Instagram : @peejburhan

Ramadan 2011 - day 8 n 10

akhirnya aku update jugak kan menu.
tertangguh lama.
bad habit.

anyway ni menu ramadan for day 8 n 10.
skip day 9 dulu. sebab tu aku berbuka luar.
lain entry ye.

so ni menunya ye.

:: kari ikan n lobak putih. super nice. suka ratah-ratah lobak tu ::

:: ikan bawal goreng ::

:: sambal goreng super pedas. ::

:: telur dadar ::

:: sup sayur ::

takda beli lauk extra.
just beli kuih-kuih je.


:: roti jala ::

pun best.
pukul 2 pagi lapar.
mengadap ni. makan ngan sambal n kari mama.
fuuhhh. terbaik.

:: roti john ::

aku suka roti john. best kan.
tapi aku geli sebab roti jogn or burger-burger tepi jalan suka macam letak sos banyak-banyak.
pastu macam berminyak ke apa.
so macam comot-comot n berair.
tekak gedik aku ni suka takleh terima. tah apa-apa kan.
bengong ok.
roti john ni aku makan sepotong je.
tu pun paling hujung. tak masuk lak dalam pic ni.
sebab yang hujung tu kering. sos ala-ala je.
sedap.
lain kali beli aku nak cakap jangan letak sos banyak-banyak la.
baru feel. kan?

ok bawah ni pulak meni berbuka hari rabu.
ramadan 10th.
mama ada letak kat blog dia.
tapi tak semua reader aku baca blog mama kan.
so aku tepek jugak la sini.
tapi pic kat blog mama clear lagi la.
ye la. orang tu ada camera baru kan.
jealousnyew kitew. hhaha
ayat mintak lempang.

:: sambal tumis sotong air tangan iolls ::

ok air tangan i tapi mama siapkan bahan la.
eh tapi aku masak kira air tangan jugak la kan? hahaha nak jugekkk.
nway, elok masak.
kata nak cepat je siap kan.
so api kasi kuat.
sekali mama, "api kecik je ye. baru sedap sambal tu".
fine mother!
kecikkan api. hoih lambatnya sambal nak kering.
bertapa kat dapur. pffffttt.
nasib kat twitter yang gila-gila n layan merepek.
terhibur la sikit.
hasil memang wallah.

:: masak lemak suun, peria katak petola n tauhu kering ::

eh tu ke nama dia?
mama la tulis peria katak. ikut je.
bestkan masak lemak sayur makan ngan sambal tumis. terbaik.

PEMBETULAN : ok petola. check blog mama takda pun tulis peria katak. tah mana aku dapat peria katak punya idea entah la. heheh bengong.

:: ikan merah goreng ::

ada sotong sambal dah tak pandang ni dah.
hahaha keji weyh.

yang papa ingat kita orang tak masak.
so dia belikan lauk-lauk.
tapi takpa. tak rugi pun.
bawak ke sahur kan.
Alhamdulillah takda basi ke apa.
tinggal panaskan je pagi-pagi.

:: kari daging tetel ::

:: ayam percik ::

:: masak lemak cili api telur ikan ::

:: begedil ::

:: murtabak singapore ::

:: popia basah ::

:: kuih akokkkk jugek ::

kelakar lak akok ni. sebab hangus.

me : pa asal akok ni hitam?
papa : entah.
me : papa beli akok black yea? (haha racist)
papa : jangan la amik pic macam tu. pusingkan.
me : biar la. pija suka. baru la "nigga plissss"
papa : hishh. suka je.
me : sukaaa laaa.

;p
rasa-rasa aku makan yang mana satu?
yang terang ke yang gelap?
kalau anda pembaca setia. mesti tau jawapannya. heheheh.

:: puding caramel ::

ok itu aje.
nanti akan update lagi ye.
ni tengah mood ceria n cargas ni.



10 Comments:

kakakdegil said... [Reply to Comments]

Saya nak jawap..
mesti la peeja pilih akok kedut yang wassup nigga tu kan?

Rindunya popia basah. tak jumpa lagi kat sini.. mesti carik rasanyaa..
Tiba tiba rindu sangat nak ke pasar ramadhan tmn tun tu..
Sini lauk n kuih kuih agak tak citarasa tokak ni..

Chop! Sambal nak kaw memang pakai api slow, baru cili tu sedapppp jer..

linda said... [Reply to Comments]

Ofkos yg black oneee, heee. Pija I think suun + petola + tauhu kering msk lemak putih kan? Eiii, nasib den bace entry ni kol 545am. Time kenyang baru pas sahur. Kalo x... Sendiri lap air liur :p

nifalnin... said... [Reply to Comments]

hahahah...
mesti amik yg itam kan.. sebab itam itu manis... hiks...
rasenye msk lemak tu mcm sayur petola jer.. sebab peria katak wat masak lemak cili api baru power... buat ulam mentah2 cicah sambal tempoyak pun sedap.. boleh tmbah susu te**k jugek... eh... hiks...

sweethOneY said... [Reply to Comments]

erk tekanan aku tgk entry ni. semuanya peberet !!

Mr. Z said... [Reply to Comments]

mesti la ko makan yang nigga tu.

nqr said... [Reply to Comments]

aku suka kuih akok kuning... nth knp aku tak smpat carik hr tuh

~Ati_Hime~ said... [Reply to Comments]

sedapnye popia basah..dulu time nk bukak pose aku pegi bazaar ramadan kat kuarters hkl tu *skang dah x de dah kot..x pasti..dulu x de sbb x dbkl x bg permit kot*nampak cm sedap..sekali..waaaaaaaaaaaaaaaaaa..xsedap okeh! x tau nk ckp cm ne..cm mkn pasir pun ade..hahah..x pelah bg rezeki skit kt org yg menjual..tp popia tu ttp aku telan..sayang bazir jek..smpai skang aku msh mencarik popia basah yg sedap tahap Yakitate JaPAN! tuh..hahaha

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

mestilah ko amik yg gelap tu kan?miahahaha!

eh makcik ko kt SP jual popia tu belah mana aku nk terjah ni..

Dylan Sanders said... [Reply to Comments]

peej, kita sama lah. aku pun x boleh nak telan burger/roti john yg bubuh sos n mayo byk2..aku rase geli2 bila tgk, setiap kali beli mesti aku pesan sos n mayo buh skit aje. baru stone :P sudah terang lagi bersuluh, confirmed yg hitam lah menjadi pujaan n pilihan cik peeja :)

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

peeja suka makan akok yang gelap dan garing kan? rasanya dulu peeja ada beritahu dalam blog.

aunty paling suka buat cream caramel boleh dikatakan pakar juga lah, kalau beli rasa terlalu manis sangatlah. nanti ada masa aunty buat hantar kat rumah peeja heh.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...