Instagram : @peejburhan

expose mistik : kota kinabalu.

Dear Peej,

This is my Expose Mistik's Experience..
maybe x berapa mistik berbanding dengan Lin punya Expose Mistik tapi for me mistik la juga...


Cerita 1

Okay ceritanya mcm ni..a few yrs back saya kerja dekat KKIA (Kota Kinabalu International Airport).
Masa tu belum renovate mcm airport skrg so bangunan tu dah agak kertu la kiranya.
Saya kerja syif so sometimes kerja pagi and sometimes kerja petang...
bila syif petang balik jam 1230 midnite.
Kami kerja kat kaunter, office admin pula terletak kat belakang kaunter.
Office admin akan di tutup at 5pm, jadi kami yg di kaunter xde access masuk ke admin office.
Barrier between office dengan kaunter is a see-through glass door (saya attach office plan supaya senang faham)





Sebelum kerja kat situ dah banyak cerita seram yang saya dengar pasal airport ni.
Staff2 lain pun ada mengadu kena kacau tapi saya bukan jenis penakut so I just take it easy. Satu hari tu saya syif petang sorang2..sepatutnya berdua but kawan MC pulak.
So kerja macam biasa, then bila dekat jam 12 tgh mlm saya rasa nak ke tandas.

Ntah kenapa before keluar dari kaunter tu saya rasa mcm nak skodeng office admin..tapi bukan masuk la just tengok through the glass door saja.
Actually bukan nampak apa pun sebab drg dah padam lampu but still nak juga tengok.
Nak jadi cerita, saya ternampak satu lembaga kain putih rambut panjang sedang floating, tapi membelakangi saya kat dalam office tu.
Terkejut jugak, tapi sempat lagi saya baca ayat kursi.
Masa baca tu that thing macam x senang tau, berlegar2 kat dalam office.
Sampai la ke ayat terakhir, saya nampak mcm dia lari ke atas, then habis baca saya x nampak apa lagi dah.
Peliknya saya rasa macam tenang, x panik cuma terkejut sikit but after dari toilet tu perasaan dah lain macam but saya teruskan baca ayat kursi sampai balik rumah.
Lepas kejadian ada juga sekali dua nampak kain putih terbang dalam office tu tapi kuatkan semangat je la..baca ayat kursi sampai benda tu hilang.


Cerita 2

Kejadian berlaku sekali lagi masa saya kerja syif petang.
Malam tu saya hyper sikit...asyik gelak and gurau2 with my colleagues.
Bila adik saya sampai, dia bawak sorang anak sedara jiran kami.
Budak ni memang biasa ikut adik saya if ke mana2..kira rapat jugak la dengan kitorang. Nampak budak tu duduk belakang, saya cakap la dlm hati 'bagus juga dia tau aku suka duduk depan, siap2 pindah sebelum aku masuk'.

Then dalam kereta ke'hyper'an saya bersambung...gelak2 & galak bercerita with my adik.
At one point saya jadi pelik sebab my neighbour punya anak buah ni senyap semacam.
Sikit pun x menyampuk cerita kitorang.
Selalunya bising je.

Jadi saya cakap dengan adik 'Apa hal si Nati ni diam memanjang, tidur ke apa...?'.
Then adik saya jawab ' Isk, gila ah..mana ada saya bawak dia'
'Abis tu, yang di belakang tu siapa?'
'Wey, jangan main2 la...tiada siapa pun di belakang tu!'
'Cuba ko tgk betul2..tu kan si Na...' dialog terhenti sebab saya pun x nampak dah orang kat belakang kereta.
Pastu kitorang pun senyap sepanjang jalan. Dalam hati saya x ada lain, terus baca ayat kursi x henti2. 

Yang paling best tu, sampai rumah adik saya terus lari masuk and baring kat sebelah mama TANPA off kan enjin kereta, lampu dsb.
Terpaksalah saya yg off & kunci pagar semua.
Selepas tu xda apa berlaku...dapat juga tidur malam.


Cerita 3

Baru berlaku 3 weeks ago.
Masa tu dekat jam 3 pagi, saya baru nak masuk tidur.
Sebelum lelap mcm biasa baring2 sambil berangan.
Tetiba saya rasa badan saya keras semacam, sesak nafas & berpeluh2.
Dalam pada itu saya nampak mcm reflection ada 3 lembaga tinggi...warna putih2 mcm kabus berjalan ke arah saya.
Dan x tau kenapa malam tu saya baca ayat kursi tersekat sekat...x habis dan macam x dapat hafal..tunggang langgang habis lah kiranya.
Then benda tu macam melalui badan saya...saya rasa sejuk semacam! Bila dia lalu je, badan saya macam vibrating.
This time around saya rasa takut...tapi saya decide nak lawan juga.
So saya try sekali lagi baca ayat kursi dan 3 Qul berulang ulang, Alhamdulillah berjaya...

Bila badan dah rasa bebas & x kejang tu, saya perasan yang saya berpeluh sejuk satu badan...baju tidur yang saya pakai pun lencun oleh peluh.
Saya pun bersiram di awal pagi & tukar baju, then baca ayat serba sedikit terus tidur.

Setakat ini dulu lah cerita expose mistik saya. Kalau ada lagi nanti kita share.

Thanks Peej for publishing :)

Love, 

Linda

................................................................................

hi linda,

thanks for sharing.
sangat berani kerja sorang malam2. tsk.
kalau aku dan2 amik MC jugak.
lepas tu lepas dah nampak boleh relax kan.

ntah la kan. bagi kita yang baca2 ni kadang2 rasa macam ala tak takut la.
biasa-biasa aje.
tapi aku ni suka imaginasi tinggi.
so everytime aku baca pengalaman orang, aku akan bayangkan if la aku kena.
takut ok. tak suka. tsk.
as usual. walaupun aku penggemar cerita2 macam ni.
tapi aku tetap la berdoa agar aku dijauhkan la yea.
takmo la terdengar or ternampak ke apa. fuhhh fuhhh.

noy kerja ni.
mak kesepian uolls.
help help help.


3 Comments:

aNnAsUe'G said... [Reply to Comments]

aku selalu jd org yg paling last. last masuk rumah, last tutup pintu, last tutup lampu. hate it!!
mcm yg cite kedua tu, kalo aku jadi dia, mmg aku maki hamun si adik tu cukup2. sampai hati adik die pegi lari dulu. scary siot.

yatie chomeyl said... [Reply to Comments]

beraninya lind ani, if I la...lepas nampak tu teru slah ca alip but = cabutttt larikkk laju2

Dayz J said... [Reply to Comments]

Duh, ni kat KK ke? takutnya.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...