Instagram : @peejburhan

expose mistik : hasad dengki

Hi Fiza,

I am a reader from S'pore but I love to read your blog including the expose mistik. 

I have something to share with your readers. It happened to me (I stay in rumah pangsa nun tinggi lagi berbatu) - tetapi some people still perangai ol'school masih nak pakai-pakai untuk buat hal yang dikutuk agama kerana hasad dengki.

That day in May 2010, i got engaged to my love. So biasa lah, lepas kenduri must kemas-kemas. I was sitting down alone in my room (with my back to the opened windows) and sibok susun dulang and kotak kosong. Suddenly, I felt weird - you know macam ada orang put their whole hands on your neck..Berat pun ada. Berbulu pun ada. I buat tak endah lah, mungkin I'm already very tired after a long day and it's like 1130pm. I continued to kemas and sekali lagi, terasa lah tangan tu tekup kat my tengkuk. 

I apa lagi, segala bulu roma suma naik tegak and terus I lari straight to the kitchen. I saw Mak by the sink tengah basuh pinggan. I capai lah air untuk minum bagi relex sikit without telling my Mak anything. Sekali tu Mak cakap "Eh asal tiba-tiba bulu roma aku naik ni?". 

I punya lah cuak! Mak pun kena kacau jugak ke! Mak looked at me and then I said "Mak, dia kacau dari tingkap bilik orang!". Terus Mak tutup tingkap yang di kitchen tu and I baca kumat kamit ayat kursi and segala ayat dibaca. 

Tapi tak jugak jalan. "Tangan" itu terasa di tengkuk I lagi.. then my bulu roma naik.. pastu "tangan" tu lepas kan. Mak shouted to Abah and bro yang kat ruang tamu tengah berkemas - suruh cepat-cepat datang ke kitchen.

Abah tanya apasal malam-malam buta kita terpekik (that time was nearing 11.50pm) and tiba-tiba I menangis teresak-esak sambil menepis kat my tengkuk (coz the feeling is like a HUGE hairy hand cekup belakang tengkuk korang).. Sungguh, i tell you, its the scariest feeling ever!

Mak quickly told my brother and Abah what actually happened. My brother and Abah pun azan di tepi tingkap tetapi makin di azan, makin kuat "tangan" tu cengkam di leher I. I menangis mendayu while mulut tak henti-henti melafaskan surah ayatul kursi dan al-fateha. Quickly, my brother took me out from the kitchen while Mak get a glass of water and Abah get a surah yasin and start baca di ruang tamu. 

I terduduk di atas sofa and esakan mula reda bila Abah baca yasin. 5 minutes later, I terjerit kuat. Kaki I macam rasa tangan berbulu tu di tarik nya kuat tapi kita suma tak nampak apa-apa! Tak terdaya I nak menyepak ke kiri kanan, macam kaki di kunci. Abah quickly placed mulutnya di bibir gelas yang ada air, hembus kan segala doa-doa dan terus mencurah kan air tu ke my kaki. Dengan sekejapan, a very dark blue bruise (yang korang dapat bila darah tak jalan atau terhantuk ke kerusi gitu) appeared on my leg. Nauzubilah minzalid. 

That night itself, I didn't dare to sleep alone. I slept with my mom in my room while my dad slept in the master bedroom. Sekejap-sekejap I akan nangis sendiri - perasaan macam sungguh pilu plus takut plus meracau plus "tangan" tu tetap di tengkuk I sampai lah subuh, I terjaga and quickly told Abah I need help from tukang ubat! I cannot take it anymore~

Abah and Mak brought me to this pakcik ubat as recommended by one of our family's friend. We came about 7.30pm lepas magrib. Setibanya kita sampai, muka pakcik tu punya lah bengis! Dia cepat-cepat suruh kita masuk ke rumahnya. Sebelum dia tutup pintu rumahnya, dia azan. "Allahuakhbar! Keluar kau!". Sekali lagi, I dapat rasa "tangan" tu mencengkam ke tengkuk I. Then kepala I sungguh berat sekali. Macam ada benda duduk di atas! Mak cakap pada masa tu, muka I pucat lesi. Macam mayat. 

Pakcik ubat suruh I duduk bertengtangan dia. Dia suruh pandang ke matanya. Dia laungkan "Allahuakbar!"... I toleh ke tepi. Tak tahan tengok mata pakcik ubat. Macam takut. Pakcik ubat terus beritahu Abah supaya pegang kan tangan I and Mak pula kena pegang kepala I. Pakcik Ubat laungkan "Allahuakbar!" di telinga I. I terpekik. Meracau tak tentu fasal! I nak tolak Abah's hands, tapi tak kuat. Pakcik ubat continued to baca kan surah yasin dan ayat-ayat yang I tak faham sambil menarik something from atas my kepala. Dia macam berkata "Kau jangan dengar hasutan orang yang suruh kau buat kerja ini. Keluar dari rumah aku atau aku buang kau ke laut!".

I meraung kesakitan. I feel gengamman "tangan" di tengkuk I semakin kuat. "Sakitttt.. Sakit..." 

Pakcik tu buka pintu rumahnya, laungkannya "Allahuakbar! Allahhuakbar!"...dan segala ayat yang I tak faham.... Pakcik terus tekup tangannya ke tengkuk I and sekali lagi "Allahuakbar! Jangan engkau kacau anak ini lagi! Pergi ke tempat asal kau!"....

I feel so weak. I could only meraung kesakitan. Terus pakcik tu berikan air untuk minum. I terduduk tak berdaya. Macam I pergi berperang tetapi, dengan makluk halus.

Pakcik tu terus ceritakan tu my abah. Something like this...

Pakcik: "Anak awak ni terlalu mulia perkerti nya. Tetapi ada orang berdengki, tidak suka kan dia. Orang ni tidak suka melihat anak awak bahagia dengan segala pencapaian nya. Kalau boleh, hendak menakutkan nya..."

Abah: "Sapa yang buat perbuatan terkutuk ni pak haji?"

Pakcik: "Saya tidak boleh beritahu. Tetapi awak semua tahu siapa orang nya. Orang terdekat juga. Dia menghantar seekor "barugas", iaitu seekor beruang yang sangat tinggi dan menakutkan... Warna nya gelap dah berbulu tebal..... Orang yang hantar ni benda pun selalu berhasad dengki dengan keluarga awak. Tidak suka tengok kesenangan dan kententeraman keluarga awak. Dari dahulu lagi, dia cuba tetapi tak berjaya sampai lah semalam.. Ni, satu botol air ini harus di mandi kan ke anak awak... lepas tu tabur kan garam kasar ini keliling rumah awak lebih-lebih lagi ke tepi tingkap bilik dan dapur... Kacang hijau ini harus dicampak ke bawah katil dan di tepi cabinet.. Jangan di sapu selama seminggu.... Insyallah, benda tu tak berani nak berdekatan lagi.. Saya pun sudah pulang kan ke tuan nya. Sekarang benda tu tengah meraung kesakitan dengan Ayat suci Allah... Tuan yang hantar benda ini pula akan dapat balasan nya dari Allah."

Abah: "Boleh beritahu tak siapa orang nya....?"

Pakcik tengok I, terus dia berkata "anak...jawab lah apa yang hati anak berkata itu. anak tahu jawapan nya... Jangan takut, pakcik dah pulangkan ke tempat asalnya... dia sudah tiada lagi...."

I pun jawab dengan spontan......."Ucu dan Cik Ani".

Abah dan Mak menguncap panjang...............Astaugfiruallah hal azim.....

Ucu dan Cik Ani itu adalah adek-beradek kandung Abah. Mereka memang dari dahulu tidak suka tengok kesenangan dan kebahagiaan keluarga I. Mereka action baik di hadapan kita. Ibarat pijak semut tak mati! Depan bersenyum. Belakang, bukan main bisa khianat dengki mereka terhadap kita.

Selepas 6 bulan kejadian itu berlaku, Ucu dan Cik Ani sudah dapat balasan nya dari Allah. (dalam masa yang sama, they didn't come over neither call - baik Raya Puasa dan Raya Haji mereka tidak datang ke ruma kita.....)

Anak Ucu yang berkahwin hanya setahun tengah process bercerai angkara perbuatan Ucu sendiri. Menyihir anak menantu nya untuk menurut apa kehendak Ucu. Cik Ani? Dia tengah melarat kesakitan dan semakin cengkung badan - macam benda itu makan dalam.......

I dah ok sekarang, Alhamdulilah. Tetapi I semacam ada 6th sense yang di beri oleh Allah lately. Sekali-sekala, I akan feel benda-benda ini. Kadang2 tu I macam terpandang benda sekali imbas.... Selalu I baca ayat kursi bila I rasa tak sedap hati. 

Alhamdulilah juga, benda tu tidak kacau kita sekeluarga lagi, Insyallah. 

Allah is great. Allah akan melindungi kita dari perbuatan yang terkeji. Walaupun ia dari keluarga, darah daging kita sendiri....


Thank you,
Lisa Darlis.

...........................................................................

hi fiza?
heheh rasa kelakar pun ada. dah lama x dengar orang panggil ngan nama tu.
satu2 nya kawan yang still panggil aku ngan nama tu is Murshida. kawan aku yg kat UK tu.
eh sekarang dia dah kat spain.

nway, meremang2 bulu roma baca cerita ni.
walaupun di siang hari time baca ni.
macam2 kan. aku kadang2 macam tak percaya ada orang nak buat benda2 ni.
ye la. selalu tgk kat drama aje. tak pun orang dulu2 cerita.
tak sangka la mmg ada or orang still buat.
zaman2 moden ni.
dah la ni kat singapore pulak tu. moden sangat tau.

biasa la. kita ni manusia.
ada la kadang2 jealous sikit2 kan. tapiiiiii takda la sampai nak hantar buragas kan.
ish takut la.

p/s : aku dah dpt sambungan dpd adelle :) nanti la aku tepek yea. kena tunggu turn. ;p

18 Comments:

Leen said... [Reply to Comments]

Kadang2 yg buat benda camni org yg educated, keje tinggi2.. pelik btul diorang ni..

Lady SharpShouter said... [Reply to Comments]

kl jeles dgn family org lain, maybela kan.tp buleh pulak buat kat anak menantu sendiri, tu tahap melampau dah tu.busuk punya orang!

Kaseh said... [Reply to Comments]

yg pelik tu biasa hasad dengki ni sedara mara sendiri kan...

Aizura said... [Reply to Comments]

hi peej,
i'm ur silent reader, tak penah antar comment pun sebelum ni.. :)
selalu baca ur expose mistik and also ur story yg jujur itu..
bila i bw malam2, tgk jer ur update expose mistik, i mmg x bukak & baca laa.. siang2 kat ofc baru la i berani baca.. heheh.. pengubat hilangkan mengantuk waktu kerja.. :)
salam kenal yer..

♥z@z@♥ said... [Reply to Comments]

meremang bulu roma bce...huhu

Hariq-Sha said... [Reply to Comments]

nak cerita adelle!! cepatlah cepatlah~~

semangat tunggu pagi jumaat nak bukak blog nih sebab tak berani baca malam2.

gila apa, malam jumaat ajer nampak perkataan expose mistik dari blog nih, terus rasa nak tutup laptop and tido terus. hahahahhaaha.

sheila said... [Reply to Comments]

seram pulak...manusia ni kan..xyahlah dengki2... ko rasa nak kaya..ko usaha lebih. ishhhhhhhh

Rina277 said... [Reply to Comments]

serius aku baca sambil jantung rasa nk pecah..mcm tgn tu ada kt tengkuk aku jer..hehe..pelik gak org s'pore yg dikatakn serba moden bleh buat camtu kt sedara mara n anak menantu sndri..bangang x takot Allah ke..amik ko skrg dh menderita..nauuzubillahiminzallik

aNnAsUe'G said... [Reply to Comments]

sedap la dgr cerita si lisa darlis ni. ayat2 die sedap. hihi.
mmg ade ok org2 dengki mcm ni, mak aku sendiri selalu kene sbb org dengkikan die buat tempahan hantaran. time aku nak kawen pon ade org hantar bende yg sama tp sempat panggil org dtg pagar rumah. gilo!

p/s : kat area rumah aku ade kedai mkn nama buragas. buragas tak sama dgn barugaskan? kan?? lol!

bRaiN fReEzE said... [Reply to Comments]

takutnye.... tak sangke sedare sendiri pn suke nk berdengki.. dgn care mcm tu plak! allah je lah yg membalas perbuatan mereka..

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

apalah nagn darah daging sndiri pun nk hantar bnda2 nie...pelik...sgt kolot org tu...

sharifah rosidah said... [Reply to Comments]

Itulah namanya manusia peeja. Selalu ada hasad dengki tak kira sedara mara, adik beradik kekawan dan orang lain. Tak takut dosa langsung.

shuweet said... [Reply to Comments]

nauzubillah..nape la dengki sampai gitu skali...kan dah mendapat balasan yang makan diri....seram gak weih citer nih...

Olivia Chin said... [Reply to Comments]

cerita yang ini membuat saya meremang bulu tengkuk..huhuhu

Olivia Chin said... [Reply to Comments]

cerita yang ini membuat saya meremang bulu tengkuk..huhuhu

Olivia Chin said... [Reply to Comments]

cerita yang ini membuat saya meremang bulu tengkuk..huhuhu

Shahrizat said... [Reply to Comments]

hah?? singapore yang uber modern pun ada orang yang pemikiran yang cenggitu..iskh iksh iskh...aku terbayang2 kat mana la port bomoh diorang tu duduk? kalau flat HD tu, mestu unit dia scary kannn...huhuhu

Anonymous said... [Reply to Comments]

OMG..its like my story ...malam kawen diorg hantar serangan habis-habisan.

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...