Instagram : @peejburhan

review Karak & Insidious

masa tengok wayang tu.
aku tengok dua cerita.
tengok karak and insidious.
insidious tu memang nak tengok sebab ramai kata best.
siap 2 weeks back lilred marathon 5 ke 6 cerita kat wayang. gilo!
pastu aku tanya. dalam semua dia tengok tu. mana satu dia recommend?
dia kata insidious. wah suka la kan.
dah la aku memang suka cerita-cerita seram ni. :D

ikutkan nak tengok insidious.
n satu lagi apa-apa cerita je la.
ingat nak tengok x-men ke apa.
tapi katanya baru second day kan. harus sold out.
so takpa la. tengok timing. memang karak je sesuai.
so ok la. tengok.

bagi aku dua-dua best.
takda la mengecewakan aku ke apa.
takda la rasa nak bakar panggung sebab suruh pulangkan duit tiket ke apa kan.
dua-dua ada seram dia.
sebagai orang yang suka cerita seram. bagi aku dua-dua cerita ada part-part bagi aku takut melampau and seriau n sempat meremang bulu roma. :)
ni pendapat aku la. kalau korang rasa tak best maknanya korang memang hebat.
berani. ;p
aku still ada takut-takut. heheh.

ok bawah ni adalah spoiler.
kalau rasa-rasa nak tengok kat wayang.
takmo baca review ni sebab nanti tak thrill la kan. boleh stop sekarang.
sesiapa yang dah tengok. or tak kisah nak baca. boleh la teruskan.

ok start ngan karak.




oh mannnnnn.
satu-satunya benda yang aku rasa annoying tahap nak bunuh diri sendiri adalah kilafairy.
wtf mannnnnnnnnnnnnnnn.
ok aku memang tak suka dia. tapi kan dia ala-ala plastic lebih.
so suka la main-main cakap pija fairy bagai.
sumpah nyesal.

sebab dia dah la plastic macam tu.
pastu dalam cerita tu macam annoying gila.
motip tengah malam dalam kereta nak touch up lipstick 80 kali?

kalau betul-betul pakai takpa.
ni stock dap dap dap sana sini.
pastu 'konon' watak macam ala-ala bimbo.
jenis speaking2 gedik tu.

"omg, no wayyyy"
"pleaaaseeeee. hungreyhhhh. i want burrrrgerrrrrr"
"euwwwww. gelllliiiieyyy...geliieyyyy"

macam la best sangat.
aku ada kawan-kawan macam ni.
tapi usually kalau yang jenis-jenis ni.
dia takkan couple ngan lelaki macam jack tu la.
jack lelaki yang tengah drive kat pic atas ni.
so watak sangat tak sesuai macam tu ok.
geng takleh masuk. macam tu la.

ok pasal hantu.
aku rasa hantu dia macam terlebih-lebih la muka.
aku tak suka cerita yang over doing macam tu.
sebab tak macam hantu melayu. macam omputeh lak.
ramai kata hantu tu rupa hantu iron maiden. entah aku pun tak tau la.
yang paling scary bagi aku, hantu perempuan yang macam orang pakai kebaya tu.
tu real. tak perlu buat muka pelik2 ke apa.
dialog dia n lirik mata dia je dah scary. tak sukaaaaaaaa.

tapi banyak la moment dalam tu menakutkan.
fuhhh. nasib aku bukan jenis perlu travel selalu nak balik kampung ke apa. :)
situasi tak suka :

- kereta rosak. tersadai tepi hutan or whatever. pastu takda kereta lalu lalang. tsk.
- part hantu kebaya tu, "incikkkkkkkkkkkkkkkkk....boleh saya tumpang incikkkkkk?" madafaka.
- then ada kereta beam2 n hon2. kau suruh overtake. dia overtake. then suddenly after 5 minutes. ada lagi beam and hon2. tgk kereta yang sama. arghhhhhhhhhhhhh.
- kilafairy mandi perigi tengah malam. ok aku tak tau apa motif dia nak mandi memalam. saje nak scene kemban la tu. tapi dia nyanyi2. tetiba ada suara ikut balik dia nyanyi. babikkkkkk.
- time sheira ayob kena kacau n kejar ngan hantu nenek tua. then dia kata, "kenapa lariiii? kata berimannnnn". jahat kau hantuuuuu.
- then time dia bukak yassin suddenly dalam tu semua tulisan hilang. pfffttt. time ni aku meremang gak la bulu roma. tah kenapa.
- and seperti biasa. kalau kita baca ayat kursi tetiba benda tu mengikut. tak tahan siap ada hantu menari2 pulak. hoh. nangis.

yang pasti ending dia quite ok la.
takda la mengecewakan ke apa.
so bagi aku ok la.
cuma tu la. part hantu terlebih cgi yang tak tahan tu. over ok.
n biasa la cerita hantu. harus sound effect melampau.

noy bengong. aku tengok dia kepala dah berbungkus ngan baju. hahaha.
pastu bebel-bebel.

me : kau ni kenapa? tengok la betul-betul.
noy : saya nampak la daripada baju ni.
me : tah apa-apa.
noy : aaaaaaaaaaaaaaaaa *bunyi scary* melampau la bunyi dia. bukan ada hantu pun. saje nak terkejutkan orang.
me : ada kot. tadi ada benda melintas la.
noy : oh yea? hahaha. saya x nampak pulak.

helloooo. dah berbungkus macam tu apa yang nampak pun.
then aku tengok insidious pulak.






pasal satu family ni.
mak, bapak, 2 anak lelaki n sorang baby perempuan.
pindah rumah baru ni.
tetiba ada sekali tu anak dia tak bangun2 sebab petang before that jatuh kat loteng.
lepas daripada tu macam-macam gangguan la kat rumah dia.

ok gangguan dia sangat menakutkan bagi aku.
sebab aku dapat merasakan sebab kau tau la kalau kau dok sorang.
mesti kau dengar benda pelik-pelik aje.
so mak dia ni start dengar. then nampak pulak.
hoh. memang terkejut-kejut n jumpy gila la.
tak senang duduk aku.

antara yang scary 

- mak dia dengar baby perempuan dia nangis. bila pergi bilik ada kelibat orang balik kelambu baby cot tu.
- anak no 2 dia kata tak suka bilik dia. sebab dia takut ngan abang dia yang koma tu. sebab dia kata malam2 abang dia berjalan ok. mofo.
- tengah tidur mak dia nampak bayang2 lelaki berjalan mundar mandir kat balcony bilik dia. tengah perati tiba2 benda tu mundar mandir dalam bilik ok. erghhhh aku menaip ni pun aku meremang.

huish macam-macam gangguan la.
sampai tengah tengok tu aku sempat cakap kat noy, " korang if nak pergi mana-mana. please don't leave me alone. me cho cekery".

pastu bini dia ajak pindah. 
so that ok la takda masalah.
tiba-tiba kat rumah tu ada jugak ok.
piring hitam dia main lagu lama. ada budak kecik menari2.
pastu lari-lari daripada dia. dia dok la mencari-cari. tak sukaaaaaaaaaaa.

bagi aku memang scary la cerita dia.
tapi agak bengang tiba2 datang la manusia-manusia pelik dalam cerita tu.
macam nak halau hantu.
kalau korang pernah tengok poltergeist tu tau kot.
ada nenek tua n 2 pembantu tolong halau hantu n selamatkan budak tu la apa.
bagi aku macam potong la. tengah peak gila takut. tetiba merepek macam tu.
aku ngan noy dah bebel-bebel sebab konon macam tiru aaaaaaaaaaaaaa.
tiru cerita poltergeist. macam ala-ala serupa sangat. 

sekaliiiiiiiiiiii. ending scary balik. hahahhaa.
dan memang tak sangka ending macam tu.
ingat akan sama macam cerita poltergeist tu.
yang pasti sesiapa yang pernah tengok the skeleton's key ke apa cerita tu.
haaaa. if pernah tengok. korang tau kan rasa macam mana masa ending?
macam tu la rasa masa tengok ending cerita ni. :D
tapi scary laaaa.
me loike.

so kesimpulan cerita nya.
aku suka je dua-dua cerita ni.
i don't mind watching it again.
rasanya memang nak tengok lagi kot. tunggu dvd.
aku kalau suka tengok cerita hantu tu. aku nak tengok 2-3 kali.
sampai aku rasa, elehhhhh tak takut la. hahahahhaa. ;p

ok itu aje.
so siapa belum tengok sila la tengok ye. :)


11 Comments:

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Kila fairy ada datang office uncle, dia datang dgn maknya Rohana Jalil uncle cakap dua dua muka fake lagi uncle cakap tak stim tengok kila fairy sbb kalau tengok siang hari muka dia macam jantan dan bibir dia sesangat plastic la. Kenapa la umur baru 19 tahun dah gila plastic tak paham aunty. Harapkan badan je sexy muka hampeh la. Itu lah dari pandangan uncle seorang lelaki.

sweethOneY said... [Reply to Comments]

eee tak suka kilafairy jugakkk.. suka mcm nk over juih2 bibir dia tuu.. over tau..

btw, dua2 ni pun x tgk lagi. lepas ni bleh terjah :D

safwanah said... [Reply to Comments]

sye dh lama jdi silent reader blog kak peej. n i have watched both movies. firstly sngt setuju pasal kilafairy. mcm tahap nk blin je batu kat muke. gedik gile n terase mcm KRU sesaje menggunakan die utk promote movie. both movies scary but huge difference of malay and western horror movies. tahap kecerdikan buat cite tu len. if insidious cite hantu + kite kena pk gak + hantu die x kua frequently mcm cite hantu melayu while cite hantu melayu bnyk part terkejut + sound effect + tayang body n bile sngt bnyk sound effect n part terkejut2 dh dpt agak bile hantu nk kua.(ok pnjng sye comment)

Eisha said... [Reply to Comments]

ko nak tgk balik karak???aku tak nak wei!! berhari-hari dok terbayang..encik...encik nmpak anak sy tak encikkkkk


scarryyyyyyy

Dylan Sanders said... [Reply to Comments]

i x suka tgk cite hantu....takut dok tbayang2....confirmed x tido sampai pagi

b3nz said... [Reply to Comments]

terima kasih lah peej. horror movie bukan option aku, so baguslah ko buat review gini. at least, tahu jugakla cerita2 ni pasal ape. ko ulas pun aku dah seriau2, memang idok ler aku nak menyerah diri tenguk cerita2 ni wehh.. ahahaa! thumb up!

blue rose said... [Reply to Comments]

haah.scary pasal perempuan kebaye hitam kan.aku pun baru tgk 2hr lps. encikkkkk.siut!!!haha
aku pun tertanya2 nape si kila fairy tu? tp pk je la dah director suruh kot..bahan sgt die dlm cite tu.haha

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

hoih mmg x la aku nk tgk cerita seram2 ni

baca review ko tanpa bukak thriller tu pn dh cukup bg aku anggap aku dh tgk dah dua citer ni..

Khairunnisa' said... [Reply to Comments]

One of the reasons why I do not like Malay movies. Don't get me wrong, certain movies memang berbaloi tengok, but this kind of movie, bluergh!

Nisa'

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said... [Reply to Comments]

Tak tengok Karak, tapi tengok cerita insidious

memang pfffttt~

cuak!

SuZe farnY said... [Reply to Comments]

karak x tgok, sbb mber kata x best, so download sj..

but, insidious, seram bodoh sioooott... lawak bodoh pn ada... dgn bdak2 row depan blkg yg terjerit terkinja2, mmg tmbh suasana kot... wlu pn x seram mn, tp thumbs up utk scene seram2 bodoh... i loike too... worth it lar p cinema tgok.. harus dn wajib ok...

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...