Instagram : @peejburhan

datuk seri?

2 hari lepas.
tengah call dot dot.
sembang itu ini.

him : sayang, uncle akhil dapat Datuk Seri yea?
me : entah. mana i tau.
him : a ah dapat. i tengok keluar berita ni. dpd agung.
me : ye ye je u ni. memandai tau.
him : betul la. i tgk kat tv3 ni.
me : apa nama dia?
him : ye la. Datuk Seri Akhil bin Bulat.
me : ye la tu kot. semalam hari wilayah kan. dulu dia dapat datuk pun hari wilayah.
him: haaaa. tu la.
me : ok la. nak bg tau mama n papa.

so terus gegas bg tau papa n mama.
so sms2 la wish tahniah n all.
acu paling xleh blah. panjang lebar orang wish tahniah.
dia reply. "terima kasih. nak limau mandarin tak? datang la rumah"
heheh.

aku memula takmo percaya dotdot tu. ye ye je kan.
sekali betul la pulak.
ni aku amik snapshot from thestar.





ingat lagi thn lepas masa ayol kawin.
bekas panglima angkatan tentera(PAT) ada dtg rumah jumpa kita orang.
singgah the night before sebab on that day dorang tak dapat datang sebab busy nak uruskan macam sebab dorang dapat jadi duta kat france.
so tan sri n puan sri ni datang la.
sembang2 gelak.
n semua la panggil2 puan seri. hidang n layan elok2.
bila dah settle.

me : kenapa eyh? sebab dorang dah ada title kena layan elok2?
mama : memang la.
me : takda la dulu kawan2 je kot. pastu sekarang kena layan extra ordinary.
mama : itu pangkat nak. bayangkan segala titik peluh dia dalam hidup sampai dia dapat penghargaan macam tu. so kita kena la hargai.
me : ok. tapi macam acu n uncle akhil pun. dia kan adik beradik. kenapa papa n mama nak panggil dorang datin datuk pulak? panggil je la acu.
mama : mmg la. tapi sekali sekala kena panggil sebab hormat.
me : isk. ngada la. pija panggil acu aje. takkan nak panggil datin2 pulak.
mama : kau takpa la. kau anak buah.
jonet : kau x faham kot pija. tentera memang macam tu. kita orang dah di train. memang pandang tinggi kat superior kita orang. macam aku, even jumpa biasa2. aku still kena panggil uncle aku Datuk. sebab aku kerja uniform. sama mcm parents kau la. dah di latih.
mama : betul. kau fikir. tan sri n puan sri datang rumah kita. ex PAT. papa tu siapa? mejar cabuk aje. dia boleh buat tak tau aje. tapi dia sudi datang. so kena la layan elok2.
me : ok fineeeeeeeeee.

lepas tu baru la aku faham.
tak terpikir sampai situ.
ye la. they earned it.
bukan dato beli2 pun kan.
tak pun jenis yang sendiri panggil diri dato datin. padahal tak.
tapi tapi tapi.
aku still tak pernah panggil acu Datin. lagi la sekarang Datin Seri kan.
kelakar la.

oh semalam PG drive amik limau mandarin acu bagi tu.
lama ke main pergi.
rupanya uncle akhil suruh tunggu sebab dia tengah masak lemak cili api.
uncle akhil kalau masak lemak nangis ok. sedapppppppppppppp gilos.
ingat lagi dulu zaman aku kecik2. dia selalu cakap ngan mama.
jom bukak kedai makan. Mak Nani (panggilan uncle kat mama) masak sambal n asam pedas, saya buat masa lemak. mesti laku la. "
wah confident kan. tapi masalahnya memang sedap.


ngeh ngeh. memang sedap menangis.
paling aku suka dia masak lemak cili api yang ada letak apa tu eyh. buah apa tah. jadi macam2 masak lemak tu. ngan pedas nya. hohhhhh.
wah aku kalau cerita makan. semangat kan.

oh then dotdot call lagi.

me : betul la sayang. uncle akhil datuk seri.
him : haaa. kan betul i cakap.
me : datuk seri sayang. acu datin seri i ngan u apa?
him : takpa la. kita seri pengantin. seri-seri jugak.
me : ye lah. hahahha.

nway, dia tak tau lagi papa kata tunda 2012.
baru dia tau yang seri pengantin pun belum tentu ada ok.
hahahahhaa.

ok tu je.
mau makan. masak lemak itu memanggil2.

11 Comments:

sweethOneY said... [Reply to Comments]

tangguhhh kee??? takpe2. biar lambat asal selamattt

Hazrey said... [Reply to Comments]

haha you are the anak sedara of orang special branch!! taknak kawan dengan kau lagi, nanti aku kena siasat!!!!

He is a nice chap btw.

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

Lomak cili api daging rusa, daging lembu ngan buah bacang. Hobby nya dari bujang ialah memasak.
Memang air tangan Datuk Seri sedap.

buyuiazliana said... [Reply to Comments]

maksudnya buah yg peeja ckp dlm masak lemak tu buah bacang..eh??betol ke leh kasik pedas aunty?<--main taram je blog mama ke anak ke aku numpang komen..hahah!

anyway tahniah to DS [datok seri] muehehe!

Alia said... [Reply to Comments]

Tundaaaaa keeee? Nanti wedding kau aku nak dtg boleh? (Hahahahahahaha, sungguh tak tau malu kan aku ni, tetiba nak ajak diri sendiri)

Uncle aku pon Dato' dlm Tentera Darat, tapi mmg sungguh tak kuasa la aku nak panggil dia Dato' hahaha. Aku panggil "Ayah" je..wife dia aku panggil "mummy". Arwah aunty aku panggil "Ibu"

So aku ada Apak, Mak, Ayah, Ibu dan Mummy.

Hahah!

Ok, mesti kau konpius.

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Abang ipar auntie pun bekas major bersara diTLDM pernah duduk jalan maktab off jalan Kent 2 sbb dulu attaced kat Mindef tahun 1976. Nway tahniah kat Dato seri dan Datin Seri.

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

yelah pgkat kan..kenalah kita hormat..betul kata untie tu...
sedpanya masak lemak tu...fav sy jfk..suka pekat2...

tangguh?nnti jgn lupe jemput yer..

YaNa YassiN said... [Reply to Comments]

Sudah jadi ur followers,... x sangka jumpa anak buah bos kita,.. ahaaaiiii !!!

lily lotus said... [Reply to Comments]

congrates to ur uncle :) yerlah kalau dah biasa dari kecik macam agak payah nak panggil dengan pangkat segala ni kot

nasaoji said... [Reply to Comments]

oowwhh..dato' akhil bulat itu pdrm offcr kan?..pernah deal gak ngn dia.. :)

tang pangkat2 nih, aku pernah kene marah ngn en. suami, sb pertikaikan napa perlu mcm d sanjung deme2 yg berpangkat ni..mmg betul kata mama kamu peej..penat lelah kerja deme, bl dah dapt, perlu dhargai.. :)

aria said... [Reply to Comments]

agak2 ko nak jemput aku x?

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...