggu kt family aku sbb dia mls nk bwk blk kpg. Tup2 lama lps tu aku tgk dia dh kn antar blk. Rupanya miang nk mampos. Dia dh kawen x inform st hal. Ms tuan umh x de amboi kemain miang lg dia dok ngorat askar2 yg dok keje area umah2 mcm cuci longkang sume tu. Jiran2 yg ckp. Isk isk.

Norr said... [Reply to Comments]

Salam,
bak kata kawan aku - bangsa2 nie memang elok dicincang lumat then daging2nya baru anto balik Indon. punyalah bengang.

melayu jer baik. kalau kerja ngan bangsa lain...baru tahu langit tinggi-rendah.now nak mintak gaji RM700?...memang haramjadah.

That's y Indon selalu kena gempabumi bencana alam bagai..duit2haram i.e.:curi duit majikan...anto bagi keluarga di Indon.

Mommy Lily said... [Reply to Comments]

pernah baca dalam paper, ada sorang maid tu sebelum dia lari, dia pegi buang air besar dalam mesin basuh dan basuh baju majikan dia. euwww... evil.

Lady RaRa said... [Reply to Comments]

maid aku dulu lagi best time tu aku form two.

kami pi bercuti2 melesia dia tak mau ikut. last2 malam tu gak jiran call bagitau maid tu kena tangkap basah dengan bangla renovate rumah depan.

time tangkap telanjang bulat 2-2 eko. siap kat bedsheet ada darah. dara yo! dia baru 20 tahun camtu.

dah la buat dalam bilik mak abah aku plak tu. babi.

Sya Sakura said... [Reply to Comments]

bab cium spender tu is very kejiii ok!! cm desperado la plak.. haha..

Anyway, sy xde pengalaman pelik2.. cuma few years back ade la maid, dpn kitorang baikk giler. Tp after that, my uncle amek maid tu.. blh plak maid tu reka cerita buruk2 about my family, ckp my mom x jaga nenek (ms tu arwah nenek duk rumah kitorang) and layan dia teruk2.. mencikk ok!

Pastu bile maid tu dh x duk dgn kitorang baru kantoi yg dia slalu marah2 my lil sis, smpi my lil sis fobia dgn dia. Padahal dpn kitorang yg dh dewasa ni, kemainn la baik pijak semut pon x mati. Haih..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...