Instagram : @peejburhan

Pergi mati la kau.

Aku rasa aku pernah cakap kot.
Aku ada tahap ketakutan yg kronik terhadap lipas.
Ada orang macam geli2 je kan.
NO! Aku adalah tahap phobia ok.
Aku akan menjerit mcm org gila.
Terbau pun aku dah paranoid.
If time nak tido n aku nampak lipas. Aku terus takleh tidur ok.
Selagi aku x nampak lipas tu mati.

So 2-3 hari ni tiba2 toilet aku ada lipas.
Time tu aku tgh sibuk berus jamban.
Dia nyorok celah2 tu kot.
Whattttt? Mcm mana lipas ni boleh wujud.
Ok mmg aku ada bukak sikit tempat salur air tu.
Sebab takmo bila mandi rambut sangkut ke apa.
So aku beranikan diri. Sembut lipas tu sampai masuk lubang. Selamat.
Siap tutup semua lubang tu.

Then few hours later rasa nak beraks.
Masuk. Sesedap layan diri nampak lipas tu lagi.
Aku yakin lipas yg sama. Cara dia pandang aku mcm bengang aje.
Wahahahah tiba2 kan. Ok aku dramatic.
Aku dah jerit2 panggil noy kata ada lipas. Noy suruh bunuh.

Ok tahukah anda. Tahap ketakutan aku.
Walaupun lipas dah mati pun aku ngeri.
Pernah mama suruh kutip lipas mati.
Nak pegang mmg x berani.
Nak balut tisu buang pun takut. YES that bad ok.
So amik la kertas. Kira nak pungut lipas tu. Then buang.
angkat je. Aku menjerit2.
Aku rasa mcm lipas tu bergerak2.
Padahal mmg x pun.
Menjerit2 sampai terlepas kertas n tercampak2 lipas tu. Uwaaaa x suka.

So nak bunuh lg la scary kan.
Nanti if ketuk ke apa bunyi kreok krek2. X suka.
Even pakai kasut nak pijak pun takut.
Selalu terbayang dia boleh panjat kt kaki. :/
So selalu if kat toilet.
Cara bunuh ialah bg dia tergolek.
Pastu aku pam body wash ke. Shampoo ke. Kejap je dia mati. Miahahahah.

Tp malam tu. Aku sembur kan dia xnak tergolekkkk!!!!
Dia stock tangkas gila siap nak naik dinding la, jamban la.
Aku dah jerit2 takut siap keluar toilet x pakai seluar ok. Hahhaha
Noy speechless je.
Then beranikan diri. Sembur jugak bg masuk lubang. Susah nalk bunuh.
Terel gila. Mcm komando pulak lipas ni.

Tu xpeeeee.
Ni tadi. Kali ke 3 aku masuk toilet.
2 days later. Muncul lg lipas tu usha aku buat muka tak puas hati.
Gigih aku sembur sampai dia tergolek. Yeayyyyyyy!!!!!

Cepat2 amik jonhnson baby body wash kasi picit2. Relax je dia geletik2 ok.
Pastu aku amik dettol handwash pulak tambah. Kejap je mati.
Oh aku selalu pikir dia xleh tahan dettol. Dettol kan konon kuat bunuh bakteria. Hahhah.

Maka kat atas tu la mangsa nya.
Korang biasa tak buat cara ni?
Ke korang selalu bunuh cara lain?
Ke korang x takut lipas. FINEEEEE!
Aku jealous sebenarnya.

P/s : motip cerita pasal lipas? X boleh blah ok. Hiahahahah.
Sent via BlackBerry from Maxis

33 Comments:

kakakdegil said... [Reply to Comments]

Jaga jaga peej..
Malam ni dia masuk dalam mimpi...
Hihih

Peejaaaa...peejaaaaa

peej said... [Reply to Comments]

uwaaaaa. keji ok. takuttttt.

afiq said... [Reply to Comments]

pijak. hempas pakai penyapu.

cik1356 said... [Reply to Comments]

hahaha! tergelak pulak, sian ko. memang kalo fobia terer bab memikir bukan2.ofismet aku pun dulu fobia dgn lipas.ehehee..
aku sembur dgn ridsect je, xpun ketuk laju2 dgn batang penyapu.tp aku geli sikit dengar bunyi kruk kruk tulang2 patah tu..sama mcm orang suka penyetkan nyamuk.
aku ni dgn lipas xdelah takut, tp agak sakit ati kalo dia terbang2 sebuk hinggap kat kita. jari jemari dah la tajam.tp aku mmg anti dgn katak. ahahhaaaaa! imaginasi aku, katak boleh lompat dan melekap kat badan. oh my!

Gimi said... [Reply to Comments]

tak takut tapi geli...kita pijak je, terus mati...guna cara lain macam seksa je dia

vagg© said... [Reply to Comments]

hahahahahahaha kuar xpakai seluar.
ok aku xtakut lipas, tapi tikus.
mmg gile punye takut n geli. dalam family ni sume dh tau sampai kan anak2 sdare pun sama tahu aku takut tikus.siap kalo ada dlm tv, tetibe kuar tikus, diorang dh warning awal2 suruh aku tutup mata.

hahaha ko ok lg boleh berada dlm bilik air bersama lipas tu. kalo aku, mmg histeria la. dlu dh biasa histeria nmpak tikus. skang je ok sket.

dlu buku biologi ada eksperimen tikus kan.. aku siap gam mana2 muka surat yg ada gambo tikus wakakakakakaka

Liz Rohaizat said... [Reply to Comments]

aku mmg takut lipas. kalau kat rumah parents, aku rembat pakai penyapu lidi. tapi kena rembat kuat2. kasi leper terus. kalau x kuat, nanti dia ala2 kejar kita pulak.

kalau time tade penyapu lidi, aku sembur pakai aerosol yg khas utk lipas. mmg cepat je mati sbb formula khas utk lipas.

ko tau tak, lipas ni antara haiwan yg paling tak kompleks. kajian menunjukkan, ia mmg lambat mati. even kajian juga mendapati, kalau la ada bom atom jatuh, lipas antara haiwan yg lambat mati sebab diri dia tak terlalu kompleks. silap2 boleh survive dan mutasi.

rosdiana said... [Reply to Comments]

maknanya aku tak keseorangan di muka bumi ini yang sangat ketakutan dgn lipas. dah la busuk, laju, samtaim buleh terbang, pandai berpura-pura mati rupanya pitam jer. arrghh! berbicara tentang dia je dah buat bulu tengkuk aku meremang.

*festaim komen, sebelum nih baca dan gelak gegar2 senyap2*

syazana said... [Reply to Comments]

Hahaha...pijak je..kalau dah ada bunyi tu..maknanya dia dah mati lah tu.ops..tak takut lipas tapi sangat geli dengan katak =p

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

paham maksud geli lipas..tp kes ko ni takuit lipas dh ni...hahaha!

nanti kan mak pak dia suami dia [kompidenn je aku lipas betina] dtg nuntut nyawa anak dia..hahahaha!

Hariq-Sha said... [Reply to Comments]

benci gila lipas!! geli gila punya geli ok! T____T

sweethOneY said... [Reply to Comments]

aku pun sama. ketakutan melampau kt lipas. menjerit2 smbil melompat2 sambil pegang ridsect. sprayyyyyyyy dia byk kali gila sampai mampos

kalau yang stok kuat sket tu, sebelum nk mampos tu siap leh terbang2 lagi. gila la dramaa.. takut n benci gila ngan lipasss

tapi aku br taw yang guna syampu pun lipas bleh mati ek. ok2! akan ku praktikkan pasni klo terjumpa dorang

nasaoji said... [Reply to Comments]

aku ingt, aku sorg je tkut lam ya pa sin tahap gaban, ghupenye, ader org lain pun samer..

aku nengok gambo pun tak le beb...ni kan lak nak tgk real, lari lintang pukang!..

bc n3 ko nih, bab natang tu, aku skip!..hoohhh...[tetiba penat sb baca bab natang tu].. :( hehe..

Siti Nornadiah said... [Reply to Comments]

i pon benci gila lipas! sebijik perangai kita sama..

tapi entry u drama habis! lawak gila..wakakak..

VFN said... [Reply to Comments]

aku nak share cite lipas ni...
adik aku ni trainer taekwando + ada cam gengster2 sket..yelah...konon hebat kan bley sepak2 org...

tapiiiii


penakut yg amat dgn lipas..anak lipas yg kenit pun tak berani nak pandang..

cara aku bunuh lipas,pegang je sesungut lipas tu.. pastu tarik kepala...heheheh

aNnAsUe'G said... [Reply to Comments]

aku takut lipas. nak2 yg terer terbang tu! lg aku geli bile org ketuk lipas tu sampai terburai isi perot die kaler putih! yuck!!!

tp aku lg geli cacing. kat umah mak aku dulu, kalo cacing ade kat toilet je mesti aku tabur dgn kao attack! mengelenjit die pastu innalillah....hahaha!

oh cicak pon aku super geli!!

juelee said... [Reply to Comments]

aku ingat aku sorang je paranoid lipas.. rupenye ada gak yang seangkatan ngan aku.. kami laki bini takot lipas..

ada satu mlm tu nak tido nampak lipas.. dua2 takleh tido selgi tak mati lipas tu selagi tu mata taknak pejam, terbayang die masuk dalam kain ke hape kan.. hahaha over!

pastu berusaha la laki bini bunuh lipas tu, dah berjaya bunuh baru lah leh lelap...

Misz Rofiexa said... [Reply to Comments]

akk pon sama mcm pija
kalau nampak sepuluh batu blh larik
selagi x mati , selagi tu laa akk takkan tdo punya
dalam takut tu kadang terpaksa bunuh juga...jenuh laa capai penyapu then ketuk sampai mati
lately ni mmg ada lipas dalam toilet, musim ujan kan?
takpon mmg kuar dari lubang saluran
euwww ngeri

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

tengok tajuk awak tu peeja, macam tengah bergaduh dengan orang je tau, rupa-rupanya dengan binatang yang ciput je, penat mak ketawa noks.

Wanniey Othman said... [Reply to Comments]

sama2.. cara menghapuskan nyawa lipas adalah sama.. giler wani pun takut lipas yg melampau.. kalo dulu toilet umah yg lama, lantai simen tu je, mmg byk la lipas kat celah2.. syampu head n shoulder slalu jd alat pembunuh.. hohoho... bile lipas tu da kejung pun takut agi nk buang..

bRaiN fReEzE said... [Reply to Comments]

Hahaha.. paranaoid la ko Peeja! Tp lipas mmg susah nk mati.. Kalo ko cabutkn pale die pun die mampu g nak idup.. mati sebab tak pat makan je! Sungguh luar biasa kan...

Yana said... [Reply to Comments]

Aku pun geli kt lipas tahap gaban.. kalau aku nampak je terus bulu tengkuk aku meremang.. serius beb.. lipas adalah makhluk tuhan yg paling aku benci dlm dunia nie.. tapi biasanya aku guna ridsect jer.. kalau boleh 1 tong ridsect tu aku sembur..hahahaha tu pasal kalau ada lipas my hubby suh anak2 aku jer tlg bunuh.. kalau tak habis ridsect kt rumah, aku kerjakan.. ye la kalau sembur sikit2 nie kang dia terbang wooo..kalau dia terbang lg susah hidup aku.. sbb aku akan menjerit cam org kena histeria ko..

Ietams said... [Reply to Comments]

kelakar citer ni

shuweet said... [Reply to Comments]

aku cam ko gak..sangat takut weih..ngan lipas..nak2 yang terbang2 tu.....kalau ada lipas selagi tu aku tak masuk...aku suruh laki aku atau adik aku bunuh dulu baru aku leh masuk bilik air...kalau kat dlm bilik lak ada lipas memang aku jerit kegelian ketakutanzzz..kekejian ke aku nih?

Che Sue said... [Reply to Comments]

adoi tergelak2 aku baca..ekceli aku sama ngan ko weh!PHOBIA kaw2!time aku dok umah bujang dolu2, toilet bawah aku tak penah dah masuk lepas aku nmpak lipas kat tangki pam tu..aku sanggup panjat tangga naik toilet atas..

and aku pun takley nk bunuh2 sb aku geli amat2! even nk ketuk ngan penyapu pun aku geli!penah try dah if no choice n takde orang nk rescue aku..sekali aku ketuk, sekali aku meloncat sama sambil jerit2..!

selalunyer budak umah aku aa to d rescue..tiap kali aku jerit je dia dah tau sure kes lipas..and now, enche asben aa to the rescue! hehee! sib baik dia jenis brani..if not,tatau laaa!

Shahrizat said... [Reply to Comments]

hahahahahahahaha saya tak takut lipassss , nak berlagak 13 saat jap...tapi kalau cicak ke ekor cicak ke ulat petai ke...mmg sampai ke johor laa ko akan dengan jeritan saya...hahaha

BS said... [Reply to Comments]

Peej,

Ko carik member ko yg jd ahli CNI. CNI ada satu product lebih kurang mcm ridsect. Mmg teror gile bunuh lipas. Aku pon ade beli. Wpun ko sembur arini, dia akan tahan sebulan..maksudnye, kalo ko sembur arini, kalo lipas lain melintas kat tpt ko sembur tu mgu dpn pun, yg tu akan kojol sama. Dahla benda tu tak busuk. Tp mmg lipas mati la.. Harga dia rm13 sebotol tak silap.. Gi la carik..

Aracy Flavia said... [Reply to Comments]

Paling tak suka kalau ada lipas masa nga lpk mamak. ilang terus keayuan. tgh control2 ayu skali nmpk lipas terus diri atas kerusi. pastu ilusi. rasa dia ada kat tengkuk la dalam seluar la,pastu jerit2 tbe2. BENCI! pastu bf i pun sama! lagi teruk dari ni. dia dah macam apa dah klau nmpk lipas. nangis oke! so klau lepak berdua, ada lipas mmg xjadik org dah la kan kami ni :DD

peej said... [Reply to Comments]

afiq - takut ok. penyapu lembik. pernah aku hempuk tp boleh pulak dia panjat penyapu tu. last2 penyapu tu aku campak. takutttttttttttt.

cik1356 - katak pun aku takut. sebab lembik2 geli. katak takleh melekat kat badan kot. tapi orang kata katak kencing if kena mata buta. entah la. tapi cicak boleh melekat ok. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


gimi - takut la nak pijak. tsk. tp sebelum bunuh tu dah baca bismillah. ok kan?

vagg - ok kau mmg tahap kronik ok. aku takut gak tikus. menjerit2 gak la. aku takut lipas n mmg geli even tgk kat tv or gambar ke apa. tapi takda la sampai lekatkan page tu kannnnnnnnnnnnnnnnn. hahahahha.

liz - hahahaha. kelakar la komen kau. dah macam pakar lipas siap ada kajian bagai. tp gila keji semua mati tetiba lipas nak hidup kan. baiklah. akan beli ridsect lipas. yeahhhh.

rosdiana - hiahahhaha. lawak jugak komen ni. apa yang kau type tu semua aku memahami. bau dia pun geri kan. pastu purak2 mati tu yang tak suka tu. uwaaaaaaaa.
oh thanks sebab komen. jangan la sepi2. komen la. supaya aku lak gegar2 baca komen kau. :)

syazana - mmg tak la aku nak pijak. aku nangis kuar air mata darah dulu kot.

peej said... [Reply to Comments]

buyui - hek laaaaaaaaaa. tak a.

hariq - kannnnnnn.

sweethoney - samaaaaaaaaaa. sebab tu aku xmo spray. takut dia terbang2.

nasaoji - kau pun gone case mcm vagg. tp dia takut tikus.

nadiah - drama kan. tp sebenarnya tak. sbb mmg takuit sangat.

vfn - haha sama mcm abg aku ayol. ada ke if ada lipas dia boleh nyorok blkg kitaorg or lompat atas kita orang. lg horror kan. omg!!!!! kau mmg kejam dan sadis. tapi bagus. lain kali aku upah kau je la bunuh lipas kan.

annasuejie - mak mertua ayol geli cacing sampai xboleh makan mee sbb terbayang cacing. haha lawak kan. omg cicak pun aku x suka. sebab pernah kena tangan noy pastu melekat susah nak bg dia pergi ok. uwaaaaaaaaaaaa.

juelee - hiahaha. nasib bakal laki aku boleh harap tak takut lipas. kalau ada aku suruh dia je uruskan nanti. keh keh.

peej said... [Reply to Comments]

rofieza - gagagaga. tak suka kan. yang pelik umah aku atas kayangan pun ada lipas. wth sangat k.

sh rosidah - hiahahha. sbb mmg tak suka sangat la. mcm tolong la kenapa la wujudnya lipas2 ni. troma. troma.

wanniey - sama la. ni masa dia mati ni. punya la langkah kemain besar nak bukak salur tu. pastu nak sembur pun jerit2. gilo. haha

brain freeze - WHATTTT???!!!! serious dah tercabut pun tak mati. ok aku bertambah takut.

yana - kannnnnnnnnnnnnnnnn. sebab tu aku x suka pakai ridsect ke apa. sebab nanti dia lagi menggila n terbang2. tak sukaaaaaaaaaa.

ietams - tak kelakar. sebab troma. tsk.

shuweet - mmg tak la. aku faham. kau bayangkan aku punya takut tu boleh berak halfway pastu cebok n cepat2 lari tak pakai seluar la. lagi keji terbogel2 ok. hahaha.

che sue - kannnn. padahal if fikir macam tah apa2 aje. dah la kecik. kau sepak je boleh melambung dia. tapiiiii...... nak buat macam mana. mimpi ngeri. tak sukaaaaa.

shahrizat - ok ciciak aku faham. tapi ulat petaiiii?? wtf. takleh blah. aku takda la lari. tp geli n rasa xmo makan petai setahun. kembang tekak.

bs - ye ke. bagus tu. wahh. ok sapa kawan aku CNI ah? jadi kerja aku nak mencari lak.

aracy - haha. lawak. aku pernah kerna gak. ada ke lipas elok je atas kepala nak aku. menjerit lari sampai ke dapur kedai ok aku n noy bengong. aku xleh panjat kerusi. roboh nanti. haha.

Sue said... [Reply to Comments]

hahahaha.. lawak la. sebab aku pun same macam ko jugak. phobia, takut, ngeri, menyampah dan segalanya terhadap lipas. aku selalu berdoa agar lipas tak datang umah aku time husband aku takde kat umah. kalo tak, mau aku talipon bomba... bole?

Superstar Suri said... [Reply to Comments]

Peej... sama la kite.. nampak lipas walaupun 100mtr.. rasa mcm boleh kena serang histeria!! Anyway, cara paling sonang nak bunuh lipas bodo setan ni.. tuang je satu puntup listerine kat dia. i usually beli botol spray kecik, letak listerine. kalau dia terbang2, kasi spray, confirm jatuh. bila dan jatuh tergolek dog.. tuang je listerine atas dia. oh btw spray kecik tu memang i standby je dlm handbag selalu sbb senang nak bunuh lipas kecik2 yg ada dlm kete or public toilet. hehe. cuba la ok? amat berkesan!!!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...