Instagram : @peejburhan

expose mistik : asrama sekolah baru

Salam kak peej. 

sy selalu jugak jengah2 blog ni dan suka betul bc entri2 expose mistik. 
bila baca story seram2 ni, teringat plak kt beberapa citer-sedikit-seram yg penah sy dengar, tak kurang juga yg penah sy alami sndiri masa sy kt hostel zaman2 skola dulu. 
sy penah duduk asrama 1 tahun je...mase form 1 thn 2001.

skola sy mse tu skola baru, asrama baru dan ada pelajar form1 n form2.
sikit je la bilangan penghuni asramanye. 
sy pelajar 2nd intake so sy masuk mggu ke-2 dan sy ditempatkan kat dorm tingkat paling atas. 
pd mlm hari 1st tu ada dormate yg buka cerita katenye mggu sblm tu ada warden perempuan nampak 'benda' kt bumbung asrama perempuan. 
maknenye dekat la dgn dorm sy!. 
sy mmg maintain je muka padahal dah xsedap hati rasa nk balik rumah terus. 
sapa xtakut oii scene kejadian mmg dekat sgt dah dgn sy.
bila tido sy serba salah nk mghadap ke atas.
xnak la tetiba buka mata tnmpak 'suspek' yg sama...mintak dijauhkan laaa....
tp xlama la sy duduk kt dorm tu sbb beberapa mggu lps tu budak2 dorm aras atas kene penuhkan dorm2 kt bwh. lega la skit.

dorm baru sy pulak kt hujung, dekat dengan kwsn ladang getah. 
sy pun orait je xda nk pikir2 sgt status tapak asrama tu. 
smpai la satu hari, hari sbtu kalo xsilap. 
lps prep pagi, sume penghuni dorm dok lepak sambil bincang2 nk outing ke mana, lipat2 kain, sy pulak makan keropok udang, tiba2 suma orang terdiam, diikuti bau hanyir yang sgt kuat seolah2 'sesuatu' sedang melalui koridor aras ktorg. 
mata masing2 da bgerak2 pandang-memandang. 
lps dlm 30saat bau dh hilang baru masing2 berani bsuara. 
ada yg ckp jangan tegur bau tu..nk sedapkan hati sy ckp maybe tu bau keropok udang sy. 
sejak tu, dgr la cerita drpd kwn2 yg tinggal bdekatan sekolah yg tapak asrama tu dulu satu pkampungan+ladang getah.
tapak dewan makan dulu adelah surau dan tempat buang smpah bdekatan dewan mkn tu tempat mandi mayat!

siap ada cerita dulu2 kematian sorg perempuan (xigt plak mati sbb ape tp yg pasti menyeramkan jugak la) dan mayatnya dimandikan dan dismbhyg kt situ...
sbb kemunculan jelmaan (baca:hantu) perempuan tu yg slalu mengganggu.
org kampung blah dr situ so surau +kampung tu terbiar.
pastu jd la kwsn asrama ktorg.
xtau la btol ke x citer tu. 
sy hanya mampu maintain kn muka lagi tp dlm hati mmg dh xtentu arah.
rasa nk pindah skola mase tu jugak!!....

bbrapa bln lepas tu, ada karnival asrama antara skolah. 
so pelajar yg tlibat kene la pegi skola tuan rumah. 
last2 tinggal berapa org budak je tmasuk sy (xaktif kt skola pun). 
ktorg nk prep pun warden xda. 
so pegi la tlg makcik dewan mkn prepare mknn utk budak2 karnival. 
nk jd cerita, mlm sebelum tu asrama digemparkan dgn bekalan letrik yg kejap ada kejap xda. 
byk kali on/off smpai last2 prep mlm batal sume lepak dlm dorm. 
esok tu mse tlg2 prepare mknn, makcik dewan mkn citer 'dia' dok main2 bgantung2 kt wayar letrik asrama! sbb tu letrik mcm biskut...
peh..bderau darah! 
nasib baik makcik tu cerita hr esoknya, buatnye dpt tau or mmg nmpak sendiri kejadian tu mlm tu jugak..mmg pitam beramai2 laa...

sy tahan setahun je kt skola tu bkn la 100% sbb takut (takut jugak la kiranya..hihi). 
tp memandangkan sy slalu sakit dan jarak skolah-rumah yg agak jauh sy tpaksa tukar skola lebih dekat.
sy yg mengada2 nk dok hostel sebenarnye.
parents xgalakkan sy dok hostel.
konon nk nmpak bijak dok hostel last2 xlari jugak dari pengalaman mistik2 ni........
tapi biasa la kan...dah namanye hostel/asrama, cerita2 mistik ni ibarat aur dengan tebing....
hihihiiiiiiiiiiiiii!!(efek mengilai)...

sekian.

-Zoyy-

0 Comments:

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...