Instagram : @peejburhan

ok entry penutup menjawab segala persoalan.

wah as usual samada tajuk aku tah apa2.
tak pun tajuk nak exclusive aje.
ni tajuk ala2 artis dalam magazine.
konon nak manjawab segala persoalan wartawan konon.
lempangs baru tau.

ni kira entry penutup krabi la.
tepek gambar last day.
blk n all.
sambil2 tu aku jawab la segala persoalan.
ramai tanya kat entry la twitter la. fb la.
tak terjawab aku.
so jawab sini sekali harung la ye.



ok ni pasal costing dulu.
so korang boleh la budget2.
sebab ada few yang tanya ni student n all.

ok untuk flight.
aku order masa ada promotion tu.
so aku dapat pergi balik + makanan nasi lemak 2 + skybus from klsentral tu lcct 2 = rm300
ok la kan. aku plan nak ke bali lagi. tapi bali ticket mahal.
ni kita orang tempah dalam sebulan awal macam tu la.
maybe if korang tempah lagi awal murah lagi ke.
or ada promotion ke apa lagi murah.

n no. aku tak amik package flight n hotel ke apa.
aku beli asing.
untuk hotel lak aku book daripada agoda.com
tengok situ macam2 ada.
masa nak search tu keyword tulis aonang. sebab krabi ni besar. :)

masa kat sana aku dok white sand krabi resorts.
dia senang nak pergi tempat makan.
semua ada la. shopping, massage semua dekat2 aje.
tengok map ni.
nampak tak mc donald's tu?
ha kita orang dok situ.
kedai makan banyak area2 tu.
ke atas takda apa sangat la. dia banyak ke bawah.

mengikut nasihat noy.
kalau nak carik tempat tinggal.
carik yang dpd mc d tu.
sampai la ke area bar depan pantai tu. senang la hidup.
semua within reach je.
ada banyak la yang best2. macam kau tgk kat map ni.
krabi resort la apa. mmg la class. tapi bukan walking distance la.
unless korang tak kisah nak naik tut-tut je memanjang. then its ok la.
tak pun maybe korang takmo berjalan sangat.
nak honeymoon je dalam bilik. then boleh la pilih2 lain ke apa.

oh anyway. tempat tinggal tu.
aku tak ingat la semalam berapa.
tapi amik duluxe room tu tak silap untuk 5 malam tu. sorang bayar rm381 aje. :)

duit daripada airport ke aonang.
if naik taxi 600baht = rm60
so if korang ramai2. bahagi je la ye.
if naik bas satu kepala 150baht = rm15
pergi balik sama. so pandai2 la budget ye.

aku bawak duit belanja tak banyak pun.
aku bawak 7000baht aje.
kat sana aku cucuk lagi 2000baht. heheh.
konon taknak shopping. tak menahan weyh.



untuk makan2.
if korang makan kat gerai2 motor tu. satu lauk or nasi goreng ke apa.
dalam 40baht la satu lauk/meal. kira rm4 la.
if yang jamai restaurant tu aku tengok up rm1 la.
makanan dia 50baht satu. tapi berbaloi aje. sedap pun ye kan.
air lak depends la. 20baht ke bawah rasanya.

aku banyak abis duit kat makan la.
nampak je nak beli. makan la, minum la.
n hotel tu dekat ngan 7-e. so ada je aku beli.
kat hotel mmg everyday dapat 2 air mineral free.
tapi katanya gedik aku mau air perisa2 so beli la yea.

kalau kedai makan yang ala2 exclusive sikit.
makanan dia range 150baht to 300baht la.
sama mcm kita kat sini if makan tempat mahal sikit kan.

so makan kau akan spend dalam rm20 max la sehari.
untuk lunch n malam.
pagi breakfast hotel dah bagi.
lunch pun kadang2 dah saving sebab if kau ikut tour. lunch dorang provide.

untuk tour pulak.
aku dah bagi tau harga kan.
n korang pun dah tgk pic.
ni list dia.
pandai2 la carik yang murah yea.
sebab agency ni bersepah2. ada yang over priced.

phi phi island - 900baht
1/2 day kayaking at ao thalane - 400baht
4 islands - 400baht
safari island tour - 1100baht

safari island tu buy 1 free 1.
harga asal 2200baht. so bahagi dua la.
so careful yea.
sebab ada pompuan thai tu ngan bf dia yang pergi sekali ngan kita orang tu kena 2200baht sorg ok.
sorang lagi mat salleh ni pulak kena 1800baht.
phewww.

pergi tu takyah la bawak air ke apa.
sebab air dapat. untuk yang island2 tu la.
tapi aku bawak la chips untuk makan2. maklumlah dah mandi laut tu kan lapar je perut.

untuk shopping lak.
as usual dorang akan bukak harga gila besar.
pandai2 la korang tawar.
dah kena ada kat otak la korang nak berapa baju2 tu.
dia bukak 350baht. kau try je 150baht.
paling2 dia bagi 200baht la. ;p
if dia tak bagi tu blah aje.
banyak lagi kedai.

standard segala t-shirt, singlet = 150baht
singlet dress = 200baht try tawar byk tempat tu mmg paling low leh dapat.
bikini size aku = 500baht
cotton dress/blouse 250 = 250-300baht
pants jenis cotton yang baggy2 tu = 200-250baht
sunglass = 150baht
bag kain besar = 150-200baht

macam2 lagi la.
untuk massage, meni pedi.

hot oil massage = 300baht
thai massage = 200baht
meni + pedi = 400-500baht

hmm tu je la kot.
so korang dah boleh la budget2 yea.


ok ni lak ada yang tanya dia student.
kalau nak buat trip kat krabi ngan kawan2 berbaloi tak?
bagi aku depends.
kalau kau takat nak lepak je takda ke mana.
aku rasa aonang takda apa la. biasa2 aje.
baik pergi phuket or phi phi island terus.
katanya party all night long la apa.
krabi ni lebih kepada chill la.

tapi kalau budget lebih.
macam yang aku tulis kat atas ni.
so hari2 kau akan buat aktiviti n all.
aku rasa memang best la. takda la buhsan aje kan.
so if pergi. andai kata korang pergi takda la sampai 6 hari ke apa kan.
if boleh diberi pilihan. aku cadangkan kau pergi phi phi island tour tu.
and satu lagi yang safari island tour tu. sebab serious water rafting tu fun. sukaaaaaaaaa. ;p

kalau nak lagi budget. ada hotel yang lagi murah2.
sebab ye la. bukan nya kau lepak bilik sangat ke apa kan.
tapi aku ni if pilih kat agoda tu. aku suka baca review.
kalau ada orang complain toilet sesuatu je aku x suka.
aku bab tu memilih sikit. adalah tak suka la if toilet tak best kan. ;p
tak tau la orang tu cerewet ke apa.
tapi so far la. aku kan 10 kali gi toilet sana sini.
kat thai ni toilet memang terbaik la bersih n all.
bau pun takda.

itu je la kot kan.
ada apa-apa lagi ke teringgal.
senang cakap.
tak campur flight n hotel.
perbelanjaan aku selama 6 hari 5 malam kat sana adalah rm900 sahaja.
tu pun sebab aku shopping n suka makan makan makan.
if not tak yang la cucuk duit lagi kan. heheh.

ok tu je. bye.


15 Comments:

Jantan Uols said... [Reply to Comments]

harus mak berkunjung nyahhh!

nina said... [Reply to Comments]

best la your beach holiday nihhh...krabi should be my next holiday destination....so u rasa patong or krabi lagi best?? im jealouss with all the activities korang buat...the safari tour look very interesting...i shall start planning my trip jugakk..hehhehe

peej said... [Reply to Comments]

jantan uolls - harus. sila ok. cuci mata juga best. ;p

nina - susah nak komen sbb tak pernah pergi patong. fikir next destination nak pergi sana. tapi rasanya if suka malam yang lebih meriah rasanya patong better kot. entah. krabi ni chill sikit la.

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

best2!baju2 tu kan ade ke size2 kita tu?banyak x?[itu yg aku tanya kan dlm byk2 ko bgtahu?hahaha]

peej said... [Reply to Comments]

buyui - ada uolls. tanya kat situ, "u hep my size? big big one" hahha. terus dia tunjuk. :D

sweethOneY said... [Reply to Comments]

yeay! thanx!!! bolehlah aku buat bajet utk honeymoon bulan 1 nnt. haha. matiklah lambat lagi, kawen pun belum honeymoon dah plan dlu :P

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

hahaahahahaha!ok aku bisik kt dia nnt [mcm la org keliling buta x nampak aku size cmne kan lg mau bisik2] hahaha!

Affy Ronan Affandy said... [Reply to Comments]

Tq Kak,if saya balik je dh lupe dah brapa budget.eheheh

aienhanifiah said... [Reply to Comments]

Thanks Peej for the info! Before this mcm plan nk pg either Bali or Phuket next yr, tp lps bace ur blog post, tros nk g Krabi! N confirm akan tiru ur itinerary hehe

linda said... [Reply to Comments]

Saya setuju kat sane toilet depa adalah bersih, saya penah pegi trip Phi Phi Island, punye ramai orang atas cruise tu, toilet ade 2 je, tapi x berbau langsung, sangat felik okeh, hehehe

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Thank you peeja penerangan yang sangat complete, uncle tu kalau pergi bercuti nak tido hotel yang best,makan yang best dan aktiviti shopping yang best, auunty pulak sempoi je yang penting sekali bilek air yang best tapi kat sana bilek air memang best.

doll said... [Reply to Comments]

klu nk ke krabi sure carik balik entry nie..very detail, bagus peeja!

jonet tu ceria sokmo kan?every pic senyum jer..very sweet girl..

doll said... [Reply to Comments]

klu nk ke krabi sure carik balik entry nie..very detail, bagus peeja!

jonet tu ceria sokmo kan?every pic senyum jer..very sweet girl..

peej said... [Reply to Comments]

sweethoney - wah jauh betul plan. tp ok aje. boleh dpt tiket murah ke apa kan.

buyui - banyak la ku punya bisik. macam dia paham.

affy - ah tak faham. maksudnya apa itu?

ainhanafiah - ok aje. bali pantai xbest. sesuai utk org yang surfing. krabi ada byk pulau2 pantai lawa la. mandi pun syiok aje. n byk aktiviti. bali ada jugak kot. tp mahal sikit lg la.

linda - kan. sangat bersih. ke ada yang kotor? kita je bernasib baik. heheh.

sh rosidah - ikut la aunty. keselesaan kan. papa n mama pun jenis suka yang bagus2 punya hotel la apa. kita orang ni pulak hotel tu nak tido n mandi je. lain2 keluar. so biasa2 sudah. hehe.

doll - dia mmg. hati pun sangat baik. tak pernah buruk sangka ke apa ke. nak tgk marah pun susah. happy je dia. kesayangan tu. ;)

sweethOneY said... [Reply to Comments]

hee, tu lah. tiket dah beli dah hari tu lagi. itu yang dulu dr mak andamnya. haha. over kan.

so kebetulan ko g krabi, bleh la tgk2 tips nya :D

TQ!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...