Instagram : @peejburhan

testing testing.






testing2 letak pics.
pics ni aku dah ada berbulan. tak pernah tepek.
aku suka kehijauan ni. so aku snap2 tanaman mama.
ni 1/3 je aku tepek. katanya testing kan. keh.

anyway, thanks to liz rohaizat sebab ada solution sementara ngan masalah pics tu.
thank you so much.
tapi still x sama. tsk.

1st nyampah sebab aku kena sign in n out email.
sebab lain2 email kan. kena pakai gmail gak x silap.
x tau la if silap. aku bukan reti sangat.
aku apa2 urusan semua kat email lama. so if bukak blog pakai email satu lg ni.
taklah nak tgk email utama aku. herghh.

satu lagi aku tgk setting macam lama je ni.
nak upload pic semua lain. so mcm bengong2 jadi.

then aku tgk ceera ada komen pasal domain rm40 setahun aje.
wah murah. so bbm ngan dia la.
dia kata mmg rm40 aje. sebab kakak dia viruspadu bagi tau.
wah suka. sebab aku pernah la orang bg tau dulu tiap tahun berapa tah.
then bulan2 pun kena bayar. tak banyak la.
tapi still. katanya baik free dpd bayar kan.
dah la bulanan. kang tak terbayar kang. naya je blog xleh bukak.

so bila tau tu suka gak la.
so tanya pendapat kat twitter pulak.
web hosting apa yang bagus kan.
macam2 la ada. serverfreak la, exabytes, mercumaya, webber.my... macam2 la.
tapi macam2 la. ada yang bayar bebulan. ada yang takyah tp quite mahal.
ada pulak kata masalah. sbb hang la. customer service lembab la.
ish pening jugak kan.
tu belum bab nak design semua nanti. mesti aku terkial2 je.
zaman2 buat html semua ni dah berlalu.
sebab sekarang kan semua dah sedia ada kan.
pastu aku pun bukak la satu2 check.

bila dah bukak lagi pening.
sebab kira ngan harga2 tu. dia ada la package apa yang dorang bg la apa.
sepatah haram aku tak faham.
aku bukan budak i.t. mana la aku reti.

korang2 yang ada experience ni cerita la sama saya.
adakah memeningkan pakai menda alah ni.
mana lagi best? pakai blogspot or pakai domain?
if la best. korang suggest aku amik web hosting apa?
serious aku tak reti. kerjasama anda amat dihargai :D

wokeyh people. happy weekend.


7 Comments:

Mahsuri said... [Reply to Comments]

Assalamualaikum Peej Burhan,

Saya Fadhlullah Abd Rahman dari Fivio.com Webhosting.

Ada baca yang Peej ingin berpindah blog ke self-hosted. Harap dapat masukkan Fivio.com sebagai salah satu calon. Kami sudah 8 tahun dalam industri hosting. InsyaAllah kami berikan servis yang terbaik.

Lawati kami di http://fivio.com atau hubungi kami di http://fiviosupport.com/

Terima kasih,

shuweet said... [Reply to Comments]

aku lagi feninnn..bila baca entry nih..hehehe..sumpah mak reti tulis kat blog biasa2 je nok..yang lain ya ampunnnnn.. enggak tau donk :) ape2 pun blog ko bes

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Ala bukak entry kali ni tak dapat nak menolong peeja sbb aunty lagi lah buta IT, kalau tak ada anak yang menolong blog ni pun aunty tak boleh komen.

kePeej said... [Reply to Comments]

mahsuri - thanks for the info. will check em out. :)

shuweet - macam la mak reti uolls. hahaha.

sh rosidah - takpa aunty. heheh. ni tanya pada orang2 yang reti sbb pija pun bukan reti sangat.

Leeds Al-Malique said... [Reply to Comments]

Alamak terlambat plak nak komen entry ni..

i pakai serverfreak, peej.

http://twitter.com/serverfreak

so far dah 2 tahun guna, service memang tiptop, kalau email kat admin memang laju sangat diorang reply, (masa tu guna YM, skang leh guna twitter je kot? hehe)

i masa signup domain+hosting mula2 dulu memang taktau mende pun, sabar je admin tu layan soalan2 bodo i.
really helpful.. hehe

server pun jarang la ada problem, my blog pun tak pernah la error ke ape ke.

cuma tu la, kena bayar every year :) and sebab visitor u ramai, kena consider berapa monthly bandwidth yang dia offer, mcm i dulu pernah la blog down kejap sebab bulan tu visitor ramai and quota dah habis, terpaksa la upgrade bayar lebih skit.

better amik domain+hosting pada satu company, tak serabut.

hope this helps :)

nasaoji said... [Reply to Comments]

baru2 nih ader org btau aku..sewa domain rm30 sthn...memandangkan aku bkn blogger tegar, relax dulu lor.. ;)

chics said... [Reply to Comments]

Aku lagi suka pakai domain kot. sebab in control semua benda [aku sedikit control freak :P]

Aku pakai dreamhost, bayar yearly kot. Harga tatau sebab bukan aku yang bayar, tapi kalau nak aku boleh tanyakan.

Aku suka dreamhost sebab apa-apa masalah sangatlah cepat disettlekan. And ada bnayk goodies, macam wordpress, gallery zencart and etc. etc tu sebab 3 tu je aku reti guna yang lain tatau hehe.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...