Instagram : @peejburhan

chef jemputan

last sunday yang last week of raya tu,  ice n huda buat makan-makan untuk kawan-kawan mrsm.
tak ajak ramai pun.
sebab ice cakap rumah dia jauh.
if ajak pun macam orang nak datang.
selalu yang akan datang just kawan-kawan rapat je.
so ok la.

huda suruh datang sehari awal.
sebab dia nak aku jadi chef jemputan. cittt.
tapi ok aje. takda masalah pun.
motif datang awal sebab nak sembang n gossip pun kan.
so sabtu tu pergi la rumah dorang.

gerak pun lambat.
sebab huda ada bowling tournament kat KL.
dorang gerak dpd kl, baru kita orang pun gerak. sama-sama gerak.
panjang kisahnya sepanjang perjalanan tu.
tapi macam malas nak cerita. boleh tak macam tu. ;p
boleh aje.

kita orang sampai few minutes je lambat daripada dorang.
sebenarnya sampai awal sikit la.
tapi kita orang melepak je kat mcd.
ingat dorang tak sampai lagi.
agak scary la nilai malam minggu.
serious remps sana sini. like seriously ramaiiiiiiiiiiiiiiii.
trauma jap.

bila sampai tu rasa lega je.
as usual sampai mana tidur terus.
session gossip la apa la.
last-last pukul  4am baru semua reti nak tidur.
tu pun semua tidur. aku dok terkebil-kebil sana sini.
ada la around 7am baru aku lelap kot. hahahha.

then terjaga almost 11am.
terus melompat.
sebab tak start masak ke apa lagi kan.
sekali keluar bilik tengok ice n huda tak balik pun daripada pasar. nice.

balik je sarapan dulu.
then start masak.
huda buat mee kari.
aku buat nasi lemak. :D
sambal tumis udang.
macam-macam adegan lawak la kat dapur tu.
huda kalut melampau.

memang la ajak orang lepas zohor.
tapi kita orang tak siap apa lagi ni.
yang aku bebel-bebel.
sebab aku biasa masak pakai kuali bengong-bengong.
yang rumah dorang ni pakai tefal la apa.
memang la tefal bagus tak melekat la apa.
tapi hamboih kemain lamanya aku rasa masakan nak siap.
pitams.

yang kawan huda pulak elok tepak pukul 2pm dah terpacak bagi salam.
pitamm.
aku comot tahap melampau.
bila salam tu. kawan dia kenalkan diri.
aku terus kenalkan diri, 'saya tukang masak'. heheh.

sian. ada la setengah jam gak dia tunggu baru siap. ;p
tu pun aku tak sempat buat ikan bilis goreng n kacang.
gila lama kan nak goreng kacang. letih mak uolls.

sementara huda layan kawan dia makan itu ini.
aku n noy pergi bersiap. :)





lambut pun tak sempat nak keringkan.
cea macam tak biasa kan. aku paling la pemalas nak buat rambut.
apa motip pepanjang tah. ;p

oh best kan baju tu.
tu baju noy.
dia beli dah lama. dia sendiri lupa dia ada baju tu. boleh?
tu macam baju leleh. ala yang nampak bahu tu la.
tapi dia kata macam besar sangat baju tu melampau leleh tu.
so dia kata. cuba aku try mana tau muat.
aku macam. eh kecik la. memang tak muat la. nanti koyak kang.
dia paksa-paksa. sekali muat. yeay suka.
tapi of coz if aku pakai takda makna la nak leleh ke apa kan. ;p

lepas kawan huda balik.
baru sambung goreng kacang n ikan bilis.
huda lagi merepek.
sempat siang ikan bagai.
gilo. serious pompuan tu gilo.






noy tukang amik pic.
then settle bersantai je.
yang lain-lain sampai around 4 macam tu kot.
aku pun tak sure.





sementara tunggu sampai tu noy sibuk snap sana sini.
amik pic dekat-dekat la buat muka pelik-pelik.
layankan aje. tapi tak masukkan sini la.
kang ramai pitam.




nasi lemak aku ok la.
cuma tak berapa peroi je. santan lebih.
tapi garam kurang. so kalau nak ratah nasi je tak berapa stone la.
masa tengah masak tu.

ice : pija kau berdebar tak nak makan masakan huda?
me : kenapa? dia first time masak ke?
ice : eh takda la. dah banyak kali.
me : abis tu? kenapa kau cakap macam tu.
huda : kong ajaq punya suami.
ice : hahaha saje je. ye la, kau kan tak pernah makan air tangan huda.
me : kau niiiiiiiiiiii. jahat gila. elok aku tak rasa apa. sekarang suspen.
huda : tahhh. tak supportive langsung. dia cakap macam tu lagi la orang berdebar kan.
me : kan. patut suami yang kena support. walaupun tak sedap, tapi kau kena makan bertambah-tambah siap puji, 'sedappppnya bini aku masak'. baru la orang pun teruja.
ice : hahhahaa.ye laaa. takpa karang kau rasa.

biadap gila kan. tak pasal aku suspen tau. hahaha.
sekali bila makan, OMG. memang sedapppppppppppp.
like sedap melampau. dah la penuh bahan semua. puas hati la.
yang huda risau kata masin yea? pedas yea?
eh gila.
serious semua makan teruja.
huda siap bekalkan bawak balik.
mama, ayol semua makan pun kata sedap.
ok huda lepas ni buat lagi. tetiba rasa macam nak lagi. nyam.

:: tauke mee kari n nysya yang ratah timun ::

kitaorang dok dalam bergossip.
lelaki semua lepak luar gossip jugak kot. entah.
sebab time tu shawal baru sampai.
tah apa-apa kan. dok berpanas kat luar.


:: time ni semua mengadap shawal layan cerita dia ::

:: rolex n nysya ::





:: time ni makan 3rd ke 4th round. ::

aku la. dorang tak la.
eh ke lebih kurang la.
shawal je tak. sebab dia sampai tak makan.
sibuk bercerita.
ni baru nak makan la.

then dorang keluar sembang lagi.
sesuatu gila kan.
tapi takpa. best sikit session ngan perempuan-perempuan je.




perempuan buruk perangai.
dah la terdampar macam tu.
siap peluk balang kuih orang. ngap ngap ngap.
hahahhahaha.



pastu terus malas nak layan.
layan cookies je. sedapppppp.

simple je. tak ramai pun.
kawan-kawan rapat je.
ada la few lagi ajak. tapi ada yang tak dapat datang la apa.
tapi ok je. suka macam ni. sebab boleh layan kan.
kang ramai sangat kita pun takda masa nak sembang ke apa.

seronok pulak.
takpa nanti if dah kawin. nak buat jugak la.
cea macam rajin.
takpa aku buat potluck.
wah matiklah menyusahkan orang kan. eh suka hati la kan.
yang pasti huda kena jadi tauke mee kari. ;p

nak cerita apa lagi eyh?
tu je kot.
ni la akibatnya dok tunda-tunda entry.
sendiri dah lupa. 
heheh. ok la tu je.
bye.



16 Comments:

capik said... [Reply to Comments]

ko still aktif blogging ye peej..lama da aku x bace blog org...respect ko nye rajen....

yana halim said... [Reply to Comments]

pepagi tengok nasik lemak peej terus lapo...huhu..

Puan Nad said... [Reply to Comments]

peej, geng remps tuh ramai sgt ke or penuh jalan ke camne tuh? pernah dtg terengganu? hah, if pernah tp tak tau tang mana tp still nak tahu tang mana tempat mat remps tu berkumpul nnt sy tunjuk. haha. diorg selalu berjimba time hr jumaat, kat² Maghrib tuh. Habis sepanjang jalan diorang cover weh. Best plak sesekali tgk. Kalah kat Sepang. Ada skali tuh, ade org cite, ade yang kena langgar tp org kg wat xtau jek. Kesian plak. tp jgn sesekali hon or kacau or potong laluan diorg, ade yang pecah cermin keta n watsoever nnt. btw, sdp sambal udang peej n mee kari huda. pos sket. resepi².

cahya indah said... [Reply to Comments]

lama dah tak makan mee kari. kak peej dengan kak Huda masak lagi..nak rasa jugakk..hehe

Mizz Coki said... [Reply to Comments]

Yo Peej!

Am ur silent reader, suke arr baca blog ko.. eh kim salam kat awek yang terdampar makan cookies tu, comel doh.

ahahahaha....

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Peeja kalau dah kawin nak buat open house ajak la aunty masak, aunty boleh masak kan macam2 itu pun kalau sudi la.

Aunty suka betul tengok muka huda sweet sangat Dan aunty suka orang macam peeja Dan ice berkawan baik sejak Dari sekolah lagi sebab aunty Dan uncle pun sama. Kalau hari raya yang datang makan2 selalunya kawan2 yang dah kenal lebih 25 tahun.

love for life said... [Reply to Comments]

peej, nape aku tgok ko mcm dah kurus?kaki ko dah kecik

peej said... [Reply to Comments]

capik - hahahha. kau antara pembaca lelaki awal2 dulu. tu la. apa lagi pun yang aku buat. so blog je la. :D

yana halim - sama. sendiri tengok. sendiri rasa nak lagi. macam mana itu.

pn nad - jahat kan dorang ni. ramaiiiiiii. sepanjang jalan. 2 group ada 20-30 orang. then jaran sikit ada lagi group macam tu. selang lagi ada. kiri kanan jalan. campur2 mau lebih dpd 200 kot. >_<

cahya - nak masak saje2 memang malas la. nak makan pergi papparich ada. sedappp.

coki - oh hi. lepas ni tak payah la silent. meriahkan la blog ini. iya lah. wsalam. :)

aunty - eh takkan nak suruh aunty jadi tukang masak lak. tak sesuai tau. takpa mintak resepi je nanti. heheh. best kalau tak ramai. baru seronok sembang n boleh la concentrate kan.

lfl - kaki je la weyh. aku memang kaki kecik dpd badan. pun takda la kecik mana weyh. tetap mcm balak. hahahha.

Inzell said... [Reply to Comments]

comel la ko peej dok terbongkang macam tu sambil pegang balang biskut:P

Collin said... [Reply to Comments]

peej, i nak tanya si ice ni budak bandar tun razak ke? macam familiar la. if yes, dia mesti classmate i dari darjah satu sampai darjah 6 !

peej said... [Reply to Comments]

inzell - kau rasa comel la. tuan rumah tah2 menyampah je aku bedal biskut dia. hahaha.

collin - ye la tu. memang parents dia still kat situ. nama dia fadzli khairi. what a small world. :)

Collin said... [Reply to Comments]

omg !! yes, our parents dok lorong sebelah2 je pun , kat primary school we used to call him along kot :-p send my regards to him. nanti i carik dia kat fb :D

peej said... [Reply to Comments]

a ah la tu kot. sbb dia memang along pun in the fam. tp dia tak main fb la. wife dia je ada.

Collin said... [Reply to Comments]

yes, dia ade adik perempuan sorg. dia ketua darjah kitorg dulu that's y kitorg panggil dia along hihi :-p atoii camne nak contact dia balik tu? thru fb huda boleh ke

peej said... [Reply to Comments]

boleh je kot. dia pakai nama huda dan ice. xpe. jap lagi bbm huda bg tau. xde la dia terkejut ke apa. heheh.

Collin said... [Reply to Comments]

thanx peej! macam jejak kasihan pulak LOL

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...