Instagram : @peejburhan

expose mistik : kumpul-kumpul cerita.

kan pergi makan nasi daun pisang tu.
masuk la cerita pasal cerita hantu.
macam-macam ada.
so hari ni aku cerita pasal cerita-cerita dorang yea.
sementara aku still ingat.
cerita mistik yang korang email aku sambung tepek next week ye.

start cerita hantu sebab baru-baru ni noy dah tukar hotel kat jakarta dorang.
so katanya hotel baru ni tak best macam yang the last one dia duduk.
rasa macam scary la apa.
sampai dorang kata next time pergi takmo tidur sorang-sorang.
nak kongsi bilik.
lepas tu cerita pasal movie-movie hantu yang scary la apa.
terus keluar cerita semua keluar.
aku cerita satu-satu ye.

farrina ni adik dia stewardess jugak.
so far tak pernah kena apa la.
tapi biasa la kawan-kawan dah cerita la pengalaman masing-masing.

cerita 1 : crew kawan-kawan adik fa

tinggal kat satu hotel in kuching.
tengah nak tido tiba-tiba ada dua beradik berlari-lari dalam bilik dia.
dua beradik. sorang abang sorang adik perempuan.
umur kira bawah 12 years old macam tu.
ye!!! berlari-lari dalam bilik ye. bukan kat corridor ke apa.

yang crew tu dah gelabah. tapi dia buat-buat tido aje.
ye la. kau nak buat apa pun kan.
sekali tiba-tiba.

abang : eh dia boleh nampak kita la.
adik : ye ke. takda la. mana ada. *sambil check2.* takda la.
abang : ye laaa.

the crew maintain je buat-buat tido.
lepas tu dia rasa kena cubit kat pergelangan tangan dia.

adik : dia tido laaaa. takda bangun pun. dia tak nampak la.

yang pastinya esoknya dia bangun tangan dia ada bekas kena cubit tu ok. madafaka.
boleh dia tidur semua kan. kalau aku dah pack baju lariiiiiiiiiiiiiiiii.
tapi ye la kot. agaknya ngan crew-crew lain tak rapat ke apa.
takkan nak kongsi bilik ke apa kan.

cerita 2 : pengalaman fa

fa ada bela kucing dulu.
kucing dia ni memang tak boleh masuk bilik dia.
sebab sebelah katil dia ada aquarium. so kucing dia ni if masuk suka kacau ikan-ikan tu.
takut kang terbalik pulak aquarium ke apa.

then dia kata dia selalu nampak kucing dia main sendiri.
memang la kucing main sendiri kan. tapi kau boleh bezakan dia seronok main ngan binatang ke, straw ke, bola ke apa.
ni kucing macam main ngan something. macam ada imaginary fren pulak.
so satu kali tu dia tegur la, " azuki buat apa tu? main ngan siapa tu? eh dah la. jangan kacau azuki boleh tak. pergi main jauh-jauh".

then malam tu dia kata dia tido.
tiba-tiba dia rasa badan dia berat.
rasa macam ada benda atas badan dia.
then dia bukak mata. tengok azuki ni ada tengah duduk atas badan dia.
tapi kepala pandang aquarium tu.

then dia tegur la, "azukiiii. buat apa ni. macam mana boleh masuk ni?"
then dia kata azuki tu toleh pandang dia.
she swear to god muka tu bukan muka azuki ok.
kira badan kucing tapi muka lain. renung n macam senyum je kat dia.
huishhhhhhhhhhhhh. meremang2 nihhhh.

pastu dia macam struggle la. sampai la dia boleh bangun.
n guess what?
pintu bilik dia tertutup.
n yes. azuki ada kat luar.
takda kat dalam.
wtf. apakah ituuuuuu?

cerita 3 : noy kuwait

ni masa dia kat kuwait.
pasal kucing. tu masuk pasal hannan.
dia kata pernah dia nak tido tiba-tiba terkejut sebab ada burung hantu tenggek kat depan tingkap bilik dia.
semalam bertenggek situ n dok bunyi-bunyi.

tu takpa. dia kata dah la takut macam tu.
lepas tu yang hannan kat sebelah dia macam terkaku and pandang satu sudut je kat atas siling.
cibaisssssssssssssssssss. kalau aku pun takut kot.

noy kata dia siap tarik2 hannan , "nan meh tido meh. jangan la macam ni."
tapi hannan tetap la macam tu.
huish nasib tu aje. tak pernah la pelik-pelik.

then ada sekali tu lagi la.
tahun lepas kot masa dia pergi.
tido old rest house ni.
dia kata dia tido tak tutup pintu.
tapi dia membelakangi pintu.

then kul berapa pagi macam tu.
ada orang tap bahu dia, "noyyyyyyyyyyy"
dia bukak je mata terus terkejut sebab tengah berdiri hujung kepala dia.
rupanya housemate dia time tu. nadia.

noy : nadiaaaaaaaaaa. u ni. bagi i terkejut la. kenapa?
nadia : i takuttttt. dalam bilik i ada lelaki tua.
noy : hishhh. takda la. mana ada.
nadia : teman i noy.
noy : takda la. u pergi basuh kaki. baca doa apa-apa. then tido. takda apa la.

wah berani sungguh. incredible.
padahal dia kata, dah takut melampau dah.
nasib dia kata boleh tido balik semua.

cerita 4 : noy hotel

yang ni aku tak sure pernah cerita ke tak.
time kat hotel la.
dia bangun n nak siap-siap
dia dalam toilet.
tak tutup pintu.
tiba-tiba dia dengar ada bunyi macam orang selak surat khabar tu.
kemain kuat.

dia jenguk la tengok.
memang takda apa la. surat khabar pun takda kot.
so dia ke toilet balik n siap-siap.
bunyi balik ok!!!!
tapi dia kata dia buat tak tau aje.
tapi tu je la. nasib tak proceed ke apa.

cerita 5 : noy headcount

kan kalau kerja stewardess.
sebelum bergerak.
dorang kena buat headcount. cukup tak orang ke apa.

so dok la buat. kira sambil tekan benda yang numbering tu.
let say dalam system kata yang check in ada 120 orang.
sekali kira ada 121. tak sama pulak.
so kira la lagi. still 121.
suruh kawan pulak kira. pun 121.
aik pelik.

so dorang cakap kat chief. tak sama.
chief kira pun 121.
mana datang lebih ni.
so kena bagi tau capten.
cakten kata takpa. mesti ada yang tumpang tu. dah biasa.

what tha hellllll. boleh pulak macam tu.
paling mencibaikan bayangkan la aku naik kan.
pastu yang terlebih itu sebelah aku ke apa.. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

cerita 6 : hida

ni kawan noy hida cerita.
pernah dia kena kat kuwait.
dia tengah sorang kat dapur basuh pinggan.
time tu winter. so macam sejuk-sejuk la kan.
sekali dia dengar suara lelaki macam garau cakap, "sejuk keeeee"

lelaki. mana nak ada kat situ kan.
paling tak tahan dia kata dah la melayu.
takkan la hantu melayu sampai ke kuwait kan.

then satu lagi dia cerita pasal kawan dia.
dia kata kawan dia ni pun stewardess.
suka video call ngan bf dia semua.
selalu report dok mana. bilik berapa.
dia akan tunjuk bilik semua. pusing keliling.
kira mengadapkan ke sekitar semua la.
then kembali kat dia la.

bf : eh jap. cuba u dongakkan sikit phone tu.
gf : dongak macam mana?
bf : ke atas sikit. tak perasan sangat tadi.
gf : haaaa dah. kenapa?
bf : i rasa u tido bilik sesiapa la. jangan dok situ. pack all ur stuff semua. kongsi bilik.
gf : kenapaaaa?
bf : just do it la. ok. please.
gf : oh ok.

bf dia x cakap apa.
tapi dia sampai je terus bf dia bagi tau.
benda tu elok berdiri belakang dia overlooking her okkkkk!!!
nak tumpang video call kot. tskkk.

eh apa lagi yea?
aku rasa banyak je cerita malam tu.
aku lupa pulak.
oh satu lagi ni cerita AA.
edan cerita kat aku dulu.
dia pun dengar daripada orang.
entah ye ke tidak entah la yea.

cerita 7 : tumpang.

konon ada minah ni balik dpd flight.
last flight la.
then nak balik la naik bas dpd lcct tu kan.
last bus.
tunggu-tunggu tetap la tak penuh bas.
dorang kan kena ikut jadual.
so pakcik bas tu kata gerak je la.
ada pompuan tu sorang aje.

dia dok depan sekali belah pintu tu.
tepi tingkap.
sibuk mengadap hp je.
then tiba-tiba dia sedar sebelah dia ada cik ponti yekkkk.
sedang duduk elok je mengadap depan je. takda la kacau dia ke apa.

terus dia angkut bag cabin bag dia.

"tumpang lalu ye"

langkah terus pergi sebelah pakcik bas tu cangkung situ.

girl : pakcikkkkk. pakcikkkk nampak tak.
pakcik : nampak. nampak. takpa. awak duduk sini. dia nak tumpang je kot. biarkan.

ye. sampai la ke kl sentral dia bertinggung situ.
benda tu pun elok dok tak kacau ke apa.
but stillllllllllllllll. motif kau nak duk sebelahhh??
kan ada banyak seat. pfffttttt.

ok sekian cerita kali ini.
cabaran betul aku nak buat entry ni.
selama ni baca cerita orang n tepek2 aje.
sendiri type baru tau.
seram dowhhh.
dah la aku sorang je ni.

kemain meremang-remang.
pastu hp aku bunyi notification pun aku terkejut n jumpy.
sambil type sambil2 aku tweet taknak bagi rasa takut sangat.
pastu tiba-tiba pulak bahu aku sakit.
aku dok picit-picit rasa lagi sengal.
pastu teringat cerita shutters tu. yang bertenggek itu.
madafaka.

dah aaaa.
ini malam aku terlebih seram lak.
aku mahu turun tenangkan hati sat.
ta-ta

selamat malam jumaat semua.

15 Comments:

..tora aziz.. said... [Reply to Comments]

peejj..takottt ok..tak sanggup bace sampai abiisss

kakakdegil said... [Reply to Comments]

Peej.. i hate u and hantu hantu in the world..
Harus malam ni tido ngan hazel.. laki bz duk opis dia.. sob sob..

cahya indah said... [Reply to Comments]

da habis baca kak peej punya post ni terus rasa nak lompat atas katil tarik selimut selubung tak nak bangun smpai pagi..huhu. scary

Suya said... [Reply to Comments]

gila scary...huhuhu...

Shahrizat said... [Reply to Comments]

gile ahh..nasib baik baca pagi ni .bukalah entiti tu naik katerbang free...tension laaa jugak. tak tau lah kejap rasa scary nak pergi mandi pun takut, lepas tu rasa tak lah scary sangat ,masuk cerita Noy jadi scary balik...apakah sindrom takuit berulang...hahaha

sweethOneY said... [Reply to Comments]

aaa pagi ni baru aku bleh baca smpi habis tau. benci serammmmmm

♥z@z@♥ said... [Reply to Comments]

scary giler..seb baik la x bce mlm..klau x...hermpppp

Zara Zainudin said... [Reply to Comments]

serammmssss...

tapi other side mcm klaka pulak..antu naik kpl terbang...
antu kat kuwait ckp mlayu...
antu inter frame..

yg penting..sy takmo trlibat dlm 1 pn cite antu ni...mau trus pitammsss..

zana said... [Reply to Comments]

hahaha...tergelak aku ok baca part noy headcount..x sangka ada gak yg feeling2 stewardess

darling8tabby said... [Reply to Comments]

scary and terus meremang bulu romasssssss..

akak rasa semua crew mg kene. masa laki akak still fly pun macam2 dia kene. one of it masa next stop kat kuching. masa dia tido toilet door dia bergegar cam kene ketuk2 laju2.. dia buat bodo je coz dia kata mg dorang dah warned awal2 coz previous crew ramai dah kene. kat penang hotel pun ada. tak silap akak sofitel hotel kot. tak sure ada lagi ke tak hotel or maybe other hotel dah take over kan. yg kat oversea pun ada...merata je la bende2 ni. hehe

Anonymous. said... [Reply to Comments]

scarynyaaaa!!!

Nadhania said... [Reply to Comments]

sumpah peej!. seram gile ok.

Nadhania said... [Reply to Comments]

sumpah!!..seram gile!!

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

ala takut lah baca, tapi sbb nak tahu aunty kuat kan semangat baca juga, memang meremang lah bulu roma aunty.

habislah malam ni takut nak kedapur terpaksa ajak si bongsu teman, mesti dia cakap mama ni dah tahu penakut pegi baca cerita hantu hantu lagi, nasiblah hehehe.

bvlgarigirl @ Arianna said... [Reply to Comments]

cit! yang paling seriau yg extra passenger dalam flight dgn menumpang bas tu. diaorang pun kena naik kenderaan ke? I tot main ghaib2 or terbang je =P

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...