Instagram : @peejburhan

expose mistik : exorcist dan team building.

Story 1


Alkisahnye satu hari tu saya and kakak saya otw blk keje, so dah nak smp area umah tu kitorg rase mcm nak menapau makanan plak. So call la kat umah kot2 mak nak pesan apa..

A: mak, kitorang nak beli mknan, nak pesan ape2 x?
Mak: xde la, kat umah ada misteri nusantara (sempat buat lawak..huhu)
A: hah misteri nusantara? Sape2?
Mak: nanti2 la citer, ni tgh ada org ubatkan..bla bla bla..

So, kitorg pun x jadi la menapau nak tgk misteri nusantara punye pasal (kepochi sungguh)
Sampai umah tgk abg ipar kakak tgh ubatkan bdk tu. Rupanya kawan adik saya. So kitorg ni pun sibuk la tanye mak apa jadi. So camni cete dia jeng..jeng.. jeng..(ingat2 lupa sebenarnye :P)

Waktu dah nak maghrib td kawan adik dtg umah. Adik sy plak tgh on the phone so kawan dia tu pun tunggu kat depan pintu umah. Bila adik saya dah keluar umah, tiba2 badan kawan dia membongkok ke blkg mcm org buat gimnastik tu. Betul2 bentuk U mak cakap. Adik pun jerit panggil mak, diorg baringkan budak tu. Dalam panik2 nasib baik jiran sy blk so mak mntk tolong dia tgkkn kejap sbb waktu tu ada 3 org je kat umah (mak, adik bongsu, adik laki). Diorg pun angkat budak tu masuk umah, mak call abg ipar kakak sy mntk tlg tgkkan.

Waktu kitorg smp umah tu diorg tgh ubatkn baca ayat2 al-quran la. Sy yg x nmpk sbb duduk blkg mak pun beralih la ke tepi sikit nak tgk. Sekali bleh plak bdk tu tenung je saya. Cuba bayangkan dia melirik mata dia ke tepi mcm dlm cete hantu tgh tenung org tu, mcm tu la dia pandang saya. Seram btl, saye pun terus pi dok kat sebelah mak blk. Tp bdk tu wkt org ubatkan or tanye soalan2 pun dia diam je. Sekali tiba2 kaki die mengerekot (korg paham x – dia mcm kite baring kan tapak kaki kite bebas, tiba2 die kedepankan tapak kaki dia) then bdn dia naik ke atas. Mmg terangkat dari lantai umah tu, tp baru separuh badan sbb bhgn bahu adik laki sy tgh pegang.  Adik2 sy terus tekan kaki and bahu dia kuat2 x bagi naik. Waktu tu mmg rase amazing giler, kalau x tgk dpn mata mesti sy x caye. Adik sy ckp penah kwn dia jadi camni xde sape pegang badan dia, dia terangkat smp ke ceiling. Dah lepas ubat2kn tu baru dia ok, tp dia mcm x sedar la apa jadi kat dia. Cuma dia rase mcm bahu dia berat mcm ada org berpaut.

Rupanya benda tu saka bapak dia. Patut la kitorg call bapak dia, bapak dia buat bodo je x dtg tgk anak dia. Kira mcm dia nak turunkn kat anak dia kot. Tp kesian la kan, bdk kot baru form 4 pmpn plak tu. Mlm  tu xde sape kat umah bdk tu, so abg ipar kakak ckp jgn blk umah – means kena tido umah saya la tu. Adik sy dah cuak2 sbb confirm la bdk tu tido dgn dia kan. Dlm pkol 11 lebih camtu dgr mcm ada org cakar2 umah, tingkap camtu. Seram jgak tp kitorg buat bodo jela. Seminggu jugak la nak pegi mana2 kena berteman dlm umah tu.



Story 2


Waktu tu sy ada team building. Tmpt kita rahsiakn jela eh. X ramai sgt la, ada kot dlm 30 org je. So ada satu aktivity tu kitorg kena masuk hutan mcm night walking la. Tp sblm tu trainer tu nak susunkan kedudukan kitorg. So mula2 lelaki beratur dlm 1 barisan, then trainer tu tgk anak mata sorg2. Lps tu baru dia susunkan kedudukan diorg. Dah abis tu dia buat utk pmpn plak. Mula2 ada sorg akak ni kena keluar barisan, x blh masuk hutan sbb dia mcm terlebih excited nak msk. Then bila time saya blh pulak trainer tu bagi saya kedudukan 2nd last. Korg bayangkn betapa cuaknye kat blka ada sorg je. Huhu redha je dlm cuak dok kat blkg. Siap pesan kat pakcik blkg tu tlg tengokkan sama mana la tau ada apa2 kan.

Then, semua dah siap kitorg pun naik la meredah hutan. Kawasan dia mcm berbukit then ada la beberapa org trainer ikut skali. Kat blkg kitorg nasib ada sorang trainer, tp dia siap pakai sarung bungkus kepala yg Nampak mata je tu. Keadaan mmg sunyi je then kitorg ada la berenti few tempat. Waktu jalan tu saya ada terbau pisang yg masak ranum, tp dlm hati fikir mungkin bau pisang hutan kot. So diam jela jalan tp mata mmg pandang2 jgak takut la ternampak apa2.

Then sampai 1 check point ni kat tempat puncak, kira berenti rehat kejap. Trainer inform tmpt tu keras jugak sbb kdg2 ada je budak hilang kat situ. Waktu kat atas tu sy Nampak mcm 1 kwsn kat depan kitorg terang tau mcm guna lampu kalimantang putih  tu. Dlm hati pk xkan la ada org buat khemah kot kat situ, sbb mcm semak je. Tp x berani la nak tegur sbb takut sy sorg je yg Nampak. So diam jela amik group photo semua. Bila  nak turun tu kena berbaris blk ikut susunan then sebut number masing2. Bila dah siap kira smp org hujung, tiba2 trainer panggil number sy. Byk kali la jgak smp sy fikir diorg ni x dgr ke sy menyahut. Lepas tu kitorg pun teruskan perjalanan. Tp yg peliknye ada sorg trainer ni jalan je kat sblh sy siap suruh pegang torch light. Saya pun fikir maybe sbb dah nak habis kot, then sy je plak tu pmpn kat blkg.

Dah smp bawah kat tmpt berkumpul, kitorg kena beratur balik. Mcm tadi jgak, mula2 lelaki dulu then baru pmpn. Trainer tu tgk anak mata kitorg. Sekali semua org bleh beredar kecuali sy. Sy dah cuak apahal plak ni kan sy kena tinggal. Then trainer tu tanye sy ada x amik apa2 kat hutan. Of course la tak kan, nak mati amik  brg kat dlm tu. Sy pun ckp jela takde. Dia nak check pocket semua sy keluarkn la semua brg. Then trainer tu check pulak kasut sy. Mula check kasut kanan, then kiri then dia amik blk kasut kanan. Dia belek2 tapak kasut then amik something. Lps tu trainer tu ckp dah takde apa, dia dah pulangkan. Saya ada terpijak something. Sy pun mcm terkedu then ada la kwn2 sy dok dekat sy. Kitorg pun jalan jela pegi kantin tmpt org berkumpul tiba2 sy rase sebak then nangis. Trainer tu ckp it’s ok sy nangis means sy dah ok.

Then waktu kat kantin trainer tu ckp sy terpijak kemenyan org buat puja2. Patut la wkt dlm hutan sym cm terpijak benda rasa lembut sgt tp x fikir apa la kan sbb dlm hutan. Lepas tu pakcik photographer pulak bukak cerita. Dia ckp waktu kitorg nak jalan masuk hutan tu dia amik la gmbr kitorg tgh berjalan. Tp bila nak amik gmbr org blkg tiba2 camera dia jammed. Trainer tu ckp dari awal dia dah rasa something will happen.

Then pasal barisan tu plak, trainer tu ckp yg paling dapan and paling blkg dia letak lelaki yg plg kuat semangat. Then 2nd dr dpn pmpn lemah semangat, 2nd last pmpn (sy la tu) kuat semangat. Ada la aturan dia buat. Bangga jgak la kan tp cuak je nasib tak kena teruk. Then ada lg sorg trainer yg jalan blkg sekali tu ckp dia cuak jgak tgk sy masa dlm hutan tu sbb sy mcm ayu2 tp dlm hutan mata mcm melilau pandang atas kiri kanan blkg semua. Huhu sy ckp la mana la tau nampak apa2 kan, yela dah la jalan 2nd last. Sy asik pandang blkg sbb nak pastikn org kat blkg tu still ada. Buatnye tiba2 dia takde naya je.

Ok kak peej, tu je cerita sy. Ada lg yg lain tp lainkali pulak la sy share. Ni pun dah panjang berjela..
Tq

-Nissa-

..............................................................................

sorry lambat sikit tepek.
dengan blogger yang menggila hari ni.
then aku keluar sana sini.
so tak sempat.

hi nissa,
thanks for the story.
story 1 tu macam scary. sebab dah macma exorcist dah cara budak tu.
adalah keji bapak dia buat tak tau je kan.
faham kot perasan adik tu.
sebab kita orang pernah ada kejadian macam tu.
sebulan kot tidur ramai-ramai.
pergi mana-mana pun semua berteman. scary sangat.

pasal cerita nombor dua tu tak suka.
tau kot. kalau team building mesti ada benda macam tu kan.
tak suka. sangat scary la.
nasib la tak pernah terkena benda-benda macam tu.
selalu terselamat :D




8 Comments:

cik enon lalalaa said... [Reply to Comments]

alamakkk.. terbaca lak malam ni..
selalu skip.. siang baru baca..
waaa..serammmm!

shuweet said... [Reply to Comments]

citer no 1 tu seram..tapi aku takleh nak imagine camne budak tu mengerekot kalau sampai ke ceiling tu..hehehe...

nifalnin... said... [Reply to Comments]

suke bc yg story no2 tu.. best2 tp seram... heheheehehhe....

Shahrizat said... [Reply to Comments]

alaa baca sensiang lepas time baru keluar lab ni pun gentar tauu...nasib baru keluar lab..kalau baru nak masuk lab..memang aku menangis laaa...serammm tauuu

Annasue'G said... [Reply to Comments]

aku suka sgt night walking mcm tu! kalo ramai ok la, kalo berdua kirim salam je la. hahah!

miss labi said... [Reply to Comments]

seram gileeee..

uwaaa T_T

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Alamak takutnya, mula mula nak baca sikit je sekali terbaca semua, takuuuuut.

Princess Kekuri said... [Reply to Comments]

wahh ceta no2 tu takut kot, aisehmenn seriau ja

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...