Instagram : @peejburhan

kot ye pun kemaruk.

semalam aku baca blog green apple.
pasal tudung2 tu.
aku pernah la tengok pic2 tu.
n rasa macam2 jugak tapi malas nak buat entry ke apa.

aku dah rasa disturbing banyak kali.
macam banyak kali aku nampak budak2 perempuan.
jenis pakai konon fashionista abis la. jenis hijab2 la apa tah trend sekarang kan.
body mmg terbaik la. tetek besar. bontot lentik gila.
baju dia ketattttttttttttttttttttttt sangat. kalau baju kecik takpa. suka hati la. style masing2.
ni macam 2 size smaller than her ke apa.
so aku macam. motip kau pakai tapi aku rasa sexy semacam aje.

tapi macam biasa la.
takleh cakap lebih2.
kang keluar statement, "janji dia tu bertudung. kau tuuuu?"
macam tah apa2 kan. ok tudung. tapi cara tu. pelik benar aku rasa.
ada sekali tu aku nampak dia pakai tudung jenis shawl tu. ikat belakang.
tapi kasi keluar fringe. aku macam pelik.
nak kata dia jenis free hair nak style2 tak. ni memang jenis pakai tudung.
so aku confuse di situ.
semalam keluar nampak ada kakak ni.
aku assume kakak la. sebab dia dah ada 2-3 orang anak. paling besar darjah2 kot.
dia pakai tudung awning biasa tu la kan.
tapi pakai baju baby doll tu.
lengan dia lebih sikit je dpd bahu.
leher depan belakang lebar sikit.
so tudung kecik. terselak2. nampak leher2 tu.
aaaaaaaaaaaaaa.

ok fine.
orang akan cakap, "cara masing2".
ye la der. *cea cakap gaya adnan sempet. haha*

then tadi ni saje tengok facebook.
tengok apa yang ada kat news feed.
nampak ada pic. click la.
pic ini.

iklan pelansingan badan dpd salah satu syarikat la (malas nak sebut) keluar kat paper.
kau nampak apa yang aku nampakkkkkkkkkkkkkkkkkk?
kat blog green apple ada tepek pic similar macam ni.
tapi tu nampak macam saje2 main2 dalam bilik ke apa.
ni keluar paperrrrrrrrrrr weyh. untuk iklan pulak tu.

sekarang salah siapa kau rasa?
ada orang salahkan syarikat tu sebab tak peka.
bagi aku tak. sebab syarikat tu aku rasa bukan syarikat melayu or muslim ke apa.
so maybe dorang tak tau.
tapi hakak ni. haaaaaaaa hakak ni kenapa?
tebiat ke apa pakai tudung tapi pakai dress pendek.

takkan la orang tu suruh pakai macam tu. terus kau pakai aje.
stand up for urself la. cakap la tak boleh. educate orang2 tu.
ni ikut suka aje.
its either pakai yang sesuai ngan tudung.
tak pun kalau dah nak sangat feeling pakai dress. bukak je la tudung tu.
takda la nampak kurang cerdik ke apa kan.

apa2 pun.
bagi aku. salah dia satu aje.
dia kemaruk lagi teruja sebab nak masuk paper n mags kot.
tu yang apa orang suruh buat aje.
haih kesian.

nway, aku dapat rasakan iklan ni takkan lama.
nanti mesti akan jadi isu.
tu la kak. penat posing nanti iklan kena tarik.
lain kali pakai je kebaya ketat kak.
kan ramai buat macam tu.

ok tu je.
ta-ta.

p/s : ni pandangan aku. jangan nanti ada yang sentap ke apa pulak. manusia ni ada macam2 pendapat kan. korang pun mesti ada pendapat korang. kannnnnnn.

30 Comments:

ceritacherita said... [Reply to Comments]

actually kalau bertudung tetapi seolah2 seperti berbogel (meaning pakai tudung tapi baju ketat sana sini, or terdedah) dosa dia adalah lebih berat dr yg tidak memakai tudung. walauhualam. aku pernah nampak pompuan pakai tudung tapi baju low cut, tetek tersembul, terkejut aku.

dr aku yg tak bertudung :)

mrs.shaf.e said... [Reply to Comments]

oooomygosshh ooomygooosshhhh!!! seriously... i havent seen those fesyen dkt KK..seriously sya culture shock tengok..i read urs and Greenapple's..i mean apa kess la weiiii pakai tudung tp baju mcam tu??

'coco

スマイル fzdllh. said... [Reply to Comments]

betul betul betul, setuju dengan pendapat peej!
janganlah sampai macam tu sekali, pakai tudung tapi pakai skirt, dah mcm menghina agama je. T.T

Wirdalisa said... [Reply to Comments]

Ataupun maybe dorang pey muka kena photoshop atas body-sapa entah?

Watever lah. Orang sekarang banyak pelik2. :P

FaznFaz said... [Reply to Comments]

heheh... 1st time komen sini, tapi seriously, it's an insult to org bertudung!!! ada mak member pernah cakap, pakai tudung nih tanggungjawab besar, takyah pikir malu kat orang, pikir malu kat tudung!!!

MK said... [Reply to Comments]

dek peej: walaupun akak bertudung & memakai baju kecik juer, tetapi..tidak le sampai begitu rupe. memang kesian! sebab umm.. tak cantiklah buat gitu. mcm tak kena gaya. tah la.

psl tudung hana tajima tuh. akak tak berani nak try.. rasa mcm selekeh je. tp dak hana tu pakai mmg lawa lah. ontah laaa peej pilihan masing2.

LadyRye said... [Reply to Comments]

aku kan,

aku dah banyak kali kena bambu pasal kes tudung

orang bertudung sentap dengan aku

tapi depa tak paham, aku kutuks tu untuk orang bertudung yang tak paham apa fungsi tudung tu..

macam cik kak dalam iklan tu la..

tapi last sekali, aku yang kena 'bodoh' sebab aku freehair lagi nak tegoq orang bertudung!

cis!

~aNNa~ said... [Reply to Comments]

sangat setuju okeh! kekadang tu siap nampak butt crack okeh! jadik malu bila my bf yg non muslim ask me 'whats the point of them wearing tudung'. in my opinion, org bertudung skang ni just pesen je, bukan menutup aurat. derang tak paham kot rules & regulation bertudung ni

-anna-

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

aiyohhh masalah la ni........

aritu aku nampak sleeveless pki shawl lilit2 bagai?apakah?

Nailah Azman said... [Reply to Comments]

Kalau niat tak betul nak berhijab, macam itu lah ghupanya! Huhuhu.
Kena betulkan niat dulu, baru seiring semua.
Most of them jd mcm tu maybe sbb nak berfesyen semata dan bukannya nak turut perintahNya. ;)

mum2h said... [Reply to Comments]

nak pinjam gambar tu..nak share kat fb!!! Ayooo buat malu org pakai tudung je la.

mum2h said... [Reply to Comments]

nak pinjam gambar nak share kat fb! Ayooo buat malu org pakai tudung laaaaaaaaaaaaaaaa

estee_8980 said... [Reply to Comments]

bg aku simple je...
kalo aku pakai pelik2...aku sendiri yg memalukan diri sendiri...so better b4 keluar rumah tgk diri kt cermin..kalo tk..hakak dan keluarga hakak yg malu...wakaka

strawberi said... [Reply to Comments]

sengal tau org yg pakai tudung tp rupa cam telanjang..euwww..sula je org camni..memalukan org pakai tudung je tau...aku plg tk suka la..
sekian..dr aku yg tak smpurna

cc said... [Reply to Comments]

bodoh piang! gedik sgt nak masuk sokabar la tu sampai tak blh nak pikiaq. haa amik skrg 1 malaysia nampak kebodohan dia.

aku #emosi tgk org2 gini. blh tak bodoh tu simpan2 sket utk hari esok dan lusa?

green apple said... [Reply to Comments]

Ok.

Orang macam aku ni takleh komen lebih2 sebab aku tak pakai tudung. So kalau tak pakai tudung otomatik kau dikira jahil agama banding yang bertudung (no offense tapi secara teorinya begitulah)

Tapi kalau kau bertudung tapi pakai dress takat betis? Errrr....??

mamasuri said... [Reply to Comments]

huhuhu...
kot2 gambor body tu cut n paste gamaknya...
aku pun no comment sbb aku pun berfree hair lagi..huhuhu

aMyErInAiMiE said... [Reply to Comments]

Apekah tudung ngn dress pndekkkkk??!!? Hishh..disturbing

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Peeja cakap pasal orang bertudung memang tak akan habis, aunty pun free hair juga, senang je pada aunty tak bersedia jangan pakai, kalau pakai pun aurat kepala je ditutup, aurat lain semua dedah sana sini tak guna juga, janganlah kalau orang tegur nanti cakap at least dia bertudung itu adalah alasan yang paling bodoh pada aunty dan kebanyakan yang bertudung sekarang bukannya ikhlas tapi terikut-ikut orang lain. Kalau orang bertudung nak marah aunty pun marahlah ada aku kesah!

:: myzaa :: said... [Reply to Comments]

salam...

ooo..susah skang ni sebab ramai yg anggap tudung tu fesyen..bukan kewajipan nk menutup aurat..

kadang2 tudung sebab nk tutup rambut rosak..or tudung maybe de lovebite..

muehehehehe..wah da jadi setan aku ni..

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

pendapat kite la.. nk berfesyen, fesyen la jugak tp berpada-pada. hidup ini hanya sementara.. :)

peej said... [Reply to Comments]

cherita - macam2 ada kan. tp katanya kita pun tak bertudung. so takleh la komen lebih2 kan. ;p

coco - eh mana lamaaaaa kau menghilang. kejap2 nanti baru kau muncul kan.

fzdllh - kan kan kan. tp kang aku cakap orang kata aku apa kurangnya pulak. tp ni mcm pelik sangat kan. wth.

wirdalisa - tapi if la photoshop. maknanya apa? pusat pelansingan ni menipu la kan. mana boleh photoshop. tipu. macam tu aku pun leh buat aku jadi kurus. kan.

faz - haha aku pernah kena sound ngan cikgu masa form 6. sbb aku pakai tudung sbb rambut aku blonde n tindik banyak. cikgu tu kata "i abuse the tudung'. sentaps.

MK - kan. tudung ni ada orang2 yang kena kot. entah la. tapi mmg pakai tudung n skirt mcm tebiat nak mampos sangat kan.

rye - sebab tu aku malas. paling nyampah orang jawab. kubur masing2. apa2 aje la yea. tp yang ni mcm melampau sangat kan.

peej said... [Reply to Comments]

anna - esp sekarang kan. datang style hijab la turban la. mcm2 la. takleh terima akal betul. apakah ini semuaaaaaaaaa. tapi kadang2 aku suka jugak tgk rasa mcm style abis. tp kadang2 tak kena gaya.

buyui - style ok.

nailah - kan. tak salah berfesyen tapi jangan terlampau kot.

mum2h - pinjam la. saya pun pinjam dpd someone ni :) dpd fb.

estee - kannn. macam blog green apple cakap la. apa tak tengok cermin ke before keluar. mungkin bagi dia lawa kot. sama kes mcm bebudak AF. dia ingat suara dorang sedap kot.

strawberi - hoih marahnya. tp tu la. siap masuk iklan kan. macam mana boleh lepas ntah.

cc - kan. buat malu je. haih macam2 orang kan.

green apple - kannn. biasa la tu. tp kadang2 dorang lebih2. tu la. fesyen baru kot. tak faham aku.

peej said... [Reply to Comments]

mamasuri - cut n paste lagi la tak boleh. maknanya dia menipu la kan.

erin - kannnnnnnnn.

sh rosidah - hahaa. tu la kan. tp tu la standardnya. siapa yang tak pakai tudung jangan nak sound2 org pakai tudung. tapi sebenarnya lebih kurang je. ;p

myzaa - wsalam. tu la kan. esp sekarang dah ada macam2 style. lagi ramai orang tiba2 nak pakai hijab. sebab kononnya dah boleh fesyen. tapi ada yg mmg lawa. ada certain tu la macam ala2, 'alamak terlebih sudaa'. hahaha.

Daily Dose Of My Ramblin' said... [Reply to Comments]

OMH! I showed this picture to my american friends (yg non muslim) derang mcm confuse and made this remark "Isn't that contradict with your religion?"... ha kauuu..... kapir pun tahu... tettttttt!!!!

nifalnin... said... [Reply to Comments]

setujuuuuuuuuuuuu... memang nampak x berakal la akak ni pki mcm tu... ekceli pernah nampak yg real jugak.. biase jd pd ibu2 peknen yg ske pki maxi2 nih... atas bertutup tp bwh tenganga.. atleast, klu agak2 singkat pun maxi tu pki la lengging ke kan.. klu pki lengging, maxi yg labuh tu boleh tutup peha... ok wat... asalkan bj tu longgar n x menjolok mata... if pki tudung tp still pki sendat2, same gak nilainya dengan yg pki seksi-meksi nih... baik x yah pki tudung terus... wat tambah dosa lg ade... haish...

Hazzel said... [Reply to Comments]

yess! aku pn perasan iklan ni dlm metro semalam & also snap nak masuk kan dlm forum. gila super bangang la! baik ko telanjang jek klu nak tunjuk body sgt kan!

JH said... [Reply to Comments]

Aku tak boleh terima statement "I tak pakai tudung so I tak boleh komen lebih2". Apasal aku tak leh komen, dah depan mata aku. Kalau korang nak komen aku ni "free hair" boleh pulak kheennn? Piirah, double standard!

Ok, thanks peeja, I tumpang space utk emo jap..

Mimy Hamid said... [Reply to Comments]

aku sependapat ngan ko peej...pakai tudung biar berpada la...tunjuk betis..aurat kah??

khemy said... [Reply to Comments]

Peej aku rasa photoshop la...kakakaka..kesian kakak tuh...

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...