Instagram : @peejburhan

rasa pelik itu payah nak pergi.

semakin lama, umur semakin meningkat.
sedar tak sedar aku dah 28 tahun pun.
tahun depan march aku 29 tahun. erk.
dah 5 tahun aku blogging.

dulu dunia blog takda la besar mana.
aku start blog umur aku 23. auwww mudanya.
nak muda balik please.
anyway, time tu yang blog pun dalam lingkungan yang sama je.
tak lebih or tak kurang 5 tahun la.
ni yang circle aku la.
of coz ada yang lebih tua n lebih senior dalam dunia blog.
tapi time tu tak link sangat la. bukan daripada circle yang sama.
pusing-pusing if baca/comment, group muka yang sama aje.

time tu if communicate pun mostly pakai nama je.
nak lagi mesra aku kau la kan.
sebab if aku kau ni nak komen ke apa pun rasa tak terbatas sangat kan. ;p
then lama-lama makin ramai yang panggil aku sis.
pastu kak pulak.
memang rasa pelik sangat.
tapi nak taknak kena terima je la kan.
sekarang dah biasa pun.
sebab ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ok.
sentap mak uolls sebab memang dah kertu.

aku rasa pelik bukan sebab gedik n perasan diri muda ke apa.
sebab aku kan adik beradik mana guna sangat adik, abang, kakak ni.
guna nama je.
so nak biasakan dengan orang luar lagi la rasa kelakar kan.

tapi rasanya kak tu ok lagi la.
sebab ada jugak la sepupu kecik2 ke apa panggil kakak.
junior ke apa kan.
tapi aku still rasa kelakar nak guna ganti diri adik.
sama ada aku yang adik.
or orang yang adik daripada aku.

macam aku. if aku communicate ngan orang yang aku tak biasa.
yang lagi tua ke.
aku akan bahasakan diri aku ngan nama sendiri or saya.
ye la. especially if orang tu penuh kesopanan kan. takkan aku nak biadap kan.
memang rasa nak lempang if bahasakan diri sendiri ngan nama sendiri.
tapi macam sopan.

contoh : "pija tak sure pulak. pija rasa ok kot"
             " saya tak pasti kak. saya rasa akak try dulu"
           
daripada : " aku tak pasti la kak/aunty. nanti la aku check"

eeeee biadap je kan.
tapi lately aku ada banyak communicate ngan orang yang muda-muda.
muda as in baru abis sekolah.
belasan or awal 20's semua.
yang memang ketara panggil aku kakak/sis.

masa nak reply email or msg ke apa.
aku macam terkial-kial ok.
aku macam fikir.
eh nak panggil budak ni apa?
esp bila dia tak bagi tau nama betul dia.
nick dia pokok kelapa ke, orang utan ke, badak utara ke.
korang paham tak?

tak kan aku nak type macam ni.

1. akak rasa cuba pokok kelapa pergi try minum air kelapa. bagus khasiat dia.
2. nanti akak try tanya kawan-kawan isu yang orang utan cakap ni ye.
3. eeee kalau akak jadi badak utara pun akan tak suka kot deal ngan orang macam tu.

get it?
get it?
tak ke pelik tu.
so nak taknak aku guna la perkataan adik.
geli-geli buntuit aku ok.

contoh : akak pun tak sure dik. nanti akak check. pastu bagi tau adik yea.

hahahhahahahahahaha.
ok tergelak guling.
maybe bagi korang biasa la.
aku tak biasa ok.
membayangkan if aku panggil noy adik pun aku rasa nak pitam.
at least guna nama ok sikit kot.

so kepada sesiapa yang muda dpd aku n rajin email/msg/tweet aku.
guna la nama proper sikit.
tak kisah la korang glams ngan nama tu ke apa.
tp apa kata last sekali tu letak la nama betul.
takda la AKAK (sentap bahasakan diri kakak. tsk) terseksa.
setiap kali abis reply nanti.
terasa nak tikam-tikam diri sendiri.
kasihani la ahkak ni.

eh tapi nak taknak kena biasakan.
takpa. tunggu la aku masuk 3series nanti ye.
by that time dah biasa kot.
sebab mesti nak membeli belah pun kena panggil waitress, orang jaga kaunter ke apa adik kan. T___T
eh nak masuk 30 dah? *lari laju-laju langgar dinding.

eh nak penutup ni tiba-tiba aku terfikir.
jangan bakal suami buat gila suruh panggil abang ke apa sudah.
hari-hari aku akan menangis macam seri (tahajjud cinta) sambil cakap, "seri dah tak larat bang".
eh tu untuk lain. sesuatu tu.
ok merepek.
bye.

20 Comments:

linda said... [Reply to Comments]

tua lagi aku ni pija. ngeri. tskkk

love for life said... [Reply to Comments]

aku 24 tp aku pggl ko -kau.nanti kenduri ko jemput aku x pija?

yatie chomeyl said... [Reply to Comments]

kiranya peeja muda setahun dr i, so nak I panggil u "adik peeja" ke? kui3x

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

Terbahak aku gelak bc ayat cth ko. Hahahaha
Pd aku yg perasan muda ni, mmg x mau la panggil akak adik bgi sbb pd aku mcm set limit and mcm formal sgt.
Klu ko nk 3 series nk lari langgar dinding aku rs aku ni dh terlanggar dinding kot?

nqr said... [Reply to Comments]

seri uzur hari ini ustat. hahahaha!

yana halim said... [Reply to Comments]

akak fleksibel. nak ber aku ko dgn akak, no hal. kemesraan bukan hanya setakat pada panggilan. tak gitu?

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Amboi entry Kali ni bukan main menkaknam pulak ye dik, eeeii geli, aunty pun geli lah guna bahasa macamtu, uncle Dari mula2 kawin tak bagi panggil abang, dia cakap bila masa pulak I jadi abang you, so panggil yang je tapi kalau depan orang panggil Nama je dia tak kesah pun.

cik EPAL said... [Reply to Comments]

hye kak peej!!!


terasa aii baca entry ni. hahahaha :D

Ninie Simmons said... [Reply to Comments]

i pun mengalami benda yang sama juga peej. hahah tak suka bila bahasakan diri akak or adik. !

Lynkin84 said... [Reply to Comments]

Peej, Lyn baru perasan Peej bday on 2nd March kan..Lyn 1st March la.. kiranya Lyn ni ahkak sehari la ye.. T^T xpe Peej, ahkak 1 hari ni relakan.. ahkak redhaaa... (hihihi)

Filla ~ Kasihs said... [Reply to Comments]

huahahaha..ko boleh start bahasakan diri AHKAK.. kuakak..macam ahkak lahh..argh geli *lari langgar dinding jugak, auw benjol dahi ahkak..

Tijah said... [Reply to Comments]

yu cadang nak panggil ai apa? heyyy ai 35 tau. tolak 28 brapa beza? huhuhu

F A R Y N said... [Reply to Comments]

sista peej... cam hollywood tak?
ekekekekee

Dylan Sanders said... [Reply to Comments]

lol...gelak guling2 aku baca part "seri dah tak larat bang" :P

peej,

aku paling x suka org panggi aku kakak..especially org yg kita x kenal...g kat kedai,lrt st ke ape... adehhhhhh

~Ati_Hime~ said... [Reply to Comments]

tang AKAK tu kalau dipanggil olih eh..oleh bdk2 mude x pe gak..kat klinik aku..(aku punye klinik? bahahah) aku ni haaaa umur pun baru,BARU 28 tau ade ke patut uncle,ah so,patti dan warga emas yg lain panggil aku AKAK..aku? yg mude belia nih diaorg panggil AKAK??? HOH! sakit hati wei..bahahahha..<--gelak stress..hikhik

peej said... [Reply to Comments]

linda - tsk. nak muda balik kannn. hahahhaa.

love for life - boleh je nak panggil apa pun. ok aje. kenduri? aku tak plan apa pun lagi ok. serious.

yatie c - omg gila. pitam aku.

buyui - sebenarnya takda la tua pun kan. sendiri pikir lebih. ;p

nqr - wah kemain kau feeling seri. hahaha.

rara - hahahha. kau pun sama. lagi melampau siap hafal dialog. mengauli tu aku tak tahan. nanti aku nak guna la perkataan tu bila kawin. hahaaha. motif nak panggil kak jugak kan. saje je kan.

yana h - betul jugak. tapi masing-masing. macam saya. if aku/kau tu rasa macam kawan2. rasa selesa sikit. if akak/adik ada rasa boundaries sikit. ada perasaan kena hormat lebih. macam tu la. tiba-tiba rasa matang lebih. ;p heheh.

aunty - entah la nanti2 macam mana kan. tapi buat masa ni. macam geli pulak nak panggil2 abang bagai. heheh.

cik epal - hahahahhahahahahhahahaha *pitam* sorry akak bagi adik terasa. *pitam lagi sekali*

ninie - hahhaa. kan kan kan. bukan la tak suka. tapi rasa kekok sangat.

peej said... [Reply to Comments]

lynkin - ye ke. nice. ok. adik peej pun redha. hahahhahaa.

filla - ahkak ok la. tapi macam nyah sangat lak. sekali sekala ok la kot. selalu macam kelakar pulak.

tijah - ye la kak saya lupa akak diva. kena hormat akak. bila jumpa kena tegur. saya mintak maaf kak. *nangis*

faryn - hahaha. gilo. tebiat namanya tu.

dylan - tapi kan. aku lagi rela kakak la. dpd ada pernah orang panggil aku makcik. terus rasa nak terjun dpd tingkat 18.

ati - benci kan. takkan la kau tak sedar kau tu tua kemana2 dpd kita kan. kalau aku jadi kau. elok nak bagi ubat. aku bagi racun tikus terus. hahahaha. matiklah sentap.

Shiela Rahim said... [Reply to Comments]

hahaha..aku pon rasa yg sama..rasenye syndrome 83's...aku pon tak reti nk bahasakan diri aku 'akak'

.:fyzz:. said... [Reply to Comments]

saya dh 30..huhu..tp dok rasa 18 thn.hehe sbb selalu set kt otak..always be young..cewah..tp tuh la dh kertu..huhu..anak pun dh 2..:P

Anonymous said... [Reply to Comments]

aku memang dah ketinggalan ketapi ....tapi aku nak komen jugak...aku gelak nak mampus baca entry ni ..ko kelakar la peej...hahahaha...aku gelak kat pc mcm orang giler...benci tauuuu

- Hayati -

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...