Instagram : @peejburhan

Ramadan 2011 - day 1

ikutkan tak kuasa.
sekali ramai kata menunggu lak nak tengok menu-menu ramadan aku.
still malas lagi tu.
sampai la sorang tweet kata bulan puasa best sebab entry menu tu.
terus aku berlari naik atas amik camera.
time tu lagi few minutes je nak berbuka dah.
memang horror la aku lari.

P.G : eeeee gemuk ni. lari-lari pulak. bergegar la.
me : *dalam hati. ada aku kisah? mata ke atas tangan di dada*

so snap-snap.


umah aku tak mengamalkan konsep makan nak melawa-lawa ye.
janji senang n masuk mulut kenyang sudah.
takda makna nak berhias meja makan ke. tiba-tiba nak keluarkan segala benda nak hias.
kosser.
kecuali ada tetamu la. kena la proper kan.
macam tak ikhlas nak menjamu namanya kan.

oh noy takda dia fly.
spot aku selalu memang kat kanan kerusi tengah tu.
orang kacau tempat tu boleh gaduh weyh. haha.
oh tengok la siapa yang buruk perangai tu.
belum apa-apa air dah siap ye. ;p

ok menu hari ini.


puding roti.
walaupun rupa dia tak semenggah tapi hamagaddddd. sedap gila.
mama buat ni. sebab dia kata bulan puasa siapa nak makan roti kan.
kang bazir je. so dia buat ni.
sumpah best.
ni dah terbalikkan. yang bawah tu macam garing n kerak tu.
so adalah heaven makan ni dia keras-keras kerak tu. tapi isi lembut.
cukup rasa semua. dalam masa 2 jam. tinggal sikit je.
piranha betul.

:: kari ikan siap letak mangga. taknak kalah. hoh sedap sebab masam ::

:: ikan tenggiri goreng. sorry pic gegar. perempuan tak tentu arah sebab masa berbuka hampir tiba. ;p  ::

:: telur rebus sila kopek sendiri. sambal tumis ::

:: sayur campur masak oyster ::

semua pun super yum.
menangis makan.
oh hari ni takda beli apa langsung.
semua home cooked meal. by mama.
tadi aku turun pukul 4pm nak masak sama-sama.
tengok semua dah siap ok.
time tu mama tengah masukkan bancuhan puding roti dalam loyang.
aku hanya tolong set kan heat n pusingkan jam untuk over je. tsk.

ok tu je.
aku post malam ye.
so esok takda la korang terliur.
tak pun if esok nak masuk jugak blog ni.
sila scroll laju-laju ye.
eh tapi blog aku memang penuh makanan aje.
ke mana kau scroll pun mesti ada entry makanan. miahahhaha.
ok tu je. bye.

selamat berpuasa for day 2 tomorrow biatches.

15 Comments:

!! YaNa YassiN !! said... [Reply to Comments]

mmg terliuq,.. x pernh rasa kot kari buh mangga,.. boleh try niee

sweethOneY said... [Reply to Comments]

nyumss sedapp best, aku pun suka entry diari ramadhan ni :D

b3nz said... [Reply to Comments]

dan2 lah aku terbayang puding roti... sedapnye weh! yang keras2 tu berebut best

Shahrizat said... [Reply to Comments]

kari ikan mangga tu jugak menjadi idaman....huh mangga tu memang heaven.

bedah tembam said... [Reply to Comments]

Akak sker entry berbuka Peeja, dah jadi macam annual tradition! :) Tak lengkap kalo takde! ;D

Yang paling akak suker, "telur rebus, sila kopek sendiri" XD

This is what I LOVE about your blog, down-to-earth and unpretentious :)

Selamat berpuasa to u n fam! :)

Lya Colours said... [Reply to Comments]

warghh sume pon sume. ni kalau baca entry waktu siang, tgk sambal tumis je pon bleh lapar.. hoih tahan tahan. nasib ni baru lepas sahur. hehe

linda said... [Reply to Comments]

Pija dah bape tahun aku bertangga kat blog ko ni kalo xde entry menu buke pose memang bukan blog peejburhan la namanya. Meleleh air liur bakang citer pepandai la lap :p

shada said... [Reply to Comments]

dah lepas sahur kenyang2 baru baca ni, tapi tetap lah meneguk air liur tengok kari ikan ada mangga tuuu.. uu aii... berjejer2 air liur ni..

yana halim said... [Reply to Comments]

nak mama macam peej jugak!!! terlioq tengok wehhh.....

deasa said... [Reply to Comments]

selamat berpuasa peej!

gigih tengok menu
padahal baru pukul 8 :)

ttiba rasa sedapnya sayur campur oyster tu
ahahah

Hana Soffelia said... [Reply to Comments]

Terliuq derr.. Rasa lain lak tgk makanan tp xde gmbr peej n noy. hehe

btw, happy fasting peej.

aria said... [Reply to Comments]

hampeh ko peej. pagi2 dah buat aku kebulur.xpe2 balik japg aku pun nak buat puding roti.ko tunggu nanti hahahaa

Dylan Sanders said... [Reply to Comments]

wahhhhhhh...puding roti! my ultimate fav kuih! yummy!!! best kan kalau berbuka ramai2, aku smlm berbuka minum air jer dlm ktm :( huhuhuhu

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

yey!aku dh dpt idea nk mkn ape arini?hehe!

Iz said... [Reply to Comments]

kari ikan siap letak mangga? tak pernah rasa. memula aku ingat kentang, tp kentang apa yg besar camtu.. rupanya mangga haha. Takyah potong ke mangga tu? letak sebijik camtu?

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...