Instagram : @peejburhan

petknode yang zalim lagi hina.

tadi aku duduk baca twitter.
mula-mula tengok xalongx tweet pasal petknode.
tak faham apa dia. tapi taknak la menyampuk.
then nampak chics pulak tweet.
eh tak boleh jadi ni. nak tau jugak cerita kan.
apa kekecohan ini.

so chics cakap la petknode ni adalah pet boarding.
dia amik kucing banyak-banyak. kucing with owners ok.
ala macam kita hantar kucing pergi boarding tu.
then dorang tak jaga kucing tu.
dorang tinggalkan je. tak makan n minum sampai 7-8 hari ok!!!
then chics bagi link aku baca daripada phone mula-mula. tapi tak clear kan.
so bukak kat pc pulak.
terus aku sedih gila n depress semua.
kesiannya weyh. kucing tu tak bersalah.
ada yang mati semua.

nak baca boleh ke sini.
- LINK 1
- LINK 2

tapi aku share some of it here ok.
picture di ambik dpd website link tadi. but some of the pictures adalah from fb bazilah bahrin

kucing yang bulu gugur n kurus kering.
baru dapat makan n minum.
kesian kan. :'(


:: ibu n anak kucing yang dah mati. uwaaaaaaaaaaaaaa. serious sedih sangat laaaaaa. dah la rupa macam kasih je. anak dia pulak rupa macam comot yang bagi for adoption hari tu. lagi bertambah sedih tengok. ::



:: white mummy with 5 kittens. 1 dead, 2 gasping for air (tercungap2 dah), lagi 2 tu rarely moving. kejam weyh. kesian sangat ::


kucing-kucing yang orang hantar for boarding tu dia biarkan kat luar macam tu je ok.
correction : "kucing dia letak dalam cage kecik2 sumbat banyak2.
then sewa rumah letak some kat rumah. some kat luar2 porch je. "
n yes. with no foods n drinks for 7-8 days.
kau gila ke apa.
kalau kau tau kau taknak jaga. takyah la bukak kedai kau.
kau tau pulak nak makan ketupat rendang semua kan.
abis kucing-kucing ni?

kalau betul la tau dia nak biarkan macam ni.
baik la lepaskan je kucing kita. biar liar je.
atleast dia boleh la mintak makanan kat jiran or carik makanan ke.
ni kurung dalam cage then biarkan macam tu.

ada yang dia letak dalam carrier tu. 3 ekor kucing besar ok. bersempit2.
macam cibai.
ni bukan pet boarding bodoh-bodoh tau.
ni stock ada website bagai la. twitter la. facebook. establish la.
tapi tadi aku check website dia dah takda.
twitter ada la.
ayat taknak kalah.




hotak kau la tak kualiti.
aku hantar tak payah tempat establish. tapi still kucing aku Alhamdulillah selamat.
tapi aku pelik pulak tengok tweet dia ni.
dia kata jimatkan kos bukan kualiti la apa. maknanya dia nak cakap. walaupun tempat dia mahal tapi bagus la kan?
abis apa jadah yang serendah rm3.95 sehari. melampau murah tu.
no wonder la kau cincai2 je.
paling tak tahan. promise2 dia.
bilik berhawa dingin la. VIP la.
siap akan ada masa playtime la apa. menipu kau eyh?


:: kesian kan. sampai nampak tulang. n terberak-berak semua. :( ::



kucing mostly adalah dehydrated. kesian kan.
paling sedih yang mati semua tu.
kau tau dia amik sampai 200 kucing.
n dia dua orang aje.
katanya dah kena tangkap owners tu.
tapi aku rasa takkan kena apa2 pun kot.
sebab kita bukan takda ke undang2 animal cruelty ni?
macam kes2 sebelum ni yang seksa anjing tu.
bukan mintak maaf je konon kes settle?
hotak la.

ada yang cakap. ada kucing yang dalam van dia.
konon door to door service la sangat.
tak sempat. door to van je.
kurang ajar ok.
ni kucing peliharan orang kot.
yang orang sayang n anggap macam family dah.
but stillll. kalau stray cats pun tak boleh buat macam ni.
eeee. mana la peri kemanusiaan orang ni.
aku pelik. kenapa kau bukak pet boarding kalau kau tak suka binatang?
sampai hati kan.
aku ni kadang2 nak marah kucing pun tak sampai hati.
ngan muka kesian tu. walaupun nakal melampau ke apa.

so far ada 70-90 cats yang still belum di claim oleh owners.
maybe dorang takda fb or twitter. maybe tak tau apa-apa.
n ada some yang masih kat luar negara. yang kampung jauh ke. melancong ke.
so korang sebar-sebarkan la yea.
sebab tak silap ramai gak dalam kalangan kat twitter tu hantar kucing dorang kat petknode ni.

serious aku harap penzalim tu akan dapat balasan yang setimpal.
tak kat dunia. kat akhirat nanti. Amin.

more pictures kat fb page kucing terbiar & anjing jalanan.
oh yang berlaku ni adalah petknode kat damansara damai.

edit : more pics n stories here. PETKNODE


p/s : sorry la kalau macam kelam kabut je entry ni. type dengan penuh emosi n jiwa kacau.



33 Comments:

nqr said... [Reply to Comments]

aku bukan peminat kucing tapi aku sakit hati baca entry ni..mmg kurang ajar.. duit nak tapi jaga mcm lahanat.kita tunggu apa kena pada owner kedai ni..

NP said... [Reply to Comments]

i suka kucen walaupun tak pelihara tapi kalau kes mcm ni, memang sakit hati pulak

haiwan pun ada perasaan...

kat negeri omputeh depa ada tau undang2 pasal haiwan..

orang kita masih kurang bab2 mcm ni...

kucen harga ribu2 bila antar kat tempat mcm ni, tak dijaga pulak...kalau i, memang i kasi pelempang laaa

KTAJ said... [Reply to Comments]

Thank's peej..
we need more fosterer untuk kucing
yg masih belum di tuntut.

boleh ke page KTAJ untuk maklumat
atau terus ke Petknode Damansara Damai. Volunteer kami masih menunggu di sana.
ASAP.

On behalf for KTAJ.
Terima kasih.

chics said... [Reply to Comments]

Memang zalim dan hina!

Patut kene cakar secara beramai-ramai sampai bulu diorang tanggal.

Hope they will rot in hell.

Lady RaRa said... [Reply to Comments]

For some strange reason, these cats were shaven on the body. Why were they shaven? The rescuer said they were found that way.


adakah owner petknode ni seorang saiko?

landaklaut said... [Reply to Comments]

Kurang ajar. Orang dah amanahkan jaga kucing, dia buat macam ni. Bodoh. Bingai. Bahlol. Opss maaf peeja. Aku emosi bila baca ni. Dahlah ambik untung. Baiklah hantar tempat mahal sikit. Orang yang bela kucing ni, kucing tu dah macam part of their families. Sedih ok!!

syntheare said... [Reply to Comments]

Shiayall punya bording. Damn u...i hope u burn in HELL again n again!!!

sHieRa cAkAp said... [Reply to Comments]

Melampau.. Kalo parent aku bce sure diorg menangis.. Family aku mcm family ko gak peeja, ske sgt ngan kucing. Sampai da anggap mcm one if our family. Even stray cat 2 pn kdg2 mak pak aku bwk blik bela. Mmg zalim! Kucing 2 kesayangan nabi.. Ya allah, ko hukumlah penjenayah ni..

~nadyahoney~ said... [Reply to Comments]

dh tgk dh link tu..mmg kejam la..sy yg tgk kucing tepi jln pun ase nk kutip sume sbb kesian....ni xtau la nak ckp per dh....

Nina said... [Reply to Comments]

memang undang2 animal cruelty kat malaysia ni cam haremm,bitch meroyan yg pijak kucing tu pon kena denda rm500+/- je.

tapi untuk owner2 sume, silalah saman setan puaka ni for breaching your contracts. yelah, kalau dah beratus2 orang saman,dgn legal fees lg yg diorang (setan) kena tanggung..

if only they published the faces.

linda said... [Reply to Comments]

Aku baru baca blog ko. Sedihnya, emosi aku nk tido. Sebagai pencinta haiwan hiba betul aku rase, dehydrated tu mcm kita seksa kuceng2 tu pelan2, seksanyaaaaaaa :'( tengok pic ko letak kt blog pun aku dh sebak, takut aku nk bukak link tu. Xpe aku akan warwar ikut FB. Lahanat punye manusia x guna idop menyeksa binatang :'(

shark89 said... [Reply to Comments]

dari apa ys sy belajar, ada akta nya. animals act 1953, part 4, section 44. kekejaman terhadap haiwan HANYA didenda rm200 atau penjara 6bulan atau kedua2nya sekali. memang mengecewakan. harap2 nanti adalah di antara kami yg dapat mengubah undang2 haiwan ni. sungguh tak masuk akal denda seciput tu dengan kekejaman yg dilakukan -__-

Filla ~ Kasihs said... [Reply to Comments]

memang kurang ajar sungguh... patut ada undang2 stimpal.. ko kurung je owner kedai tu..7-8 hari jangan bagi makan minum.. tengok apa jadi.. cilakers!

souled_oUt said... [Reply to Comments]

peej, i pun baru baca pasal petknode ni kat fb.. mmg kejam sgt2.. apparently ada satu bungalow kat desa moccis yang dia letak over 100+ cats and terbiar camtu je.. i mmg tgh follow update kat fb.. not sure whether related or not dgn petknode ni.. mmg kesian kan.. i rasa geram giler kat owner petknode ni.. rasa nak sepak2 je..

and yes, undang2 kat msia pasal animal cruelty ni sgtlah lemah.. sbb tu dia berani buat kot sbb tau loophole in the laws and regulation.. i just harap karma will pay cruelly back to the owners of petknode.. sgt saiko ok duit nak tapi sangatlah tak responsible.. eeeeee geram i ok. so to pet owners, be wary of pet boarders ni.. ada tu siap promise ckp daily brushing la apa tp i terfikir, kalau dah 100+ kucing ko amik larat ko nak berus sekor2? kucing tu bukan reti complaint pun kat tuan dia bila balik rumah nanti kalau xcukup makan ke, minum ke.. badan tak berus..

green apple said... [Reply to Comments]

aku nampak gak ko ngan chics dok tweet psl ni, tp sbb aku tak bela kucing so aku malas nak tanya. Bukak blog chics takde pulak psl ni, aku ingat kucing dia mati ke apa sbb dia kan balik kg now kan.

Rupanya kes ni.
Gila kurang ajar.

Even aku tak suka kucing tapi bila tgk kucing tu kerempeng macam ni mmg kesian. Kot ye pun RM3++ je ko charge, still ko ambik duit customer. Bagi la makan setidaknya kalau kau rasa cuci taik kucing tu ko taknak buat. Ni mcm tak buat apa2 lansung!

Ann said... [Reply to Comments]

OMG...dulu penah nak hantar kucing ke petknode tp x jd..Ya Allah..kalau ler hantar my lil suki sana..tah apa la jadinya...sedih tgk kucing2 tu dibiarkan camtu..nak2 yg kitten..nangis tgk :(:(:(

Aracy Flavia said... [Reply to Comments]

Pukimakkkk apaaa??? Aku baru tahu ni ha. Demmit. Sedih la :(

fatin itu saya said... [Reply to Comments]

aku folo update ni dari kol 11 pagi tadi.emo gile.

bodoh piang pny org.patut dorg kena kurung dlm kotak besar peti ais berdua, pastu jgn kasi makan, jgn kasi pegi jamban.kau rasa la berak kencing tak mkn duduk ebrdua dlm tu.pffbbbtttt!

yana halim said... [Reply to Comments]

hoh....pepagi dah rasa sakit hati baca entry nie. ada akai ka takdak akai buat binatang lagu nie? meh kita kurung depa pulak tak bagi makan minum seminggu....grrr...

JH said... [Reply to Comments]

Please tell me bukan orang Islam yang buat perangai macam ni.

WaniGhani said... [Reply to Comments]

eeii hina gila sapa yg buat ni..xde perasaan langsung..terukla..eh peeja kalau xde animal cruelty punya undang-undang pon...kite boleh charge dia something on breach of contract ke apa kan?? ye la..dah dlm ad kata kualiti sume..playtime bagai...tapi makan pon takdak..bukti nyata sampai dah mati ni..

Yours Truly said... [Reply to Comments]

memang emosi betul ni....kejam betul la depa ni!!!!

Ju-Dzahir said... [Reply to Comments]

peej, i share this post on fb... geram sgt... biar semua org tau perangai jahanam dorang nih... huh!!

~Ati_Hime~ said... [Reply to Comments]

kurang ajar betul! kesian kucing..

Huda Ramlee said... [Reply to Comments]

bg owner petknode rasa mcm yg diorang buat mcm kt kucing2 tu.sumbat dalam cage, tak payah bg mkn, kencing berak pun kat situ.

Juz Call Me Sharz said... [Reply to Comments]

memang sedih sgt bile dapat tau berita nie smlm...lupon tak hantar kucing kat sana tapi kesian giler kat dorg...

ade gak owner yang tak balik lagi dari bercuti...mesti dorg sedih tgk keadaan kucing dorang... =((((

DAYANA said... [Reply to Comments]

i terbayang2 i bawak balik kucing i 8 ekor dlm keter kancil....... dr kl ke melaka...... then i imagine if i placed all my lovely cats (4 adults 4 kittens 6months) kat petknode.... i'll die!!! dying of crying!!!!!

A.I said... [Reply to Comments]

Ya Allah!!! -_______-"

shuweet said... [Reply to Comments]

vavi nyer manusia...mampos la ko situ wat kucing merana..bodoh..eiiii.aku rasa nak ludah...

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Kong ajar punya orang, dahlah charge mahal diseksanya kucing2 tu, mampos la ko disumpah dek Tuan punya kucing2 tu.

Aku said... [Reply to Comments]

Petknode Online Pet Store(001823551-K) ni kepunyaan 2 anak haram ni..

Shahrul Azuwan Adanan.
Yushairi Khairuddin.

Dah kene tangkap ngan Polis. Tapi dah keluar balai sbb dia ni anak VIP.

Geng2 aktivis perlindungan haiwan aku ni.. rasa nk pukul sampai cacat je anak haram VIP ni.. Kalau Polis kasi lepas, mmg mampoh si Shahrul dgn Yushairi ni kene simbah!!

Miszyuyu said... [Reply to Comments]

sy xsanggup nk tengok semua ni.. :""(

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

aku td citer ngn kawan aku, kalau x leh charge under laws act segala maybe under tribunal boleh kot...yg penting hukum la 2 lahanat ni!!

x pn kurung dlm sangkar sempit tu biar spi mampos!!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...