Instagram : @peejburhan

selamat hari guru membuatkan teringat zaman sekolah2 dulu.

selamat hari guru untuk readers2 aku yang guru.
tak kira la cikgu ke, lecturer ke apa ke. semua pendidik la yea.

zaman kecik2 dulu mesti hari guru ada sambutan kan.
time tu mula la mintak mama nak beli hadiah la apa konon nak bagi la.
hadiah mesti merepek2 aje kan.
then bila dah besar sikit tak bagi pun. keji.
selalu bagi card je la.
card pun buat sendiri. zaman sekolah kan konon kreatif la design card sendiri.
lepas tu if pergi bilik guru. tengok cikgu tu gantung card tu ke. letak kat bawah glass meja dia ke.
rasa seronok aje.

macam2 pengalaman ada ngan guru kan.
yang indah of coz la banyak.
tapi paling kita tak lupa yang takleh blah la kan.
yang aku ingat masa aku darjah 2. kat sekolah rendah kebangsaan jalan gurney 1.
time tu agama. aku time tu tak reti baca lagi.
setakat alif ba ta tau la.
dah bersambung2 mana la reti.
then ada baca ayat lazim apa tah.
serious x ingat.
pastu sorang2 kena baca. mostly pandai la baca.
then sampai giliran aku.
x ingat ayat apa. tapi ayat first dia lebih kurang macam yassin. yaaaasssiiinnnnnn....
macam sepatah je la.
so bila giliran aku tu. aku just baca sepatah tu je la.
dah itu je yang aku hafal.
lepas tu ustazah tanya. kenapa stop. aku kata la tak reti.
pastu dia cubit perut aku sekuat2nya n lamaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
sakit ok. n malu sebab dah la i feelings ngan ketua darjah i.
dia duduk depan i tau.
aku tak ingat nama ustazah tu. zawiyah kot. lupa.
tapi aku dapat bayangkan muka dia...tsk. sad.

then masuk menengah kat mrsm.
pernah gak aku ada pengalaman ngeri masa aku form 2.
aku kena tahan takleh keluar kelas.
sebab aku rapat ngan boys. macam selamba2. cikgu tu nampak.
then dia dapat report dpd budak girls lain. bukan geng aku la. kononnya aku kawan ngan budak lelaki.
wtf sangat kan.
so kena la tahan kita orang bertiga.
dia tanya2 kita orang ni ada apa2 ke apa.
bila cakap takda. dia kata ok.
then dia suruh budak 2 boys tu gerak.
lepas tu soal siasat aku pulak.
cakap mak bapak aku tau ke aku rapat ngan lelaki la apa la.
merepek2 tau.
pastu boleh pulak lepas tu dia peluk aku ok.
cakap. saya bukan apa. saya sayang kamuuu. xnak aku buat silap la apa.
e ehhhhhhhhhhhh. ok maybe la dia peluk as abang ke apa. time tu dia late 20's kot.
tapi boleh ke cikgu peluk2 yea?
yang pasti lepas tu aku nangis2 sebab aku takut sebenarnya.
agaknya dia terkejut. dia bagi aku gerak. takut aku lapar tak makan lunch nanti.
sambil jalan tu aku nangis2. orang pelik2 je tengok.
aku pun x ingat kenapa aku nangis.
yang pasti kawan aku yang lelaki dua orang tu tunggu la aku. tapi jauh la.
konon nak tengok aku ok ke tak. ahahah bongok ok.
tapi cikgu tu memang suka aim geng aku la.
suka nak amik tau ngan sapa kita orang 'bercinta' ke apa.

sorang lagi cikgu sejarah aku. cikgu ahmad.
dia ni paling la best.
dia suka buat lawak2. tapi muka serious aje.
pastu kalau garang memang garang melampau.
aku sejarah ni memang fail sikit.
pernah aku kena ketuk sorang perempuan kena denda ketuk ketampi ngan few lagi budak boys.
tak buat homework kot. ke sebab aku ujian markah rendah.
kena ketuk ketampi 100 kali ok.
lepas tu lemah lutut aku.
berapa hari jalan kengkang ok. sumpah sakit nak naik turun tangga.

pernah aku kena teruk ngan dia dalam kelas.
sebab dia mengajar 3 kelas. ada la total 80 students kot.
semua ok. aku sorang je fail paper sejarah. hiahaiahaiaahaiahhhh.
time mengajar memang kena je la aku.
bayangkan setiap baris perkataan dia mengajar. dia akan sebut nama aku.
"betultak nur hafiza"
"kamu faham tak nur hafiza"
"dengar tak nur hafiza"
terkejut2 aku. lepas tu dia kata.
"saya sebut nama awak bukan apa. saya mendoakan awak dapat A lepas ni. kalau fail jugak baik awak mati je la"
hahahahhaa. keji gila ok. kena gelak ngan semua orang.

tapiiiiiiiiiiiii. lepas tu i dapat A ok.
time announce tu dah la kat library. kita orang few month sebelum pmr mmg dok situ untuk ramai2 buat latihan tubi aje.
time announce tu. "nur hafiza!. haaa budak sihat ni. kamu dapat A. 86%. bagusss"
wah kembang bontot. maklumlah. kata ada crush. so boleh eksyen.
cea padahal 80++% je pun. ;p
lepas tu naik kelas merasa la. dia puji melambung.
kata aku patut dapat award peningkatan paling bagus la. dpd fail dpd A.
ceaaaaaaaaaaaaa.

ada sekali tu ngan cikgu math.
aku x ingat cikgu apa.
entah apa kena time tu. kita orang girls dalam 9 orang semua tak buat homework. pakat kot.
ke sorang je buat.
so semua ni kena pukul ngan pembaris panjang kat bontot.
takda la kuat. tapi kena la pukul 3 kali.
semua ok je. kena pukul bunyi biasa aje. pooffss. poooffsss. pooffss
sampa giliran aku bunyi pelepekkkk. pelepekkkk. pelepekkkk.
arghhhhhhhhhhhhh. xsuka.
kena gelak ngan semua orang. cakap tu isi lebih tu.

hahah bila ingat paling lawak.
best je zaman dulu2 kannnn.
zaman kat bbgs takda sangat la cikgu yang target aku.
zaman tu best ngan kawan2 la.
zaman cbn masa aku form 6 drama ok.

sebab aku pemalas gi sekolah.
bayangkan dalam setahun. if campur2 ada la 3 bulan aku tak gi sekolah ok.
yang cikgu2 risau la. takut aku ponteng. agak2 la kan.
aku bukan ke mana pun. aku elok tido atas katil rumah.
mama pernah cakap, "kalau cikgu kau nak jumpa ke apa mama taknak layan ye"
ada sekali tu penolong kelas aku, wen hui ni tiba2 bagi aku surat merah.
konon pengetua nak jumpa mak aku sebab tak pergi sekolah ok.
cuak gila aku seharian. sebab aku tau mak aku takkan nak pergi.
sekali nak balik tu geng2 aku bagi tau dorang main2 ok.
dorang yang buat surat tu nak kenakan aku. cibai gila weyhhhhhhhhh.

pernah jugak mama datang sekolah nak amik report card.
jumpa cikgu kelas aku. cikgu tanya la pasal aku tak pergi sekolah.
mama cakap la. aku x ke mana pun. ada je kat rumah.
pastu boleh la mama drama nangis kata dia susah hati sebab aku malas la apa.
what???? lepas tu cikgu tu nasihat2 aku.
aku tanya la mama. apesal dia nangis2 pulak kan? mama : "saje je. kena la drama sikit. hehe"
boleh tak mak aku tu.

ish nak cerita memang banyak la.
yang pasti memang betul orang cakap kan.
bila zaman sekolah kau benci gila je nak kena pergi sekolah semua.
tapi bila dah takda akan rindu.
time tu taknak percaya. i mean seriously. siapa yang suka.
but now that diri pun dah kertu.
memang rindu sangat nak balik zaman tu.
fun n care free aje.

so again, selamat hari guru kat semua readers aku yang cikgu yea.

12 Comments:

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

ape cikgu tu peluk2?hish!tu kalau sekarang dh kena dh cikgu tu....gila

ok cikgu sejarah ko tu lg la mulut....tp tergelak gak aku baca td, ade ke suruh g mati..haha!

tp masa aku sempat jd cikgu kejap dpt la rasa kesakitan jiwa nk ajar budak2 ni...maybe betol la nk jd cikgu ni kena gifted br boleh..

Miss Lili@ said... [Reply to Comments]

OHEMGEE...! cikgu apekah yang polok2 tuh...? ade kah one of the K's ??

and hahahaha cakap pasal cikgu ahmad... he's so funny!! i mean, garang.. tapi funny. hahahaha teringat muka garang dia je bleh tergelak.

AziniMZ said... [Reply to Comments]

cite ko mmg lawak pija.. part kene pembaris panjang kat bontot tu paling tklih blah.. ko dulu kena ketuk ketampi sampai 100 kali ada report kat mak ayah tak.. skrg kalo cikgu buat mcm tu lg.. kompem nama glamer sampai ke jpn.. hiks..

cik1356 said... [Reply to Comments]

terharu ai! hahaa! mekaseh la wish yer.. aku rasa cikgu sekolah memang ada tahap sabar yang tinggi. aku ni ajar budak2 besar pun selalu je darah membuak ke kepala. memang rindula zaman sekolah2.. rasa naif je padahal dulu ingat dah gangster abes dah.
aku rasa setiap orang ada kenangan dgn cikgu sejarah. cikgu sejarah aku masa form 5 suara adalah speaker. ko bayang mengajar kat kelas aku, kelas nombor 3 boleh dengar lagi suara dia. belum lagi part tempias air hujan. stress i!

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said... [Reply to Comments]

Thanks for the wish kak!
(hehehe..sebab saya salah seorang guru)

zarazueyin said... [Reply to Comments]

tq for the wish...hehe,
skrg ni bila dah jd guru,
baru tahu mcm mana perasaan guru2 kita dulu...hehe

Tata Azha said... [Reply to Comments]

Peej,

Ko tak gi ker dinner terendak mlm tadi? Mesti cikgu sejarah ko Ada.. Hehehehe.

Aku jeling2 gak kot terserempak ngan ko, yg aku pasan Kak sue, itu pun sbb dia jual tshirt kat luar tu :D

chics said... [Reply to Comments]

HAHAHAH mak kau lawaklaaa, kalau mak aku memang dia akan betul-betul nangis ambil cakap "mak mintak ampunnn dengan awak na, tolongla pergi sekolah. Dengarla cakap mak ni" diikuti dengan drama sebabak

tapi cikgu yang peluk kau tu keji, boleh file for sexual harrasment ok!

peej said... [Reply to Comments]

buyui - kan. aku mak aku pernah suruh aku jadi cikgu. hishhh. x dpt aku bayangkan aku jadi cikgu. mcm x seswai aje. ;p

lilia - iye laaaaaaa. one of the k la. siapa lagi pun kan. cikgu ahmad best kan. tapi takut kat dia. sebelum masuk call dia mesti stay up hafal2. takutt. xleh jawab kena denda.

azini - tak berani report ok. lagipun memang salah aku pun. tapi ye kan. budak2 sekrang semua nak ngadu kat mak bapak. tah apa2 tah.

cik1356 - selamat hari guru. bagus kan. aku tak tau aku jenis sabar ke tak. sabar satu hal. aku jenis cembeng. kang ada nangis je kerja aku. heheh. whahahahaa. bila kau ckp speaker tu kelakar. sebab jonet suara kuat. orang selalu ckp. walaupun dia kelas lain tapi rasa mcm sekelas dgn dia sbb suara kuat sangat.

lord zaza - thank u dik. *gulp* walaupun pangkat adik, kalau orang tu cikgu aku mcm takut2. hahah.

zarazueyin - ure welcome. bagus kan. orang2 tertentu je boleh jadi cikgu ni.

tata - tak pergi. eh kau terendak ke. sorry la aku ni lupa2 kadang2. buat kat mana eyh? aku tak amik tau pun. hampeh.

chics - over kan. siap lepas2 tu cikgu aku terlebih concern ngan aku sebab sian tgk mak aku. padahal mak aku gelak2 je ok. keji gila.
keji kan cikgu tu. tapi zaman2 tu mana la reti sexual harassment bagai ni.

Aracy Flavia said... [Reply to Comments]

LOL part pembaris tak tahan oke... :DD hoh? CBN eh? eheee.. cbn sisters la kita ni. :DDD

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Arwah bapa mertua aunty seorang guru. Adik beradik uncle semua masuk universiti samada dalam dan luar negara. Memang arwah mertua aunty tu sangat garang semasa mengajar sbb tu anak anak dia takut. Tetapi dia adalah seorang mertua yang sangat sporting dan best. SELAMAT HARI GURU ABAH, huhuhu sediiiih la.

peej said... [Reply to Comments]

aracy - a ah tapi time form 6 aje. itu pun sebab vi n st john dah full. haha keji. nak masuk sekolah lelaki kan. ;p

sh rosidah - sedihkan aunty if teringat2 ni. pija lately rindu kat arwah maktok. walaupun time dia ada dulu asyik la gaduh ngan dia. haha. saya suka buli dia. al-fatihah untuk dua2.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...